Ецотхелиаце - основни принципи како градити своје руке

У условима промјењивог времена и не најповољније климе, тешко је добити богату и квалитетну жетву без стакленика. Али за неке кућевласнике, уобичајена структура оквира са омотачем од филма или поликарбоната није довољна - треба вам нешто више. На примјер, стакленик, који има за циљ узгој пољопривредних и украсних култура тијеком цијеле године, али температура у којој ће се одржавати ће бити зими не уз помоћ гријача, већ природним, еколошки прихватљивим методама. Сличне структуре настају у складу са идејом пермакултуре - релативно млад и врло обећавајући концепт узгоја биљака. Желите да знате како је то за еко-ознаку и како је она уређена? Онда проучите наш чланак.

Ецотхелиум

идеја пермуцултуре

Упознајмо се с идејом пермакултуре, јер је она допринијела настанку еко-теплица. Суштина концепта лежи у чињеници да у условима земље или баште да се репродукују процеси дивљих животиња и да се максимизира њихова употреба за добробит човека. Истовремено, друге интервенције и "трансформације" екосистема су минимизиране у највећој могућој мјери. Уз правилну употребу технологија пермукултуре, баштован ће моћи да постигне исте високе приносе, али без предрасуда према природи. Поред тога, употреба природних процеса дозвољава, у неким случајевима, да се узгајају оне културе које нису погодне за "традиционалне" методе у једном или другом региону.

Пермакултура је нови тип еколошке пољопривреде

Неке од одредби ове идеје су уиспод.

 1. Дубока обрада тла прије сијања је сведена на минимум.
 2. Умјерена употреба ђубрива, замјењујући их природним методама опоравка плодности садњом одређених биљака.
 3. Избјегавање монокултура - Неколико биљака може расти на посебном мјесту, међусобно интерагирајући и не ометајући развој.

  Пермакултура у животу

 4. Одбацивање корова и интензивна контрола штеточина употребом пестицида - коровима је допуштено да уравнотеже екосферу, али је њихов развој ограничен. Исто важи и за инсекте, али у исто вријеме, борба с њима се поставља на неке "застрашујуће" биљке и на различите птице и животиње.
 5. Обезбеђивање разноликости флоре и фауне - у подручју које се узгаја у складу с идејама пермукултуре, постоји огромна количина усјева. У највећој мјери, то се односи и на животиње - пожељно присуство пилића, гусака, коза итд.

  карактеристике пермуцултуре

  Врт кратера - основни елемент пермакултуре

 6. Интеракција између појединих елемената система. Свака биљка и животиња у тој области, поред снабдевања усева, млека и јаја, обавља одређене задатке. Резултат ове интеракције свих представника флоре и фауне је стабилан екосистем који људима може донијети велики број корисних производа. Истовремено, чињеница да су неки елементи система отпад, користи се за друге, као што су облачење, гријање итд.
 7. Минимизација прилагођавања људског радаинтеракција се ради не само за стварање стабилног система на локацији, већ и за смањење потребних трошкова рада.
 8. Уштеда ресурса - светло, топлота, енергија и све остало се складишти и троши што је мање могуће (али без угрожавања обима /квалитета производа биљног и животињског поријекла).

пермакултура

Идеја екотиографије и њен уређај

Сада ћемо се окренути опису екотелија и сазнати с којом идејом пермакултуре се сијече. Главна карактеристика објекта је да је повезан са кокошињцем. Ове птице се разликују по веома високој телесној температури од + 40 ° Ц. Ако их опремите засебним животним простором и повежете са вентилацијом са стаклеником, онда ће они добити топли ваздух са високим садржајем угљен-диоксида и амонијака, што ће позитивно утицати на то. о стању биљака.

карактеристике еко-табли

Додатно загревање еко-плоча врши се уз помоћ термичких акумулатора. У најједноставнијем облику, то су посуде са водом или камењем које се налазе у истој просторији са биљкама под сунчевим зракама које продиру кроз поликарбонат, стакло или филм. Батерија се загрева и акумулира током дана. Ноћу, када сунце оде, а спољна температура се смањи, ово камење или вода дају топлоту и на тај начин загревају земљу и усеве који на њој расту.

