Грејач за под, који материјал је боље изабрати?

Под је најхладнија површина у просторији. Посебно када се испод њега налази подно гријање или директан контакт са земљом. Ова ситуација је уочена у приватним кућама и на првим спратовима. Стога, изолација пода треба да задовољи одређене захтеве.

Висококвалитетна топлотна изолација пода ће омогућити удобне животне услове и спријечити појаву многих болести.

Захтјеви материјала

Да би се изабрао прави грејач за под, потребно је узети у обзир неколико параметара које материјал мора да задовољи:

 • јачина;
 • Услови коришћења;
 • изолациона својства;
 • тежину материјала;
 • упијање влаге;
 • паропропусност;
 • отпорност на пожар.

снага

С обзиром на то да под има највећи стрес, снага свих његових елемената су високи захтјеви. Ово се односи на материјале за топлотну изолацију.

Захтеви за чврстоћу су постављени на материјале од лима. Главна ствар је отпорност на лом.

радни век

Како подна облога варира и рјеђе се поправља од других површина у кући, материјал за изолацију пода треба да задржи своја својства дуго времена.

изолациона својства

Главни критеријум за избор грејача за под је њихова способност да одржавају топлоту. Неки од ових материјала могу да промене своје изолационе особине током рада из утицаја спољних фактора.

тежину материјала

Сваки грејач пода, упркос својој лакоћи, даје одређени притисак на површину лежаја. Потребно је узети у обзир у фази пројектовања и израчунати темељ објекта узимајући у обзир тежину изолационог слоја.

Минимална апсорпција влаге

Неки грејачи за под су хидрофобни, тј. Имају високу пропустљивост за влагу. Обично се ово односи на влакнасте материјале. Такви типови се не препоручују у просторијама са високом влажношћу.

паропропусност

У неким случајевима, поред топлотно-изолационих својстава, материјал не би требало да омета продирање паре. Ово својство не дозвољава накупљање кондензације при сексуалном односу.

отпорност на пожар

Захтеви за безбедност од пожара односе се на све грађевинске материјале. Није изузетак и топлотна изолација за под.

Неке врсте материјала које загревају под утицајем високотемпературних отпуштања отровних материја.

Типови подних грејача

Сада на тржишту има много различитих гријача, што је другачије и које је боље одабрати?

експандирана глина

Минерални грејач за под у облику овалних или округлих гранула са порозном структуром. Израђује се од глинених трупаца сагоревањем на температури од око 1200 степени у року од 30 - 45 минута. Под утицајем високе температуре, глина бубри и ствара велики број шупљина које пружају изолациона својства.

Цлаидите грануле или фракције су подељене у три категорије завеличина зрна:

 • велики - 20 - 40 милиметара;
 • просек - 10 - 20 мм;
 • мали - 5-10 милиметара.

Грануле мање од пет милиметара припадају песковини од глине.

Као подни гријач, гламид средњих и малих фракција се користи у облику насипног слоја, чија дебљина може достићи неколико центиметара. Стога се овај материјал користи само за топлинску изолацију првих катова. Због добре проточности, глина попуњава цео простор између елемената конструкције плафона.

Зрно глина лако апсорбује влагу, држећи је у себи због површинске коре.

Ово својство материјала током времена доводи до смањења топлотних изолационих својстава, посебно када се контактира слој глине са земљом. Да би се спријечио судар гријача са земљом између њих налази се ваљкаста хидроизолација.

Минерална вуна

То је пахуљасто влакно разних материјала. Због својих високих термоизолационих својстава, широко се користи као топлотна изолација за под. Насупрот томе, експандирана глина има мању тежину и може се користити за топлинску изолацију међукатних плафона. Постоје двије врсте овог материјала, разлика између оних који се користе у производњи сировина.

стакло

За производњу овог материјала користе се исте компоненте као и за производњу стакла: кречњака, песка, соде и боракса. Растопити на температури од 1400 степени стаклене смјесе под утјецајем центрифугалне силеспецијалне камере и испаравање пар има облик танких влакана. Истовремено се врши обрада полимера ради бољег приањања. Завршна лабава маса се пресује и пуни за коначну полимеризацију.

плусес:

 • висока својства топлотне изолације;
 • отпорност на хемијске реагенсе;
 • висок степен апсорпције звука;
 • није склон скупљању са продуженом употребом;
 • није осетљив на излагање отвореном пламену;
 • не упија влагу.

минуси:

 • висока крхкост влакана;
 • ниска термичка стабилност.

При раду са материјалом долази до слома масе малих честица стаклених влакана које могу продријети кроз одјећу и респираторни тракт. Обавезно коришћење заштитне опреме.

Упркос високој ватроотпорности под утицајем температуре изнад 450 степени долази до уништења материјала са губитком радних својстава. Опсег температура на којима се могу нанети стаклена влакна, од -60 до +450 степени.

