Фондација под гаражом (61 фотографија): властитим рукама правимо пјенасте блокове и газирани бетон, дубину и правила лијевања, темељ темељ

Изградња гараже, као и било које друге грађевине, почиње стварањем темеља - темеља. Чврст темељ ће обезбедити "дом" за ваш аутомобил најдужи могући животни век.

сорте

Неколико основних типова темеља је уобичајено у грађевинској индустрији. Разликују се по следећим параметрима:

 • путем избочине на тлу и конфигурацији;
 • на материјалима из којих је постављен темељ.

Размотрите четири главне категорије фондација.

Колумне

Изградња таквог темеља је камени стуб, дренажни камен или цигла. Носачи су конструисани у корацима од око 1,2 до 2,5 метара на најважнијим тачкама концентрације оптерећења будуће конструкције (пресек зидова, углова, на местима инсталације тешких котловских уређаја, итд.). Да би се издвојили стубови да би се спојили у чврстој структури, на врху њих су постављене греде, које спајају сталке на полицама, резултирајући у готовој основи.

Одвојено, морам да кажем о темељној конструкцији која је направљена помоћу ТИСЕ технологије. Његов принцип је бушење бунара на тачкама монтаже ослонаца, додатно јачање њихове арматуре и пуњење бетонским раствором. Други назив ове фондације је колонски монолит. Доњи део стуба (ђонови) има продужетак.


Одличне карактеристике темеља:

 • Може се користити на лаким тлима, која нису подложна премјештању (премјештању) и јаком повећању волумена (хрпа).Савршено се манифестује у дубоко замрзнутим, покретним земљиштима.
 • Одлично решење за изградњу ниских зграда (бар, панел, оквирне куће).
 • Прихватљива цијена, минимални трошкови радног времена (у успоредби с другим врстама разлога).
 • Нема потребе за хидроизолацијом.
 • Односи се на зграде без подрума.
 • Чврста, јефтина фондација, која се интензивно практикује у приватној градњи.

трака

Име темеља је у потпуности конзистентно са визуелним приказом његове структуре. То је армиранобетонска трака, растегнута под свим носећим вањским и унутрашњим зидовима зграде.

Производња таквог темеља захтева имплементацију великих земљаних радова и трошкова грађевинског материјала, у поређењу са горе наведеним аналогом.


разликује:

 • Фина жљебаста подлога за појас - погодна за лаке блокове зграда, трупце, оквирне конструкције. Дубина локације није већа од 70 цм, тј. Не испод тачке смрзавања тла. Погодан за стална тла или мобилне (распршене), замрзне дубока тла.

 • Дубоки темељи - постављени испод дубине замрзавања. Може да издржи пуцхении (повећање запремине) и промене земљишта. Погодан за тешке цигле, камен и друге зграде. Ако је конструкција израђена од лаких материјала и има малу масу, онда је овај разлог боље не радити, јер ће тежина конструкције бити врло мала за стабилност базепериод пропагације и кретања земљишта.


 • Монолитна трака - готова оплата, ојачана арматуром, испуњена је бетонским раствором. Тимска трака је основа великих темељних блокова од армираног бетона. Слабо мјесто: када темељ сложене конфигурације може утјецати на неке непогодности Главне предности таквих темеља: флексибилност у раду (погодна за готово све врсте земљишта и типове зграда), као и могућност изградње подрума, гаража и подрума.

Пиле

Овај тип темеља је оптималан за слаба тла када је потребно пренијети оптерећење са конструкције на чвршће слојеве. Осим тога, темељни пиле се интензивно практикују за изградњу кућа на градилиштима, које имају нагиб, велике неједнакости. Наравно, можете подићи тло и изравнати градилиште. Међутим, примена палета ће бити јефтинија.

Структура подрума је делимично лоцирана шипова, спојена жлебом (гредом).

Спуштањем сваке коцке на израчунату дубину, могуће је без проблема добити хоризонталну површину греде за зидове.

Врсте пилота:

 • Клање. За изградњу ниске зграде се не практикују због економске непоузданости. Потребна је посебна опрема за копање гомила у земљу. По правилу се користе у изградњи индустријских и цивилних објеката.
 • Бурунабовни. На земљишту се избуши бунар који се пуни бетонским раствором. Горња потпораделови гомиле су изложени на одређеној висини и повезани су фугом. Кантице су ојачане и неармиране.
 • Одвијачи. Палете су израђене од метала, на крају, уроњене у земљу, са специјалним вијчаним лопатицама. Прилично се широко практикује у изградњи ниско-грађевинских објеката, јер они пружају прилику за брзу припрему базе.


