Енглеска башта у земљи својим рукама

Енглеска башта је дизајнирана да изгледа природно, да буде место за размишљање и опуштање. Овај стил цени природу и позива вас на шетњу кроз врт. Енглески пејзаж подразумева одржавање равнотеже између традиционалног формализма, чак и манира, британске и живе природе, додајући елементе крајолика мистерији и романтизму.

Добијте савршен пејзажни дизајн у енглеском стилу - ово је сасвим реално, чак и ако никада нисте били у Енглеској и удаљени сте хиљаде километара од њега. Правилна употреба боје, декоративних елемената, материјала, биљака и прибора ће сваки врт претворити у елегантно, дотјерано и идеално мјесто. Управо ове карактеристике су повезане са свиме што је повезано са земљом магловитог Албиона.

Наслеђе вртова и паркова у Енглеској

Природа су наши преци перципирали као опасно, непријатељско мјесто. Заслуга Енглеске лежи у чињеници да је ова земља потпуно променила тај однос према животној средини. Свет је почео да цени праг куће, схватио је његов значај не само у пракси, већ иу естетици.

На појаву енглеских вртова утицале су следеће сфере науке и уметности, као што су историја, филозофија и геометрија. Иновативни и интегрисани приступ британског дизајна крајолику потпуно је промијенио вртларство. Под његовим утицајем брише се фасада између унутрашњости и екстеријера куће.

Енглески стил у дизајну пејзажа донео је много детаља који изгледају познато и уобичајено.

Тако класичанЕнглеско имање је укључивало:

 • Рибњак - нужно је био у сваком врту, барем малим, али са природним, кривудавим контурама.
 • Живоплот - ова врста ограда је коришћена како би се спријечило да се животиње приближе кући, у исто вријеме, да не би у потпуности закриле поглед на локалитет.
 • Брдовита ливада - енглески пејзажи карактеришу измјене насипа и равница. Брда боље одражавају природни крајолик од равног поља које изгледа тужно.
 • Стабла дрвећа - вољена су да се засаде близу куће. Група дрвећа је добро изгледала са чистинама у брдима.
 • Јавни, отворени паркови - много људи је дошло у Енглеску башту да се опусте, дивите се цвећарама, разговарају и само седе на клупи у хладовини дрвећа.
 • Гроттес - су била романтична скровишта. Изграђени су да буду као природне тамне пећине, али су били плитки и безбедни.

карактеристике стила

Дизајн на енглеском - то су старомодни, природни материјали и боје, романтизам и жудња за антиком. А пажљиво одабрани контрасти дају осећај недостатка јасне структуре и плана. Тајна је да је план још увијек тамо. Енглески врт брише границу између дивљих животиња и модерног напретка. То је успех стила, као и његова стална популарност.


Нежно обрубљене ограде од шимшира су у близини бујних, светлих цветних гредица. Природни материјали као што су кречњак или слама комбинују се са циглом како би комбиновали глаткоћу и јасну структуру.

Прије свега, енглески парк се темељи на геометрији која не привлачи пажњу. Ако погледате одозго, стазе се спајају са једним центром, а кругови и правоугаони облици се комбинују да би пејзажу дали осећај за ред, потпуност.

Обавезни елементи који ће учинити врт заиста енглеским:

1. Ниски живици и зидови цвећа.

Визуално такво разграничење различитих зона у пејзажу ће дати ефекат лабиринта и мистерије док се крећете напријед. Избегавајте дивље животиње, превише бујне ивичњаке.

Енглески пејзажи су главни геометријски облици, попут овала, круга, правокутника и квадрата. Сваки део простора треба да буде јасно организован.

2. Неколико главних врст растениј.

Моноконцепт при избору цвећа за цвеће је једна од кључних одлика енглеског стила. Не покушавајте да садите све у низу, фокусирајте се више на два или три типа, већ користите различите нијансе. Постоји контраст између разноликости боја и елегантног мира околине.

3. Исти елементи у обради куће и околног простора.

Поновна употреба материјала као што су камен или опека, у вртним зидовима, ступовима, базенима и фонтанама помоћи ће да се уједине у једну цијелу кућу и врт. Нагласите вјешто одабрану комбинацију различитих текстура како би врт постао саставни дио животног простора, а сама кућа је наставак вањског простора.

4. Јасне цветне биљке.

Могу цветати пет мјесеци, што се не може похвалити сваком вишегодишњом биљком или грмљем. Користити годишње биљке у симетричним засадима, стазама, у средини лежишта или на ивицама. Врт у енглеском стилу карактерише неколико свијетлих елемената на неутралној позадини.

Декорација и декорација

Енглески парк у близини куће и сам изглед има неколико карактеристика - коване капије и решетке, високи димњак, тамне дрвене плоче на зидовима. Погледајмо ближе шта још можете донијети и прилагодити нашим увјетима.

Енглески стил у дизајну пејзажа и његовим детаљима:

 • Материјали - цигла, слама, кречњак, калдрма.
 • Декор - плетена ограда, округле кошаре у облику пчелињег јастреба, баштенске клупе, стара колица.
 • Боје - нежно сива, умјерено ружичаста, блиједо кремаста, маслинаста, све нијансе зелене.

