Гријање воде у приватној кући властитим рукама: дијаграми и објашњења

Свако ко се суочи са изградњом приватне куће зна колико је важно правилно пројектовати, израчунати и монтирати систем гријања. Што се тиче природне циркулације - погрешна пристрасност, и она ће престати да функционише при најмањој закоудусхиванииу. Говорећи о присилном - потребан је правилан израчун параметара циркулационе пумпе. Данашњи чланак ће бити користан онима који само планирају да сами загреју приватни дом. Детаљно ћемо испитати шеме система и нијанси рада, покушавајући да не "пролијемо" научне термине, већ да их објаснимо на јасном језику. [/Вазхно]

Загревање воде у приватној кући: за и против система

Као и код било које врсте гријања, у води су навијачи и противници. Али наш посао није да узмемо једну од страна, већ пажљиво размотримо све параметре. Размотримо достојанство гријања стамбеног простора водом.

.
предности недостаци
Топлотни капацитет воде изнад истог параметра ваздуха од 4000 пута је доказана физичка својства Инсталација самозагревања и накнадног рада захтева више снаге него друго грејање
Трошкови инсталације и накнадног рада су релативно мали Контрола расхладног средства и периодичне ревизије бојлера су обавезни
Такво грејање дозвољава употребу грејача, било којег горива или електричне енергије Ако греје кућицу, током зиме, када се грејач не користи, водумергес У супротном, цеви ће се одмрзнути (проблем се решава заменом воде антифризом). А ако вода није присутна, интеракција са ваздухом доводи до убрзане корозије металних цеви унутра
Цеви се полажу испод пода или скривају од затезног (висећег) плафона

Шта користити расхладну течност: својства воде и антифриза

Питање које је расхладно средство боље, сложено. С једне стране, загријавање воде у приватној кући не кошта. Ако се кућа зими загрева, она се користи, онда це цеви трајати много година. Ако у систему нема ваздуха, корозија неће успети да направи цев неисправна. С друге стране, антифриз се дуго загрева, али се дуже хлади. А ово је плус.


Важно!Избор расхладног средства зависи од степена изолације куће. Ако се термичка изолација изводи по правилима, боље је користити воду - то је јефтиније. Ако смјештај није прописно изолиран, морат ћете потрошити на скупе антифризе. У овом случају, када се користи вода, биће вишка горива или струје - потребно је стално се утапати.

Који су захтеви за аутономно грејање

Захтеви за аутономне системе за загревање воде су представљени мало. Уочићемо расположивост коришћеног горива, ефикасност у раду и поузданост система. Компактност такође није последње место. Грејање треба да обавља функције са високим процентом ефикасности.

Преведимо на једноставан језик. Гориво тоКористи се за загревање расхладне течности (воде) треба да буде јефтинија од других врста. Она је различита за сваки регион. У једном селу дрво је приступачније, у другим угљем, ау трећем се подиже природни гас.

 • Исплативост у раду.Враћајући се на загријавање зидова куће: нема пропуштања топлине - на економичности горива.
 • Поузданост система грејања.Ако је циркулација заустављена, потребно је време да се покрене. Носач топлоте се хлади, а загријавање узрокује прекомјерну потрошњу огрјевног дрва, плина и угљена.

 • Компактност.Када инсталирате загревање воде, очекујте "златну средину". Носач топлоте је премали - систем неће загрејати кућу. У супротном случају - преоптерећење горива и споро загревање.

Нијансе својствене загревању воде

Грејање воде у стамбеној згради подразумијева обавезну инсталацију гријача. То може бити електрични аутомобил или други уређај који користи течно или чврсто гориво. Циркулациона пумпа се може користити за проток расхладног средства кроз систем, али се не користи увек.


Корисно је знати! Загријавање воде, за разлику од електричног, неко вријеме одржава топлину чак и када је гријач искључен. Ако се упореди са инфрацрвеним грејањем, онда течност расхладне течности победи, посебно у зградама без потребне топлотне изолације.

Шта чини систем за загревање воде

Пре него што направите грејање у приватној кући, треба израчунати потребну количину материјала. И уради тото је немогуће, не знајући од чега се састоји систем. Постоји 5 главних компоненти:

 • котао;
 • цеви;
 • радијатори;
 • циркулациона пумпа (не увек);
 • експанзиона посуда.

