Електрично ожичење у кухињи властитим рукама - како израчунати, одабрати и учинити?

У модерним зградама и становима, највише се оптерећује у смислу потрошње електричне енергије кухиња. Нико не изненађује, сви знамо да је овде готово концентрисано скоро половина кућанских апарата. Приликом планирања поправки, приоритет треба да буде ожичење у кухињи. Потребно је прецизно израчунати оптерећење, односно израчунати избор проводника и склопних уређаја. Онда то није функционисало - панел, пећница, шпорет, и одлучили сте да загрејете електрични чајник, и све је искључило машину, струја је била готова.

Неки кућни апарати су толико снажни да захтевају одвојену линију од постројења и повезују се преко појединачне машине.

Одмах бих хтио упозорити оне који су купили стан у кућама совјетске зграде. Бити у другим собама (спаваћа соба, ходник) довољно је замијенити склопне уређаје и ставити неколико додатних утичница. Али, ожичење у кухињи би требало да буде потпуно ново, чак ни не покушавајте да га ревидирате.

Припремни рад

Постоји дивна пословица: "Добро испланирано - пола учињено." Стога, ожичење, монтирано у кухињи, почиње пројектом. Закажите места за намештај и уређаје за кухињу.

Покушајте што прецизније одредити коју врсту кућних апарата ћете користити и каква је њихова снага. Сада израчунајте максимално оптерећење, јер се тиме додају снаге свих електричних уређаја који су истовремено прикључени (неовдје заборавите додати расвјету). Од примљеног броја потребно је да се повучете када бирате пресек жица и номиналну струју склопних уређаја.

Има ли довољно једнофазног напона? Највјеројатније, за обичне станове, овај проблем се не појављује. Али ако имате огромну сеоску кућу или вишеслојни стан, ау њима и кухиње, опремљене са свим постојећим технологијама и подним грејањем, онда ћете морати да возите трофазну електричну мрежу. У сваком случају, за сигурност ожичења, пожељно је да се не укључе сви расположиви кухињски електрични апарати истовремено.

Пожељно је подијелити сву кухињску опрему и, сходно томе, распоред на неколико праваца. На улазу у кухињу, односно из разводне кутије, свако ће почети. Крај сваке гране је сијалица или грло.

Свака испусна грана може имати различит број испуста, све зависи од тога који ће кућни апарати бити повезани - мале снаге (од 0,5 до 0,8 кВ) или моћни (од 0,9 до 2 кВ). Да бисте повезали опрему мале снаге, можете да инсталирате излазну јединицу, за сваки снажни кућни апарат морате да монтирате хотелску утичницу.

Ако снага потрошача прелази 3 кВ (котао, бојлер или систем "топлог пода"), умјесто утичнице треба поставити аутоматску машину.

Ова подела изгледа овако:

 1. Грана за расвјету, из које ће се тражити сви елементи расвјете у кухињи.
 2. Огранак за систем "топлог пода".
 3. Грана за утичну јединицу, која ће укључивати кућне апарате мале снаге (тостер, миксер, микроталасна пећница, соковник, кухињски прибор, итд.). У правилу, таква утичница се налази на радном зиду на нивоу од 1 м од пода. Имајте на уму да техника која се периодично користи није овде стално укључена.
 4. Одвојене гране за повезивање снажних кућних апарата (електрична пећница, плоча за кухање, перилица рубља или перилица посуђа).
 5. Грана за двоструку утичницу, гдје ће бити прикључени, на примјер, хладњак и хауба.

Опције за дистрибуцију видео садржаја:

Од заједничког разводног ормара до кухињске просторије потребно је држати уводни кабл одговарајуће секције, која, према својим техничким карактеристикама, може издржати оптерећење истовремено укључених кућанских апарата. Кабел се покреће у разводној кутији, и само тамо прелазе границе.

Елементи кухињских инсталација

Схема ожичења у кухињи укључује сљедеће главне елементе:

 • кутије за одстојнике;
 • електрични каблови и жице;
 • прекидачи и утичнице.

Вође могу бити постављене на отворен и скривен начин, али најчешће у кухињама се скривају под унутрашњим намјештајем. Њима нису представљени никакви естетски захтјеви, важно је да имају сигурност, довољну проводљивост и потребне перформансе.

Утичнице и прекидачи се налазе на зидовима, што значи да морају бити сигурни, функционални иестетски се уклапају у стил и дизајн кухиње.

Као што видимо, један од важних услова за постављање елемената је сигурност. Стога, сви кухињски електрични апарати морају бити довољно изоловани.

Правила за постављање кухињских утичница

Књижење у кухињи може бити постављено његовим властитим рукама, важно је само узети у обзир све захтјеве који се односе на ове просторије. Посебно много нијанси у погледу локације утичница. Свакако да су многи од њих приказани на видеу:

Стандардно их монтирати на висини од 25-30 цм од пода. Али у кухињи ова бројка може варирати, јер није увијек згодно прикључити кућни апарат на таквом мјесту. Врло често неколико утичница или излазна јединица налазе се изнад такозване кухињске прегаче (на радном зиду) на висини од 100-110 цм од пода.

 1. Забрањено је монтирати утичнице на месту где може бити присутна влага (изнад или испод судопера, иза машине за прање судова, близу пећи).
 2. Ако из неког разлога не можете задржати удаљеност од 25-30 цм од пода за утичницу, онда знате, ако је потребно, можете је смањити. Али између чауре и пода треба остати најмање 10 цм, у супротном, када се мокро чисти простор у њему ће добити влагу.
 3. Удаљеност од електричног уређаја до утичнице за напајање је сведена на минимум. Исто се често дешава када је фрижидер у једном кухињском кутку, а утичница је потпуно супротна.
 4. Можете поставити утичнице унутар кућишта, испод радног стола. За овозидови намјештаја чине отворе за уклопне уређаје. На овај начин ћете уштедети простор и нећете оштетити цјелокупни изглед.
 5. Ни у ком случају не стављајте утичнице гдје постоји могућност гријања (иза пећнице, хладњака, електричне пећи).
 6. Забрањено је постављање утичница у близини плинских пећи.

