Емајл ПФ-133 (24 слике): техничке карактеристике и густина састава, ГОСТ и сертификат о усаглашености, потрошња по 1 м2 и област примене

Сликање - процес није једноставан. Велику пажњу треба посветити ономе што ће површина бити покривена. Тржиште грађевинског материјала нуди широк спектар боја и лакова. У овом чланку ћемо разговарати о емајлу ПФ-133.


Главне карактеристике и област примене

Лакови морају имати цертификат о усаглашености. Боја емајла ПФ-133 задовољава ГОСТ 926-82.

Када купујете, обавезно питајте продавца за документ.

То ће вам дати сигурност да купујете квалитетне и поуздане производе. У супротном, ризикујете да не добијете оно што желите. Ово не само да ће покварити резултат рада, већ може бити и опасно по здравље.


Емајл ове класе је мешавина боја и пунила у алкидним лаковима. Поред тога, у композицију се уводе растварачи органског порекла. Могу се користити и други адитиви.

Спецификације:

 • изглед након потпуног сушења - хомогени једнолични филм;
 • присуство сјаја - 50%;
 • присуство нехлапљивих супстанци - од 45 до 70%;
 • време сушења на температури од 22-25 степени износи најмање 24 сата.

  С обзиром на горе наведене карактеристике, може се рећи да материјал није погодан за све врсте површина. Често се таква боја користи за покривање металних и дрвених производа. Емајл је савршен за фарбање аутомобила, контејнера за терет.

  Забрањена је употребаматеријал као поклопац на хладњачама, као и на пољопривредне машине изложене климатским утицајима.


  Треба истаћи такву особину емајла као отпора променљивој клими. Такође, боја се не боји утицаја уља и детерџената. Емајл, који је прописан правилима, има просечан животни век од 3 године. Ово је прилично дуг период, с обзиром да боја може да издржи температурне варијације, и да се не боји кише, снега.

  припрема површине

  Површина коју треба премазати емајлом треба добро припремити. Ово ће омогућити да максимални животни век траје.

  Припрема металних површина:

  • метал мора бити бриљантно очишћен од рђе, страних нечистоћа и имати хомогену структуру;
  • за изравнавање површине, користити прајмер. То може бити прајмер на металном ПФ или ГФ ступњу;
  • Ако метална облога има идеалну површину, онда се боја може одмах применити.  Припрема дрвеног покривача:

   • Прва ствар коју треба урадити је да се утврди да ли је дрво претходно обојано. Ако је тако, најбоље је потпуно уклонити стару боју и очистити површину од масти и прљавштине.
   • Третирајте се кожом, а затим темељито очистите прашину.
   • Ако је дрво ново, боље је користити уље за сушење. То ће помоћи равномерно обојити под и омогућити додатно приањање материјала.

   Стручњаци не саветујукористити површине за одмашћивање агресивних растварача, алкохолних раствора и бензина.   процес цртања

    Сликање на површини - процес није компликован, али је важно да му се приступи са свом озбиљношћу. Прије почетка рада потребно је темељито измијешати боју. Требало би да буде хомогено. Ако је композиција веома густа, онда је пре употребе боја разређена, али не више од 20% од укупне тежине композиције.

    Наношење емајла може бити на температури ваздуха не мање од 7 и не више од 35 степени. Влажност не смије прећи праг од 80%.

    Слојеви се морају наносити у интервалима од најмање 24 сата на температури од + 25 ° Ц. Али могуће је сушити површину и на 28 степени. У овом случају, време чекања је скраћено на два сата.


    Сликање се може обавити на више начина:

    • четком;
    • са спрејом - без ваздуха и пнеуматски;
    • убризгавањем површине;
    • електростатичким распршивањем.

    У зависности од одабраног метода, густина нанетог слоја зависи од тога. Што је слој гушћи, број ће бити мањи.


    трошак

    Потрошња емајла зависи од површинске обраде нанете боје, температурног режима. Такође је важно колико је композиција разређена.

    За распршивање боје потребно је разриједити бијели дух. Маса растварача не сме прећи 10% укупне масебоје


    Ако се бојење обавља ваљком или четком, количина растварача се смањује за пола, а сама композиција ће бити густа и равномерније на површини.

    Препоручена дебљина једног слоја је 20-45 микрона, број слојева 2-3. Просечна потрошња боје по 1 м2 је од 50 до 120 грама.

    Безбедносне мере

    Не заборавите на сигурносне мјере. Емајл ПФ-133 се односи на запаљиве материјале, тако да не треба радити ништа у близини извора ватре.

    Рад се мора обављати у добро проветреној просторији у гуменим рукавицама и респиратору. Важно је избегавати улазак у кожу и респираторни систем. Боју држите на хладном, тамном месту далеко од деце.

    Ако пратите сва горе наведена правила употребе, добићете резултат који ће вас дуго трајати.

    Ревизија о облози од емајла ПФ-133 може се наћи у видеу испод.