Улога котла у систему грејања приватне куће

Котао је главна јединица система. Са њим се загрева носач топлоте. Котлови су чврсто гориво (огревно дрво, угаљ, пелети или тресет), плински или електрични. Економскије, други су плински котлови, али чак и данашњи ниво гасификације "плаво гориво" није достигао сваки кутак пространства Русије.

Важно!Котао, без обзира на врсту горива, захтијева сталну пажњу и периодичне ревизије. Само у овом случају можете бити сигурни да систем грејања неће отказати у погрешно време.

Пре постављања котла за гријање у приватну кућу, потребно је израчунати потребну снагу за загријавање цијелог простора стамбеног простора. За ове сврхе, предлажемо да користите погодан калкулатор испод.

Калкулатор за израчунавање потребног капацитета котла

Опције плаћања
Спам заштита

Унесите код са слике
Пошаљите ми резултат поштом

Цеви - циркулациони систем при загревању стамбеног простора

Цеви играју улогу артерија, које воде витални систем преносника топлоте. За инсталацију користите бешавне, заварене цеви са сигурносном границом од 16 атм. Коришћени и лагани материјали - полипропилен, ушивениполиетилен Данас се нуде полипропиленски производи који се не боје мраза. Према произвођачу, чак и при замрзавању на таквим водовима, немогуће је одмрзнути цијеви.

Зашто инсталирати водене пумпе за гријање приватне куће

Циркулациона пумпа доводи до тога да расхладно средство креће кроз цијеви. Код уградње пумпе, котао је монтиран у подруму двоетажне зграде, котао ће радити како треба - загрејана вода ће и даље пролазити кроз систем. Правилно одабрана циркулациона пумпа за снагу и перформансе осигурава стабилност система и једнако угодну температуру у свим просторијама. Посебно за наше читатеље, развили смо практичне и визуалне калкулаторе.

Калкулатор израчуна потребне главе циркулационе пумпе

Опције плаћања
Спам заштита

Унесите код са слике
Пошаљите ми резултат поштом

Калкулатор израчунавања перформанси циркулационе пумпе

Опције плаћања
Спам заштита

Унесите код са слике
Пошаљите ми резултат поштом

Избор радијатора за приватну кућу

Јуче су у приватним и вишестамбеним зградама уграђени челични котачи. О естетици на изгледу није било потребно говорити. Све што можете да урадите је да обојите делове испод боје зидова. Данас је опсег радијатора на руском тржишту велик. Популарни међу становништвом користе алуминијумске или биметалне радијаторе.Њихова топлотна снага је висока, а тежина је неупоредиво мања од тежине од ливеног гвожђа. А цена је нижа. Расположиви на продају и сакупљени радијатори, као и засебне секције, које се могу самостално монтирати за било коју дужину.

Експанзиона посуда: зашто је потребна

Вода се повећава када се загрева. А ако направите затворени систем без одлива расхладне течности, онда це се цеви једноставно сломити. Исто важи и за обрнути ефекат смањења запремине након хлађења. Отворени системи захтевају повремену кап воде у експанзиону посуду. На крају крајева, он испарава током операције. Ако се не прекине у времену, приликом хлађења, волумен расхладне течности ће се смањити, зрак ће ући у систем. У присуству пумпе прети му мали проблем, али ако није присутан, систем ће "порасти", циркулација воде ће престати, што ће резултирати хлађењем радијатора и кључањем расхладне течности у грејачу. Да бисте израчунали минималну потребну запремину експанзионе посуде, користите доњи калкулатор.

Калкулатор за израчунавање минималне запремине експанзионе посуде

Опције плаћања
Спам заштита

Унесите код са слике
Пошаљите ми резултат поштом

Шта је термални круг и како је монтиран

Термални круг се назива затворена линија, која почиње на доводу из котла за гријање и завршава се на "обрнутом" путу кроз радијаторе. У зависности од опреме и функционалности котла, капацитета и перформанси пумпе, кола могу бити 2 или 3. Зависи од величинегрејање.

Инсталација самозагријавања у приватној кући је радно интензиван процес који захтијева прецизност у прорачуну при планирању и строгом поштивању израчунатих параметара током рада. Међутим, то чак функционира чак и за кућног мајстора без професионалних вјештина. Главна ствар овде је пажљивост и стриктно придржавање правила.

Критеријуми за избор котлова: шта тражити

Главни критеријум за избор грејача је врста горива на којем ће радити котао. Постоји неколико опција:

 • \ т Гасна опрема- класични или кондензациони котао;
 • Електрично- калај или електрода;
 • Чврсто гориво- Класично (дрво за огрев, угаљ, брикети), пиролиза, дуготрајни котао;
 • дизел- класична, кондензација (као и гас).

