Гераниум (57 фотографија) - луксузно и предивно цвеће за велики врт

Гераниум - најједноставнији, који не захтијева посебну његу дома биљка са свијетле цвасти. Хераниум дом има двије врсте - ово је вртна биљка и пеларгонијумска соба, биљке су сличне, али се испоставља да постоје разлике. Само је пеларгонијум подељен на 300 или више сорти, а геранијум је уобичајен до 400 сорти.

Узгајивачи интензивно раде на различитим сортама, а сваке године се повећава број сорти.

Пеларгонијум може постојати само у затвореним просторима, али геранијум може расти, како код куће тако иу врту.
Вјероватно су сви видјели фотографију геранија на интернету. Још у 16. веку ова биљка је била распрострањена у Европи и доносила је из Јужне Америке. Биљка се брзо прилагођавала новим условима животне средине, а препозната је међу многим цвећарима, цвећарима и само љубитељима лепих цвасти.

Класификација сорти

Гераниум у дому може бити различитих сорти. Најпопуларније сорте геранијума су:

Гераниум мирисни. Ова биљка досеже мале величине, листови су танки и мали, али цвасти су бујне и свијетле. Лишће има пријатан мирис сличан цитрусима или чајним ружама. Зато се ова врста зове и мирисна.

Роиал Гераниум. Биљка достиже пристојне пропорције, лишће је такође велико. Листови су незнатно назубљени, али цвасти су лепе и мале, а дуго не цветају.

Гераниум зонал. Мождаврт, и затворене биљне врсте. Лишће није светло, већ очигледно изражених замрачених кругова.

Дакле, сорта се зове и зонална, јер се на лишћу наводно додјељују зоне светлих и тамних кругова. Цватови су мали, могу бити једноставни, као и фротир. Најчешће, цветови су црвени или ружичасти.

Множење геранијума

Семе гераниума је погодно за размножавање, али такав процес ће бити веома напоран. Али, они кажу да ће при размножавању семена - цветови у геранијуму бити бујнији и богатији.

Прије свега, сјеменке се распршују на влажном тлу у малим чашама, а на врху су на врху. Након тога стакло је покривено или стаклом или филмом. Пажљиво их заливајте, не покушавајући да поплавите семена.

Погодан период за сјетву је фебруар.Најлакше се репродукује резницама. За такав процес, врх већ узгајане биљке ће стати.

Биће потребан активни угаљ, намочен у прах. Рез се треба уклонити овим прахом, након чега одмах прећи на тло, које је претходно припремљено за садњу.


Тло се може третирати кључалом водом или раствором мангана. Друга опција - оставите резнице у чаши воде и сачекајте док се не појаве први процеси. Након тога, већ можете садити биљку одмах у земљу
Проблеми који се могу појавитиса геранијумом

\ т

Често се догађа да су листови жути у геранијуму, лишће пада, стабљика пада. Да би се то спријечило, требало би осигурати да постројење има све увјете за његово постојање.
Температура. Гераниум може бити отпоран на ниске температуре, али на температурама испод 9-12 ступњева топлине биљка може изблиједити: цвијеће се не појављује, жути листови итд.

Светло. Гераниум је биљка која воли сунце. Сунчеве зраке не могу штетити геранијуму. Дакле, можете га оставити на прозорској дасци.

  \ т

 • Екетер - како се бринути за затворене сукулентне биљке? Заливање и посебности селекције земљишта (55 фотографија + видео)

 • Ецма: биљна цветна биљка. Грооминг анд Узгој (54 пхотос)

 • Циперус - захтјеви за температуру, влагу и тло за брзи раст. 51 фотографија фабрике

Правилно заливање. Геранијум наводњавајте 2-3 пута недељно на максималној сунчевој светлости. Не водите воду равно од врха биљке - она ​​може изазвати труле листове и стабљике.

Тло. Земљиште треба да се састоји од обичног вртног тла, одређене количине тресета и пијеска. Препоручује се да се земља редовно отпушта.


Гнојива. Свеже врсте ђубрива нису погодне за гераније, користе ђубрива са додатком минерала (калијум, фосфор итд.).
фото гераниум


 • Епипремнум: расплод, врсте, нега, болести и штеточине (52 фотографије)

 • Непентес - биљне врсте, храњење и наводњавање. 69 фотографија неопходне неге

 • Иукка: како посадити у лонац и држати корак с растом. 76 фотографија узгоја биљке


 • Фиттониа - 66 фотографија о бризи о биљци код куће

 • Циклама - како расти из семена и луковица? Правила за бригу о кући (50 фотографија)

 • Дендробиум: корак по корак инструкција за бригу о луксузном затвореном цвету (82 фотографије + видео)