Густина поликарбоната је важан показатељ чврстоће

Гаража - један је од главних објеката у земљи или пољопривредном земљишту. У њему се могу узгајати све врсте биљака које једноставно не могу донети плодове на хладном, а понекад и хладном руском поднебљу. Зато је потребно пажљиво размислити о уређењу стакленика. И ако су раније стакленици били покривени само стаклом или густом полиетиленом, сада се за ту сврху користи и поликарбонат.

густина поликарбоната

Али да би вам конструкција била задовољна дуги низ година, веома је важно пажљиво приступити избору не само оквира него и овог материјала. Једна од главних карактеристика поликарбоната је његова густина.

Гаража од поликарбоната

Поликарбонат: шта, зашто и зашто

За почетак, потребно је разумјети што је уопће поликарбонат. Сам по себи, то је безбојни, чврсти полимерни полимер од поликарбонатних гранула. Има много позитивних својстава, која су постала један од најпопуларнијих материјала који се користе у изградњи пластеника.

Вишебојни поликарбонатни гранули

Главне предности поликарбоната су:

 • не боји се мраза;
 • има високу чврстоћу;
 • светло;
 • пластика;
 • термопласт;
 • не проводи електричну енергију;
 • је транспарентно оптички (што је веома важно за биљке које живе у стакленику);
 • може се поново рециклирати;
 • је издржљив.

Сва ова својства у поликарбонату настала су због посебне структуре макромолекула, од којих је онаје састављен.

Техничке особине целуларних поликарбонатних плоча

Напомена! Поликарбонатни термопласт. То значи да се и након поновљеног топљења поново враћа, обнављајући своје особине.

Уређај за ћелијски поликарбонат

Поликарбонат је монолитан и ћелијски. Прва опција је чврсти лист, сличан стаклу, само много лакши, без празнина у унутрашњости.

монолитни поликарбонат

И друга врста је материјал који је слово са видљивом унутрашњом структуром. То је вишеслојна структура са мноштвом малих скакача, такозваних крутих ребара.

Лист од ћелијског поликарбоната

Размотрите својства овог материјала детаљније. Знајући све о њима, одмах ћете схватити зашто се поликарбонат тако често користи за стварање стакленика.

 1. Једноставност. Монолитни поликарбонат је веома лаган - 2 пута лакши од стакла. Ћелијски поликарбонат има још мању тежину - 6 пута је лакши од истог стакла. На штету овог материјала могуће је направити велике, али лагане конструкције, али због чињенице да је могуће уградити једноставнији и ужи оквир, повећава се површина која преноси светлост, што је посебно важно за стакленике. Успут, због поједностављења основе, долази до пада цене целокупног дизајна. Такође, лакоћа обезбеђује једноставност уградње - рад се може обавити сам, без применетешки уређаји за подизање.

  Тежина целуларног порцелан карбоната

 2. Добра топлотна изолација. Захваљујући ваздуху у шупљинама унутар целуларног поликарбонатног лима, материјал се много боље чува топлим од обичног стакла.
 3. Трајност. Због посебне структуре поликарбонатних молекула, то је веома снажан материјал - ако се упореди са стаклом, не боји се удараца, издржи и других физичких ефеката - на пример, тежине снега или јаког ветра. Успут, чак и ако је поликарбонатни лист и даље сломљен из неког разлога, његови фрагменти неће летети у свим правцима, што се не може рећи за стакло. Истовремено, они не замишљају такву опасност.

  Процена приоритетних својстава пластичне и стаклене плоче (системом од 5 тачака) када се користе као конструкциони материјали на објектима. Вредности су дате за материјале дебљине 4 мм.
  ПММА - полиметилметакрилат;
  ПВЦ поливинил хлорид;
  ПЕТ-Г - полиетилен терефталат-гликол;
  ПС полистирен;
  АТП - полистирен отпоран на ударце;
  ПЦ - поликарбонат.

