Грејачи за цеви: за и против, врсте топлотне изолације и инсталације

Модерни људи желе живјети с пуним комфором у граду и на селу. А то захтева топлу, хладну, топлу воду и канализациони систем. У већини региона наше земље, такве комуникације захтевају обавезну изолацију. Данас, тржиште грађевинских материјала нуди широк спектар различитих гријача, међу којима постоје и посебни производи који се монтирају на цијеви.

Да ли вам увек треба изолација за цеви

У зонама гдје се земља зими замрзава, обавезно треба користити гријач за цијеви. У супротном, гарантује се пуцање цевовода. И исправите ову грешку када је на улици минус температура - није лако, а не брзо. Поред тога, ефективна изолација цеви за грејање или топле воде смањује губитак топлоте. Топлота се неће трошити на загревање земљишта, а температура воде се неће смањивати приликом уласка у кућу.

Догађа се да топловодни системи или системи гријања у сеоским кућама пролазе без загријавања просторија, тавана, подрума, ако је аутономна котловница изван куће. У овом случају, ефикасна изолација цевовода смањује губитке топлоте, не мора да укључује додатне грејаче и плаћа вишак киловата, а јединица за грејање ће трајати дуже, не користи се максимално.
Канализациони системи такође захтевају изолацију, иако у таквим структурама, у правилу, течност не стагнира, ако је цев инсталиранацоррецт слопе. Међутим, дешава се да се у цевима налазе разне наслаге које могу да изазову зачепљење, а онда канализациони одводи могу да се смрзну на ниским температурама, што ће довести до лома цеви. Такође, таква непријатност може бити узрокована неблаговременим пумпањем септичке јаме у аутономном канализационом систему.

Изолација се врши не само ради одржавања температуре расхладног средства и заштите од прегријавања у хладној сезони. Понекад је потребно заштитити цијеви од утјецаја високе температуре околине на њих. На пример, у хладњацима, разним индустријским системима, који се пумпају хемијским флуидима, гасовима.

Које особине треба изоловати

Гријач за цијеви, овисно о примјени (полагање подземних или вањских комуникација) мора испуњавати сљедеће захтјеве:

 • Низак ниво топлотне проводљивости, који ће помоћи да се одржи температура расхладног средства у цевоводима грејања и снабдевања топлом водом, као и да се не загреје околни ваздух за загревање цевовода у расхладним уређајима и апаратима.
 • Материјали који се користе за изолацију морају бити у складу са санитарним нормама и заштитом од пожара, имају својства само-гашења.
 • Гријач не може бити претјерано хигроскопан, јер се у структури влажног материјала смањује количина зрака, чија количина зависи од њених топлотних изолацијских својстава.
 • Изолација се мора лако монтирати на било коју цевпречник и конфигурација, са формирањем минималног броја спојева, елиминишући присуство мостова хладноће.
 • Материјал мора бити издржљив и дуготрајан, као и могућност његове вишекратне употребе.
 • Да имају високу отпорност на агресивну средину, механичку чврстоћу и да толеришу оштре температурне флуктуације.
 • Материјал доступан по трошку.

Али куповина јефтиног грејача се не исплати, јер може довести до још већих трошкова ако се зими нађе прекомерно залеђивање цеви.

Типови топлотне изолације за цевоводе

Горе наведени захтјеви могу укључивати сљедеће врсте гријача:

 • сорте минералне вуне - стаклена вуна, базалт и друге;
 • пена;
 • пјенасти полистирен;
 • полиетиленске облоге од пене и фолије;
 • полиуретанска пена;
 • експандирана глина.

минерална вуна


Сви типови изолационих материјала на бази стаклених влакана или природних камених стена разликују се високим степеном топлотне изолације и оптималним трошковима. Истина, стаклена вуна у својим својствима да одржава топлоту је ред величине нижа од материјала као што је базалтни грејач. Предности ове врсте изолације су:

 • отпорност на високе температуре, када материјал може издржати до 700 степени;
 • довољну механичку чврстоћу, када, након деформације, минерална вуна скоро потпуно обнови свој облик;
 • отпорност на агресивне хемикалије - алкалне, киселераствори, уља и остатак;
 • еколошка безбедност, као дериват природне сировине.
 • расположиви трошкови.

Недостаци минералне вуне могу се приписати њиховој осјетљивости на влагу. Због тога је потребан додатни уређај за хидроизолацију. Осим тога, хидроизолација ће помоћи не само заштитити гријач од дјеловања воде, већ и неће дати мала влакна од камена или стакла да запуше зрачни простор. Сличан посао доводи до повећања трошкова изградње и продужује његов рок.

Минерална вуна се производи ролнама, отирачима, плочама и шиндром, а фолија лепљена на врху. Управо су ови производи најпогоднији за производњу термоизолационих радова на цјевоводима, уз уређење заштите дрвених конструкција крова од пожара на мјесту пролаза димњака пећи и камина.

Пена и пена полистирена

Овај материјал, који садржи више од половине ваздуха, један је од најефикаснијих топлотних изолатора. Пена која није прешана је лоша само зато што има ниску механичку чврстоћу. За изолацију цијеви индустрија производи пјенасте поликристале, зване шкољке. Ови производи имају много предности:

 • једноставна и брза инсталација;
 • продужена експлоатација;
 • недостатак мостова хладноће, јер се спајање одвојених сегмената врши на принципу "утор-чешаљ";
 • производи могу радити у температурном режиму од +80 до -110 степени Целзијуса. На вишој температури цјевовода постављен је додатни слој природногчепови или базалтна влакна;
 • могућност полагања кабла који се загрева у посебно дизајнираним жљебовима по дужини производа;
 • гашење пожара, не подржава отворену ватру;
 • Шкољке од пене се могу користити више пута.

