Фарме на фармама - погледи, дизајни, величине, преглед модела

Фарме у селима - више димензионални и "паметни" дизајни него традиционални летњиковци. То је због потребе да се узгаја велики број усева током целе године. Такав стакленик - не само власник медицинске сестре, већ и његов главни помоћник.

стакленици фарме

Карактеристике пластеника у селу

Прије свега, треба напоменути да су стакленици на фармама углавном капиталне структуре, које могу бити два типа - полуиндустријске (до 500 м2) и индустријске (од 500 м2). Сви су монтажни и стационарни и имају много предности у односу на мале вртларске конструкције.

Полуиндустријска фарма [филм]

Важно! Једна од најважнијих карактеристика сеоске куће је постојање чврстог темеља. Може бити обична и врпца. Темељ пилота је погодан за мање објекте. На пример, за непокретне стакленике.

ТЕНЕЛ-500

Фарма стакленика Битумен СПК "Нива" - Нива Греенхоусе

Захтеви фармера су високи, јер морају успешно да издрже значајне тежине. Оквири таквих конструкција израђени су од профилних цијеви, које могу бити округлог облика (25-38 мм) или правокутног пресјека. Отпустите галванизиране или обојене елементе каркасе.

Пример дрвеног оквира фарме

Метални скелет 9к5к18 за сеоску кућу

АсПремаз се врши помоћу ћелијског поликарбоната. За уређај полуиндустријских стакленика потребни су листови дебљине 6-8 мм. За индустријске - од 8 мм. Већи захтјеви за дебљину поликарбоната посљедица су чињенице да су стакленици на фармама, за разлику од земље, много већи. Снажнији материјал може издржати значајна оптерећења од снега и ветра.

Поликарбонатни фармери стакленика све више су се почели појављивати на тржишту

Величине пластеника у сеоским домаћинствима могу бити веома различите - 8к12 м, 8к16 м, 12к40 м, и друге. Висина објеката није мања од 2,5 м. Облик је углавном лучни и није насумично одабран. Чињеница да су коси зидови и кров омогућили проклизавање снега и воде, "ојачани" за вјетрове. Стога су засвођени пластеници најпогоднији и најпоузданији у раду.

Величине индустријских вишенаменских пластеника "Атланта"

Због значајне висине оквира, постоји могућност узгоја високих биљака. Постоје зимски окућници, који обезбеђују непрекидно загревање унутрашњег простора и земљишта. Намјена таквих просторија може бити различита: узгој пољопривредних култура, кориштење као перадњак или бар за свиње, гаража, складиште.

Готички пластеници "Атлант" (из поликарбоната)

Опрема и компоненте за фарме у стакленицима

Ових неколико, детаљније ћемо упознати карактеристике сваке опције.

вентилационог система

Свака пољопривредна стакленика треба да будеопремљени вентилационим отворима за вентилацију. Одржавање оптималне температуре за биљке треба да се одвија без људског учешћа. У ту сврху развијени су системи аутоматске вентилације, укључујући и комплекс капија и капија. Свака кутија је опремљена специјалном аутоматском машином - потискивачем.

Аутоматско отварање отвора у стакленику

Механички вентилатор за стакленике - упутство за употребу

Принцип овог уређаја заснива се на температурним колебањима у унутрашњости стаклене баште. Чињеница да се она подигла сигнализирана је сензорима. Извршава механизам, гура или гура, отварајући прозор, или клизећи, затварајући га. Аутоматски потискивачи могу бити направљени од различитих материјала, али принцип њиховог рада је исти. На продају електричне и хидрауличне машине. Материјал производње - метал или биметал.

Вентилација пластеника уплетених филмским завесама

Евапоративни системи хлађења (замагљивање)

Опрема овог типа је неопходна за одржавање оптималног нивоа влажности и третмана постројења са заштитном опремом од штеточина и болести у стакленику. Посебна опрема (Генератор магле) ствара аеросолну маглу у просторији, која се састоји од најмањих капљица воде (или водених раствора) пречника од 0 до 49-50 микрона.

Рад у систему замагљивања

Ако би се заштитно инсектицидно једињење користило за сузбијање инсеката, они би нестали чак и током лета. ЦравлПо биљци, штеточине ће бити уништене након пада влаге. Микроскопска величина капљица осигурава брзо распршивање и равномјерну расподјелу по цијелој просторији. Помоћу генератора магле можете брзо обрадити и дезинфицирати све дијелове дизајна стакленика. Магла ће се смирити не само на горњем дијелу листова биљака, већ и на доњем. Због тога је уз помоћ ове опреме могуће направити максималну квалитету дезинфекције и контролу штеточина.

