Грађевински отпад: искоришћеност, класа опасности и место одношења

Грађевински отпад је дио отпада који је настао тијеком изградње. Према СНИП-у, они се односе на њих:

 • оштећена цигла
 • делови апсолутно било ког метала
 • бетонски материјал
 • Преостали делови линолеума
 • остали остаци грађевинског блата

Тренутно чак и најнапредније технологије не дозвољавају да се избегне образовање овог типа смећа. У Русији, огромна количина терета (око 300 тона недељно) стиже на депоније, које се састоје од грађевинског отпада, који се налази у контејнеру или торби. Дугорочно гледано, вриједност таквог терета је велика (може се користити као изљев за цесте, бетон за темељ), али кориштење грађевинског отпада није посебно популарно у земљи, тако да се корисни материјал управо одвија на депонијама.

Врсте грађевинског отпада

СНИП је документ који одражава правила и прописе који су потребни за поштовање грађевинских организација.

За потпуни одговор на питање шта је то грађевински отпад, потребно је пажљиво раставити класификацију отпада из изградње. Постоји неколико категорија отпада:

 • Прва класа. Ово укључује већи материјал. То се односи на директно чишћење градилишта од смећа. По правилу, количина терета из таквог отпада је велика, тако да се ЛНИТ обавезује да извози такву врсту терета и пре него што сам посао почне, пошто га је претходно ставио у закупљени контејнер за грађевински отпад.
 • Друга класа. Исједан део отпада, који укључује амбалажни материјал из грађевинског материјала, различите компоненте овог и другог материјала овог типа. СНИ омогућава извоз отпада не одмах, већ као акумулација на градилишту.
 • трећи разред. Обухвата тај део секундарног материјала који се односи на третман просторија. Разликује се великим количинама терета, али релативно мале тежине. Према СНИП-у, уклањање робе врши се након завршетка завршних радова. У процесу обраде материјали се складиште у посебном контејнеру за грађевински отпад.

Не знају сви где да бацају смеће које су се накупиле након поправке или изградње. Да ли је могуће бацити смеће које се односи на изградњу отпада заједно са ТКО?СНИП и закон забрањују одлагање било које врсте смећа у контејнер намијењен за отпад из домаћинства.Иначе, они ће морати да плате прилично велику казну за неовлашћену емисију, тако да грађевинске компаније преферирају да саме узму грађевински отпад или да запосле организацију.

Међутим, бацање таквог материјала није вредно тога. Понекад се користи и као помоћно средство: остаци бетона и оштећене цигле могу се напунити новим бетоном за темељ или прскање путева.

Где се користи грађевински отпад

Важно је запамтити да су секундарне сировине неадекватни материјал за изградњу, али одговор на питање како користити грађевински отпад,прилично велика. Трошкови таквог отпада су прилично ниски, а опсег примјене је прилично ограничен. Чини се да је лакше избацити неприкладно смеће. Међутим, рециклажа грађевинског отпада у Русији добија на замаху. Асфалт, стакло, опека добијају нови живот.

Рециклирање - је активност рециклирања отпада у сврху даље изградње.

Свака врста отпада се користи на свом подручју. на пример:

 • Бетон након дробљења у рушевине може се користити као пунило за путеве или путеве (ону која се може видјети на леденим цестама). Осим тога, остаци бетона се могу користити као адитив главном бетону за стварање темеља.
 • Дробљени камен се активно користи у стварању привремених путева.
 • Рециклирани асфалт се поново користи у изградњи путева, али прије тога треба га обрадити на екстремно високим температурама. Ова процедура је релативно скупа, али изузетно ефикасна.
 • Окови. Има највеће подручје примјене, али у већини случајева то је грађевинска индустрија.

Користи од рециклирања су огромне, међутим, организације радије раде на стари начин, без размишљања о посљедицама и опасностима својих поступака. Многи још увијек вјерују да је извоз и бацање грађевинског отпада у вреће јефтинији од прераде.

Опасност од изградње смећа по класама

Класа опасности за отпад твори следећу класификацију:

 1. Изузетно висок ризик
 2. велика опасност
 3. умјерено опасан
 4. мало опасан
 5. сеф

Први и други разред терета су део високоризичног отпада како за људе тако и за животну средину. Третман са таквим отпадом треба да буде изузетно опрезан. Закон каже да такво смеће не треба само транспортовати у специјализовано возило, стављати га у посебан контејнер, већ и спроводити посебне мере за неутрализацију. Ако ови отпади падну у ваздух или воду, онда ће природа и цело човечанство патити, тако да је немогуће користити вреће када се извозе.Одлагање смећа високоризичног грађевинског отпада мора се вршити само уз употребу закупљеног контејнера.

Након тог цурења, екологија ће се вратити на око 30 година. То укључује сва средства која садрже токсине, алергене и друга хемијска једињења: лак, боју итд. Торбе не могу "обуздати" такве ствари. Такође морате да знате где да узмете висококвалитетне остатке. Пре свега, мора се послати компанији која је специјализована за одлагање опасних супстанци.

Четврта и пета класа терета чине дио стандардног отпада из грађевинских дјелатности: цигла, остаци бетона, тапете. Управо се ти материјали најчешће рециклирају и користе у будућности (најчешће у излијевању путева или заливању темеља). Такав отпад не захтијева посебне услове за изношење грађевинског отпада.Једноставно их спакирајте у врећице и носите их на било који начин.

Трећа класа укључује различите жице и раствараче који су изгубили своја својства и стога се сматрају сигурнима.

Вреди напоменути да закон и СТИ утврђују поступак за уклањање и прераду грађевинског отпада, који се мора поштовати. За одлагање грађевинског отпада у недозвољеним мјестима и неправилан транспорт до друштва изречене су административне казне у облику казни.

Зашто се отпад треба узети и рециклирати

Постоји много објективних разлога због којих би секундарни материјал требало узети и накнадно рециклирати:

 • Закон. Она обавезује компанију на извоз отпада, али рециклирање секундарних материјала не примењује закон. Али то треба урадити барем из разлога што ће уштедети новац на будућим фазама изградње.
 • Уштедите време и новац. Благовремено отпуштање градилишта од непотребног отпада ће уштедети време и проширити територију за складиштење нових материјала, а даљња обрада извезених сировина ће омогућити њено стављање у производњу.

Где и како се отпад уклања из изградње

Да би се решио проблем где и како се одлаже грађевински отпад, потребно је да се настави из следећих ситуација:

 1. У случају независног лишавања, прво је потребно обратити се ЖЕК-у, КК или ХОА. Организација ће пружити информације о томе где да донесе сав материјал, јер је то наглашено за топосебно подручје. Додатне информације (на пример, који контејнер користити) могу се наћи лично у ЗХЕК-у или на интернет страници организације.
 2. Ако предузеће изврши поправке, са њим можете склопити уговор о сакупљању отпада (то ће се сматрати додатном услугом). Закон даје такву прилику. Организација ће сазнати гдје ће бити уклањање смећа, обезбједити контејнер и вреће за то, које ће бити потребно одвести на градилиште ради даљњег транспорта.

Препоручује се изградња смећа у контејнеру у складу са законом.Контејнери и вреће за смеће су битна компонента за одлагање отпада.Најпопуларније торбе су полипропиленске. Њихове главне карактеристике су чврстоћа и нерастворљивост у алкалним растворима. Закон и СНИП дозвољавају употребу врећа овог типа за обављање уклањања терета са секундарним сировинама. Контејнер за такво смеће обично ангажују релевантне организације.