Пример конструкције уређаја

Поред производње топлоте и угљен-диоксида, пилићи у екотиповима обављају и друге задатке:

 • производњу јаја и њихових шкољки - природних ђубрива;
 • производња стеље - једна од компоненти компоста;
 • контрола штеточина на отвореном - пилићи испуштају инсекте;
 • природно третирање отвореног тла - пилићи у потрази за храном ће је сломити.

Један пример употребе пермакултурних технологија је "трактор за пилетину" - преносиво кућиште за птице које се превози кроз градове или поља. Кури, у потрази за инсектима, лабавим земљиштем и уништавањем штеточина, док једе

Схема описује интеракцију неких компоненти локалитета, уређених према концепту пермуцултуре

.

Компост произведен са пилећим отпадом налази своју употребу иу екотељу као ђубриво за слој и други природни извор топлоте за земљиште. Што се тиче воде, она долази у такве стакленике за биљке кроз капање црева. Истовремено се акумулира дјелимично због таложења у отвореним спремницима опремљеним филтрима.

Материјали за екотипе

Пре него што настави са изградњом еколошког стакленика, размотрите материјале који се могу користити за монтажу. Ради ваше удобности, оне су сажете у табели.

Табела. Ецотхелп - коришћени материјали.

Наслов материјала Шта се користи за \ т

трее

Оквир стакленика, зидови димњака, преграде, кровни оквир. Технолошки материјал за обраду. Када се користи дрво је потребнообавезно лечење антисептицима и антипирејом, у супротном, рок његове службе је прекратак.

метални профил

Оквир стакленика и крова. Светао и истовремено врло издржљив материјал. Одвојени елементи повезани су заваривањем или завртњима. Потребан је третман бојом или течним цинком како би се спречила корозија.

брицк

Зидови и преграде кокошињца. Драга, прилично тешка, али са прилично јаким материјалом. Потребна је изолација.

гасни силикатни блокови

Зидови и преграде кокошињца. Лакше је и јефтиније од цигле. Снага је довољна за структуру попут еко-стакленика. Присуство изолације и заштита од влаге је обавезна.

бетон

Темељ и под. Својства материјала у великој мјери зависе од марке цемента и придржавања технолошких процеса при излијевању отопине. Захтева хидроизолацију од падавина.

Стакло

Облагање стакленика, прозора у пушачу. Издржљив, али истовремено крхак и тежак материјал. За стакленику, која има за циљ цјелогодишње узгој пољопривредних култура, боље је користити прозоре с двоструким стаклом.
\ т

Полиетиленски филм

Облагање пластеника. Најјефтинији начин за уклањање оквира стаклене баште, али у исто вријеме својства чврстоће и топлинске изолације материјала су изузетно ниска.

целуларни поликарбонат

Облагање пластеника. Материјал је паметанкомпромис између рока употребе стакла и ниске цијене филма. Поседује добра својства топлотне изолације на трошак ћелија испуњених ваздухом.

Минерална вуна

Грејач. Омогућава вам да значајно смањите губитак топлоте у зидовима пилетине и побољшате позитиван ефекат еко-процеса.

Важно! Приликом куповине материјала и причвршћивача за еко-плоче, свакако узмите све са залихом од 10-15% - резерва ће вам омогућити да не прекидате изградњу због поквареног поликарбонатног или једног неисправног дрвета.

Видео - Цанадиан Ецотхеликуес

изградња екотиологије

Почетак изградње еко-цријева на градилишту требао би бити избор мјеста на којем ће се налазити. Да бисте решили овај проблем, следите кораке наведене у упутствима у корацима испод.

Корак 1. Одредите приближну површину која ће заузети стакленику са кокошињцем у вашем подручју. Потребно је разумети колико ће метара дужине бити, а колико - у ширини.

Корак 2. Идентификујте стране свијета у вашем подручју - гдје се налази југ, а гдје сјевер, исток и запад.

Оријентација на стакленике широм света

Корак 3. Нађите отворено мјесто које неће бити засјењено дрвећем или зградама на јужној страни.

Важно! Локација за еко-плоче не би требала бити смјештена у близини пролаза између двије високе зграде - на таквим мјестима због дјеловања аеродинамичке цијеви ствара се врло снажан газ.

Гдје се смјеститигреенхоусе

\ т

Корак 4. Подесите подручје пронађеног мјеста на подручје с величином ваше будуће еколошке ознаке. Структура треба бити слободно лоцирана, а не "затворена".

