Гараже од стакла и алуминија - дизајн, мајсторска радионица са изградњом властитих руку

Узгој садница и поврћа у стакленику има своје очигледне предности - култивисане културе заштићене су од временских вибрација и наглих промјена температуре. Осим тога, употреба стакленика или стакленика вам омогућава да премјестите оквире сезоне у земљи и почнете раније, а завршите - касније. А ако постоји добро загревање поврћа, бобичасто воће и цвеће се могу узгајати током целе године! Али нису сви вртлари попут поликарбоната и дизајна филмова, који, према некима, нису довољно атрактивни. А за оне који су заинтересовани не само за функционалност, већ и за лепоту, ту су стакленици и алуминијумски пластеници.

Зглобно стакло и алуминијум

Алуминијумска пластеника Проведал

Предности стакленика и алуминијума

Стакленик је пољопривредна зграда, у којој је због вештачког загревања и ефекта стаклене баште погодније за раст и зрење поврћа, ствара се микроклима бобичастог воћа и цвећа. "Ефекат стаклене баште" функционише на следећи начин: сунчева светлост, продире у стакленик, долази до биљака и земље, загревајући их и околни ваздух. А због присуства темеља и зидова, топлота излази веома споро. Као резултат тога, температура у стакленику је виша, а услови за биљке - бољи.

Важно! Немојте се бркати са стакленицима и стакленицима. Ове последње се одликују великим димензијама, стационарним, као и присуством у неким случајевима система за грејање, аутоматског осветљења, вентилације и заливања.

Мали стакленик

И у чемупредности стакленика од стакла и алуминијума на њихове колеге из филма и дрвета или поликарбоната цеви и профилисана? Сада разумем.

 1. мања од тежине оквира кроз коришћење дрвета уместо челичних или алуминијумских профила. Ово је важно, посебно у присуству стакла, има значајну тежину.

  Оквири за стакленицима алуминијума

 2. Нема корозије - на површини алуминијумског профила је оксидни филм који делује као природни одбране материјал из контакту са водом или ваздухом. Као резултат таквог оквира не рђа и не губи своју снагу током времена. Стаклене Алуминијум може да служи 35 до 50 година.
 3. Са лакоћом алуминијума метала је довољно да јак на квалитативно изграђени објекти који могу да издрже све оптерећења који се јављају током изградње стакленика.

  Алуминиј парникови тежак благо

 4. За ове стакленика користе гумени профили и траке. Резултат је висок степен заптивености спојева између покривача и фасаде - јер неће проћи никакав додатак или штеточина.
 5. са одговарајућим алатом и искуство, рад алуминијума у ​​изградњу пластеника је једноставан и практичан.
 6. На крају, једна од главних предности стакленика од стакла и алуминијума - атрактиван изглед. Ова зграда није само функционална, али естетски, она ће употпунити ваш одмор или вртовима.

Греенхоусе Алуминијум

Стандардни стакленик и алуминијумски стакленик се састоји од следећих елемената:

 • бетонски бетонски темељ плитког појаса;
 • поклопац;
 • оквир од алуминијумског профила;
 • Облагање обичног или каљеног стакла.

Размотрите карактеристике одабира локације за стакленик и његово унутрашње планирање, а затим пређите на корак по корак упуте за стварање свих горе наведених саставних елемената.

Правоугаони стакленик са двослојним кровом

Изградња пластеника - избор места и распоред кревета

За стаклено стакло и алуминијум потребно је да изаберете право место где ће бити обезбеђени најбољи услови за узгој поврћа, бобица, цвећа и садница. Најважнији услов је одсуство објеката који ометају појаву сунчеве светлости на пољопривредним културама. Односно, стакленик не би требао засјенити дрвеће, високе грмље, куће и ограде са јужне или источне стране - смјестити га с њих на довољној удаљености (обично 3-5 м).

