Флексибилна плочица: слагање властитим рукама

Један од најпопуларнијих материјала за кровне радове је флексибилна плочица, која полаже властите руке, што не захтијева много времена и труда. Осим тога, ако је рад обављен у складу са технологијом, такав кров ће трајати јако дуго.

Предности битуменских плочица

Предности битуменских плочица као кровног покривача су очигледне:

  • дуг радни век;
  • атрактиван изглед;
  • богата скала боја;
  • изолација високе буке;
  • могућност употребе на крововима са кривудавим површинама и сложеним дизајном;
  • мала тежина (не ствара додатно оптерећење система рова);
  • брзину и брзину монтирања;
  • демократска вриједност;
  • лакоћа поправке;
  • веома мали проценат отпада (не више од 5% чак и када се покрива кров сложене конфигурације). За поређење - проценат отпада када се користе други материјали може да достигне 40-50%.

Али и недостаци су присутни. Шиндре су нестабилне према ултраљубичастом зрачењу наглих промена температуре и агресивног окружења. Осим тога, у процесу рада мора нужно изградити чврсту летву и покрити њен ССП. Куповина ових материјала је такође скупа.

Припремни рад

Прво, потребно је одредити који би требао бити сам кров и припремити груби систем. Један кров је лакши за изградњу властитим рукама, али двухкатнаиа изгледа спектакуларније и лијепо. Угао нагибадиректно зависи од климатских карактеристика региона. Ако је подручје стално кишно, онда би кут нагиба требао бити велик тако да влага не остане на крову. Ипак, падина под меким кровом не би требала прелазити 25 степени.

Након инсталације сплавног система можете наставити до клипа. Насељавање би требало да буде чешће. Ако је трака двострука, онда растојање између плоча може бити више од 10 мм, са спојевима горњег и доњег слоја не би требало да се подударају. Ако је решетка у једном слоју, онда размак између плоча не смије прелазити 10 мм. Уместо дасака можете користити водоотпорну шперплочу или иверицу.

Када је решетка спремна, на њу се поставља пара и хидроизолација. Овај слој спречава појаву кондензације и не пропушта влагу унутра. Материјали од тканине се полажу са преклопом (10 цм), при чему се ивице трака у близини вијенаца или дуж фронталне линије фиксирају помоћу чавала.

Ако је нагиб падине већи од 20 степени, онда да бисте сачували фурнир, не можете у потпуности покрити хидроизолацију. Довољно је да се парни и хидроизолациони материјал нанесе само на љуску и близу ушију за завјесе и на крајеве крова. Већа пажња у овом погледу је такође потребна за области у близини цеви за пећи, димњака, прозора мансарди и вертикалних зидова.

Даље, потребно је ставити плоче ОСБ-а у погон и загријати их. Следећа фаза је полагање посебног тепиха, са тканином наслаганом патцх-ом. Шавови морају бити заглављени изапечати и ноктима фиксирати нокте. Да би се заштитила подлога, неопходно је да се на ивицама и странама вијенаца монтирају металне траке.

Простор власника такође треба да буде добро заштићен помоћу водоотпорних тепиха који одговарају боји плочице. Корак причвршћивања тепиха је 10 цм. Можда ће видео приказ објаснити неке од тачака:

монтажа плочица

Сљедећа фаза након инсталације хидроизолационог слоја - полагање флексибилног цријепа, упуте које ће детаљно објаснити све фазе. По правилу, детаљна инструкција за инсталацију је приложена уз материјал. Сваки елемент инсталира чипку, у распону од плочица за завјесе. Одступање од ивице стрехе не би требало да пређе 10 мм. Затим морате да поправите сваки предмет специјалним кровним ексерима. Полагање меких плочица - процес је једноставан, али се мора запамтити да вијенац причвршћује посебну плочицу за завјесе, али тек онда прелази на уградњу обичних елемената. Да би слагање било равномјерно и симетрично, инсталацију је боље започети од центра и распршити до краја.

Вишак плочица, које стрше изван ивице крајева, треба пажљиво обрезати и пажљиво залијепити љепилом ширине најмање 10 цм. На линији коња, плочица се реже да би се отворио 75 мм хидроизолациони тепих са обе стране. Подручје орезивања мора бити добро залијепљено. Последњи додир је уградња детаља гребена. Фиксирају се помоћу шарке од 20 мм помоћу ноктију.

У димњацима и цевима је неопходно изоловати и изоловати самозатим уклоните плочице на вертикалним деловима, проклеиваиа све ивице. Тада се руб прекрива металном траком и запечати преосталим зглобовима.

Међу многим кровним материјалима, прва мјеста по популарности су битуменске плочице, технологија полагања не представља посебну тешкоћу. Зато свако може самостално покрити кров свог дома таквим материјалом.