Корак 5. Истражите стање Земље на одабраном мјесту - да ли постоји нагиб, колико је тло тамо. Сазнајте да ли ће грађевинске екотеке морати обављати радове на великој површини или не.

Ако сте у свим фазама извршили задатке, онда је избор места за стакленик са термалном батеријом и кокошињцем био успешан. Можете наставити даље са радом.

Израда плана, израда цртежа

Сљедећа фаза је развој оригиналне идеје, израда детаљнијих планова и цртежа будућег стакленика. За почетак, корисно је направити скицу у неколико равнина или у изометрији. На пример, не захтева детаљну разраду сваког посебног дела зграде, већ се обавља други задатак - визуелизација идеје, представљање мисли о еко-цреву у облику слике.

Пример веома лепе и детаљне сличице

Сљедећа фаза планирања је израда цртежа са димензијама и детаљнијом сликом. Без тога, не препоручује се изградња нечега - недостатак плана значајно повећава ризик од преузимања било какве досадне грешке или грешке, исправљањем које захтева време и новац. Постоје два начина за цртање цртежа. Први, најлакши - узмите неколико листова папира и направите модерне планове и цртеже са оловком, равнилом и гумом. Метода је доступна свима, али на основу дводимензионалне сликеВрло је тешко замислити какав ће бити ваш стакленик у комбинацији са кокошињцем.

Приликом састављања скица и цртежа, свакако замислите свој стакленик не само извана, већ и изнутра

.

Овај проблем се може решити претварањем у тродимензионалне симулационе апликације као што су ЦОМПАСС-3Д или СолидВоркс. У њима, у присуству одређених вештина, власник викендице или домаћинства добија прилику да што боље визуализује пројекат еутецпластике. Осим тога, програми тродимензионалног моделирања вам омогућују да претходно обрадите различите сложене везе и комуникације, размотрите их под различитим угловима и тако даље

.

Претворили своје идеје и идеје о стакленицима у готове скице и разрађене цртеже? Онда је време за почетак радова!

Солар Вегетариан Иванов

Соларно поврће - изум професора физике АВ Иванов, који је схватио идеју максимизирања употребе соларне енергије у стакленику. Дизајн омогућава одржавање температуре, влажности и састава ваздуха без компликованих и скупих система.

Темељ екотеолиологије

Изградња почиње од темеља. У овом случају еко еко еатер ће бити капитална структура, која се заснива на фино запечаћеној траки од бетона. Поред тога, под за кућу пилића и економски простор који се налази у комплексу зграде, биће чврсти премаз, испуњен малтером на арматури. Да се ​​осврнемо на детаљнији опис како ће се изградити ова фондација.

Корак 1. Уклоните место гдепланира изградити еко-једе. Отарасите се вишка траве, грмља, камења и смећа. Ако на локацији постоји нагиб или неравност пејзажа - окрените га наопако, претворите га у равну подлогу погодну за градњу.

Важно! Значајно убрзати чишћење мјеста под еко-падом може помоћи у изнајмљивању мини-багера и специјалиста за услуге, који се могу пријавити на њега.

Чишћење изабраног места

Корак 2. Уклоните градилиште. Најбоље је користити штапове или комаде окова и ужади растегнуте између њих.

Корак 3. Процијените, копајте дубину рова у двије бајонетне лопате и ширину нешто више од једне. Поравнајте дно и зидове, сипајте јастук од пијеска или шљунка за четвртину или трећину дубине рова.

Корак 4. Формирајте оплату из плоча. Не заборавите да међусобно повежете супротне стране помоћу одстојника - у супротном, заптивна трака од бетона ће их раздвојити, а подлога ће бити неравномерна у својој ширини.

Корак 5. Напуните ров готовим решењем оплате. Мешајте цемент бренда, који је дизајниран за високу отпорност на влагу - темељ ће бити стално у контакту са водом. Не заборавите изравнати уроњену отопину одозго.

