Електрично подно гријање: значајке уградње

Идеално рјешење: топли под на лођи

Прије неколико деценија, подне облоге су се могле видјети само у предшколским установама за дјецу и неким здравственим установама. Затим су били напајани само водом из централног гријања. Али данас, када постоји шири спектар сличних система, гријани под је престао да буде нешто изванредно.

Посебно место међу опцијама које се нуде потрошачу је филм о електричном топлотном филму. Шта је ова технологија и како функционише? Све што требате знати о овоме наћи ћете у овом чланку.

Карактеристике загревања филма

Име, електрична топлота филма добија се од пода због топлоте, што је прилично танак филм. Има вишеслојну структуру која се састоји од угљеничних (угљеничних) грејних елемената са гумама од бакарног проводника, заптивене са обе стране полимерним материјалом. Уствари, он прави платно.


ИР ваљак у роли

 • Они се такође називају "инфрацрвени" (ИР) филм. Одакле долази ово име? И зашто се то не односи на друге елементе топлине, иако из физичког тока школе сви знају да се инфрацрвено зрачење догађа са било каквим загревањем - да се узму барем исте батерије?
 • Читава ствар није у чињеници развоја инфрацрвеног зрачења, већ у његовој количини. Код конвенционалних уређаја, веома мали проценат његовог преноса и количина инфрацрвене топлоте се повећава само са повећањем површинегрејач
 • Загрејани филм се разликује по томе што производи количину зрачења која је неколико пута већа од њене површине. Због тога, да би се загрејала просторија, нема потребе да се положи трака на целу површину пода. Довољно да га ставите само у центар, остављајући периметар собе бесплатно.

Принцип система је једноставан: снабдевање напоном бакрених гума, активира рад елемената за загревање. Они производе инфрацрвене зраке, акумулирају се испод покривача пода, и он се не загријава само, већ даје топлину у просторију. У овом случају, електрични под од топлог филма даје једнако загревање, што чини просторију оптималном микроклимом.

Опције за загрејане површине

Једна од главних предности таквог система је могућност његовог увођења у под са апсолутно било којим дизајном - од монолитног до оквира. Може се монтирати ИР филм, укључујући и на вертикалној површини, него што се разликује од истог воденог пола. Због тога је могуће загревати, на пример, хладни спољашњи (угаони) зид у стану, или стене крова са унутрашње стране поткровља.

И за гријање балкона или ложе, које због недостатка животног простора у становима, људи теже прилагодити собама - то је обично најбоље рјешење. За ношење постоје уређаји за гријање који се напајају централним гријањем, што није допуштено, али филм се може поставити чак и на под, чак и на ограду, чак и на плафон. Различите опције за коришћење, можете видети нафотографија одоздо.

Једноставност, безбедност и довољна количина произведене топлоте, као и веома економична потрошња енергије, омогућавају коришћење термалног филма не само за додатно грејање, већ и као главни извор топлоте за становање. На сметњи то је само зависност дизајна од струје, прекиди на које снабдијевање може у неком тренутку напустити кућу без топлоте.

Али ако желите загријати сеоску кућу, која се не користи стално, најбоља опција је не гледати. Много је згодније од паљења дрва за огрјев, или чекати два сата док једноставни грејач не загреје просторију бар мало.

селекција филма

Главни параметри који се загреју филма је њихова ширина и снага - она ​​је на овим показатељима и њена цијена зависи од тога. Ако је као тканина, иде у велике ролне, а онда се продаје по метру. У овом случају, све што је потребно за монтажу ће бити потребно купити одвојено.

Међутим, можете купити пола сета. Може садржати, на примјер, 3м2 филмове ширине 50 цм, бакарну жицу дебљине 1,5 мм, причврсне копче, валовиту цијев испод температурног сензора и, наравно, упуте за монтажу, које се могу у потпуности обавити властитим рукама. Успут, довољно је да се загреје монтажна површина до површине до 8м2: лођа, кухиња или гардероба у купатилу (види електрични под у купатилу: како опремити).

 • Термички сензор, или регулатор температуре- како желите, и назовите га, потребно је купити одвојено. Морам рећи да се исплатине може бити мања од целог скупа. Овај апарат је одговоран за спречавање прегревања пода и обезбеђивање стабилног рада у датом температурном режиму.
 • Минимални капацитет термалних трака је 120-140 В /м2- ове опције се обично користе за секундарно грејање. Ако га користите као главни извор топлоте, онда морате узети варијанту снаге не мање од 200-220В /м2.
 • Иначе, данас постоји и филм повећаног капацитета: 280 В /м2 . Оно што обично стоји дуж зидова намјештаја, спрјечава дистрибуцију топлине - да тако кажемо, "затвара" је, а ојачани филм може се носити с том препреком. Дакле, ово је једина опција која се може монтирати не само у средини просторије, већ иу контури зидова.

Избор снаге загрева базу пода, такође зависи од опције покривања. Што је гушће, то ће спорије пролазити кроз њу. Стога, испод тепиха или линолеума (види Монтажа под под електрични линолеум) можете узети филм с капацитетом од 150В, под ламинат треба најмање 180В, а испод плочица - не мање од 200В.