Систем за замагљивање - Евапоративно хлађење пластеника - СИОТ

систем грејања

Стакленици фарме могу се загријавати плином, електричном енергијом, чврстим горивима. Као расхладно средство користите пару, ваздух или воду. Разматра се најекономичније загревање гаса.

Загревање воде фарме

Произвођачи стакленика такође нуде своје системе грејања, који се састоје од:

 • цеви;
 • котао;
 • радијатори грејања;
 • температурни сензори;
 • релеји и друге компоненте.

Системи за грејање могу бити једно- и дво-кругови. Главни критеријум избора је брзина загревања унутрашњег простора стаклене баште. У том смислу, ваздушно грејање је водеће. Уз његову помоћ можете подићи температуру ваздуха за само неколико минута.

Схема система једносмерног грејања за пластенике

Сматра се да је загријавање воде најпоузданији. Једна од његових предности је добар пренос топлоте. Након искључивања котла, систем се наставља загријаватисоба Грејање воде се може реализовати на различите начине - уз помоћ гасних и електричних котлова на чврсто гориво.

Шема за загревање воде за стакленике

Модерно решење - инфрацрвено (ИР) грејање. Његова предност је уједначено и брзо загревање просторије. Грејни елементи дизајна пластеника почињу да дају топлоту, што повећава ефикасност ИР система. Како се опрема користи од инфрацрвених грејача. Није вам потребан уређај за компликовани систем цевовода, под условом да постоји могућност загревања земљишта.

ИР грејачи у стакленику

ИЦ уређај за грејање

систем осветљења

Главни елемент система осветљења је лампа. Тренутно још није изумљен уређај који је способан 100% замијенити сунчеву свјетлост. Због тога су многи власници фармерских пластеника, настојећи да биљкама обезбеде најудобније услове, присиљени да комбинују различите врсте расвете. Они морају бирати између неколико типова лампи.

Лампари за стакленике

Табела. Врсте лампе за освјетљавање стакленика на фармама.

\ т
Тип лампе Карактеристике

луминесцент

Сматра се универзалним уређајем за освјетљавање стакленика било које врсте и величине. Најбољи резултат постиже се комбиновањем флуоресцентних сијалица белог и хладног светла. Просечан рад једне јединице - до 2 хиљаде сати.

ултравиолет лигхт

Користи се за дезинфекцију, каоЗрачује штетним бактеријским спектром штетних бактерија.

Меркур (ДРЛФ)

Активно користе пољопривредници који узгајају биљке које воле светлост. Спектар зрачења доприноси убрзаном сазријевању плода.

Натријум висок притисак

Поред висококвалитетног осветљења просторије, обезбеђује се и загревање, јер током рада издваја значајну количину топлоте. Неколико негативних тренутака се примећује када се користе ове лампе - оне привлаче инсекте, утичу на развој младих биљака.

ЛЕД (ЛЕД)

Стабилна популарност, јер вам омогућава да добијете спектар светлосног зрачења потребног за различит период раста биљака. Међу предностима су отпорност на удар и дуг радни вијек.

инфраред

Међу идеалним рјешењима за расвјетна тијела фарме у стакленицима. Обезбеђује услове који су најближи природном.

ЛЕД осветљење за фарме

система за дављење

Свака конструкција полуиндустријског или индустријског типа је знатне величине и захтева систем за учвршћивање. Уз помоћ овог система, одржавање оптималне микроклиме за биљке.

Постоје два типа таквих система:

  \ т
 • хоризонтално;
 • вертикално.

Хоризонтални систем убода

Вертицал Стинг

Сваки од њих можебе:

 • кабл;
 • греда.

Свака од њих може бити аутоматизована и имати функцију једноструког или двоструког убода. За сенчење, користи се специјална тканина која не пропушта светлост. Систем се састоји од комплекса погонских механизама. Помоћу вертикалних система могуће је поделити простор пластеника на неколико зона иу сваком од њих обезбедити микроклиму неопходну за овај тип биљака.