Попуњавање темеља у оном дијелу еко-епидемије, који је посвећен узгоју пољопривредних култура. На левој и десној страни су кревети, у средини је колосијек

Пуњење бетонске траке за други дио еко-прехране уз пилетину и шталу. Стубови су центрираникреирани су као ослонци за преграде које одвајају просторије

Корак 6. Држите бетонски темељ најмање двије седмице тако да отопина има времена да се осуши и зграбите. У том случају, мора се периодично залијевати водом, тако да због разлике у влажности спољашњих /унутрашњих слојева, бетон не почиње да се деформише.

Корак 7. Сада направите монолитни под у соби за пилиће иу шупи, која ће бити дио комплекса екотелика. У исто време, почните са опремањем свега за снабдевање комуникацијама - у овом случају то је вода и струја.

Пружање комуникација еко-ознаци. Лево - електрични кабл, десно - снабдевање хладном водом

Корак 8. Инсталирајте решетку за ојачање, а затим напуните монолитни под за земљано пиле.

мрежа за ојачање

Ојачана мрежа са базом у облику валовите плоче

Пуњење пода пилетине

Потпуно завршена подлога. Монолитни дио је резервиран за кокошињац, шталу и складиште за птице. Даље постоји основа за стакленик, стаза између кревета је затворена даскама како би се спријечила улазак влаге тамо до завршетка изградње. Такође можете приметити четири одвојене "ћелије" темеља темеља - то су мали пластеници, који ће у будућности бити опремљени споља

Зидови и кров еко-плоче

Следећа фаза изградње - изградња зидова и крова. У овом случају, као главни материјал за пилеће гасилсиликатне блокове, и за себепластеници - метални профил. Такви блокови су јефтиније и лакше опеке, али у исто време њихова снага и друге карактеристике су погодне за задатак екотелија и услове у којима ће бити.

Корак 1. Покријте темељну траку земљаном хидроизолацијом. У овом случају, користи се један слој кровног материјала, који се преклапа са преклопом.

Хидроизолација темеља је обавезна

Корак 2. Поставите угаоне блокове зидова пилетине на темељ. Обратите пажњу на њихово поравнање у висини један према другом. Повуците уже између њих, који ће контролисати следеће гас-силикатне блокове првог реда, који су положени на темељ.

Угаони блокови пилећих зидова

Корак 3. Почните са ширењем првих редова блокова. Формирајте отворе за врата. Такође, наставите са инсталацијом партиција. У овом случају, они се састоје и од гас-силикатних блокова, али мање дебљине.

Формирање зидова гас-силикатних блокова

Морају се унапријед очистити рупе за врата

Приликом распоређивања зидова и преграда, обратите посебну пажњу на контролу висине и једнакости зидова - обавезно користите радни ниво и затегнута ужад! Такође, не заборавите да уклоните вишак раствора

Корак 4. Наставите слагање блокова следећих редова. Формирајте отворе на прозорима и вратима. Као и код закључка првог реда, обратите посебну пажњу на последњу, која ће бити лоцирана на мауерлат - греду, на коју су причвршћене шине.

Обликовани прозори

Корак 5. Поставите сидрене вијке на горње блокове зиђа, који ће се накнадно причврстити на плочу мауерлат-а. Изаберите интервал између њих, на основу очекиване масе будућег крова.

Као и темељ темеља, горњи део зида еутектике зенице захтева хидроизолацију кровним материјалом

Инсталирани сидрени вијци

Важно! Немојте заборавити да све дрвене дијелове у еко-наљепници претходно обрадите антисептиком и анти-оловком како бисте их заштитили од труљења и паљења.

Дрвени елементи захтевају обраду

Корак 6. Припремите шипке за рогова - претходно их избушите са косинама за причвршћивање на мауерлат и скате бар.

Корак 7. Извршите монтажу и причвршћивање на угловима вијцима и роговима.

Поравнање крајева подупирача дуж навоја

Корак 8. Поставите попречне греде на кров и покријте цијелу структуру слојем парне бране. Ојачајте је треба преклопити, користећи посебну љепљиву траку.

Конструкција је прекривена материјалом за заштиту од паре

Корак 9. Завршити кров. У овом случају, за ту сврху користе се листови шперплоче и двослојни меки цријеп.

Фиксне плоче фиксне

Употреба меких плочица

Корак 10. Након инсталације димњака, монтирајте оквир дијела екотелија гдје ће се узгајати биљке. Ако је дизајнпретпоставља се да се не може уклонити - да се међусобно повежу вертикалне и хоризонталне регале уз помоћ заваривања. Након тога, оквир оквира направите са ћелијским поликарбонатом или стаклом.

