ЕМ - технологија за кућни биохумус

Онима који су ради сигурности као производа и ради уштеде новца спремни за додатне проблеме, нуди се технологија производње јефтиног и висококвалитетног биохумуса. Да би се осигурало да се производња таквог неопходног производа не заустави зими, потребно је залиху земље црвима (не нужно калифорнијским, прикладним обичним кишама) и ЕМ - препаратом серије "Сиаиво" или "Баикал", пиљевином. Претпоставља се да се не поштује недостатак органског отпада у виду воћне коре, семенке љуске, љуштења поврћа, комадића папира /картона у кући.

припрема

Најпроблематичнија фаза припреме биохумуса је пажљиво млевење сакупљене биомасе. За квалитетно брушење, предлаже се да користите кућни млинац као што је месо за млевење меса или блендер. Припремљена маса не треба да буде влажна. Ако је могуће избацити капљице влаге из шаке, потребно је додати масу пиљевине или смрвљеног отпадног папира како би се смањила влажност. Вишак садржаја влаге није недостатак и може изазвати процес труљења током ферментације. Након прикупљања три до четири литре биомасе, треба је пробати са припремљеном ЕМ препаратом (жлица са клизачем) и добро промијешати. Припремите посуду са дном, обложеном пиљевином (слој два - три центиметра), у којем се припрема биомаса. Од овог тренутка ферментација почиње органском твари. Оптимални услови ферментације - собна температура током недеље. Лагани мирис указује на нормалан ток процесасауеркраут Права органска материја се затим пребацује у контејнер и темељно помеша у односу 1: 3 са земљаним наслагама. Контејнер треба да буде простран са чврстим поклопцем. Поклопац мора бити опремљен малим отворима за вентилацију.

препоруке

Препоручује се неколико пута дневно да се отвори поклопац за вентилацију. С времена на време, контејнер се допуњава новим малим порцијама ферментисане биомасе, док се не напуни. Биохумус образовање траје седам до десет дана након полагања посљедње серије биомасе. Након завршетка овог периода, да би се добио готови биохумус, треба га лагано запечатити како би се ослободила мала површина за свјежи дио "хране" на коју ће се повући сви црви који ће се премјестити у сљедећи спремник с тлом.

Преостали биохумус са остатком кокосових црва треба постепено допуњавати до тренутка употребе. Пре употребе препоручује се просијавање и лагано сушење. Добијени биохумус је погодан као: саднице и собне биљке, храњива допуна у седиштима и жлебовима, малчовима.