Традиционални енглески пејзаж је, пре свега, вешта имитација природе. За украшавање једноставним природним материјалима. Ако је ограда, треба да буде ниска (око 1 метар) исплетена од грања врбе или трке. Кошара од сламе у облику кошнице са поклопцем даје башти руралну боју, поред тога, они су удобни и пространи.

Енглези не воле да бацају старе ствари, уместо тога, након мале рестаурације, проналазе занимљива дизајнерска решења за њих. На пример, енглеска башта у којој се бака колица или велики лим може лако уклопити у општи поглед,ако су стилизоване антике. Узгред, цвијеће ће изгледати оригинално ако их умјесто нормалног лонца стављају у такав лим.

зграде

Енглеска, која је постала центар вртне моде, предложила је да се у вртовима и парковима комбинирају, чини се, ствари - зеленило и камење. Огромне винтаге вазе на постољу, стојећи усред савршено изгребаног травњака, статуе прелепих младића и девојака, циглени лукови изнад капије - све је то почаст прошлости.

Улаз у кућу је посебно мјесто, као посјетница власника. Раскошне руже, под којима готово непримјетан циглени лук изнад улаза, пружа не само естетски ужитак. Они тврде да са прага почиње башта у енглеском стилу, са снажним ослонцима лучног свода, подељених нежним и мирисним цветовима.

Енглези могу да поштују своје традиције и претке, тако да се у њиховим вртовима често појављују симболичне рушевине стубова, двораца и тврђава. Енглески пејзажи у изобиљу пружају такав историјски укус. А у нашем тлу, он ће заменити велике блокове неравног камена, камена и опеке као део недовршеног зида. Главна ствар - не заборавите на подручје сајта са величином и бројем елемената дизајна на њему.

Пећина као имитација природне пећине незаслужено се сматра реликтом романтичне ере. Енглеске баште постале су пример при стварању вештачких пећина у ограниченом подручју земље. Унутрашња празнина, мала по површини и опремљена, савршено прилагођена за осамљени одмор,пријатна сећања и контемплација пејзажа. Поготово у врућим љетним данима, када желите да се охладите! Међутим, запамтите да дизајн енглеског пејзажа захтева добро осмишљен приступ, тако да је најбоље да изградњу пећине поверите грађевинским професионалцима како би размислили о свим техничким детаљима и обезбедили безбедност.

Тешко је замислити енглески врт без стаза које пролазе кроз читав врт и, чудно се увијају, враћају се кући. Материјали за њих су једноставни и постоје у свакој привреди: шљунак, цријеп, камен, цигла. Пруге могу бити једноструке или паралелне једна према другој, а онда ће засађени травњаци између њих бити хармонични. Важно правило је да се сужава колосијек ако води до удобног и скровитог мјеста, и то шире ако се ради о отвореном простору у којем се људи окупљају.

Шљунчана стаза

Енглески дизајн је шљунчана стаза, не кошта много и најлакше је. Иако изгледа лако, камена или кречњачка завјеса ће јој дати готов и коректан изглед и омогућити вам да се савршено уклопите у енглески врт. Још једна практична опција за ограду - метал и алуминијум.

Уклоните седиште избором одговарајуће ширине и удаљености. Дубоко 10-15 цм, постављен на рубовима ограде. Затим сипајте шљунак, равномјерно га распоредите, тако да рубник виси изнад површине најмање 3-4 цм. Пожељно је одабрати боју и мирноћу.

Главни задатак је оставити шљунак унутра и спријечити гарасипање Енглеска башта захтева сталну бригу, а за то је потребно периодично изједначити стазу са грабљем и извадити коров. Сваких неколико година ажурирајте састав неколико нових сечива шљунка. Што су каменчићи мањи, то је угодније ходати. Али веће фракције не испере чак ни јаку кишу.

Међутим, постоје шљунак и несавршености:

 • такве стазе нису погодне ако се на територији налазе обронци и падине, од којих ће шљунак стално падати од врха до дна;
 • дренажа се може заглавити на ђону и раширити по кући;
 • Акутни камен може повриједити ако ступите на њих, тако да будите опрезни са шљунком, ако у кући има дјеце;
 • уклањањем зимског снега можете случајно ухватити дио стазе.

Енглески пејзажни дизајн такође преферира камене стазе или плочице. Ови материјали су издржљивији од шљунка, осим тога не захтевају додатну негу. Облик, пожељно, треба да буде четвртаст или правокутан. Камење се може подучавати што ближе једни другима, и на одређеној удаљености, тако да се празнине или биљке покривају земљом. Сама технологија уградње је једноставна - на слоју пијеска наизмјенце полажу тешка камења, бирајући праву величину. На крају, пут ће изаћи, састављен од слагалице која ће служити неколико генерација породице.


Плочник је веома декоративан и постаће органски додатак енглеском парку. Трајање његове услуге - неколико деценија, а може да издржи велика оптерећења. АтОбележена територија је лишена пијеска или ситног шљунка, а затим стављена граница и забодена плочица чекићем.

