Где се може направити излаз за напе у кухињи

Где ставити излаз за повезивање хаубе?

Где направити утичницу за напе? Такво питање неизбјежно долази пред свакога од нас одмах након куповине у опћенито ненаметљивом уређају.

Уосталом, често жице из хаубе нису довољне да се доведу до излаза, који се налази у близини пода, и да се очисти то неће бити веома лепо. Понекад је то чудо технологије и нема жицу са утичницом и како је повезивање непознато.

Да бисмо ријешили овај проблем, нудимо неколико опција за његово рјешење, а ви можете одабрати који је начин посебно за вас.

Постављање утичнице за поклопац

Наравно, најлакши и најчешћи начин је инсталација утичнице. Али где стављате излаз за напе? Нарочито тако да је било згодно, лијепо и пожељно, не баш проблематично. Постоје две опције.


Правила за постављање утичница у кухињи

Постављање утичнице испод плафона

Најчешћа опција за повезивање хаубе је постављање утичнице у непосредној близини вилице. То јест, испод плафона. Многима је доста срамоте, али у томе нема ништа страшно. На крају крајева, правила ПУЕ не забрањују ово.

 • Обично се утичница налази одмах изнад поклопца. То вам омогућава да га визуално сакријете и учините га једноставним за употребу. У неким случајевима, то покушава да се сакрије преко ваздуха, али то није баш тачно. Уосталом, у овом случају, употреба утичнице није баш погодна.
 • Ако се одлучите да се повежете рукама (погледајте Соцкет фор хоод: како одабрати и инсталирати властитим рукама), онда ћемо детаљније описати цијели процес инсталације. Прво морате одлучити о начину монтаже утичнице. Можете изабрати отворени начин инсталације, онда не морате ударати рупу бушењем и уништити зидове за ожичење.
 • Можете одабрати више естетски угодан скривени режим. Али треба му много труда. Понекад се користи мешовити начин. Ово је када је излаз постављен на отворен начин, а ожичење је скривено и обрнуто. Али да будем искрен, најприкладнија опција ће бити и утичница и ожичење да се ради на скривени начин.


Скривени начин уградње утичнице испод плафона

Обратите пажњу! Ако се ожичење монтира у дрвену кућу или је кухиња покривена спаљеним материјалима, у овом случају, са економске и сврсисходне тачке гледишта исправније је примијенити отворени начин инсталације као видео.

 • Ако не намјеравате обавити комплетну поправку у кухињи, требате спојити с једне од непокретних утичница. Да бисте то урадили, изаберите најмање оптерећени и пожељно са стационарним уређајем. Идеална опција може бити утичница за пиезоелектричне плинске пећи, нешто лошија опција са излазом хладњака.
 • У екстремном случају, прикључак се може извести из утичница у радном подручју, али само са ограничењем оптерећења током рада екстрактора. Али то утиче само на рад моћних уређаја као што је електрични млинац (види Мешалица за месоелектрични како одабрати прави начин), процесор хране, кухало за воду, итд. Заједничко функционисање екстрактора са мешалицом или другим уређајима мале снаге неће довести до загревања ожичења.
 • Дакле, одлучили смо где да ставимо утичницу за хаубу и где да је хранимо. Сада положи ожичење. Ако користимо скривену методу, онда правимо ударце (види Радити глачање зидова за ожичење властитим рукама) и положити жицу.
 • Ако се користи отворено ожичење, треба користити пластично ребро за заштиту жице од механичких оштећења. Специјални монтажни носачи ће вам омогућити да пажљиво умотате жицу дуж зида.

Постављање испуста унутар намјештаја

Понекад одговор на питање гдје ставити утичницу за хаубу проналази неочекиване одговоре. Да би га сакрили од очију треће стране, утичница се скрива у једном од кухињских ормара. Ту је и утикач из хаубе.


