Гријање воде у приватној кући властитим рукама

Ријетки становник метрополе не сања о властитој сеоској кући, која се налази у мирном подручју, недалеко од сликовите шуме. Нема бучних суседа, нема гушења улица, нема сталног бузз-а саобраћаја - предности таквог избора су заиста бројне. Међутим, у таквој ситуацији сви комунални проблеми леже на раменима власника. Посебно ће морати организирати властито гријање воде у властитој кући, иначе ће се морати вратити у стан с појавом прехладе. Наравно, модерно тржиште нуди много опција за гријање куће, али технологија воде спада у класичну класу, тестирана временом, доказала своју поузданост и ефикасност у најстрожим условима.

предности избора

Загревање воде у сеоској кући има следеће позитивне карактеристике:

 • Инсталација је могућа у било којој фази изградње викендице, али није потребно планирати у току пројектовања, инсталација је дозвољена чак иу завршеној стамбеној згради.
 • Вода - оптимална у сваком смислу расхладног средства. Карактерише га висок степен топлотне проводљивости и ниска цена, као и преваленција и највећи топлотни капацитет.
 • Разноврсност. За ову шему и електрично гријање приватне куће, као и кориштење гасних горива, те огрјевног дрва и лож уља.
 • Конструктивна разноликост. Круг грејања обезбеђује различите варијанте полагања цеви, коначна шема је одабрана у складу са површином зграде, финансијским могућностима власника, захтевима и другим.
 • Појединачна инсталација на свакој батерији запорних вентила осигурава да се температура са великом прецизношћу може прилагодити у свакој засебној просторији, при чему се климатски услови у сусједним собама, као и параметри система, неће мијењати.

Прочитајте више о избору расхладне течности.

Карактеристике уређаја и избор схеме кружења

Систем гријања приватне куће функционира на прилично једноставној основи. Котао загрева расхладну течност, било да се ради о води или о посебном раствору, који кроз систем цеви допире до радијатора који се налазе у просторијама за грејање. Како се расхладно средство расхладног средства враћа у котао, циклус се понавља.

Такође прочитајте о грејној шеми једноспратне зграде са принудном циркулацијом.

Циркулација се заснива на једној од следећих метода:

 • Природни процес се заснива на разлици у густини топле и хладне воде. У процесу загревања пада густина течности, специфична гравитација се смањује, и зато почиње да се креће кроз цеви нагоре. Како се хлађење, напротив, густоћа повећава, рјешење тежи да се смањи. Главна предност ове методе је апсолутна аутономија, независност од струје и структурна једноставност. Главни недостатак је повећана потрошња материјала, контура се састоји од великог броја цеви великог пречника. Поред тога, током монтаже, нагиб се мора одржавати на приближно 2 степена.
 • Једноетажни систем грејања са циркулационом пумпом. Вишак воде, којиНеизбежно се формирају током загревања, налазе се унутар посебне експанзионе посуде, обично затворене, што спречава феномен испаравања. Додатно, манометри су потребни за контролу притиска. Предности овакве шеме су минимална потребна количина расхладне течности, цеви малог пречника и мања њихова цена. Главни недостатак је зависност од снабдијевања електричном енергијом, са којом приватни сектор често има проблема.
 • Комбинација. Пумпа се уграђује у већ израђену контуру са природном циркулацијом. Ова опција ради без пумпе, али са њеним укључивањем значајно повећава снагу и ефикасност.

Број контура и опција узгоја

Шема загревања воде у приватној кући, у идеалном случају, треба да се заснива на стварању два кола. Овај приступ је много практичнији. Први круг ради на грејање, тј. Доводи расхладну течност до батерија, друга такође омогућава испоруку топле воде до места потрошње, у кухињу, у купатило.

Међутим, ако су становници претходно водили бригу о инсталацији котла или гасне колоне, овај услов није неопходан.

Ако говоримо о методама ожичења, онда се нуде следеће опције:

 • Схема са једном цијеви, у коју расхладно средство улази у сваки од радијатора. Предност овог решења је једноставност, минимизирање трошкова рада и смањење трошкова. Нажалост, због једноставности, биће потребно платити за недостатак могућности регулације температуре сваке батерије засебно.
 • Шема са две трубе је боља у смислурад, температура се прецизно и брзо подешава, сви радијатори се равномерно загревају.
 • Круг колектора подразумева да се довод и испуштање расхладне течности одвијају у различитим цевима, што функционише као јединствени систем захваљујући колекторима. Ова врста изгледа изгледа естетски, а температура сваке батерије се индивидуално прилагођава.