Планк (шведска пећ)

Моћна и тешка основа за израду блокова, трупаца и цигли. Овај тип темеља се назива и плутајући, а може се користити готово на свим тлима (укључујући глину, тресет и повећан ниво комине). Темељна плоча се лијева на пјешчано-шљунковити јастук испод величине зграде или мало више.

Приликом премјештања тла, база "плута", што штеди структуру од уништења.

 • Фино обликована постоље је изграђено на површини тла (припрема се само јастук). Не постоји могућност изградње подрума.
 • Дубока плоча. За његову изградњу, темељ јама, темељ који се излије бетон добити плочу. Погодно за објекте са подрумом, подрумом, гаражом. Одвојено, морамо рећи о модерним плочама - шведској пећи или УХП (изолована шведска пећ).


Његова особина су изолирани екструдирани бочни рубови и дно од полистирена, комуникација унутар платформе, као и "топли под". УХП је подно грејање,темељ, надслојеви у приземљу.

На овој плочи можете одмах подићи зидове, а након завршетка изградње ставити завршни под.


Шта изабрати?

Избор одговарајућег темеља је још одговорнији и важнији задатак од саме изградње гараже (осим гараже као оловка). Пошто ће поузданост, трајност и трајност основе зависити од дужине трајања читаве конструкције.

Какву базу бирате за гаражу? Ево приближног скупа једноставних правила:

 • Ако је тло мочварно, а ниво подземних вода висок, боље је не градити подрум и посматрачки бунар, нити поставити подлогу на плочи или на шиповима.
 • Да ли живите у зони пермафроста? Затим направите плочу или темељ пилота.
 • Ако вам не треба подрум и видиковац, можете организовати или плитки подрум или обичну базу.
 • Ако локација има компликован рељеф, онда је темељни ступ са жљебом из армираног бетона идеалан.
 • Ако желите подрум - само темељ за траку.


Како израчунати?

Имајући у виду да се главна гаража може градити од блокова од шљаке, цигле, гипсаних блокова, блокова од пјене, блокова од газираног бетона, гас-силикатних блокова, јама-опека, експандираних глинених блокова и, по правилу, малих димензија, може се извести извлачењем руке са круговима без темељних прорачуна. Али темељ је исподГаражни простор мора бити израчунат, јер дубина појаве одређује отпорност на хабање и носивост током рада.

Ова вредност зависи од:

 • утези зграде;
 • ниво подземних вода;
 • максималну дубину на којој се земља зими замрзава.


Ови показатељи се стално узимају у обзир у прорачунима фондације. Главни фактор је дубина замрзавања, јер одражава ниво експанзије (загушења) земљишта. Стога се дубина полагања подлоге (д) одређује једноставном формулом: д = дубина замрзавања тла у региону + 20% (м).

На повишеном нивоу подземних вода, сток се не може израчунати, али обратити посебну пажњу на хидроизолацију детаља темеља.

Водите рачуна о додатној удаљености за израду јастука од песка или шљунка - 20-30 цм

Димензије

Да бисте израчунали ширину, морате знати на чему ће се зидови гараже градити. Дебљина греде или темељне траке треба бити већа од дебљине зида за 20-30% (за зид са 300-милиметарским блоковима дуж дужине свих страна темеља је израђен у ширини 360-390 мм).

Да бисте израчунали потребну висину траке, морате знати која су тла у основи, тежину будуће конструкције и машину. Подножје испод гараже, дубина ознаке која се открива нивоом смрзавања, сматра се висином + 20-30 цм да би се добило значење. За чврста тла приближно заузима 60-80 цм (укупна висина од дна подрума до врха безузимајући у обзир јастук), за мобилне - 1-1,5 метара.

Дужина пилота се израчунава према принципу: ниво замрзавања тла + 1.5 м, потребни су производи од приближно 2.5-4 метра.

Периметар треба узети у обзир унапред: минимална дозвољена дужина зидова - 3-6 метара. Оптимална верзија гараже је 4 × 7 метара - на таквом месту ће бити довољно за слободно постављање аутомобила и кретање особе.

Можете подесити особне величине: додајте дуљину и ширину аутомобила за 1-1,5 м (или другу величину која је за вас најповољнија).


Како направити корак по корак властитим рукама?