Утичница за напе унутар намјештаја

 • Искрено речено, ово није најбоља опција. На крају крајева, употреба таквог излаза није баш погодна . Поред тога, ствара одређене ризике у смислу заштите од пожара. Уосталом, намештај је дрвен, ау случају грејања или кратког споја у утичници или на жици, може довести до пожара. Иако се ове неугодности могу надокнадити исправном инсталацијом. Прво, то се односи на утичницу. Који би према правилима ПУЕ требао бити инсталиран на ватросталној основи. У већини случајева за то се може користити обичан лим. Мора стајати изван утичнице најмање 10мм са свих страна.
 • Жица у овом случају, можемо поставити само на отворен начин.И поставиће се исто на запаљиве површине. Због тога, да би заштитили жицу од механичких оштећења и заштитили намештај од паљења, нанесите метални ваљак.
 • У овом случају, сама жица треба бити постављена тако да се искључи могућност акумулације у набирању влаге. На крају крајева, кухиња је прилично влажна просторија и влага се може појавити из једноставне формације роса.

Повезивање напе без утичница

Али постоје опције за повезивање хаубе и уопште без утичнице. Има своје недостатке. А понекад и прилично значајан. Али овај начин повезивања има исто право да постоји.

Повезивање хаубе са терминала

Ако не желите да размишљате о томе где да ставите утичницу за екстракт, онда вам може помоћи и Цлипбоард. Уместо утичнице, постављамо на зид поред хаубе мали фиксни зидни прикључак. И из њега излечимо екстрактор.


На слици је приказана повезаност хаубе са терминала

 • На први поглед све изгледа врло једноставно. Али хајде да скренемо вашу пажњу на многе недостатке ове методе. Једна од главних је неспособност да се ослободи напетости од хаубе. То може бити потребно, на пример, за прање.
 • Поред тога, у случају ванредне ситуације, морат ћете обестат цијелу скупину кухиња. Чак и знајући да је разлог у капуљачи, ваша жена неће бити у стању да упали групу за осветљење док не искључите жицетерминал блоцк.
 • С друге стране, одсуство контаката за стезање позитивно утиче на трајност рада и смањује ризик од загревања.
 • Упутство за прикључивање хаубе са терминала практично се не разликује од прикључка утичнице. Само прикључите прикључни блок умјесто утичнице, извуците утикач из хаубе и спојите жицу на одговарајуће контакте.

Обратите пажњу! За овај тип повезивања боље је одабрати терминале који имају поклопац за прикривање напонских делова. У идеалном случају, можете наћи терминале са потпуно затвореним деловима који носе струју.

Повезивање хаубе са засебне машине

Ако нисте одлучили где да ставите утичницу за извадак, онда је последња могућа опција да је повежете са засебним аутоматом, који је инсталиран у штит групе стана.

Повезивање хаубе из засебног аутомата

 • Овај метод има многе предности. Прво, екстрактор има сопствени аутоматски прекидач, који се може подићи и напунити у складу са својом називном снагом.
 • Поред тога, ова опција у потпуности елиминише присуство додатних склопних уређаја и веза у шеми. Уосталом, у овом случају, жица из машине може бити директно повезана са терминалом унутар хаубе.
 • Али постоји једна велика ствар, али то је цена. Инсталација посебног аутомата за таквог потрошача мале снаге, као и заптивке за засебну жицу за њега, представља потпуну неусклађеност са вредношћу овог електричног уређаја.
 • И ако суддодајте сложеност инсталације скривених каблова за повезивање. То је веза и све постаје "златно". Стога, можемо само препоручити овај метод ако заиста нисте збуњени финансијском страном проблема и тешкоћама везаним за инсталацију.
 • С друге стране, поступак инсталације се не разликује од конвенционалне заптивке групне жице. Само у овом случају, не морамо инсталирати кабл у разводне кутије. И могуће га је ставити у хаубу.
 • Прикључак у екстрактору треба извршити до прикључака на које је жица прикључена на утичницу. Жичане утичнице треба претходно изабрати.

закључак

Као што видите, постоји много опција где да се инсталира утичница за напе и, као и без ње. Коју одлучите да одлучите за вас. Али најчешћи је постављање излаза испод плафона. И немојте се плашити необичног места овог места. У томе нема ништа опасно или забрањено.