Што се тиче дизајна, могуће је користити утичнице изнад главе и уграђене. За уградњу их приликом поправке израђене су рупе, које су погодне стробки (утори на површини зида). У рупама уметните подрезиваче, инсталирају утичнице, ау стентове полажу жице.

За утичнице изнад главе, ништа није бушено и нема потребе за рушењем, монтиране су испод плоча или на зидовима намјештаја.

прекидачи

Са прекидачима можете управљати кухињом не само освјетљењем, већ и вентилатором. То јест, у хауби је проводник са утикачем, који би у идеалном случају требао бити уметнут у утичницу и активиран вентилатором. Можете да уклоните утикач и поставите прекидач на место прикључка да бисте покренули и зауставили хаубу.

За уређаје је боље поставити прекидач са два кључа, од којих један кључ укључује опште осветљење и друго осветљење. На радном зиду је могуће уградити још један уобичајени прекидач, који ће омогућити само освјетљење радног мјеста.

У близини предњих врата налази се главни прекидач, на висини од 80-90 цм од пода.

Колико треба да жичам?

Ожичење ожичењау кухињи ће бити потребна велика количина кабла и жице. Све је исправно планирати и рачунати повољније у празној соби.

 1. Нацртајте тлоцрт намјештаја и кућанских апарата.
 2. Размислите о локацији утичница у близини уређаја.
 3. Напомена на плафону, где ће бити главна лампа и додатно осветљење.
 4. На горњем зиду (на удаљености од 15-20 цм од стропа), обратите пажњу на мјесто постављања разводне кутије. Нацртајте обрис на који начин ће се у њега уклопити кабл који долази из општег стамбеног блока.
 5. Из кутије, повуците равно кроз зидове путање жица до утичница, прекидача и уређаја за осветљење. Запамтите да они могу бити само хоризонтални или вертикални, није допуштен ни „офсајд“ за уштеду материјала.
 6. На зидовима ваше кухиње изашао је јасан дијаграм, узмите рулет и измјерите потребну количину жице.

Наравно, не купујте жицу нетакнутом, будите сигурни да размотрите залихе на обради живе. За осветљење, узмите жицу са бакарним жицама попречног пресека од 1,5 мм 2, да сачувате утичнице од 2,5 до 4 мм 2.

Електрична инсталација отворене кухиње

За отворени тип ожичења, потребна је разводна кутија и комутатори спољне конструкције. Монтирају се директно на површину зида.

Кабловске линије се постављају на плафонске линије и зидове, а њихови прикључци морају бити направљени на сваких 30-50 цм, све зависи од тога колико сте глатки у кухињи. Тобетонске пластичне кутије причвршћене су ноктима, за зидове од цигле или пјенастог бетона.

Најважнији недостатак отвореног ожичења у кабловским каналима је да је цијела закривљеност зидова одједном видљива.

Проводници су инсталирани у кабловским каналима, спојени на утичнице, прекидаче и разводну кутију. Након завршетка свих прикључака, кабловски канали се затварају поклопцима са фиксним жљебовима.

Предност отвореног типа ожичења у кухињи је у томе што ће бити лакше рециклирати ако желите да промените локацију кућних апарата или у случају оштећења мреже. Пластични кабловски канали сада се могу изабрати у продавницама за било коју боју у кухињи, нарочито изгледају као кутије са бојом "испод дрвета".

Скривене кухињске инсталације

Пре него што направите скривено ожичење, морате урадити много прљавог, прашњавог и гласног посла. На мјестима гдје ће бити инсталирани уређаји за пребацивање, потребно је бушити отворе. То се ради уз помоћ длијета и чекића, ударца са специјалним млазницама на бетону или цигли. У рупама направљеним помоћу гипсаних или алабастерних фиксних подрезивача.

За полагање жица изрезати посебне уторе у зидовима, који се називају оплата. У ту сврху постоји посебан алат - резач бачве. Биће веома згодно ако успете да узмете такав уређај за изнајмљивање, јер је неопходно да га купите. Али у употреби је веома ефикасна.

Прво, можете подесити ширину жљебова у прорезима, у зависности од тога колико ће положити жице и које ће се пресијецати. Друго, многи модели су опремљени усисивачем који вам омогућава да радите глатко без загађења ваздуха на радном месту.

Да би се жице брзо и поуздано фиксирале на стабљикама, користити раствор гипса или алабастера.

Не заборавите да се такве закључане жице и уређаји за пребацивање не могу преуређивати из једног места у друго. Стога, прво размотрите све "за" и "против", а затим одлучите сами за коју врсту књижења одабрати за кухињу.

Обратите пажњу! Зидови у којима су положене жице морају бити суви. Ако је изненада постало јасно да зидна површина влаге, све ради на полагању жица зауставља и суши зид за неколико дана.

На видеу је неколико нијанси, у кухињи:

Неко на први поглед изгледа да је у пуном замаху у кухињи својим рукама. Али то није случај, овде је потребно искуство и стручно знање како би се избегла пожар, пожар или људски трауматични догађај. Обратите се професионалним електричарима или се бар консултујте са њима, а онда ће сви потрошачи електричне струје у вашој кухињи радити поуздано.