изабрати котао

Све врсте модерног гријања воде у приватној кући раде захваљујући котлу. Он је генератор топлотне енергије. Тржиште је широко заступљено моделима који раде на следећем гориву:

 • Гас. Најтраженија опција. Разлог томе је ниска цена гаса са значајном ефикасношћу, лакоћом коришћења и минималним нивоом буке. Недостатак је, у суштини, један - потреба да се добију бројне дозволе за прикључење на главни гасовод.
 • Електрична енергија. Најбоља опција у погледу сигурности у кући. За ову јединицу није потребно одабрати посебно мјесто за уградњу, потребно је минимално простора, не разликује производе изгарања. Нажалост, уређај је јефтин у раду, поред тога, на селу, електроенергетска мрежа је често истрошена, постоје прекиди у снабдевању енергијом, што такође намеће одређена ограничења на инсталацију.
 • Течно гориво. Дизајн је врло сличан гасним аналогима, осим за тип пламеника. Потребно је поставити засебну котловницу, произвести доста производа за сагоревање, који захтевају редовно чишћење.
 • Чврсто гориво. Са гријањемњихова помоћ је веома јефтина, у приватном сектору ретко имају проблема са проналажењем и набавком огрјевног дрва. Негативна страна је потреба да се редовно ставља гориво у пећ, да се очисти пепео.
 • Комбиновани извори топлоте могу да користе неколико врста горива одједном, што се сматра најпоузданијим избором.

Снага котла се може изабрати на основу следеће шеме: за јужне регионе, потребно је произвести киловате од 10 квадратних метара површине, за централне - један и по киловат, за северне две. Међутим, стручњаци препоручују да се дода вредност од још 20-30 процената, тако да се машинерија носи са јаким мразом.

Изаберите материјал цеви

Правилно одабране цеви ће елиминисати многе проблеме током рада, гарантују висок ниво поузданости система:

 • Популарне верзије челика које су раније коришћене ретко. То је због сложености приликом уградње, тенденције корозије чак иу присуству заштитног премаза.
 • Металне пластике се лако инсталирају и издржљиве, али слаба страна су вијчане спојнице и спојнице које се могу деформирати у наглим промјенама температуре расхладног средства, што доводи до губитка цурења и цурења.
 • Бакар. У сваком смислу је одлична опција, али укључује значајне финансијске трошкове.
 • Полипропилен је златни медијум. Чврстоћа, флексибилност, отпорност на корозију и флуктуације температуре - елементи су сви ови квалитети.

изаберите батерије

Такође је важноисправно изабрати одговарајући бојлер:

 • Челик. Главна предност је демократска цијена. Негативна страна је склоност ка корозији, што значајно смањује радни вијек.
 • Алуминијум. Отпоран на корозију, брзо се загрева, али је подложан паду притиска. Међутим, овај феномен је типичнији за системе у вишестамбеним зградама, појединачна кућица у том погледу је прилично стабилна.
 • Комбинација метала. Комбинујте најквалитетнији челик и алуминијум.
 • Лијевано жељезо. Да ли сте икада познавали од совјетских времена? У суштини, вечна, али тешка, захтева употребу снажних заграда током инсталације.

Упутства за инсталацију

Гријање воде у приватној кући властитим рукама уређено је према сљедећој схеми:

 • Котао је монтиран. Мјесто за то треба одабрати тако да се максимално поједностави полагање цијеви и смањи трошак материјала. Ако ставите гас или електричну опцију, морате имати на уму погодност повезивања на мрежу или ожичење. Висина монтаже игра улогу само у круговима са природном циркулацијом, што је нижа повратна цијев, то боље.
 • Постављање радијатора за гријање воде у приватној кући. Батерије се постављају испод прозора, што доприноси бољој измјени зрака. Приликом монтаже треба строго издржати хоризонталне и минималне алинеје: 10 центиметара - од прозорске клупице, 6 - од пода. У идеалном случају, одмах је потребно инсталирати запорни вентил за хитно гашење и испуштање зрака.
 • Пумпање, уградња помоћних уређаја.Овај процес почиње директно из котла за гријање на основу унапријед осмишљене схеме, употребе елемената за спајање, укључујући углове, спојнице, Т и др. Вашу кућу можете опремити отвореним узгојем (цијеви су увијек на видику) и затвореном шемом (дијелови су скривени у нишама). Заједно са цевима, батерије су такође повезане, циркулационе пумпе су монтиране (ако технологија предвиђа њихово присуство), експанзиона посуда, филтери, сигурносни уређаји, сигурносни вентили и још много тога.

Тако је могуће самостално створити поуздан, трајан и ефикасан систем гријања, који неће довести до најтежег мраза!