Електромагнетна брава за врата: инсталирајте и повежите се властитим рукама

У процесу уређења свог дома, сваки власник жели да га учини не само удобним, већ и сигурним. Тренутно постоји велики број бравара различитих типова, али један од најефикаснијих је електромагнетна брава на вратима.

Уређај за браву

Електромагнетна брава је прилично једноставан уређај. Главне компоненте механизма су језгра са навојем и тијелом. У већини случајева, језгро је залијепљено на трансформаторски лим електричног челика. Овај материјал је одабран тако да омогући смањење ефекта резидуалне магнетизације када је дворац отворен. Такође, за уклањање заосталог напрезања наноси се специјални лак и лак. Међутим, он не даје потпуни ефекат елиминисања акумулираног напона.

У већини случајева, елемент је направљен у облику сета малих плоча заварених у облику слова "СХ". Међутим, понекад се користи чврста језгра која је знатно мања по величини, али има значајан недостатак: такав елемент може интензивно складиштити заостала напрезања. Стога је у ланцу уређаја ове врсте паралелно са језгром уграђен кондензатор великог капацитета од 200 μФ.

Намотај је намотај са великим бројем завоја бакрене жице прекривене емајлом. Кућиште је често направљено од алуминијума или нерђајућег челика. Могуће је користити елементе од пластике, али такав дизајн се не разликује по издржљивости и поузданости.

Принцип рада

Принцип рада производа је активирање магнетних елемената као резултат напајања напоном намота и каросерије кроз жице и терминале језгра. Као резултат ових дејстава од напона магнитуде 5 В, магнитуде досежу 150 кг или више.

Када се напон ослободи и када се формира отвор браве, формира се осцилаторни круг са наизменичном струјом. Процес пражњења, због присуства кондензатора, одвија се кроз намот. Ово мења поларитет магнетног елемента. Остатак струје иде до магнетизације.

У случају квара на кондензатору постоји потреба за отварањем врата са знатним напором. У овом случају, морате замијенити дио. Нови капацитет је инсталиран паралелно са терминалом. У овом случају треба да буде неполарна.

Типови електромагнетних брава

С обзиром на могућност употребе различитих механизама за затварање у уређају, производи се конвенционално дијеле на сљедеће типове:

  • смене;
  • Задржи.

Главна разлика између система је принцип деловања. Дакле, електромагнетне браве на вратима типа маказе имају мали анкер уграђен у попречном пресеку. Сидро држи празнину отвореном. Предност померања електромагнетских бравица је могућност скривене инсталације унутар крила врата. Такав производ не покрива рупу.

електронски сензори

Често су електромагнетне браве опремљене уграђеним Халл сензорима. Овај уређај реагује на положај механизма за закључавање и затварање крила врата. Такав сензорУвек се налази унутар производа, тако да када је екстерна визуелна инспекција немогуће тачно рећи опремљена уређајем за закључавање.

Захваљујући Халловом сензору, сигнали се шаљу до језгре механизма велике брзине и може се користити за откривање отворености или затварања врата, али колико људи је прошло кроз њега.

Значајне предности таквих сензора су високе перформансе против хаварије, као и отпорност на хабање. Производи нису осетљиви на температурне осцилације и влажност. Осим тога, немогуће је отворити механизам помоћу стандардних средстава у облику пинова.

Карактеристике механизама електромагнетног типа

Вриједи знати да немају сви електромагнетни бравари унутар електронике. Производи без унутрашњих електричних елемената су много лакше користити и управљати. Сваки од ових уређаја има ознаку у облику слова "МЛ" и припадајућих фигура. Дигитални подаци означавају тежину у килограмима која је потребна за отварање врата.

Током инсталације, механизам за закључавање се поставља на крило врата. Поклопац је монтиран на врху врата, чиме се уклања слободан простор и сужава рупа. Због тога је тип браварије много погоднији.

Монтирање и подешавање механизма за закључавање електромагнетног типа треба да се обавља само када је напон напајања искључен. Такве мере су неопходне, јер током инсталације постоји директан контакт са деловима производа који проводе струју.

Инсталација браве електромагнетног типа врши се чак и на излазима за евакуацију, јер су много сигурнији од конвенционалних механичких запорних уређаја. У недостатку напајања електромагнетног блока, браве се аутоматски отварају.

избор уређаја

Приликом избора електромагнетне браве на вратима, главни критеријум је тежина и дебљина самих врата. У присуству лаких врата, није потребно монтирати запорни уређај са максималном силом задржавања од 500 кг. За такве производе, замак са индексом од 150 кг је идеалан.