Изаберите место за стакленик

Како инсталирати стакленик широм свијета

Поред тога, зграда не би требала бити јако прочишћена - топлота из ње ће ићи пребрзо. Такође, у присуству скица, повећава се ризик од појаве различитих болести у биљкама. Стога, не стављајте стакленике између двије високе зграде, и пазите да плута на сјеверној страни ограде или на више стабала, али на одређеној удаљености.

Такође, не заборавите да проучите земљиште на којем ће се зграда третирати - да ли је довољно чврста?Ако је тло подложно повијању и другим покретима, онда ће вам требати дубљи темељ - можда уз употребу металних или бетонских шипова.

Након одабира одговарајућег места, наставите са компилацијом оригиналне шеме, која ће такође укључити распоред слојева у њему. У овом случају, табела испод ће вам помоћи.

Табела. Основне схеме распореда у стакленику.

Наслов и фотографија десцриптион

В два реда

Класична шема - улаз у стакленик налази се у средишту краја, гдје стаза иде 60-70 цм, лежајеви - лијево и десно. Имајте на уму да њихова ширина не би требала прелазити 90-100 цм, иначе ће бити проблема са његом и бербом.

У три реда

Даљи развој схеме у два реда, која се користи за шире објекте. Десни и леви кревети се налазе дуж бочних зидова. Улаз у стакленик налази се на крају, из њега слиједе двије стазе, а између њих - централни кревет. У већини случајева ово је шире од стране, јер постоји могућност да се до ње дође са свих страна. Али постоји алтернативна варијанта планирања у три реда - широки лежајеви са стране, ау средини - уске полице са садницама или малим грмљем и кореновим системом пољопривредних култура.

П-облик у два реда

Приликом постављања кревета у два реда у стакленику остаје "мртва зона" на супротном крају улаза. Из шеме у облику слова П ово место ће се користити. Али у таквој шеми постоји један минус - приступбиљке у угловима зграде са стране насупрот крају ће бити помало компликоване. Према томе, краткоспојник у П-облику има смисла учинити нешто дуже од главних лежајева са стране.

П-облик у три реда

Покушај да се двије претходне шеме комбинирају у једну. Резултат је веома ефикасно коришћење унутрашњости стаклене баште, али би требало да буде прилично широко. Поред тога, стазе између кревета су уске, док рад и припрема усјева треба да буду пажљиви.

Са бочним улазом у стакленик

Улаз у стакленик налази се са стране, кревети су постављени дуж обода зидова стаклене баште. Шема се одликује високом ефикасношћу кориштења подручја. Није погодан за лучне зграде.

Са бочним улазом у стакленик и "навијачем"

За зимске стакленике, прелиминарна шема се може допунити додавањем врсте отиска на врата. Спречава пропух и "замрзавање" биљака приликом уласка и изласка из зграде.

Пример постављања полица у стакленику

За средње велике и велике стакленике дозвољен је тродимензионални распоред гребена са два пролаза

.

Загријавање биљака и њихових коријенских сустава у стакленику може се осигурати не само уз помоћ сустава "топлих подова" или вентилатора, већ и природно - стварање компостних гредица. У већини случајева, то су кутије од дрвета, шкриљевца или цигле. Унутар њих, они су конзистентно испуњени са неколико органских слојеваматеријал, од великог до малог, а са врха све је посуто плодним земљиштем. Након тога у таквом кревету почиње механизам труљења, а резултат реакције - расподела топлоте, која загрева корење биљака. Поред тога, разградња органских ђубрива засађене усеве корисним супстанцама.

Уређај великог топлотног стакленика за резање

У неким случајевима, део компостног лежаја се може поставити испод нивоа тла. Са таквом дебљином и количином органске материје, она је у стању да обезбеди биљкама топлоту и хранљиве материје 3-4 године

Видео - Алуминиум гарден греенхоусе АСГ

Солар вегетариан Иванова

Соларно поврће - изум професора физике АВ Иванов, који је схватио идеју максималног кориштења соларне енергије у стакленику. Дизајн омогућава одржавање температуре, влажности и састава ваздуха без компликованих и скупих система.