Потребно је јасно израчунати површину простора за гријање како би се израчунала потребна снага. Са великом количином простора боље је изабрати котао са два круга - он ће омогућити равномерну расподелу оптерећења на грејач и на крају постићи равномерну дистрибуцију топлоте.

Врсте система за загревање воде и варијанте њихове употребе

Забринути о томе како правилно загријати приватну кућу, домаћи градитељи често разматрају само системе који користе радијаторе. Међутим, не само да се такви системи могу разликовати по начину циркулације (природни или принудни). Они могу бити допуњени шемама које додају удобносту дневној соби. Размислите како можете организовати гријање приватне куће.

Систем за загревање воде у приватној кући "Топли под"

Много је речено о "топлим подовима", али не знају сви како се граде. Вероватније је да ће злостављач чути израз "топли под" у вези са термином "електрични". Међутим, приликом изградње приватне куће, постављање ове врсте гријања на воду је прихватљивије, упркос сложености процеса.

Корисне информације!Инсталирањем воденог система "Топао под", угодна температура ће се постићи без непотребних трошкова електричне енергије. После потпуног загревања подне облоге (са добром топлотном изолацијом зграде), практично неће бити губитака топлоте, што ће обезбедити добру економичност.

Подно грејање воде: карактеристике система

Систем гријања постоља састоји се од раздјелног колектора, радијатора и сета пластичних цијеви, од којих је један смјештен у другом. Вањска (валовита) игра улогу поклопца и служи не само за заштиту, већ и омогућава поједностављење замјене унутрашњег у случају оштећења.

Посебност система гријања постоља је да не загријава зрак у просторији. Принцип рада заснива се на својствима протока протока близу површина. Топлина овде "клизи" по поду и зидовима, савијајући препреке у облику ормарића или ноћних ормарића. Овај начин грејања се показао као ефикасан. Иако се ријетко користи, популарност плочевода (као и електрична) се повећава.

Радијатори у системима грејања: класична верзија

Радијаторско грејање је најпопуларнији и уобичајени руски становник. Инсталација овог типа је лакша од изградње "топлог пода". Међутим, ту су њихове нијансе. Важно је правилно израчунати број радијатора, локација и секција у њима тако да се топлота равномерно шири.

Радијатори су секцијски, цевасти и ламеларни. Пренос топлоте у различитим типовима није другачији, што значи да морате одабрати, на основу дизајна просторије и финансијских могућности.

Систем грејања једноетажне зграде са природном циркулацијом

Ово су једноставни системи грејања без пумпе. Вода се креће кроз цеви у складу са законима физике. При загревању расхладно средство се шири, а његова густина и специфична тежина опада. Монтажно грејање са природном циркулацијом често се обавља у приватним кућама на једном спрату са малим просторијама.

Важно!Прије уградње таквог система гријања, сачињен је јасан и детаљан план са прорачуном и означавањем косина аутопута у нацрту. Неисправни прорачуни ће резултирати формирањем застоја у саобраћају. Неће бити циркулације расхладне течности.

Главна предност природне циркулације је енергетска независност. Када се напајање искључи, грејање ће наставити да ради. Негативна страна је цијена цијеви. Требало би да буду сјајнипречник Под танким линијама, са природном циркулацијом, расхладно средство неће проћи.

Кругови грејања за приземне куће са принудном циркулацијом

Предност оваквих система грејања (ЦО) је уградња водова са танким цевима и смањена количина расхладног средства. Пумпа слободно покреће воду, што јој омогућава да се брже загреје. Отуда и закључак - уштеде на материјалима током инсталације и на гориву, чија је потрошња нижа. ЦО са принудном циркулацијом омогућава повезивање додатног кола (или више њих) и система "Топли под", чија је инсталација немогућа са природним.

Постоје и недостаци које је потребно научити прије обављања гријања у приватној кући. Ако у котловници нема одвојене просторије, бука пумпе може бити иритантна. Потрошња електричне енергије за константан рад циркулационе пумпе ће такође бити приметна при пријему рачуна. Али што је најважније - када је струја искључена, што се редовно дешава у приватном сектору, зауставља се циркулација расхладне течности. У овом случају, главни проблем је опција са гасом или котлом на дрва - вода у њему кипи.

Али да бисмо разумели како правилно загревати у приватној кући, разумемо шеме инсталације.