Најчешћи тип подрума испод гараже је врпца. У његовом примјеру, испитат ћемо корак по корак процес изградње темеља.

маркуп

Обележавање темеља траке омогућава стварање угла од 90 степени. Следеће се ради:

 • Према плану будуће гараже, одредити локацију десног предњег угла. Налазимо прву гомилу. Ово ће бити предњи угао гараже.
 • Он мјери потребну удаљеност до друге кациге и убија га.
 • Извучемо линију за риболов (уже) између мртвих.
 • Сада, из оба клина, повуците ужад под правим углом окомито на прву линију. И ставили смо трећу и четврту налепницу (убити игле).


Као резултат тога, изашао је правоугаоник. Да бисте проверили тачност означавања, можете користити две методе:

 • Измерите дијагонални правоугаоник. Они сутреба да буду једнаке дужине.
 • Из угла да се измери удаљеност од 3 метра у једном правцу и 4 метра у другој. Код нормалног означавања, удаљеност између тачака ће бити 5 метара. Исти тест се мора обавити на сваком углу.

Ако је сва ознака тачна, не морате да се бавите пермутацијом од места до места квачица, али можете да пређете на следећу фазу.

Роиов ров. Надстрешница се може копати властитим рукама са лопатом. Дно јарка треба да буде савршено једнако. Стога, у процесу рада, користите ниво воде.

оплата

За формулацију користите листове шперплоче, плоче или иверице дебљине веће од 2 цм. Поправи га дрвеним шипкама. Између штитова, поставите исту дужину размака. На тај начин ћете формирати исту ширину оплате дуж читавог периметра.

Поставите ослонце на вањску страну оплате. Дно јарка и бочне површине оплате треба покрити хидроизолацијом како би се спријечило цурење текућине из отопине ​​бетона.

Како сипати бетон?

Бетон М 200-М 300 је погодан за подлогу испод гараже, а бетон се може израђивати самостално или користити фабрички материјал. Поузданија подлога ће доћи из фабричког решења, јер је тешко придржавати се производне технологије на градилишту.

Рад се може обавити на два начина:

 • континуирано;
 • слојевито.

Континуирана техника обезбеђује високо квалитетно излијевање конструкције. Ако је у раду потребно направити малу паузу, малтер бетонске отопине ​​се врши слојевито.


Запамти! Горњи слој може бити спљоштен, за јаче везивање са накнадним слојевима, треба бити неравномеран.

Када наручујете фабричко решење, радни процес не би требало да изазове проблеме. Малтер у оплати се напаја из бетонске мешалице, уз помоћ специјалних рукава, сложених, исправљених и поравнатих са вибрацијама.

Ако је могуће, излијевање бетонског раствора треба вршити на температури од +15 до + 25 ° Ц. Ако желите да се подрум напуни током хладне сезоне, користите специјалне адитиве и загрејте градилиште.

хидроизолација

Након уклањања штитова оплате, површина бетона се третира водонепропусним материјалима.

За базу типа траке потребно је истовремено 3 начина за заштиту од прекомерне влаге:

 • вертикална;
 • хоризонтално;
 • пећи.Вертикални поступак се врши помоћу материјала за облагање или трљање на вањској површини нагиба подрума. Хоризонтално је изведено од материјала који се наносе на површину бетонске траке.

Поклопци (бетонска трака) спречавају продор кишнице у пројекат. Након завршетка свих радова испод нуле, направите обрнути сан заспати пескомили тла.

Обележити основе других материјала

Постоје алтернативне варијанте уређаја темеља:

 • од гума - можете користити гуме за камионе и аутомобиле, тракторе, аутобусе, авионе (погодне само за лаке конструкције);
 • са праговима - одлично рјешење за темељ, када је потребно радити без употребе традиционалних материјала;


 • са ФБС - има значајне предности, укључујући одличан квалитет, као и релативно ниску цену;
 • од коловозних плоча - може се користити на готово свим типовима земљишта иу свим климатским зонама.


Карактеристике пристајања са кућом

Током свог живота, особа покушава да формира удобан и лаконски простор око себе. Једно од најбољих решења у овом случају је гаражни анекс куће. Адобе се може поставити на лијеву и десну страну куће. Важно је одабрати најкраћу удаљеност од уласка у двориште до гараже. Заправо, локација капије и утврђује локацију анекса.