Изградња пластеника - темеља

Почиње рад на директној изградњи стакленика и алуминијума из темеља. Важно је напоменути да ће ова фаза захтијевати да проведете највише времена (око 2-3 тједна) и снаге. За овакав стакленик темељни бетонски темељ је веома важан - он пружа поуздану подршку за алуминијски оквир и уклања дио терета из њега.

Пример алуминијумске стаклене баште на бетонској подлози

Неприхватљива је употреба једноставнијих и јефтинијих конструкција, као што је база дрвета. Прво, имајуНедовољна дуговјечност, тако да ћете након 3-5 година морати раставити стакленик ради поправке. Друго, у поређењу са бетонским бетонским темељима, такве конструкције су мање отпорне на ерозију тла. А ако је довољно јака, онда постоји ризик да ће изградња почети да се преврће и распада.

Следи корак-по-корак сликовни водич који илуструје распоред бетонског темеља темеља са блок-капом за стакло стакло и алуминиј.

Корак 1. Проширите простор за будући стакленик. Убаците клинове или делове арматуре у углове, измерите потребну удаљеност помоћу траке, повуците уже. Контрола усклађености са димензијама захтева не само дужине и ширине, већ и дијагонале - оне треба да буду у равни једна са другом.

Плоттинг фор а греенхоусе

Корак 2. На раније нацртаној локацији ископајте јаму дубине 50-60 цм.Када уклањате траву са површине, одвојите је од остатка земље - потребно је да распоредите кревете у стакленику.

Темељна јама за будуће темеље

Корак 3. Поравнајте зидове рова, затегните дно. Да бисте убрзали процес, можете користити посебну опрему позајмљену или изнајмљену.

Копање дна јаме помоћу вибро плоча

Корак 4. Направите јастук од шљунка на дну јаме. Након пуњења треба га и пажљиво затворити.

Важно! Ако се ваше парцеле налазе у подручјима са слабим земљиштима, то је подложноПунцхиу, онда пре овог корака, ставите геотекстил на дно јаме. Она ће, упркос малој дебљини и ниској цени, значајно ојачати темељ и елиминисати међусобну пенетрацију и мешање шљунка и земље.

У удаљеном зиду темеља можете видјети руб геотекстила

Риггинг тхе санд пиллов

Корак 5. Оставите оплату за изливање бетона. Висина темеља под стакленим стаклом и алуминијем ће бити око половине дубине јаме, тј. 25-30 цм. Изаберите доста дебеле плоче, не заборавите да их гурнете са шипкама и поставите вијке, у супротном, бетон када се замрзне ће разбити оплату и деформисати.

конструкција оплате

Зид оплата је подупрт шипком

Корак 6. На шљунковитом јастуку унутар оплате поставите арматуру по ободу будућег темеља. Користите пластичне носаче.

Ојачање се поставља на пластичне носаче

Корак 7. Помијешајте отопину бетона. Можете убрзати процес и сачувати снагу користећи миксер за бетон.

Припрема раствора бетона

Корак 8. Почети сипање бетона у оплату. Не заборавите да га поравнате и контролишете хоризонтално са затегнутим навојем и нивоима зграде. Након завршетка улијевања, причекајте једну до двије седмице, овисно о времену, док темељ не добије снагу.

сипање темеља

Корак 9.Уклоните оплату из темеља траке.

демонтажа оплате

Још једна илустрација демонтаже оплате

Важно! Не заборавите прво залити бетон својом водом - вањском површином земље, а не изнутра, и због те разлике у влажности, подлога може пукнути или деформирати. Флоод упозорава на проблем.

Темељ је заливен

Корак 10. У угловима ископа, подигните потпорње од дасака и греде, као на слици испод. Они су неопходни за спречавање клизишта приликом постављања блокова који ће формирати базу пластеника.