 4. Транспарентност. Монолитни поликарбонат пролази до 90% свјетлости - ова бројка је више од стакла. Ћелијски поликарбонат није толико транспарентан, али ипак, танка верзија материјала пролази до 85% светлости.

  Поређење својстава поликарбоната, лима и стакла

 5. Флексибилност. Поликарбонат је веома флексибилан и захваљујући овом својству погодан је за покривање изградње свода. То је на рачун овогаи са практичним профилима, поликарбонат је врло једноставан за инсталацију.
 6. Топлотна отпорност. Поликарбонат може издржати температуре од -40 до +120 степени.
 7. Лако се брине. Овај материјал се може једноставно опрати водом и тканином чак и без употребе детерџената. Ако је њихова употреба неопходна, онда можете користити било коју другу супстанцу која не садржи амонијак - то је једина супстанца коју поликарбонат не воли.

  Прање пластеника из поликарбоната

 8. Трајност. Добар поликарбонат може служити деценијама.

Шта је густина

Једна од главних особина на коју треба обратити пажњу приликом куповине поликарбоната је његова густина. Ако објаснимо овај концепт са становишта физике, то је однос тежине материјала према његовој запремини. А густина може бити сасвим другачија. То јест, чак и са једном дебљином различитих листова поликарбоната, они могу имати тежину од 0,72 килограма по кубном метру, и 0,52.

Густина снажно утиче на све остале параметре поликарбоната. На пример, узимајући лагани ћелијски поликарбонатни слој са густином од 0,52 кг /м3 и пажљиво разматрајући његову структуру, може се видети да ће сами зидови и унутрашња ребра између њих бити много тањи од поликарбоната са густином од 0.72. А због чињенице да су ове преграде суптилније, материјал одмах губи на снази и крутости, постаје прилично крхак. И због тога је склонији оштећењу, губи отпорност на ударце, лако се ломи под тешком тежином - зато пластеници и конструкције од таквог поликарбоната,увек треба чистити ван времена у снегу, а то доноси неугодности онима који имају приватну парцелу ван града.

Утврђена је густина поликарбоната

Пажња! У лаганом ћелијском поликарбонату радни век је у просеку 3-4 године мањи него што је уобичајено.

Испод је табела која показује како се својства станичног поликарбоната мењају у зависности од његове густине и специфичне тежине.

Табела. Зависност техничких карактеристика целуларног поликарбоната од његове густине.

\ т \ т \ т
Дебљина панела, мм Специфична тежина, г /м3 Тежина 600к210 цм, кг Размак између ивица, мм Транспарентност,%
4 660 8.2 5.6 92
6 1300 15 5.6 90
8 1500 17.5 11 88
10 1800 22.5 11 86
12 2000 24.5 15 84
16 2700 33.6 20 82
25 3500 43.7 26 80
32 4300 54 30 78
40 5400 67.5 40 75

Имајте на уму да се производи које производе различити произвођачи могу донекле разликовати у својим техничким карактеристикама.

Специфична тежина поликарбоната

Пажња! Многи збуњују концепт специфичне гравитације и густине. Не морате то да радите. Специфична тежина је и однос густине према запремини материјегустина - то је такође корелација, али већ маса према волумену.

Фактори који утичу на густину

Густина поликарбоната јако зависи од врсте материјала. На њу утичу њена структура, маса, обим и други фактори. На пример, ако је поликарбонатна плоча тешка, али има малу запремину, то значи да је веома чврста у поређењу са лакшим листом исте запремине. Због тога је лакше одредити густину "на оку" у монолитном материјалу без празнине. Међутим, густину ћелијског поликарбоната је увек теже замислити: величина шупљина, њихов облик је овде веома утицајан.

Различите структуре поликарбоната

Табела. Врсте шупљих ћелијских поликарбоната.

