Глатко укључивање и искључивање ЛЕД диода: кругови паљења

У неким случајевима, потребно је имплементирати схему глатког укључивања или искључивања ЛЕД (ЛЕД). Ово решење је посебно тражено у организацији дизајнерских решења. Да би се применила замишљена, постоје два начина за решавање. Први је куповина готове кутије за паљење у трговини. Друга је производња блока својим рукама. У чланку ћемо сазнати зашто бисмо се требали позвати на другу опцију, као и анализирати најпопуларније шеме.

Купите или урадите то сами?

Ако вам је потребна хитна или никаква жеља, нема времена да сакупите блок бешавног укључивања ЛЕД-а властитим рукама, онда можете купити готов уређај у трговини. Једини минус је цена. Трошкови неких производа, у зависности од параметара и произвођача, могу премашити вишеструко већу цену уређаја од сопствених руку.

Ако има времена и посебно жеље, вриједно је обратити пажњу на дуго развијене и провјерене схеме за несметано укључивање и искључивање ЛЕД диода.

Шта вам је потребно

У циљу прикупљања шеме глатког паљења ЛЕД диода, мали скуп радиоаматера, и вјештина и алата:

 • лемило и лемљење;
 • текстуална табла за одбор;
 • тело будућег уређаја;
 • скуп полупроводничких уређаја (отпорници, транзистори, кондензатори, ЛЕД диоде, диоде итд.);
 • жеља и време;

Као што можете видјети из пописа, ништа посебно и комплексно није потребно.

Основа основа за несметано укључивање

Почнимо са елементарним стварима и запамтимо шта је РЦ -ланца и како је повезан са вртложењем и бледењем ЛЕД диоде. Погледајте шему.

Састоји се од само три компоненте:

 • Р - отпорник;
 • Ц је кондензатор;
 • ХЛ1 - осветљење (ЛЕД).

Прве две компоненте су РЦ-ланац (производ отпора и капацитивности). Из повећања отпора Р и капацитивне капацитивности Ц, вријеме за пораст ЛЕД се повећава. Када се смањује, напротив.

Нећемо се упуштати у темеље електронике и размотрити како се физички процеси (или боље речено, струје) појављују у овој шеми. Довољно је знати да је то основа рада свих уређаја за глатку експанзију и пригушење.

Начело разматрања кашњења у РЦ-у је основа свих рјешења за несметано укључивање и искључивање ЛЕД диода.

Дијаграм тока за течно укључивање и искључивање ЛЕД диода

За растављање гломазних кола нема смисла, јер за решавање већине задатака превладавају једноставни уређаји који раде на елементарним колима. Размотримо једну од таквих шема глатког укључивања и искључења ЛЕД диода. Упркос својој једноставности, има низ предности, високу поузданост и ниску цену.

Састоји се од следећих делова:

 • ВТ1 - транзистор ИРФ540;
 • Ц1 је кондензатор капацитета 220 мФ и напон од 16В;
 • Р1, Р2, Р3 - отпорници номиналне вредности 10, 22, 40 кОм;
 • ЛЕД - ЛЕД.

Поверед би Волтаге 12 Волт са следећим алгоритмом:

 1. Када се круг укључи, струја тече кроз напајање преко Р2.
 2. У овом тренутку Ц1 добија капацитет (наплаћује) тоосигурава постепено отварање ВТ теренског путовања
 3. Повећање струје на капији (излаз 1) протиче кроз Р1 и узрокује постепено струјање ВТ
 4. Струја иде на цурење истог поља ВТ1, а затим на ЛЕД.
 5. ЛЕД диода постепено повећава зрачење.

Губитак ЛЕД-а настаје када једете ван. Принцип је обрнут. Након одвајања снаге, кондензатор Ц1 почиње постепено да даје свој капацитет отпору Р1 и Р2.

Брзина пражњења, а тиме и брзина глатког пригушења ЛЕД, може се контролисати помоћу номиналног отпора Р3. Експериментишите како бисте разумели како именилац утиче на брзину паљења и слабљење ЛЕД-а. Принцип је - већа отпорност, спорији пригушење и обрнуто.

Главни елемент је поље н-канални МОСФЕТ транзистор ИРФ540, сви остали полупроводнички уређаји играју помоћну улогу (везивање). Вреди напоменути његове важне карактеристике:

 • струја протока: до 23А;
 • поларитет: н;
 • Напон - цурење: 100 Волт.

Детаљније информације, укључујући ВАЦ, могу се наћи на веб страници произвођача у техничком листу.

Ажурирана верзија са могућношћу подешавања времена

Горе наведена опција укључује употребу уређаја без могућности подешавања времена печења и ЛЕД ослабљења. А понекад је потребно. За имплементацију је потребно само допунити схему са неколико елемената, наиме Р4, Р5 - подесиви отпор. Они су дизајнирани да имплементирају комплетну функцију пребацивања и искључивањалоад

Разматране шеме глатког убрзања и пригушења савршено су погодне за имплементацију дизајнерског осветљења у аутомобилу (пртљажник, врата, подручје стопала путника).

Друга популарна шема

Друга најпопуларнија шема за течно укључивање и искључивање ЛЕД диода је врло слична оној која су разматрана, али се у великој мјери разликују у складу са принципом рада. Контрола укључивања ће бити минус.

Широко распрострањена употреба шеме нађена је на оним мјестима гдје се један дио контаката затвара у минусу, а други у плусу.

Разлике у шеми од оних које су претходно разматране. Главна разлика је други транзистор. Полецхик се мора заменити п-каналом (ознака је назначена на дијаграму испод). Морате "преврнути" кондензатор, сада плус кондер ће ићи на одвод транзистора. Не заборавите, ревидирана верзија има напајање са обрнутим поларитетом.

Видео

За дубинско разумевање свега што се дешава у опцијама нудимо да гледамо занимљив видео, чији аутор, уз помоћ програма дизајнирања електронских кола, постепено показује принцип глатког укључивања и искључивања ЛЕД-а на различитим опцијама. Ако пажљиво погледате видео, схватит ћете зашто морате користити транзистор.

закључак

Разматрана решења су најпопуларнија и најпопуларнија. На интернету се воде велике дискусије о формирању једноставности и ниске функционалности ових шема, али и праксепоказали су да је у животу довољно функционалан да се заврши. Велики плус одлука које се доносе у вези са укључивањем и искључивањем ЛЕД диода - једноставан је за производњу и ниску цијену. За израду готовог рјешења потребно је не више од 3-7 сати.