конструкција пинова

Корак 11. Помијешајте отопину и ставите први ред блокова на бетонски темељ. У овом случају, власник стакленика користи пјенасти бетон - јефтин материјал са довољном снагом. Да би се повећала поузданост поклопца, извршити на горњој површини бушених блокова и ставити у њих шипке за ојачање.

Постављање блокова од пјенастог бетона на темељима

Да би се побољшао изглед конструкције, горњи део чепа може да се направи не од пене, већ од црвене цигле

.

Корак 12. На исти начин поставите други, трећи и задњи ред блокова. У исто време не заборавите да контролишете процес уз помоћ затегнутих ужади и грађевинског нивоа.

Постављање другог реда блокова

На фотографији су приказане шипке арматуре, затворене између блокова низова

Продолжение на заклучение от други ред

Полагање последњег реда капице

Корак 13. Након полагања постоља застукатурте његов бетон. Пожељно је користити ознаке отпорне на влагу, од В10 до В20. У том случају, бетон ће дјеловати као хидроизолација, која ће заштитити блокове пјене од упијања воде.

На крају сокла треба плочица

Темељ за стаклену стакло и алуминијум је спреман, прелазећи у следећу фазу - конструкцију оквира профила. По жељи, унапред припремите рупе за сидрене вијке, који се користе за причвршћивање "скелетних" структура на основу.

Конструкција пластеника - оквир

За постизање одличних показатеља чврстоће и поузданости стакленика, као и за атрактиван изглед, употријебите готове алуминијске сетове. Можете да уштедите новац на колекцији тако што ћете то учинити сами, а не привући странце. Ово ће вам помоћи са инструкцијом датом у ниши - користите је за опште информације о процесу.

Корак 1. Распакујте детаље оквира, проверите комплетност профила и причвршћивача - да ли је све на месту, ништа није сломљено?

Распакивање делова оквира

Корак 2. Користећи упутства, изаберите делове и причвршћиваче за један од крајева, положите их на земљу и преклопите их без монтаже. Може се приметити да се главни профили који играју улогу угаоних носача, разликују у великим секцијама и, самим тим, високој чврстоћи. Поред тога, страна стакленика је ојачана дијагоналним гредама.

Елементи завршне стране постављени на земљи

Корак 3. Учврстите угаоне и средње вертикалне регале на доњи сноп оквира стаклене баште. За монтажу користите вијке и матице монтиране на комплету, али их немојте увијати док се не затегне.

Монтажа сталка на доњи сноп оквира

Корак 4. Додајте доњу хоризонталну греду и вертикалне носаче у уторе. Сада се затварачи могу омотати и фиксирати. Убрзајте процес помоћу одвијача и посебне млазнице.

Причвршћивање на доњи хоризонтални носач

Корак 5. Користећи исти принцип, саставите горњи део краја - вертикалне греде треба да се спајају са вертикалним шинама и чучњевима на левој и десној страни конструкције. Поред тога, придружите се роговима. За фиксирање на вертикалне профиле налази се одговарајућа плоча.

Причвршћење осовине и сталка на горњу хоризонталну греду

Корак 6. Између рогова се фиксира плоча с већим бројем рупа за монтажу - на овај начин се добија поуздана веза, која може издржати и тежину кровног покривача стаклене баште и значајно оптерећење снегом.

Спајање рогова на страну стакленика

Правоугаоник стаклених и алуминијумских пластеника у монтажи

Корак 7. Поновите претходне операције са супротним крајем стаклене баште. Затим поставите крајеве на темељ са сидреним вијцима или, барем, причврстите типле на поклопцу.

Корак 8. Изаберите делове за дуги зид стаклене баште, разложите их у жељеномред у складу са упутством, али до сада без састављања.

Елементи дугог зида стакленика постављени су на земљи

Корак 9. Прве лијеве и десне међу-трачнице причврстите на доњу греду, као и на дијагоналне осовине. Затим их повежите са горњим снопом.