Структура топлог пода и његове инсталације

Поред филма и његовог прибора, за уградњу топлог пода потребна је подлога која не дозвољава топлини да иде до плафона. То може бити било који густи изолациони материјал, чија се дебљина бира у зависности од дизајна пода. Ако је облога ваљана, као и ламинат или паркет, можете узети облогу од плуте.

Структура пода испод којеположен термо филм

И још боље, узети танак грејач на бази пењеног полипропилена или полиетилена са метализираном површином. Такав материјал не само да неће допустити да топлота оде на погрешну страну, већ ће одражавати и инфрацрвено зрачење у правом смјеру. За овај материјал потребно је ставити фолијску страну према горе.

Обратите пажњу! Ако је ваш под постављен на плафон, или ћете монтирати подну даску на заостатке, као гријач можете користити и спљоштени полистирен, као и минватус, који је такођер произведен са једносмјерном фолијом.

Редослед полагања слојева може се видети на слици горе: грејач се поставља директно на плафон или на влажан под, а ту је и термални филм, који је, да би се избегло добијање воде, прекривен полиетиленом, и постављен декоративни премаз.

Куповина и дистрибуција филмова

Прво, морате правилно израчунати потребну количину филма. Ако се ради о додатном гријању, тада се не затвара више од 40% површине просторије. Код главног гријања, ова бројка се удвостручује, али не досеже 100%.

Чињеница да технологија, њено полагање на периметру не би требало да буде ближе 100-150 мм од зидова. И саме тканине нису увек усидрене - чак се могу монтирати и са размаком од 10 цм, што им омогућава равномерно распоређивање по основи.

Савет! Да би се максимално прецизно израчунала количина филма, пожељно је исцртати изглед њеног полагања на милиметар,користећи тачну скалу.

Можете изрезати филм само у секцијама

 • Треба имати на уму да се термални филм може резати, али не на било којем мјесту, већ само на означеним линијама које га дијеле на дијелове.
 • Ознаке су нацртане на одређеној удаљености једна од друге, тако да морате бројати бројила и број секција.
 • множењем броја сегмената по дужини једног дела добија се тачна количина материјала.
 • Ако купите филм одвојено и сами га комплетирате са потрошним материјалима, обратите посебну пажњу на избор монтажних и електричних жица. Њихово укрштање треба да одговара и снази филма и могућностима мреже.

Познавање параметара филма, који су обавезно назначени у пасошу било ког производа који ради на електричној енергији, као и коришћењем табеле, коју ћете без проблема пронаћи на интернету, за избор жичне секције неће бити проблем. У екстремном случају, помоћи ће вам продавци.

Процес распореда система

Изградња пода почиње припремом темеља - наиме, његовим чишћењем. Ако постоје разлике на површини већој од 3 цм, онда ће морати да се изједначе. Следећа је топлотна изолација. Ако је ово варијанта ролне, тканине се слажу и закључавају траком.


Полагање филма преко изолационог супстрата

Сада треба да дефинишете локацију на којој ће се инсталирати регулатор температуре. Најлогичније је да буде негдје у близини постојећих инсталација. Обично се монтирадо зида, ближе утичницама - али тако да се не покаже да је онда затворен намештајем.

Обратите пажњу! Инсталација термопара може бити изведена стационарно, или се може спојити на утичницу помоћу кабла. Ако је укупна снага система већа од два киловата, онда је уређај боље повезати преко појединачне машине.

 • Након што завршите са храњењем на поду, можете почети са постављањем филма. Резањем у траке, имајте на уму да њихова дужина не би требала бити већа од 8м - то је неопходан услов за нормалан рад система.
 • Полагање филма се врши тако да се бакарни проводни елементи окрену према грејачу. Они шире платно по својој шеми, придружујући им се (али не и преклапајући се), или правећи потребне празнине.
 • За све радње треба пазити да не закорачите на филм и без губитка алата!
 • Затим спојите жице на контакте сабирнице. Да би се то урадило, њихове вене се чисте, убацују у брадавице контактних копчи и постављају тако да се један контакт појави на леђима, а други на предњој страни филма. Онда морају бити добро компресовани са пастама.

Пажња! Пакет увијек долази с посебном љепљивом траком, којом се проводи изолација ових спојева, као и лијепљење свих линија реза.


Охмметар - мерни инструмент за отпорност

Пре повезивања на термостат, отпор се мора мерити на крајевима жица. Упоредите метрике са онима за сензорсу максимално дозвољене. Ако охмметар показује проценат од 15-20 мање, онда се можете сигурно прикључити.

Фолије од тканине су паралелно повезане, причвршћујући жице на подлогу и евентуално их уклањајући испод подне плоче. Комплет регулатора садржи температурни сензор који треба да буде у директном контакту са грејним елементом. Због тога би требало да се фиксира на једну од карбонских трака.

Затим спојите термостат, тестирајте систем и ако се не открију проблеми, можете претпоставити да је топли подни електрични филм спреман за рад. Ако је нешто нејасно у теорији инсталације, за јасноћу увек можете гледати видео. У закључку, само ћете морати да покријете свој термални филм полиетиленом и поставите подну облогу.