Запамтите, на вештачки материјал који ставите под ноге (на пример, рељефни бетон, велики цријеп или стакло), са стране мора бити доста зеленила. Грмови, лукови коврчавих ружа и лиана, микбордерс дуж дужине стаза - то су особине енглеског стила.

резервоари

Тешко је замислити дизајн пејзажа на енглеском језику без воде. Енглеске Вртове органски укључују овај елемент. Овдје можете видјети мали рибњак у дубинама врта, с природним обрисима обала и клупа. Резервоар не би требало да буде дубок, али је пожељно да се уз њега постави живица или да се посади велики број високих грмова и вишегодишњих биљака које покривају угао од спољашњих очију.

Класичан енглески парк је место за мирно опуштање, тако да га не карактеришу гласни водопади и брзи водени токови. Плаво небо се рефлектује на површини огледала рибњака или базена, стварајући осећај мира и тишине. Вазу или статуе можете прилагодити малој фонтани, као на фотографији, и ставити је у средиште зеленог травњака. Ставите сноп на плоче, повуците један траг до њега и разбијте миксер на ивицама. Остаје само да се удобно смјести на клупу и ужива у пијанству воде, размишљајући о енглеским пејзажима.

На ободу цвјетњака можете копати канал и напунити га водом, остављајући једну страну повезану с главним дијелом врта с малим мостом или пролазом.

Вртно цвеће, грмље и дрвеће

Да би се створио ефекат опуштања у енглеском стилу, потребно је засадити биљке у слојевима. То јест, највиши би требао бити иза, испод - заузети мјесто у средини, а најмање мјесто на хоризонту. Пратите шему боја. Изаберите главне боје, или само хладне нијансе (плава, љубичаста, бела, хладно ружичаста) или топле (црвена, наранџаста, жута). Зато креирајте концепт једног врта.

Давид Аустен'с Росес

Енглези више воле романтично, старомодно цвеће. Ако живите у сувој клими, обезбедите им довољно воде. Енглеске баште не могу се замислити без биљака као што су: руже (посебно популарне сорте енглеског узгајивача Дејвида Остена), малва (Малва силвестрис), лишће лимете (Хемероцаллис), делфиниј (Делпхиниум цонсолида), божура (Паеониа), космички космос, Дигиталис), лавски краљ (Антиррхинум).

Лавандула (Лавандула), узгајивачница мачака (Непета цатариа) и домаћин (Хоста) ће заузети средњи ниво. Захваљујући живописним бојама, идеалан контраст ће бити створен засићењем једногодишњих и вишегодишњих биљака.

Енглески парк је такође дрво. За ограду су погодне хиљаде (Такус), граб (Царпинус), источна тундра или источна биота (Платицладус ориенталис), боквоод (Букус), Магнолиа (Магнолиа). Добро се подносе у фризурама и облицима, погодним за израду Топи фигура. Сакријте ограду зимзелене јеле (Пицеа абиес, Пицеа ориенталис), Јуниперус цоммунис, Јуниперус виргиниана, Бор (Пинус силвестрис).

Својим рукама стварамо модеран врт

ФорСа 6 једноставних корака можете унијети енглески стил у дизајну пејзажа на било коју дацха парцелу.

1. Посадите 2-3 вида цветов, само в крупнејших количествах.

На пример, Росе Баффин и Нев Давн руже, које ће због своје запремине моћи да украшавају прилично велике површине врта.

Нев Давн РосеВиллиам Баффин Росе

2. Користите комбинације контрастних нијанси.

Ова енглеска башта захтева правилну употребу боје. Жуте и лимунске лилинике су у хармонији са љубичастим и љубичастим аллијем. И црвене божуре са ружичастим грицкањем.

3. Поставите границу.

Ово може бити не само жива ограда или стаза, већ и мала кућица за голубове, хранилица за птице. Они чине саставни део простора, стварајући интегритет композиције. Ковани решетке и ограде одвајају један врт од другог без потпуног затварања.

4. Изаберите баштенски намештај.

Енглески стил дизајна предлаже уместо уобичајених боја - сиву, зелену, браон - да се намешта у светлим, смелим тоновима који привлаче пажњу. Црвени сто, наранџаста лава, неће допустити да им буде досадно, чак и када у башти нема ничега за цветање. И не заборавите на старину - како ће старије ствари изгледати, то боље.

5. Обратите пажњу на поглед изнутра.

Око стубова и ступова учврстите растресите биљке. Ово ће створити ефекат као да лети у ваздухусами. Такође, у вашем енглеском врту биће прикладно поставити статуе и стилизоване рушевине.

6. Сунце и сенка савршено се комбинирају.

Врт у енглеском стилу савршено комбинира малене хортензије засађене близу сјеверног зида и сукуленте који преферирају јаку сунчеву свјетлост. Дакле, удобан простор за опуштање и јело је спреман.

Да бисте видели енглески стил сада и његове посебности, погледајте видео.