Електронски отпад: рециклирање отпадака као посао

Сваке године на депонијама целог света, испада око 40 милиона тона разних електричних апарата. Електронски отпад - вредна рециклажа електронике која се добија након њене обраде. Од велике важности је употреба остатака обојених метала.

  • Прије свега, количина овог смећа постаје све више и више: оглашавање нас наводи да телефоне и телевизоре треба замијенити скоро сваки мјесец, јер је "модел застарио", а творнице су означене електроником у огромним количинама.
  • Друго, техника која се користи је један од елемената загађења животне средине.

Данас су развијене технологије за прераду отпадака у електронској боји, што им омогућава да добију сировине уз минималне штете по животну средину. Они вам омогућују да смањите количину смећа, смањите трошкове енергије постројења и максимално искористите ресурсе. Значајну улогу у модерној економији играју обојени метали.

Тецхномукор

Секундарна обрада електронског отпада од обојених метала има неколико важних функција.

  1. Уштеда ресурса. Природни ресурси могу бити исцрпљени, а сада га човјечанство осјећа. Упечатљив пример је бакар. Његове резерве у природи су знатно смањене, а потреба расте. Рециклажа бакарног отпада у овом случају је практично једино рјешење проблема. Алуминијум је најобрађенији материјал. Поновна употреба алуминијума смањује потрошњу енергије у постројењу, емисије угљичног диоксида у атмосферу чине 5% емисија током испуштања примарног алуминија. Прерада алуминијума чини 30% од укупне количине екстрахованог метала.
  2. Утицај на животну средину. Сваки кућански или електрични апарат садржи не разградиве пластике, метале и друге компоненте које захтијевају компетентно рјешење за одлагање. Технологија депоније је извор опасног загађења тла, воде и зрака.
  3. Штедња. Као што је већ поменуто, електронска обрада отпада често захтијева мање трошкове од производње примарних материјала. На пример, једна фабрика за рециклажу алуминијума троши много мање енергије него компанија за производњу алуминијумске руде.

процес

У суштини, за рециклирање електронског отпада неопходно је формирати његово сакупљање и даље транспортирање до постројења за рециклажу отпада. Западне земље већ дуго развијају културу одвајања отпада: за развијену технологију, као и за пластику са стаклом, инсталирају се појединачни контејнери. У нашој земљи ситуација је још гора, али постоје тачке прикупљања старе технологије, које се по жељи могу приписати свим непотребним уређајима.

Постоји много начина рециклирања и обраде електронског отпада. Постројење са опремом за прераду ове врсте отпада добија производњу високо квалитетних сировина: пластике, стакла и, најважније, метала.

Два главна начина обраде: механичка и хидрометалуршка. Постоје и софистицираније методе које комбинују обе методе: комбиновање механичких ефеката са хидро и пирометалургијом.

Процес се одвија у неколико фаза:

  1. Сортирањеи одвајање електронског отпада.
  2. Поновљена фрагментација добијеног материјала, обогаћивање отпадака кроз хидрометалуршке процесе (растварање у води коришћењем реагенса).
  3. Пирометалуршка обрада (таљење).

Поред основних метода, постоје и многи други који вам омогућују профитабилно вађење метала, пластике и читање материјала који су дио уређаја.

бусинесс

Прерада обојених метала - профитабилан посао у многим страховима.Индикативне цифре: Са 1 килограмом старих мобилних телефона можете добити 200 милиграма чистог злата.Од исте масе руде ће испасти 40 пута мање од племенитог метала. А сада замислите колико тона злата, бакра, алуминијума, сребра и других значајних и скупих ресурса се излива на депоније за смеће.

Ако су људи били више информисани, онда су племенити метали послани у постројења за рециклажу отпада.

У Русији, сфера још није развијена, те је стога и даље велика прилика за подузетника. Прерада електроничког отпада захтијева специјализовану опрему, просторије и, наравно, лиценцу.

документи

Обрада обојених метала је предузетничка активност, тако да захтева неопходну документацију. То је регулисано са два основна прописа:

  • Федерални закон бр. 99 "О лиценцирању одређених врста активности".
  • Одлука Владе Руске Федерације бр. 377 "О усвајању Правилника о отпаду и отпаду обојених метала и њиховом отуђењу".

Незаконите активности, които съдържат съдържание на обработка или отстранаване на метали, се предостават за тешкапосљедица, до одговорности према Кривичном законику.

Савремени човек и технологија су нераздвојни. Нови модели, нове технологије ... Његове количине расту, као и количине отпада. Да бисте данас рециклирали електронски отпад, морате користити све могућности. У супротном, свет се суочава са значајним утицајем на животну средину и недостатком ресурса.