Оквир дела екотелија где ће се биљке узгајати

\ т

Важно! Ако је могуће, спојите спојеве на спојевима металних елемената са прашкастом бојом или течним цинком - то ће спречити корозију оквира.

Комуникација, унутрашња декорација и изолација

Пређимо на фазу изградње еко-процеса, који није ништа мање важан од изградње зидова - уређење комуникација, унутрашње декорације и изолације простора.

Корак 1. Инсталирајте вентилацију на такав начин да од пилетине у стакленику продре топао зрак, загријан као резултат живота птица и засићен угљичним диоксидом, корисним за биљке. У овом случају, у те сврхе се користи електрични вентилатор.

вентилационе инсталације

Процес вентилације

Корак 2. Повежите комуникацију и грејање за еко-технологију. У овом случају то је снабдијевање електричном енергијом и хладном водом. А за гријање власник објекта је створио топли под у кокошињцу. Део тако добијене топлоте, затим кроз вентилациони систем, улази у стакленик и одржаваће угодну температуру за биљке у мраку у току дана. Термостат се користи за контролу рада система "топлог пода".

Конструкција система топлог пода

Важно! Често се у еколошким гријачима користе разни производи и конструкције, зване батерије, за уштеду топлине. Најједноставнији од њих - посуде с водом или камењем које се загријавају поподне и дају енергију добивену ноћу и ноћу. Али постоје и сложенији термални акумулатори - на пример, постављени подземни шупљи ваздушни канали.

Корак 3. Распоредите врата, прозоре и плафон за кокошке како би изашли у шетњу. Истовремено, сви спојеви у отворима пажљиво постављају монтажну пену - потребна је непропусност и одсуство топлотних губитака.

Прозор и ован за пилиће

Плоче помешане са монтажном пеном

Корак 4. Започните унутрашњу декорацију пода и плафона кокошињца. У том случају, плочица се поставља на површину доње половице просторије, затим се малтерира и фарба.

Уређење ентеријера

Корак 5. Започните загријавање еко-цријева. С обзиром да се пилетина налази на сјеверној страни, ова мјера је обавезна - у супротном позитиван ефекат изградње ће бити минимизиран. За почетак формирајте дрвени фурнир на зидовима зграде. Интервал између вертикалних носача мора бити једнак ширини плоча грејача материјала.

формирање решетке

Дрвене боје за уградњу грејача

Друга слика мреже

Корак 6. Направите и распакирајте изолациони материјал. У овом случају то је минерална вуна.

Затим моратеРаспакујте грејач

Корак 7. Поставите листове изолационог материјала између вертикалних решетки решетке. Проверите да ли је минерална вуна чврсто повезана са зидовима. Осигурајте материјал са "кишобранима".

Монтажа минералне вуне

Корак 8. На поду гријача нанесите слој парне баријере - без ње ће се уклонити минерална вуна и изгубити својства топлотне изолације.

Корак 9. Поновите претходне двије операције са другим зидовима у екоплату, осим оне која се налази у близини собе с креветима.

Под изолације је парна брана

Корак 10. Спровести спољашњу обраду зидова пивнице.

Еутрофикација у кући

Пређимо на завршну фазу изградње - када су зидови и рамови изграђени, омотач је на свом мјесту, а комуникације положене, остаје само да се унутар зграде уграде све што је потребно за њен рад.

Корак 1. Покупите пилетину. Најлакши начин да се то уради је дрво и шперплоча, користећи један од готових цртежа представљених на интернету.

Хранилица за пилиће

Корак 2. Такође не заборавите да направите кућу са грејањем са одвојеним пићем и хранилицом.

Гријана пилећа кућа

Овдје ће бити удобно пилетина

Корак 3. За више одраслих птица, потребно вам је гнијездо и сјести. Такође су направљени од дрвета и шперплоче.

производна гнезда

седе

Корак 4. Такође организујтетреба да буде стакленик - напуните кревете плодним супстратом уз додатак готовог компоста, покрените систем за наводњавање кап по кап и инсталирајте термометар за праћење температуре у затвореном простору.

На крају свих фаза, еко-евтектика се може сматрати потпуно спремном за узгој биљака и за узгој кокоши.