Сталак може бити прекривен слојем фолије, који дјелује као рефлектор зрачних плафона - вруће или хладно.


Исти полу-цилиндри су израђени од екструдиране пене, која се већ назива пјенасти полистирен или Пинолек. Поседује сличне техничке карактеристике, али са истим степеном топлотне проводљивости са пјеном има мању дебљину, што је погодно за загријавање цијеви које пролазе дуж зидова или других структура. Финоплек има круту структуру и већу пластичност од пјене, тако да се може до одређене мјере савити.

Изолациони материјали од пјенастог полиетилена

У поређењу са другим врстама изолације, пјенасти полиетилен има најбоља својства:

 • Материјал је јачи, издржи пуцање од 0,3 МПа, након притиска, помало деформисано, али брзо узима почетни облик.
 • Скоро не упија воду. Може се користити у влажном окружењу, избегавајући појаву корозије на цевима.
 • Утицај материјала као што су цемент и креч, бетон и други контакти се јако толерише.
 • Одржава пад температуре од +90 до -60 степени. На вишој температури производи губе свој облик.
 • Материјал је прилично ватросталан. Трепери пјенасти полиетилен може бити само на температури отвореног пламена на 300 степени. Истовремено, током сагоревања, материјал не испушта штетне токсичне материје у околину.
 • Једноставна монтажа, може послужити као изолација за цијеви било које конфигурације, промјера до 150-200 мм.
 • Ниски трошкови у поређењу са пјенастим полистиренским производима или полиуретаном.

Потрошене празне цилиндре дужине до два метра са дебљином зида од 6 до 20 мм или ролнама.

Производ од пјенастог полиетилена се реже у дужину и облачи на цијеви, мјесто резања се причврсти специјалним завојем или обичном траком. Неке врсте изолације од пјенастог полиетилена имају заштитни слој од алуминијумске фолије који дјелује као рефлектор. Када се користи ролни материјал, он се реже на тракама које оматају цеви. Овај метод је најпогоднији ако цевовод има бројне завоје и различите пречнике у одвојеним одељцима.

полиуретанска пена


Овај материјал добија на популарности у грађевинарству због својих високих техничких карактеристика. хе:

 • не труне и не рђа;
 • могу се монтирати на цеви које леже на земљи без авиона или канала;
 • ствара апсолутно затворену љуску на изолованим конструкцијама;
 • има ниску специфичну тежину и ниску топлотну проводљивост; вијек трајања се рачуна педесет, и више, током година;
 • је отпоран на слаба рјешењакиселине и алкали;
 • има одличну адхезију на скоро све материјале.

Топлинска изолација са полиуретанском пјеном може се примијенити на цијеви различитим методама - прскањем текућег материјала и производа од тврдог зида као што је "љуска". Прскање се врши специјалном опремом и захтијева одређена знања и вјештине. Скулптура, која изгледа као два шупља полу-цилиндра, монтирана је на цијевима једноставно због постојеће спојне структуре "утора-чешаљ", а они производи који имају глатку површину причвршћени су на цјевовод специјалним стезаљкама, завојима или конвенционалним плетењем жицом.

Поред тога, данас су широко познате готове цеви, за које се у фабричким условима стављају топлотно изолациони омотач од полиуретанске пене и заштитни слој. При употреби таквих производа у отвореном простору заштитна шкољка направљена је од поцинкованог челика, док је полагање подземних комуникација заштита од полиетилена. Предности оваквих предизолованих цеви су доступне: смањење времена изградње комуникација, јер постављање инжењерских мрежа више не захтева изолационе радове, а квалитет изолације проверава фабрика ВТК.

експандирана глина

Још један традиционални представник гријача за цјевоводе је шљунак од експандиране глине. Користи се углавном за изолацију спољних мрежа водовода, канализације. Будући да је материјал лабав, за његово полагање потребно је подићи дрвене тацне или користити специјалнебетонске конструкције.

Поред свих горе наведених типова грејача, недавно се појавио и нови материјал за изолацију цеви - термо-боја, која се наноси на уобичајени начин - четком, ваљком или спрејом. Код минималне дебљине изолационог слоја, квалитет изолације је прилично висок. Али и цена овог материјала није мала.

инсталација топлотне изолације

Најтраженији материјал за изолацију цеви - то су производи у облику шупљих цилиндара. Лако се монтирају и не захтевају посебно знање или високу квалификацију радника.

Пре свега, проверава се стање цеви. Не би требало да има цурења, да се очисти од рђе и прљавштине и да се третира средством против корозије.

Ако изолациони производи нису опремљени избочинама и жљебовима, треба их причврстити двостраном љепљивом траком.

У овом случају, померање појединачних елемената шупљег цилиндра у дужини од 10-20 цм, тако да спојни шавови не конвергирају на једном месту. Скела пене након причвршћивања на цевовод мора бити заштићена од излагања ултраљубичастом зрачењу. Материјал за такву заштиту може послужити - рубероид, пергамент, тол, фоилозол и друге непрозирне тканине. За загревање компликованих делова цевовода могуће је користити готове обликоване производе или користити изолационе материјале обложене ваљком.

Цилиндри од пјенастог полиетилена и фолијски слој не захтевају такву заштиту.

Основна тачка чланка

При загревању цевикористи се сваки расположиви материјал који испуњава услове за топлотну изолацију, који је регулисан грађевинским нормама и правилима. И исправна инсталација изабраног грејача ће продужити век трајања инжењерских мрежа и смањити, а можда и потпуно елиминисати број поправки повезаних са пукнућем цеви услед негативних температура.