\ т \ т \ т
Тип прелаза Опис и опис густина

Најчешћи облик поликарбоната је најјефтинији, јер приликом производње слова овог типа троши се најмање сировина. Мање је снажна, али бори се боље од осталих врста листова и има највећу транспарентност. Густина поликарбоната је најнижа. Од 0,52 до 0,61 г /цм3

Празнина у таквом листу је ужа него у претходној верзији, јер су ребра крутости лоцирана ближе један другом. Материјал је мање флексибилан у поређењу са претходним типом, мање пролази светлост, али је издржљивији. Густина лима је већа. Од 0,62 до 0,77 г /цм3

Триангуларни, шестерокутни

\ тНајквалитетнији и најтрајнији материјал. Често се користи тамо где постоје критичне температуре у зимском периоду, а такође постоји и велико оптерећење од ветра. Такве плоче од поликарбоната су веома поуздане, али се тешко савијају и пропуштају светлост. Од 0,78 до 0,82 г /цм3

На основу горенаведеног, може се закључити да густина поликарбоната у великој мери зависи од њених перформанси. То утиче на то како ће материјал одолети ватри, тучи, вјетру, сунцу, температури и другим спољним факторима. Што је већа густина, бољи поликарбонат се опире свим овим акцијама. Али овај исти параметар такође снажно утиче на транспарентност поликарбоната. Зато у изградњи морате тачно знати који материјал треба узети.

Слика пластеника јефтине ћелијске поликарбонатне густине мање од 0,7 кг /м2 без спољашње УВ заштите

Монолитни поликарбонат има највеће радне карактеристике, као и одличну густину. Обично се користи за израду ограда, ојачаних надстрешница, тенди, фасадних стакала на зградама, израде наочара у илуминатору и тако даље. За стварање стакленика се не користи.

Ћелијски поликарбонат има мању густину, али има више топлотне изолације. И зато је то - најбоља опција за стварање стакленика и пластеника.

Изаберите одговарајућу густину

Како одредити која густоћа и дебљина треба да буду од поликарбоната, тако да се стакленик из њиххигх куалити Да бисте то урадили, морате знати главну област примене материјала.

На пример, поликарбонат дебљине 4 мм може се користити за дизајн, светле декоративне преграде, надстрешнице, као и за пластенике, али мале. Међутим, листови дебљине 8, 10 и 12 мм служе за израду већ издржљивијих структура: капиталне шупе, кровови, као и фарме у којима се узгаја биљка током целе године. Јачи листови, по правилу, не користе се за изградњу стакленика.

Пажња! Минимални индикатор густине поликарбоната за употребу у сврху изградње стакленика не би требао бити мањи од 0,72 под увјетом да је дебљина лима 4 мм. Иначе постоји велики ризик да ће се изградња врло брзо срушити, а снијег у зимској сезони ће се морати очистити након сваког снијега.

Чишћење стакленика током зимске неге

Имајте на уму да су раније, у зору употребе поликарбоната, произвођачи испоручивали материјал са густоћом од 0,8 на дебљини од 4 мм, али сада је тешко пронаћи такав поликарбонат због уштеде трошкова производње. Најбоља опција је описана горе, тако да не треба слушати оне продавце који ће вам понудити да купите материјал са густоћом од 0,6-0,65 - његова дебљина ће вероватно бити око 3,8 мм, а то није довољно за стварање куалити греенхоусе.

Видео - Полицарбонате Новогласс

Како направити прави избор поликарбоната?

Како направити прави избор целуларног поликарбоната, тако да се стакленик, створен из њега, сервирадуги низ година и помогао да добијемо висок квалитет и висок принос? Да бисте то урадили, морате да следите ово упутство.

Корак 1. Истражите онлине форуме за информације о различитим брендовима, произвођачима поликарбоната. Захваљујући изјавама које су написали прави људи, можете извући закључке о квалитету једног или другог производа. Проучавајући ову информацију пре него што посетите продавницу, већ ћете знати која чврста ћелијска поликарбоната вам је потребна.

Читање онлине рецензија о разним произвођачима поликарбоната

Корак 2. У продавници пажљиво погледајте производе које нудите. Поликарбонатне плоче морају бити интегралне.