Систем сјенчања у стакленику сељака

Важно! Осим тога, у стакленицима у сеоским домаћинствима могу се користити аутоматизовани системи контроле микроклиме, исхрана угљендиоксида, електролитичка обрада, наводњавање капањем, хидратација, рециркулација ваздуха.

Многи произвођачи хортикултурних пластеника нуде комплекс технолошке опреме неопходне за одржавање просторија и производњу радова.

Комплет за наводњавање капљица интегрисан у цев

Сет може укључивати:

 • пладњеви (укључујући вјешање);
 • колица за превоз робе;
 • опрема за наводњавање и прскање;
 • систем суспензије биљака;
 • сетови за подвезица за биљке;
 • прскалице.

Пладњеви за узгој

\ т

Греенхоусе труцк

Комплет за подвезивање биљака у стакленику

Сваки произвођач настоји некако изолирати своје производе од опће масе и неуморно побољшати дизајн иопремите своје стакленике. Да бисте боље разумели све карактеристике ових дизајна, морате се упознати са најпопуларнијим моделима.

Гарнитура серије "Фармер" фирме "Волиа"

Волиа производи се широко користе. Произвођач је узео у обзир све нијансе у раду фармера и производи најприкладније у погону пластеницима полуиндустријског типа. Једна од карактеристика ових производа је близу коничног облика оквира.

Индустријски стакленик "Фармер-7,5"

Схема стакленика "Фармер-7,5"

Неопходност у избочини на врху лучног лука појавила се током испитивања првих узорака пластеника "Фармер". Утврђено је да заобљени облик зидова није довољан да спријечи заостајање снијега. Стога је одлучено да се модификује облик лука и повећа његова средина. На крају, успели смо да нађемо оптималну величину перформанси, а данашњи пластеници могу се користити са пуним поверењем у областима са највише снежних зима.

Индустријски стакленик "Фармер-5,0"

Индустријски стакленик "Фармер 4,6"

Производи компаније су пројектовани и произведени у складу са захтевима руских стандарда. За оквирни систем се користи поцинковани челични профил. Горњи дио конструкције ојачан је носећим гредама израђеним од истог материјала. У производњи зимских стакленика користе се модерни термоизолациони материјали.

"Фармер 4,6"

Произвођач нудиструктуре различитих величина. Изаберите жељену ширину и висину лука. Дужина варира јер сваки од пластеника изградио лако. Висина структура 3 до 4 м, ширина - 3.6. М, 4.2 м, 4.6 м, 5 м или 7,5 м је могуће инсталирати предворје, која ће помоћи спречити цурење топлоте зими.

Индустриал хотхоусе "Фармер 4.2"

за годину-колу операције треба да се инсталира опрему за грејање и додатно осветљење. Ако је област много сунчаних дана, Цуртаининг ван препоручује. Да се ​​повећа корисну површину нуди полице комплете "Цасцаде". Они морају да користе више нивоа технологије за гајење биљака.

Хотхоусе "Сибериан"

"Сибериан" је лучно завршена стаклене баште са поликарбоната монтира на метални оквир. Он је, са своје стране, је од поцинкованог делу цеви челичне 25к25 мм. Више детаља овде.

Греенхоусе комплекс "Блеак Хоусе"

Блок стаклене баште "Хокеј кућа" - тип грађевинска индустрија, која се састоји од модула, број који може бити било шта. Свака јединица је засебна просторија, која може бити створена посебна микроклима која је неопходна за ову врсту гајених биљака.

Блоцк Греенхоусе "хладну кућу"

блокира ширина пролаз - 9.6 ор 8 м Оквир се састоји од поцинкованог челика висине рек од 5 метара, инсталиран на удаљености од 5 метара један од другог.. Предмети не може оквирсамо челик, али и алуминијум. Хоризонтално, блокови су смјештени паралелно међусобно крутости ремена, који могу бити опремљени одводним тацнама и олуцима. Ови исти елементи дизајна су главни стубови за инсталацију инжењерских система.

Пример комплекса стакленика

Кров блокова је стеведоринг, двокрилни, стаклени. Опремљен ракетама. Обезбеђена је могућност изолације конструкција било којим од модерних термоизолационих материјала. За уградњу комплекса "Хладна кућа" потребан је бетонски темељ висине 40-60 цм.Произвођач предлаже уградњу бетонског пода у стакленик, као и уређај за облагање отпоран на хабање.

Видео - Индустријски стакленик "Фармер" из компаније Волиа