Емајл "ХВ 124": техничке карактеристике и боје, потрошња складишта за 1 м2, наношење зелене и плаве заштитне емајла

Све дрвене и металне површине које се користе за вањску обраду у увјетима топлине, хладноће, високе влажности, захтијевају додатну заштиту. За ову намену намењена је перхлорвинил емајл "ХВ 124". Због формирања на бази баријере, повећава се животни век премаза и његова чврстоћа, као и декоративна функција. Корисна својства овог производа омогућавају употребу не само у грађевинарству, већ иу другим подручјима.

карактеристичне особине

Основа материјала је ПВЦ хлорисана смола, која је допуњена алкидним једињењима, органским растварачима, пуниоцима и пластификаторима. Када се дода у мешавину пигмената за бојење, добија се суспензија одређене боје, чије техничке карактеристике одговарају светским стандардима квалитета.

Главне важне особине боје:

 • способност да се издрже велике амплитуде критичних температура;
 • отпорност на било коју врсту корозије метала (хемијска, физичка и електрохемијска интеракција са медијем);
 • отпорност на ватру и отпорност на влагу, отпорност на агресивне ефекте уља, средства за прање, средства за чишћење у домаћинству, бензин;
 • пластика, умјерено вискозна структура, која осигурава добро приањање;
 • препрека за појаву и ширење рђе;
 • трајност и способност оптималног извођења задатака декорације.Емајл се потпуно суши за око 24 сата. Са јакимЗа згушњавање користе се различити типови растварача.

Ради заштите премаза од варијација температуре и корозије, емајл се наноси на дрво и армирани бетон. Радови на металу се праве након потребног прајмера. Боје се чувају у хладним условима најмање 4 године. Под утицајем високих температура и интензивног ултраљубичастог зрачења - до 3 године. Дрво прије наношења није потребно јамчити, на њега се наноси одмах цаклина. Три слоја је сасвим довољно за 6 година успјешног рада.

Главне боје емајла: сива, црна, заштитна. Произведене су и плаве и зелене боје.


цртање

Наношење боје на металну површину може бити четка или ваљак, али је боље радити са пнеуматским уређајем. Аирлесс распршивање је најпогодније за велике култивисане површине. Електрична опрема пружа квалитетнији дизајн. За такав довод боје мора бити максимално разблажен са растварачем "РФГ" или "П-4А".


Приправна фаза укључује неколико главних тачака:

 • Потребно је темељно очистити метал од прљавштине, прашине, уља, каменца и хрђе. Индикатор је карактеристичан сјај површине, равномерно распоређена храпавост материјала, на местима са скалом, боја базе може бити тамнија.
 • Након чишћења потребно је потпуно уништити и одмашћити премаз. У ту сврху обришу се бритвом навлаженом бијелим духом.
 • Потребно је провјерити присуство масних мрља помоћу трљањаспецијални филтер папир на бази целулозе, влакнасте материје и азбеста (на њему не би требало бити трагова уља).
 • Дозвољено је користити абразивна средства за пјескарење за чишћење. Тако можете уклонити чак и најмање честице хрђе из метала.
 • У присуству појединачних загађивача, они се чисте и одмашћују локално.
 • Затим треба прво премазати складишта "ПЛ", "АК" или "ФО". Површина треба да се потпуно осуши.
Непосредно пре бојења раствор мешати док се не формира хомогена маса и нанети први слој на сухи први слој. Почетно сушење не траје више од 3 сата, након чега је могуће нанети следећи слој.

Трослојни премаз, углавном направљен за умјерене климатске зоне, четири слоја намијењена су за тропски појас. Ако је потребно заштитити метал у хладним условима, потребно је извести три слоја боје на прајмеру "АК-70" или "ВЛ-02". Временски интервал између наношења слојева није мањи од 30 минута.


Приликом бојења важно је предузети мере предострожности:

 • да обезбеди максималну вентилацију у просторији;
 • спречава наношење глеђи у близини извора паљења;
 • Пожељно је заштитити тијело посебним заштитним одијелом, рукама-рукавицама, а особа - гас маском, јер је унос боје на слузницу очију и у респираторни тракт опасан по здравље;
 • ако раствор још увек пада на кожу, хитно га исперите са много сапунаводе.

Боја дрвета се обавља на сличан начин, али не захтева прелиминарни прајмер.

Цена производа по квадратном метру

У многим аспектима, овај индикатор зависи од густине решења. У просеку, за један метар површине потребно је око 130 грама боје, ако користите пнеуматски уређај. У том случају вискозност смеше треба да буде мања него код наношења ваљка или четке. У другом случају, цена по квадратном метру је око 130-170 грама.

Количина утрошеног материјала је под утицајем собне температуре и умерене влажности. Ова подешавања су посебно важна у близини третираних премаза. Потрошња раствора за бојење зависи од броја слојева који зависе од климатских услова.

Да би се добио најтврђи заштитни премаз, оптимална температура за рад (од -10 до +30 степени), проценат влажности у просторији (не више од 80%), треба узети у обзир вискозност раствора (35-60).


Обим примене

Због заштитних својстава у неповољним временским условима, отпорност на ватру, отпорност на влагу, отпорност на смрзавање и антикорозивна емајла "ХВ 124" могу се користити у различитим областима производње:

 • за поправку и изградњу приликом подизања приватних објеката, за одржавање чврстоће дрвених фасада;
 • у машиноградњи;
 • у изради инструмената за различите сврхе;
 • за обраду армираног бетона, челичних конструкција, мостова и производних погона;
 • у војсцииндустрија ради заштите површине технологије и других објеката од корозије, сунчеве свјетлости, хладноће.


Емајл "ХВ 124" је високо тражен у изградњи стамбених и индустријских комплекса на далеком сјеверу, гдје су високо цијењене његове отпорности на мраз, што омогућава јачање вањских зидова при ниским температурама.

Такође, боја се користи за декоративно фарбање свих металних конструкција. За дрво, боја се може додатно користити као антисептик за превенцију гљивица и плијесни.

Званични документ о квалитету грађевинског материјала - ГОСТ 10144-89. Описују се главне карактеристике производа, правила примене и однос максимално дозвољених компоненти.


Види следећи видео о томе како применити емајл "КСБ 124".