Механизми за закључавање са максималним могућим индексом садржаја магнета препоручљиво је уградити у конструкције врата од армираног и оклопног типа.

Монтажа електромагнетне браве

Уградња браве се обавља сасвим једноставно властитим снагама. Пре уградње производа, морате припремити све потребне алате у раду:

  • Ниво зграде;
  • чекић;
  • рулет;
  • одвијач;
  • Електрична бушилица;
  • Клешта;
  • Спојни елементи;
  • Једноставна или конструктивна оловка за означавање.

технологија монтаже

Пре почетка рада потребно је изабрати место погодно за постављање уређаја. Уградња електромагнетне браве на врата може се изводити и хоризонтално и вертикално. Главни услов је придржавање шарки врата.

Да би се одредио положај одговарајуће плоче, извршава се преклапање на мреживрата главног дела уређаја. Након тога, шаблона је причвршћена на одговарајућу плочу. Да би се одредио детаљ, потребно је направити ознаку локације причвршћивача. У овом случају су потребни пинови да би се сигурно причврстио одговарајући део.

Пре бушења рупа, проверите да ли је монтирана бушилица истог пречника са отвором у складу са шаблоном. Након што су рупе припремљене, плоча се причврсти на тканину помоћу подлошка. За квалитетне монтажне производе на сваки од вијака се намотава 2 подлошке: са стране довратника врата од челика, а преко њега и трљањем гуме. Овакав систем спојних елемената омогућава контактном систему лагано клизање, што осигурава високу густину приањања језгре.

Да би се одредила тачна локација угла, механизам се поново примењује на главни део сидреног елемента. Са шестерокутом, плоча се помера у жељену раван. Да бисте проверили правилну локацију свих компоненти, отпустите причврсни вијак. Тако долази до ослобађања одговарајуће плоче. Једна од најважнијих особина које осигуравају правилан рад производа је постављање плоче паралелно.

опције инсталације

Принцип уградње производа зависи од врсте конструкције врата. На основу ових функција, постоји неколико начина за инсталирање производа.

Инсталација се врши на горњем унутрашњем делу краткоспојника са постављањем језгра на платно. Контактелемент је супротан. Нису потребни додатни причвршћивачи. У стакленим вратима је монтажа браве извршена тако да су контакти усмерени унутра. Уместо челичне плоче, користи се угао З-облика. У овом случају, платно се отвара у соби.

За уградњу на уски довратник користи се облога у облику углова. Након таквог продужења, инсталација се врши са постављањем језгра на платно са унутрашње стране довратка. Ако је потребно откључати врата у смјеру положаја браве, контактна плоча, као и плоча, причвршћују се уз помоћ углова преклапања у хоризонталном горњем положају.

прикључак за напајање

Завршна фаза инсталације је спајање електричног дијела. Ова процедура је веома једноставна због присуства маркупа. Да, жице са знаком "+" су прикључене на терминал са одговарајућом нотацијом. Жице означене знаком "-" повезане су преко релеја. За спајање елемената препоручује се употреба двоструке проводне жице дебљине 0,5 мм.

Упутства за уградњу која су причвршћена на производе, увек имају у виду да је рад дворца директно завидан за напон напајања на релеју. Пре инсталирања како би се обезбедио квалитет производа, препоручује се куповина додатног уређаја и резервног извора напајања у облику УПС уређаја.

Предности производа

Једна од главних предности механизма је недостатак систематског директног директног контакта делова један са другим. Због тога непостоје кварови као резултат брисања елемената.

У употреби, у зависности од максималне силе механизма, снага коју користе браве су од 5 до 15 В, што је мање од снаге сијалице која штеди енергију. Тако је уређај прилично економичан.

Тренутно постоји универзална електромагнетна брава на вратима која може радити без употребе електричне енергије. Отвор је механички изведен и истовремено је могуће откључати уређај приликом напајања производа. Захваљујући овој функцији могуће је отворити врата у одсуству напајања.

Опциона опрема

Када се користи било који од метода монтаже браве електромагнетног типа, могуће је опремити структуру додатном функционалном јединицом у облику видео врата. Распоред и повезивање уређаја за закључавање остају непромењени и могу имати неколико варијација. Међутим, за повезивање видео комуникације, боља инсталација производа на горњу унутрашњост довратника.

За израду појединачних електронских кључева испод браве се користи специјални контролер са програмским кодирањем испод главног мастер кључа. Такав систем је оправдан када се поставља електромагнетна брава на улазу у пословни простор или улаз.