У идеалном случају, гаража-проширење би требало да буде изграђено чак и за вријеме изградње куће, онда ће кућа и гаражни простор бити на једној основи. Ако изградите гаражу већ након изградње куће, немојте занемарити основе уређаја. Снажна основа као јачање снаге неће ометати. Онда ће кућа и анекс бити у исто вријеме скупљени.


Најмања удаљеност врата и прозора у згради од техничке зграде - 2.5метара, а најмања удаљеност од балкона до крова гараже за коње - 2 метра. Пошто се анекс односи на техничке објекте за гашење пожара, приликом његове изградње мора се строго поштовати све неопходне услове за заштиту од пожара.

Ако се између куће и гараже планира уградња врата тенде, онда ће бити потребно посматрати "слепу зону" или слободан простор за помицање платна.


Предности зграде:

 • Нема потребе за облагањем засебне линије водоснабдевања, грејања, ожичења.
 • Штедња грађевинског материјала.
 • Поједностављује сервисирање просторија.


Адобе вам омогућава да опремите собу са свим што вам је потребно:

 • гаража са јамом;
 • подрум;
 • подрум;
 • радионице;
 • електрични лифт.

Нијанси изградње гараже на падини

Приликом пројектовања гараже потребно је узети у обзир степен стрмине локације. Са његовим повећањем, изградња пројекта постаје све сложенија. Повремено, високи нагиб падине не пружа могућност за изградњу гараже или зграде. Да бисте направили подземну гаражу или кућу потребан вам је разверски темељ, ступ, трака или вишеслојна плоча.

Подесити ниво пристраности у конструкцији може бити са разликом у висини доње и горње тачке градилишта, пројектованој на линији паралелној равнини хоризонта. Уведите овај параметар у процентима. На пример, акорастојање је хоризонтално 100 метара, а пораст тачака 15 метара, што значи да је нагиб ове области 15%.


У том смислу, територија може бити условно:

  \ т
 • Једнако. Са површинским одступањем мањим од 3%. Ово је најсигурније место са најмањим трошковима изградње зграде.
 • Са благим одступањем од 3% до 8%. Таква подручја су погодна за изградњу подрума. Да би се платформа проширила са брда, потребно је да се сипа земља.
 • Са просечним нагибом од 9% до 20%. У таквој ситуацији могуће је изградити приземље. Тераса не мора бити поравнана, али је доњи дио подигнут уклањањем дијела падине. Ово је веома добра опција за градњу у подруму подземне гараже, са расположивим доласком у њу из правца падине.
 • С јаким нагибом већим од 20%. Таква опција захтијева темељни развој пројекта објекта за могућност маргиналног рада косине. Трошак таквог пројекта је прилично висок.


Корисни савети: на сваком нагибу локације, зграда би требала бити смјештена у њеној највишој точки како би се створили услови за природни проток воде. Треба имати у виду: ако има више површина на косој равни, онда је потребно организовати одвод воде са тих мјеста не на јарке, већ на посебно предвидиве цјевоводе, чиме се минимизира ерозија тла.

Приликом изградње зграде, избор треба да буде у корист локације, на којој је нагиб усмјерен према западуили на југ, то ће утицати на брзину загријавања тла, посебно у прољеће. Што је већа косина нагнуте равнине према сунчевим зракама, то ће више добијати топлоту. Врло је видљиво када се снијег топи у прољеће.

Поред тога, на ниским температурама и ноћу, зрак се хлади низ падине и почиње да се скупља магла. Као резултат тога, на локацији локације за изградњу зграде у близини дна депресије, доћи ће до ноћне или сезонске температурне разлике која формира горњу и доњу тачку локације.

Приликом изградње градилишта на највишој тачки локације:

  \ т
 1. Темељ је минимално изложен површинским и подземним водама.
 2. У овој ситуацији, лакше је преусмерити површинску воду из горње тачке и, ако је потребно, користити је за наводњавање парцела.
 3. Конструкција на највишој тачки пружа могућност оптималног решавања проблема испуштања воде.


Потребно је схватити да на тако тешком рељефу неће бити профитабилно у финансијском плану изградње. Трошкови нултог циклуса, копања рупа, дренаже и монолитних радова, изградња потпорних зидова и тако даље могу надјачати цијену саме гараже.

Запамтите: без обзира на чињеницу да гаража није одговорна зграда, она треба бити изграђена на поузданој основи у складу са свим правилима и прописима. Само ће овај "дом" за ваш аутомобил бити идеално заштићен од негативних утицаја природе.

Како правилно копати ров испод темеља траке, можете сазнати гледајући видео мало ниже.