Како повезати прекидач и утичницу према свим правилима

Спојите утичницу и прекидач

Прикључак утичнице и прекидача - најчешћи облик искључења, који се користи при инсталацији електричне мреже у стану. Због тога, перформансе и поузданост ваше електричне мреже зависе од њихових исправних перформанси. Поред тога, од тога зависи и могућност да поправите и осигурате ваша домаћинства.

Одвојени прекидач и прикључак

Прије повезивања прекидача и утичнице, попричајмо мало о једнофазној електричној мрежи коју користимо.

У складу са свим правилима и прописима ПУЕ, састоји се од три жице:

 • Први је фазни проводник који може имати било коју боју. Локација њене везе са електричном опремом обично се означава са "Л".
 • Други је нула жица. Према П.1.1.29 ПУЕ (Правила за инсталацију електричних инсталација), треба бити означена плавом бојом. Место прикључења на електричну опрему обавезно означава "Н".
 • И трећа жица је заштитно тло. Означена је жуто-зеленом бојом. Локација њене везе је означена знаком уземљења.

конекција утичнице

Са одвојеним утичницама, ниједна инструкција не наводи посебне захтеве за наизменичну фазу и нулу. Због тога је његова веза једноставна и не захтева посебно знање.


прикључак утичнице

\ т
 • Да би се то урадило, пре свега, потребно је уклонити напон из разводне кутије у којој ће бити успостављена веза.
 • Дефинишите уРазводна кутија је фазна, нула и заштитна жица. То можете учинити бојањем жице. Ако се, међутим, искључење не врши у складу са ПУЕ, то треба урадити са индикатором напона.
 • Свако језгро трочланих жица повезујемо са фазним, нултим и заштитним жицама. Ми то радимо у складу са правилима ПУЕ.
 • Сада се директно прикључите на утичницу. Заштитна жица је повезана са утичницама за уземљење. Фаза и нула на контактима за напајање утичнице. Штавише, редослед није важан.
 • Након фиксирања утичнице у подземној кутији и полагања кабловске утичнице може се ставити под напон.

прекидач прекидача

Приликом спајања прекидача сопственим рукама, треба узети у обзир да у складу са ставом 6.1.7. ПУЕ, прекидач мора да искључи фазни проводник лампе или друге опреме повезане преко прекидача. То је главни услов који морамо поштовати.

У другом случају, прекидач је прилично једноставан и бројни видеозаписи вам могу помоћи у томе.


На слици су приказана кола за повезивање различитих прекидача

 • Прво, уклоните напон из разводне кутије, која треба да се монтира.
 • Сада спојите нулу и заштитне жице које ће ићи директно на лампу. Други крај ових жица може се одмах спојити на утикач лампе.
 • Са фазним жицама, све није много компликованије. Прво га повежемо са фазним проводником у разводној кутији. Онда пре уводапрекидач.
 • Сада спојите жицу са излазни терминал прекидача и лампом.

Пажња! Ако користимо два - или трохклависхнии прекидач, прекидач за сваки излазни утикач жице која иде до неопходних чвора.

 • Када фиксирање кутију прекидача у слетању и полагање каблова може поднети тест напон и прекидач рад.

Повежите прекидач утичницу

Често се поставља питање како повезати утичнице и прекидачи се налазе близу један другом. Повући ово жица од посебног дистрибуције није увек рационалан, и зашто, ако може да се повеже са постојећим жицама.

Постоје два начина вези, не разликују много једни другима.

Повезивање укључили лампе утичници налази поред

Пре спајања утичнице и прекидачи, треба утврдити локацију уреДаја, који ће обухватити прекидач. Ако се налази у непосредној близини прекидача, на пример, тај зид близу зида, препоручљиво је да се повеже нула жицу директно из утичнице.


Повезивање прекидача утичница са "нула" соцкет

 • У овом случају, прикључне кутије са прекидачем на следећи начин. Прво, према редоследу горе, плуг соцкет.
 • Сада се повезује наш меч. Његова нула и заштитна жица и повезивање на нулуЗаштитна жичана утичница. Препоручљиво је да га покренете директно на прикључке утичнице.
 • Спојите фазну жицу са лампице на прикључке прекидача.
 • Сада спојите фазни вод на прикључке утичнице и пре него што се прекидач укључи и наш круг је спреман за рад.

Повезивање прекидача са излаза на удаљену лампу

Ако је потребно спојити прекидач са утичницом за лампу која се налази далеко од прекидача, препоручљиво је користити други метод. У принципу, не разликује се од горе описаног, али вам омогућава да уштедите количину жица.

Повезивање прекидача само са фазом утичнице

 • У овом случају, опет, без икаквих промена, стално изводимо операцију за спајање утичнице.
 • На следећем кораку повезујемо жице са нашим уређајима. Затим спојите нулу и заштитну жицу са одговарајућим жицама у најближој разводној кутији.
 • Спојите фазну жицу са лампице на терминале прекидача.
 • Сада спојите фазне жице на прекидач и фазно ожичење утичнице и можемо провјерити перформансе нашег круга.

Обратите пажњу! Ако користимо два, три или више прекидача, онда се принципална шема не мења у потпуности. У овом случају, фазни проводник сваке лампе је повезан на посебан прикључак прекидача, а нула и заштитне жице су повезане на исти начин.

Повезивање блока "утичница и прекидач"

Ако сте били суочени са питањем: блок-утичница - како се повезати? - онда се примењују обе горе наведене методе. На крају крајева, разлика блока од појединачних прекидача и утичница је само начин њихове производње у једном случају. У осталом, они се не разликују.

Обратите пажњу! Наш начин повезивања је прилично разноврстан и пружа могућност комбиновања метода повезивања помоћу два или више прекидача. Због тога се питање инсталације и број потребних радова могу значајно смањити.

закључак

Повезивање прекидача и излаза заједно или одвојено не представља посебне потешкоће. Али ако ваше знање из електротехнике није довољно или не вјерујете у себе, не бисте требали бити у искушењу да судбину позовете и боље позовете квалифицираног електричара.

Неодговарајућа веза угрожава не само оштећење ожичења и опреме, већ и електрични удар.