Причвршћивање сталка и клизање у доњу шипку

Корак 10. Понављајте претходни корак више пута да бисте монтирали остале средње полице из профила. Припазите на чврстоћу причврсних елемената и придржавање упутстава - немогуће је исправно заврнути погрешне делове.

Монтажа других средњих регала

Корак 11. Поставите готове зидове на утичницу, причврстите их на исти начин као и крајеве. Повежите делове оквира једни са другима, контролишите све помоћу нивоа и рулета.

Завршени зидови стакленика са завршним елементима крова

Корак 12. Почните монтирати кровне елементе. Прво, монтирајте профил петље на завршне греде.

Корак 13. Затим инсталирајте средњи сталак. Истовремено пратите правилну монтажу и распоред утора стаклених кровних стакленика.

Монтажа средњих рафтера

пример монтаже

Корак 14. Попуните кровне греде попречним везицама - оне ће ојачати овај дио оквира и повећати отпорност стакленика на сњежни терет.

Инсталација укрштених веза

Састављање оквира стаклене баште из алуминијумског профила може се сматрати комплетним. Испред завршне фазе изградње - застакљивање.

\ тИзградња стакленика - застакљивање

У овом случају, обично стакло дебљине 4 мм користи се за покривање стакленика. По жељи иу довољној готовини, може се замијенити тврдим или троструким. Потоњи је "пита" два или више слојева стакла, између којих се филм налази. Са снажним утицајем, такав кровни стакленик неће бити расут са малим фрагментима - сви ће остати на филмском триплеку.

Корак 1. Распакујте стакло, проверите његов интегритет.

неотпаковано стакло

Корак 2. Покрените уређај са крова. На дну и врху слоја стакла обојите гумени профил у облику слова П и поставите га између жлебова рогова. За практично одржавање користите вакуумске вакуумске чашице са ручкама. Затим је залијепљено стакло са гуменом траком за фиксирање и заптивање.

Ако кровна конструкција не обезбеђује профил који спречава "колапс" стакла према доле - додајте га након завршетка радова

Употреба вакуумског усиса за стакло

Корак 3. Поновите претходни корак са свим другим наочарима за кров стакленика. Будите посебно опрезни, користите мердевине. Не заборавите да ожбукате прозоре.

Корак 4. Стисните уторе у алуминијумском профилу једног од делова зида стаклене баште са самолепљивим гуменим профилом у облику слова П.

Жљебови у полицама су лијепљени гуменим профилом у облику слова П

Лепљење гуменог профила

Корак 5. Узмите комад стакла за један дио зида стакленика и пажљиво га попуните.Убаците у утор. Задњи и претходно постављени гумени компактор ће играти улогу унутрашње спајалице која фиксира стакло.

Постављање првог слоја стакла

Корак 6. На крају фиксирајте стакло са самољепљивом гуменом траком за фиксирање и затварање стакла. Наставите да полагате слагање полако, не дозволите да се гужва и мјехурићи зрака формирају.

Стакло је коначно фиксирано са самолепљивом гуменом траком за причвршћивање и заптивање

Корак 7. Поновите три претходна корака са осталим деловима бочних зидова стаклене баште.

Корак 8. Покрените фасаду. Овде ће процес изгледати слично, али сложенији због присуства "шалова" у горњем делу стакла.

Лепљење крајева пластеника

Друга фотографија остакљења краја

Корак 9. Проверите да није било грешака у лепљењу да ли су заптивне траке правилно причвршћене.

Готово готова стаклена стакла и алуминијум. Остаје само додавање врата и уклањање грађевинских остатака

Ако је све у реду, стакленик из алуминијумског оквира је спреман. Остаје само да се формира унутар кревета и трагова, да се монтира систем наводњавања и почне култивирати саднице и пољопривредне културе. Приликом извођења свих радњи у складу са упутством, стакленик ће вас украсити за 20, 30 и више година.