камен

Овај тип је направљен од талине вулканских стијена добивених у пећи с температуром од 1400 до 1500 ступњева. Формирање влакана настаје када се течна маса подерава ротирајућим ваљцима уз истовремену обраду полимерним конекторима.

У завршној фази, вата се упухује у комору у којој се честице слегну, приањајући на мрежу, из које се, након пресовања, добија чврсти материјал.

За топлотну проводљивост и апсорпцију звука камене вунезатворити у стакло, али је отпорност на топлоту много већи него што је. Радна температура опсег је од 180 до минус 700 степени.

Највиши опсег температура је камена вуна од базалтних влакана. Овај материјал Издржава хлађена до 90 и загревана до 1000 степени.

стиропор (полистирен)

То је писмо из царинског полистирена перли. Произвођачи произвео различите врсте изолационих које се разликују у густини, флексибилности и другим параметрима.

Како се експандирани полистирен изолација Р-1, која се обликује листе стилова бела дебљине од 10 до 100 милиметара. Топлотна проводљивост пене је мања од минералне вуне. Стога, како би исту дебљину ефекта изолације стоји полистирен може бити тањи.

предности:

 • ниска цена. Ово је вероватно најјефтинији изолација;
 • мале тежине. Један кубни метар пене СП-1 тежи око 22 килограма;
 • добре перформансе затезне чврстоће и компресије;
 • волоховидсхтовхувалними има одлична својства;
 • лакоћа прераде;
 • нетоксичне.

недостаци:

 • лов ватер паропропусност;
 • је уништен загревањем изнад 80 степени;
 • недостатак отпора органских растварача.

Ако постоји подрум ,као изолациони пена подове се може монтирати са доње стране. Ово елиминише потребу за демонтажу сексуалног покривање.

изолациона плута

Од кортикалног дрвета. Тржиште је представљено у неколико типова. Као грејач на поду користе се листови и панели, пресовани од малих гранула. Због присутности у саставу супстанце која лепи сиберин нема потребе да се користе хемијска везива.

Поред термоизолационог слоја у плафону плафона, плутасти материјали се могу користити као самосталне подне облоге. Да би се обезбедила довољна изолација, довољно је користити танак, десет цм слој материјала.

предности:

 • Екологија. То је једна од главних предности.

Према неким изворима, кортикални подни грејач може блокирати радиоактивне и неке друге врсте зрачења.

 • Трајност. Подни грејач са утикача је прилично чврст и брзо обнавља свој некадашњи облик на местима подераним ногама или петама.
 • Хигијенски, лако се одржава. Контаминације које се налазе на поклопцу плуте се лако уклањају усисивачем или крпом. Способност материјала да издржи стварање кондензата спречава стварање плијесни.
 • Топлотна изолација. Материјал има најнижу топлотну проводљивост свих производа и пружа поуздану изолацију пода.

Недостаци:

 • Трошкови. Пошто је ово природни материјал који долази из иностранства, цене за њега су прилично високе. Финансијски трошкови за куповину ће такође зависити од врсте изолације и њенедебљина
 • Осетљивост на огреботине. Површина кортикалног поклопца се лако огреба од ситних честица песка, што је природни абразив. Материјал се подједнако плаши контакта са гуменом обућом из које могу да остану мрље.
 • Утицај вишка влаге. Влага има одређену границу. Дуга изложеност води доводи до отицања и оштећења материјала.

грејач фолије

Способност фолија да рефлектује топлотно зрачење успешно се користи у различитим типовима грејача. Најфинији слој металног премаза који се наноси на обичне топлотноизолационе материјале смањује њихову топлотну проводљивост на готово нулу.

Облога од фолије може бити једна или двострана. Слична топлотна изолација подова се користи у случајевима када је потребан 100% садржај топлоте. На пример, у купатилима и саунама, у системима топлог пода.

плусес:

 • употреба фолијског слоја омогућава суптилнији темељ, при чему се не смањују топлотна изолациона својства;
 • фолија рефлектује скоро 95 процената инфрацрвеног зрачења, чиме се одржава потребна собна температура, чиме се смањују трошкови грејања;
 • метална превлака лако одбија влагу.

минус:

 • Користи се као алуминијумска фолија за облагање која је оштећена корозијом. Стога, при обради таквог материјала зидови у кади су неопходни за употребу хидроизолације. То не утиче на способност рефлексије.
 • Достависока температура може загрејати металну површину до опасног нивоа.
\ т

Да би се спријечило снажно загријавање површине фолије, потребно је оставити размак од два центиметра између гријача и зида.

У заточеништву

Недвосмислени одговор на питање који грејач на поду не бира, јер сваки материјал има своје предности и недостатке. У оба случаја, изабрана је оптимална опција. Избор зависи од финансијских могућности, подног материјала, услова за извођење изолационих радова и других фактора.

Без обзира на то који ће изолатор бити изабран за подно гријање, прије купње потребно је упознати се с његовим својствима и технологијом слагања. Неки изолациони материјали захтевају професионалан приступ, други се могу самостално монтирати.