Гријање воде у приватној кући властитим рукама: схеме и објашњења

ЈО приватне куће је једноцевна или двоцевна. Избор шеме уређаја за гријање сеоске куће својим властитим рукама зависи од површине простора и искуства домаћина. Да разумемо тоје сваки од њих и колико су сложени у уређају.

Једноцевни систем грејања приватне куће сопственим рукама

Следи схема и процедура за инсталирање једноцевног гријања. Из котла се загрејани носач топлоте креће, пролазећи кроз радијаторе система, а затим се враћа у котао. Схематски проток расхладне течности приказан је на слици испод.

Једноцевни системи грејања у шематској слици:


Овај систем грејања је једноставан за руковање. Минус - повећање броја радијатора доводи до чињенице да је први превише врућ, а посљедњи, напротив, хладан. Са таквом циркулацијом, температурна разлика у собама је осетљива, ако је површина грејања велика.

Две цеви за грејање у приватној кући са сопственим рукама

Ако претходна верзија није погодна због велике површине грејног подручја, може се користити двоцевна схема гријања. Овде труп иде на другу "руту". И храњење и "обрнуто" су постављени по ободу просторије. На овај начин врућа расхладна течност је равномерно распоређена по радијаторима, што искључује температурну разлику. Схематски рад двоцевног система грејања може се видети испод.

Шематски приказ инсталације дводелних шема:Важне информације!Без обзира на схему (једноцевна или двоцевна), циркулациона пумпа је инсталирана на "обрнутом" у близини котла. Носач топлоте у овом тренутку није тако врућ, што значи да ће опрема трајати дуже.

Одабиром између једноцевног и двоцијевног система боље је зауставити избор на другој варијанти. Упркос високој цени напајања приликом инсталације и куповине цеви, таква шема ће обезбедити униформну и удобну температуру у кући и омогућити да се сваки радијатор регулише одвојено.

Шема грејања круга двоетажне зграде

За двоетажне зграде, инсталација једноспратних кола је веома непожељна. Упркос сложености инсталације двоцевног система и протока материјала, овај губитак је привремен. Инсталирањем једноставног система са једном цијеви, потребно је да остатак времена трпи. Посебно ће се примјетити колебање температуре у хладном на другом кату. Овде се може направити аналогија са чувеном изреком Адама Смита, економисте који је рекао: "Нисам толико богат да купујем јефтине ствари." Ово је да се прегради монтирани једноцевни систем у две цеви ће бити изнад главе.

Ради равномјерне расподјеле расхладног средства на радијаторима у двоетажним зградама користи се колектор који дијели један круг на неколико.

Колекторски колектор за грејање приватне куће са принудном циркулацијом

\ т

Колектор се назива цилиндар са једним улазом и неколико славина. Он "разбија" храну из котла на 2? 6 контура са истом температуром. "Обрнути" је подешен на исти, али обавља обрнути рад - скупља контуре у једну и "усмерава" на котао. Таква шема се зове "сноп".

За ефикасност грејања на сваком од кругова постављена је засебна циркулацијапумп Посебно је тражена додатна опрема за довод топлоте на други спрат.

Ручна инсталација загревања воде: нијансе и замке

Проблем такве инсталације може бити погрешан избор пречника цеви, перформанси и снаге пумпи. Али главни задатак - избор материјала за аутопут. Оптимална је употреба полимерних производа, прецизније метал-пластике. Дуготрајан је и једноставан за инсталацију (лако научити лемити). Други аргумент у корист пластике је инсталација која није повезана са електричним или гасним заваривањем. У дрвеној кући овакав рад је опасан - постоји могућност паљења кроз неозначену вагу.

Корисно знати!Што је мањи пречник трупа цеви, то је боље грејање са принудном циркулацијом и лошије са природним. Квалитет гријања простора зависиће од исправности прорачуна величине цијеви.

Да резимирамо

Као што је из данашњег чланка постало јасно, инсталирање загријавања воде у приватној кући властитим рукама од стране домаћице могуће је и без искуства таквих радова. Главна ствар - прецизан обрачун и усклађеност са пројектом касније. Запамтите, све је у вашим рукама. Морате почети, а онда, ако су вам руке на правом мјесту, све ће испасти.

Надамо се да је данашњи чланак био користан и занимљив нашем драгом читатељу. Радо ћемо одговорити на питања ако су се појавили у процесу читања, у коментарима испод. Питајте, комуницирајте, делите искуства. То може помоћиза почетнике код кућних мајстора.

И коначно, према традицији, кратак, али когнитивни видео о данашњој теми: