Грејачи парних цевовода: принцип рада. Како да изаберете грејач зидних панела

Међу многим врстама кућних грејних тела заслужио популарности грејање уређаја тип парокапелнохо - принцип једноставних јединица са приступачној распону цена.

К при одабиру уређај за домове за грејање и размотрити могућност куповине овог уређаја - компактан, ефикасан, поуздан, размислите парокапелние више грејачи.

Девице и принцип грејача парокапелнохо тип

Ова врста грејачи припадају групи "електричних грејача", односно да грејача, чији рад покреће топлој просторији кружењем струје - у контакту са ваздухом стамбене јединице загрева и подиже, замењујући хладније.

У основи врсте дизајна је парокапелнохо грејачи ДЕСЕТ тип игла. Цевасти грејач монтира у дну затвореној гвожђа, челика или алуминијума резервоар са водом, етанол или метанол, испуњен изнад локацији ПЕТН, дизајн опреме не захтева толико течности.

капацитет инсталиран у кућиште ПКН ?? склон - авион одступање од свог основног хоризонтали је око 20 степени.

Када је мрежни уређај у воду на неколико минута Теном се загрева до кључања и почиње да испарава, попуњавање слободног обим капацитета пару.

Врућа пара под притиском, контактирали врх резервоараметални зидови, кондензују се на њима ослобађањем топлотне енергије. Због велике топлотне проводљивости метала, топлота се преноси до висина које су најближе грејачу, иницирајући конвекцију у просторији, а кондензат у резервоару тече низ нагибне зидове у његов доњи део и поново се загрева са сенком.


Дакле, у процесу преноса топлоте, укључена су два носиоца топлоте - вода и пара, али температура течности не прелази 100 степени, а пара у резервоару може да се загреје до 120, тако да је горњи део ПКН током рада увек топао.

Да би се повећао интензитет преноса топлоте у већини ПКН модела, горњи део резервоара са течношћу је направљен у облику вишеструких блокова од уских делова са додатним спољним ребрима, што заузврат повећава површину топлотне снаге.

Важно! Запремина резервоара грејача парног колектора, без течности, испуњена је техничким вакуумом, тако да се прелазак расхладног средства из течног стања у пару при загревању одвија заобилазећи процес кључања, тј. Тихо.

Спецификације и сорте парно-кондензационих грејача

Главни критеријум при избору ПЦН-а је снага која је потребна за загревање просторије одређене површине и запремине. У кућним моделима парних колектора, овај параметар је у распону од 0,5 до 2,0 кВ. У складу са тим, у регионима са умереном климом, у присуству ефективне спољашње изолације оградних објеката куће ПКН капацитет од 1,5 кВ ће обезбедити простор за грејањедо 15 квадратних метара

Пројектовање различитих модела парних колектора захтева прецизан израчун односа снаге игле Тена, површине тела јединице, узимајући у обзир финоћу и количину расхладне течности која се користи у резервоару.

Максимална мосност на ПКН в 2 кВ се избира из безбедносних разлогов. Са прикључком на ову вредност, израчунава се запремина резервоара, количина течности која се прелије у њу и подручје преноса топлоте. Однос ових параметара треба да обезбеди ефективно стварање паре у резервоару при безбедном притиску паре (не више од 0,07 мПа), температура површине кућишта није већа од 115 степени, а локација игле десет увек испод нивоа течности - чак и када грејач ради у максималном нормалном режиму.

Важно! Исправан израчун односа снаге Тене, количине расхладне течности, запремине резервоара и површине преноса топлоте кућишта не може бити опремљен са надтлачним пражњењем из ПЦН сигурносног вентила. У овом случају, ради сигурности, уређаји са излазном снагом већом од 1,5 кВ произведени су са повећаном трајношћу и намијењени су углавном за индустријске просторе.

Гријачи типа парног сакупљања, као што је већ споменуто, подијељени су на кућне апарате и агрегате за индустријску примјену.

Уређаји за индустријску употребу разликују се већим капацитетом, односно већим и њиховим димензијама. Приликом ослобађања таквих агрегата, естетика перформанси је издвојена у позадини, што даје предностмјесто ефикасности, чврстоћу кућишта и сигурност управљачког сустава, као и кабел за напајање.

Међутим, чак и индустријски парни колектори модерних модела имају класу спољне обраде изнад просјека, што омогућава, без оштећења унутрашњости просторије, да их користе иу свакодневном животу.

Савремени ПКН грејачи, како домаћи тако и индустријски, опремљени су сигурносним системом (аутоматско искључивање приликом превртања или биметалне плоче) и контролом температуре - терморегулатор, који раде на основу података температурног сензора, редовно или додатно уграђених сопственим рукама у стварној области просторије након достизања заданог температурног режима у овој зони, грејач ће бити искључен.

Модели ПКН су подељени на под, зид и универзални. Принцип рада уређаја свих ових конструкција је исти, јединице за пренос топлоте се изводе на обе стране панела.

Подне јединице су опремљене потпорним ногама које обезбеђују стабилан положај на хоризонталној равни или платформи са точковима ради лакшег кретања.

Важно! Ако јединица има сталну локацију, али постоји страх од превртања, онда се након лијевања точкова, вијци могу причврстити на под.

У случају непланираног превртања грејача, уређај ће аутоматски искључити мрежу, а релативно ниска температура кућишта не може да изазове.пожари

Зидни модели имају једну страну рупа панела за носаче, које јединица причвршћује за зид. Конструкција и величина носача обезбеђују локацију ПЦН на удаљености од 7-10 цм од носача, што смањује топлотни ефекат грејача на зид и не спречава конвекцију ваздуха са задње стране уређаја. Зид зида, који се налази на инсталацији гријача, мора бити додатно опремљен термичком заштитом од материјала отпорног на топлину.

Конструкција ПКН универзалне локације дозвољава уградњу ногу на њих или монтирање на зид. Ефикасност на овај или онај начин зависи од специфичних радних услова.

примена ПКН

Производња грејача за парни кондензат, како за потребе домаћинства тако и за индустријске потребе, заснива се на могућности њиховог коришћења у различите сврхе:

 • грејање урбаних и сеоских кућа за стамбене, јавне и индустријске сврхе;
 • у сјеверним крајевима - гријање просторија, далеко од инсталираних главних гријалица у кући;
 • одржавање подрума и подрума температуре неопходне за нормално функционисање система водоснабдевања и система вентилатора у зимском периоду;
 • алтернативни начин грејања куће током хитних поправки главних система грејања;
 • гријање кућишта, није погодно за круг гријања опреме због значајних топлинских губитака повезаних с дугим распонимацеви;
 • одржавање неопходног температурног режима у просторијама приликом извођења радова који то захтевају технолошки.

Заправо, обим употребе грејача за пару-кондензат је много шири, тако да се висок степен потражње за ПКН може са сигурношћу потврдити.

Предности и недостаци уређаја за грејање конструкције парног кабла

При процени изводљивости употребе у одређеном окружењу грејач је само парно-кондензатни тип, морате знати главне предности и недостатке ових агрегата.

Предности ПКН:

 • пријатељство према околини - одсуство било какве расподјеле у загријаном простору,
 • безбедност - прилично ниска температура кућишта (не утиче на индекс влажности у просторији и не сагорева прашину), опремљена системом аутоматског искључивања током прегревања, бешумна;
 • довољан степен аутоматизације управљања већином модела;
 • трајност - због недостатка ваздуха у резервоару који је потребан за корозију, али је ограничен на животни век Тене;
 • отпорност на смрзавање - ширење расхладног средства за вријеме замрзавања неће узроковати уништење резервоара због присутности слободног волумена у њему;
 • компактност, могућност монтаже на зид;
 • технолошка ефикасност - једноставна инсталација и свакодневна брига, нема потребе за уградњом димњака.

Непределениа на парно-колекторни грејци:

 • прилично високе цијене агрегата чак и домаћинстваименовање;
 • све електричне уређаје за гријање карактеризира повећана потрошња електричне енергије;
 • немогућност поправке грејача у домаћинству у случајевима смањења притиска - грешка у количини расхладне течности је угрожена експлозијом током грејања.

Независна производња ПКН

Трошкови грејних уредјаја за пару-кондензат са привидном једноставношћу принципа дјеловања доводе до искушења да се таква монтажа самостално, с обзиром на модерну доступност материјала, компоненти и алата.

Штавише, данас се парни грејачи често производе сопственим рукама - материјали и компоненте за њихово склапање могу се лако наћи у продаји. Али радити такве јединице код куће тек након читања упута и препорука није стварна - дизајн таквих уређаја је прилично велик, а свака производна технологија има индивидуалне карактеристике. У овом случају, неопходно је имати не само опште вјештине монтаже и заваривања, већ и практично искуство у производњи ПКН.

Поред тога, склапање парног колектора мале снаге није изводљиво - постоји много других врста необавезних грејних апарата, као и индустријска производња, која ће се носити са загревањем стамбеног простора боље и сигурније. А кућни уређаји високих перформанси нису толико естетски да га користе за гријање куће.


Горе поменути грејни регистар, који ради као парно-скупљачки тип, може послужити као визуелни водич за питање каконаправи ПКН сама

Јединица је састављена од четири фрагмента - "потока", направљених од челичне цеви пречника 50 мм и чепова од челичних лимова. У доњем "потоку", опремљеном гране, постављен ТЕН. У горњем дијелу регистра налази се утикач с вентилом, кроз који је у радијатор уливена мјешавина воде с антифризом, а зрак је био притиснут под притиском када је уређај први пут био укључен.

У дну "потока" је расхладно средство које се испарава када се загрева. Пара испуњава цијели слободни простор "потока", даје топлину зидова радијатора и кондензира на њима, тече назад до ТЕН.

Дизајн ПЦН може бити једноставнији, али то не елиминише потребу за посебним професионалним вјештинама.

Важно! Одсуство вакуума у ​​самопроизводном радијатору изазива кључање расхладног средства, што је праћено одређеном буком током рада јединице.

закључак

Парни котлови су ефикасни електрични гријачи. Њихова ефикасност објашњава потражњу за овим уређајима, што заузврат утиче на политику одређивања цијена - трошак ПКН-а изнад цијене многих других инфрацрвених гријача. Међутим, док се настоји остварити исплативост начина гријања, не треба заборавити на важнији фактор - сигурност опреме која се не може у потпуности осигурати у производњи ручно израђених агрегата.

Основна тачка чланка

 1. Парни котлови су модерне поуздане јединице, чија је једноставност њихова предност, а ненедостатак
 2. Приликом одабира начина загријавања куће, не треба занемарити ефикасна гријања ПЦН-а, чије ће познавање карактеристика поједноставити њихово кориштење. Употреба парних колектора у свакодневном животу и на радном месту доказ је њихове ефикасности.
 3. Приликом планирања употребе ПКН-а потребно је познавати њихове техничке карактеристике, типове уређаја и критеријуме за одабир тих јединица.
 4. Независна производња електричних гријача кап по кап је могућа, али је повезана са ризиком од незгода током рада такве опреме у случају грешке у изградњи.