Еремурус садња и брига на отвореном терену

Цвјетни ерумур док је чест посјетитељ у вртовима средње траке, али оно што је спектакуларно! Флуффи виле стабљике, осликане у деликатним бојама, врло су сличне онима невидљивих животиња. Иначе, име културе у слободном преводу из старогрчког звучи као "пустињски реп". У Средњој Азији, ереумуру је познат по именима "схрисх" или "схириасх", што значи "лепак". У овим деловима ризома биљака, адхезивна маса се производи у техничке сврхе. Кухани корени Еремуруса у азијској кухињи сматрају се кулинарским делицијама, а лишће и изданак каудатне биљке користе се за бојење природних тканина у јарко жутој боји. Али пре свега, ереумурус је изузетно лепа украсна култура и одлична биљка меда. Данас ћемо причати о слетању и збрињавању Еремуруса на отвореном.

Цвијет Ерумура - опис

Корен Еремуруса је сличан морској звезди - дискоидној дудерици која достиже пречник од 10-15 цм, са меснатим, укоријењеним, вретенастим или цилиндричним задебљањем и штрцањем у различитим правцима. Листови су често бројни, трокутасто-линеарни, равни, широки или уски, са доње стране килевидние.

Лабава, једнострука стабљика излази из грла коријена и носи велику, издужену четкицу до 1 м дужине са белим, бледо црвеним, жутим, ружичастим или смеђим цветовима звона, који се налазе на педици дуж спирале. Цветање почиње са дном четкице, сваки цвет је у отвореном стању не више од једног дана. У зависности од врсте и сортецвјетнице Еремурус може трајати од 10 до 40 дана. Воће - раскида када је зрење мембранска или полу-абдоминална, скоро сферна кутија са три грла, понекад глатка, понекад наборана. Троструко семе Еремурус је такође наборано, са транспарентним крилом. Биљка је дивна биљка меда.

посади Еремурус

Неки покушавају да Еремурус слети у пролеће директно на отворено тло, али практичност овог приступа је веома ниска. Много је ефикасније да се саднице узгајају унапред, а затим да се саде на стално место.

Обратите пажњу на следеће карактеристике слијетања и неге:

  • потребно је припремити пладањ дубине од најмање 12 цм;
  • садња семена се врши почетком јесени (степенице понекад морају чекати до двије године);
  • супстрат може бити припремљен од било ког;
  • семе се продубљују за 1-1,5 цм;
  • Семе и млади изданци захтевају обилно заливање.

Еремурус мултиплицатион би рхизомес

Ако сте открили нове утичнице поред главног постројења, онда је право време за поделу. Сваки помоћни бубрег има корнасту глупост, која је пажљиво исечена од дна тако да су корени у сваком делу. Ова метода убрзано цвета. Површине посипајте пепелом и посадите у плодно тло.

Ако купујете корнедон, проверите га. Да би нужно имали бубреге и коријене, пожељно је у великим количинама. Еремурус је засађен на високим лежиштима плодног тла уз организацију дренаже. Цвет расте добро на отвореним површинама и са лаганим сјенчањем.

Брига за Еремурус у башти

Лако је бринути о Еремурусу. Од пролећа до друге половине годишњег периода у сушном и топлом времену неопходно је обезбедити биљци веома обилно наводњавање. Ако киша иде редовно, а истовремено ће земља бити влажна у сваком тренутку, вода се не може уопште изводити. Након што биљка цвета, а то се дешава у јуну, она се више не може залијевати.

Током зиме, у земљу, суперфосфат треба додати на локалитет (1 квадратни метар од 30 до 40 г), а почетком пролећа, препоручује се наношење Еремурус ђубрива са сложеним ђубривима (по 1 квадратном метру од 40 до 60 г), а још увек обрастао стајњаком или компост (за 1 квадратни метар од 5 до 7 килограма). У случају да је земљиште на том подручју слабо, онда прије него биљка цвјета, мора се хранити амонијум нитратом (1 квадратни метар 20 г). Приликом ђубрења потребно је узети у обзир да је потребно ограничити количину стајњака и азота који се уносе у тло, јер ће у супротном грмље бити мање отпорне на болести и мраз.

Након што је киша или биљка оздравила, потребно је бити врло опрезан да се не повреде коријени, да се попусти површина тла, док се уклањају корови.

Када се узгаја Еремурус треба узети у обзир један врло важан нијансу, када љети оставља оставу цвијећа, препоручује се да је ископамо. Кањони се суше и чисте за чување у добро проветреној просторији најмање 20 дана. Ово је неопходно за даљи живот Еремуруса. Ако нису све листне плоче мртве или увијене,тада још увек не треба остављати пса у тлу због јаких киша, које се обично примећују у последњим летњим или раним јесенским недељама. Не заборавите да ископате трагове грмља са великом прецизношћу. У том случају, ако немате жељу или вријеме да ископате биљке, онда требате обавити преко подручја гдје расту, склонити се од кише (у типу сјенице).

Како заштитити Еремурус од штеточина и болести

Ако Еремурус малтретира колоније лисних уши, трипса или буба, онда се третирају посебним инсектицидима, на пример, "Актара", "ацтелица", "фуфанон".

Пужеви се обично скупљају ручно или у вечерњим сатима у близини засада стављају мамце - посуде са тамним пивом. Ујутро су их уловили пужеви.

Стадо под земљом миша и кртице могу оштетити корење, узрокујући да труну. Ако видите да неки Еремурус изгледа као лажни, потлачени, лоше граде надземни део, онда покушајте да ископате корење, прегледате их и уклоните оне делове који су иструнули. Резање пепела у праху оставите да се осуши. Затим поново корените систем. Могуће је ширити специјалне мамце са отровом на територији тог подручја.

Болести које се могу појавити на биљкама:

  • хлорозу;
  • вирусне инфекције;
  • рђа и друге гљивичне лезије.

Код хлорозе постоје следећи симптоми: бледило или жутило листних листова. То је случај са лошом бригом о биљкама. Стога је потребно промијенити увјете њиховог одржавања.

На рђууказују на појаву на биљци у топлим, сировим данима, смеђим или скоро црним тачкама, ударцима који брзо расту и шире се изнад. Да болест не поквари целу биљку, неопходно је лечити фунгицид, на пример, "фитососпин", "брз", "квадрис", "топаз", "баријера".

Еремурус винтеринг
Еремурус нормално толерише хладноћу, али врсте које воле топлоту треба зими прекрити тресетом. Немогуће је оставити дрена, ископан љети, све до прољећа - у јесен их поново засадимо на цвјетној гредици и прекријемо тресетом, а ако постоји вјеројатност великог мраза или недостатка снијега, онда чак и смрекове гране. У прољеће, склоништа се чисте, не бринући се о повратку од смрзавања, јер у случају ових биљака увијек можете покрити подручје лутраилом.