Преглед целуларног поликарбонатног лима

Корак 3. Прегледајте ивице укрућења. Требало би да буду исправни - не несигурни.

Ребра крутости треба да буду равна

Корак 4. Провјерите како је похрањен поликарбонат. Плахте треба да буду на посебним полицама, ни у ком случају да се ране или стоје на ивицама.

Складиштење листова од поликарбоната

Корак 5. Квалитативни поликарбонат је обично идентификацијска плочица произвођача, транспортна фолија. Ако то није случај, онда се под маском производа марке покушавате продати материјал ниског квалитета. Успут, о филму - не би требало да има надутости и неједнакости.

означавање поликарбоната

Корак 6. Чак и ако вам продавац нуди неку врсту доброг поликарбоната, наводно то свакоме одговаразахтјеви, не будите лијени и провјерите његове физичке параметре - тежину, дебљину. Чињеница је да је визуелно 4 мм дебљине од, на примјер, 3,8 разликовати изузетно тешко, па је боље узети равнало и мјерити га сами - лаковјерност купца могу користити бескрупулозни продавци. Стакленик, створен од суптилнијег поликарбоната ниске густине, испостави се да је мекан и лошег квалитета.

Проверите дебљину поликарбоната користећи равнало

Корак 7. Проверите тежину листа. Просечна тежина треба да буде око 10 кг. Ако су листови мањи, онда можда продајете лагани поликарбонат.

Пажња! Опуштени поликарбонат лоше одолијева температурним промјенама, одржава топлину лошијом, крхком, брзо се истроши и не ради на стварању капиталног стакленика.

Корак 8. Питајте продавца за документе и сертификате за производе. Морају бити јасно написани сви параметри материјала, а они (параметри) морају да се поклапају са стварним карактеристикама.

Корак 9. У правилу, висококвалитетни поликарбонат је означен филмом који штити материјал од ултраљубичастог зрачења. На површини са УВ заштитним слојем не сме бити огреботина.

Заштита од ултраљубичастог зрачења

Заштита поликарбоната од ултраљубичастог светла

Корак 10. Коначно, добар поликарбонат је добро обрађен, а лош квалитет ће се испуцати приликом савијања. Истина, ове особине које ћете највјероватније открити већ тијеком инсталације материјала. Боље негосве покушајте да проверите све могуће опције на лицу места.

Савијање целуларног поликарбоната

Како савити монолитни поликарбонат

И запамтите да шкртац плаћа два пута, што значи да ако желите да добијете одличан стакленик, онда не штедите на целуларном поликарбонату - не купујте најјефтинији. Вратите је у продавницу без икаквих спорова и мало је вероватно да ће се то догодити.

И на крају, неколико савета о избору поликарбоната за стакленик.

  \ т
 1. Купите само прозирни поликарбонат - боја није погодна за биљке, јер не дозвољава довољно свјетла.

  \ т

  За стакленик је погодан само прозирни поликарбонат

 2. Шта год да је речено, обавезно купите материјал са УВ заштитом. Ове зраке су штетне не само за људску кожу, већ и за биљке.
 3. Не заборавите купити неопходне компоненте за изградњу стакленика, који су посебно дизајнирани за поликарбонат.
 4. Дебљина и густина плоча зависиће од тога како ћете користити стакленик: ако планирате да га загрејете и користите на хладном, онда узмите поликарбонат дебљине не мање од 15 мм, а за коришћење зграде у пролеће и јесен биће довољно и 5-10 мм

Зими је најбоље користити наткривену просторију, где поликарбонат не добија директну сунчеву светлост, воду или снег

Прављење избора за поликарбонат није тако тешко као што се чини. Главна ствар је да се правилно процене захтеви за то, на основу којихдизајн који ћете инсталирати у вашој сеоској кући - мали стакленик или стакленик скоро фармера. А избор најпогодније густине за потребе стакленика ће вам помоћи да изаберете најбољу вредност за новац.

Видео - Избор дебљине и густине поликарбоната