Гипс картонска кутија у купатилу, различитог дизајна

Купатило, као ВЦ, има инжењерске комуникације: канализацију и водоводне цијеви. Врло често ове комуникације кваре изглед поправке. Да би то избегли, многи данас праве јело у сувом купатилу. Уз помоћ овог материјала најчешће се маскирају нежељени елементи у купатилу.

Овај дизајн, ако је потребно, може се лако монтирати властитим рукама.

Зашто сухозид?

Зашто, да би се прикриле и затвориле цеви у купатилу најчешће користе гипсане плоче? Да бисте разумели ово питање, морате проучити заслуге овог материјала. Оне укључују:

 • пријатељство према околини;
 • трајност;
 • лакомонтирање ;
 • отпорност на влагу;
 • јачина;
 • доступност.

Све ово важи за сухозид. Осим тога, само овај материјал има довољно својстава која одбијају влагу, што јој омогућава да се нормално осјећа "у" у тако влажном окружењу као каду. Поред тога, врста лишћа отпорних на влагу спречава формирање зидова гљивица и калупа на површини. Ако комбинујете влажне и отпорне на влагу растворе на бази влаге, можете створити одличну баријеру за влагу. То ће омогућити да ваше купатило изгледа много дуже, као да је само након поправке.
Стручњаци препоручују израду кутије за цијеви купаонице израђене од сухозида, произведене од њемачке твртке Кнауф.

Припрема за рад

Пре него што изградите сопствениСуви зид у купатилу, неопходно је обавити неопходне припремне радове тако да је инсталација била успјешна. У овом случају припрема укључује преглед цијеви за цурење и, ако је потребно, замјену цијеви.

Обратите пажњу! Третирање спојева на цевима када се детектује благо цурење најбоље је урадити силиконским заптивачем. Штавише, чак и да није детектовано влажно мјесто на цијевима, спојеве треба још третирати.
У будућим пројектима треба предвидети и опције за приступ вентилима, бројилима и филтерима. Ово може бити "врата" или уклоњиви елемент дизајна.

потребне калкулације

Кутија за купатило од сухозида има прилично једноставне цртеже. За креирање је потребно измјерити ширину и дужину цијеви. У зависности од добијених бројева, мора се поставити скелет вођења. Само у шеми не заборавите укључити у опште калкулације димензије оквира.

Обратите пажњу! Оквир треба да буде што је могуће више затегнут за све цеви. Удаљеност од њих до оквира не би требало да буде мања од 5 цм

неопходни алати

Да би се створио квалитетан костур и избушио га сухозидом, потребан је одређени инвентар. Листа потребних алата укључује:

 • бушилица и бушилица;
 • ниво градње;
 • маказе на металу;
 • нож;
 • вијци и типлови;
 • лопатица;
 • оловка и трака.

Поред тога, биће вам потребне плоче за суву влагу отпорне на влагу, профили за вођење, причвршћивачи, шине, угловикит и прајмер.
Сви материјали су боље купити један бренд. Тако можете постићи бољи дизајн. До данас се сматра да је Кнауф најбољи произвођач.

Опције за израду кутије

Данас постоји неколико начина да се направи кутија за цијеви у купаоници. Али, упркос неким разликама, они имају сличан алгоритам за изградњу оквира.
Инсталација оквира кутије сопственим рукама подразумева следеће операције:

 • поставите три осе крутости. Да бисте то урадили, морате користити водилице од алуминијумских профила и шина;
 • уз њихову помоћ формирамо правоугаоник, чији ће се један угао уклопити у цеви које треба маскирати. Као резултат, водичи формирају једнакостраничан троугао;

Обратите пажњу! Приликом инсталирања оквира, користите израчуне и ниво зграде. Само на овај начин конструкција ће бити савршено глатка.

 • монтажа вођица, које је потребно причврстити на зидове, врши се уз помоћ типли;
 • трећи водич треба да се фиксира уз помоћ угла или помоћних плоча постављених на ивицама кутије;
 • за стабилност конструкције између три вођице, поставите попречне греде.

Када завршите, оквир мора бити крут и не треба се нагињати. Таква кутија сувог зида за купање ће трајати веома дуго.
Инсталација оквира је комплетна и могуће је наставити са постављањем кутије. Као што је већ речено, могуће је шивати метални оквир у купатилу само са водоотпорним сухозидом.Могуће је лоцирати кутију за цијеви у купаоници помоћу гипсаних плоча, слиједећи сљедећу схему:

 • Сечимо плоче сухозида на тражене траке. Листове треба резати тако да њихова величина одговара објема странама кутије;
 • сечени комади се наслањају на лица металног оквира и причвршћују се завртњима.

Запамти! Пресавијте листове тако да не прелазе оквир. Слично томе, можете да маскирате вертикалне и хоризонталне цеви.
Други метод се користи ако је потребно затворити цијеви у купаоници, смјештене у средишту зида. У овој ситуацији, постављање кутије предвиђа следеће манипулације:

 • овде је потребно користити не три, него четири ребра крутости;
 • сада имају две вођице које се причвршћују на бочне стране помоћу попречних греда и углова;
 • и овде је неопходно сушење гипсаних плоча не за двоје, већ за три партије.

Сви спојеви су наслагани и затим уземљени са дубоким продирањем у фирму Кнауф.
Запамтите да приликом инсталације сопствених структура, препоручљиво је обезбедити приступ мерачима и вентилима. Обично се у те сврхе монтира посебан отвор у кутијама.
Монтажа склопиве верзије кутије врши се на сличан начин као код претходних конструкција. Разлике су само у закупљеном елементу, који је монтиран тако да не омета поправак цијеви. Фри писма у овој ситуацији треба да буду близу ивице.
Обрати пажњупажња! Залијепити или залијепити вијке умјесто тужног комада сухозида није потребно!
На готову кутију ставите плочицу. Уместо тужног елемента, појавит ће се мали јаз. Може се затворити пластичним углом или лајсном. Фиксира се на силиконски заптивач или течне нокте.

Завршна фаза рада

Завршна фаза дораде кутије за суву градњу у купатилу је њена завршна обрада. Најбоље је поставити керамичку плочицу на површину сухозида, јер она, осим лијепог изгледа, даје поуздану заштиту цијеле конструкције од физичких утјецаја.

Упамтите да завршетак изградње гипсаних плоча треба да почне са најистакнутије стране. "Седимент" плочице, да би се олакшало обликовање, потребан вам је специјални лепак (Кнауф ПЕРЛФИКС).
Знајући све горе наведене нијансе, можете лако и квалитетно направитикутијуза епрувете у купатилу и са њеном помоћи да их маскирате. Као резултат тога, ваше купатило ће добити готов изглед и задовољит ће вас и ваше госте.