Елегантна унутрашњост са властитим рукама: 7 врста лучних плоча

Сухозидни лук у просторији изгледа елегантно и оригинално Користи се на такав начин да приликом поправке постоји потреба или једноставно жеља да се ослободе фрустрираних врата, да се уобичајени животни простор подели са нечим што је префињеније. Прекрасна опција - властитим рукама направио је лук сухозида. Рад на овом архитектонском елементу није толико компликован као што се чини, само треба да се позабавите потребним материјалима и алатима.

Како направити лук сухозида: припрема и почетак рада

Након доношења одлуке о постављању лука, поставља се прво логично питање о томе који је лук вриједан конструкције.

Да бисте одговорили на њега, требало би да се упознате са главним типовима лукова:

 • Цлассиц - врх је изведен у облику полукруга са полупречником у пола ширине прореза, погодан за високе прорезе;
 • полу-лук - на једној страни заобљени кут, на другој - раван;
 • Модерна - има мали радијус заобљеног врха, који оштро прелази у вертикалне секције прореза;
 • Романтика - благо заобљени углови, погодни за широке и невелике уторе;
 • Елипса - комбинација модерне и романтике, коју карактеришу заобљени углови и врхови малог радијуса;
 • Трапезиум - врх изведен у облику испрекиданих линија;
 • Портал - стандардна рупа, комплетна са ступовима и пречком.

Могуће је направити лук сухозида у неколико облика: полу-лук, трапезоид, елипса

Боље је да одаберете на основу величине рупе, висинеплафон, стил украса. У савременим стиловима, сецесије или полу-лукови изгледају сјајно.

Прихватање коначне одлуке ће вам помоћи да користите шаблон од папира или картона који можете пробати на постојећој рупи и процијенити све предности и мане.

Тачно скролујте врх који ће помоћи условним компасима: фиксиран у средишту круга са развученим чавлом или навојем, а оловком причвршћеном за други крај, извлачи лук. Дужина конца је радијус круга лука. Уместо нити, можете да користите сегмент профила.

За израду предформи са ГКЛ-ом, потребан вам је електрични алат или тестера на металу или сухозиду, за обраду резаног коришћеног брусног папира или грубог папира. Постоји посебан план за суву градњу, с којим гипс практично не оставља прашину, а рубови су сведени на минимум.

Неколико опција за савијање сухозида за лук: исправна поправка

Производња лучне конструкције укључује радове на обезбјеђивању закривљеног облика сухозида.

Постоји неколико начина да се то уради:

 • Да би се купила специјална лучна сува конструкција, због мање дебљине, она је више пластична;
 • Навлажите радни комад сувог зида водом и дајте му жељени облик;
 • Направите резове у интервалу од 3-5 цм

Савијање сухозида за лук је могуће на неколико начина

Када се влаже листови сувог зида, могуће је осигурати максимално продирање влаге, након што је претходно изваљан предмет обрађен ваљком за иглу. Потопљен водомНајбоље је оставити производ на сат времена. Да би се осигурао потребан облик помоћи ће додатни дизајн са врхом истог облика као и планирани лучни завој. Може бити направљен од остатака шперплоче или гипсаних плоча. Када се достигне жељени облик, просторија је боље проветравати, чиме се ослобађа прекомерне влаге. Направите резове за савијање лима у интервалима, што зависи од радијуса савијања, што је већи радијус, интервал је мањи.

У сваком раду је потребно узети у обзир да се максимална кривина лима сухозида може добити само по дужини.

Савети за прављење лука са сопственим рукама од сухозида: направите оквир

Гредице од гипсаних плоча причвршћују се на посебан оквир.

Съдържание на следните материали можно использовать:

 • Метални профили;
 • Дрвене шипке.

Труп од металних профила је лаган, али мање издржљив од дрвета. Шипке су боље користити за дрвене зидове, а метални профили - за циглу.

Да би се саставио систем металног оквира, потребно је изрезати четири профилна носача и два водича по висини и ширини радног комада. Причвршћивање металних профила на бетонски зид врши се помоћу вијака с размаком између причвршћивача 20-30 цм, а прије уградње профила потребно је повући се с руба отвора за неколико центиметара - размак потребан за уградњу ГКЛ-а. За лучни оквир, користе се два заобљена профила, међу којима иможете поставити скакаче.

Пре него што направи лук сопственим рукама, потребно је припремити све потребне алате и материјале

Да би се изградио дрвени оквир, потребно је припремити дрвене греде у дебљини једнакој дубини врата, умањеној за ширину сухозида и шперплоче. Из шперплоче се режу два стуба, на једну од њих се причвршћују дрвене шипке. На улазу је постављен зид од шперплоче са шипкама, а на њега је причвршћен и други зид оквира. Након тога, шперплоча је ожбукана сухозидом.

Како направити и поправити профил за лук сухозида: инсталација

За уградњу доњег елемента лука са металним оквиром потребна су два заобљена профила.

 • Вођење профила (одабрана ознака);
 • Маказе на металу;
 • Рулет;
 • Метални вијци.

Потребно је измерити дужину лука и одсећи два профила одговарајуће величине. Кроз дужину профила на бочним деловима у интервалима од 10? 12 центиметара се прави рез. Што је интервал мањи, профил се више савија. Након додавања профила жељеног облика, потребно је причврстити његове крајеве завртњима на дно металног оквира. Сада можете закопчати профил са сухозидом дуж дужине лука.

Да би се осигурао профил за лук, потребно је припремити маказе на металу, рулету и вијцима

Висока чврстоћа металног оквира постиже се уградњом скакача. Њихова дужина -Удаљеност између лучних зидова, број зависи од ширине прореза.

Све радове на металним профилима треба обављати у посебним рукавицама како би се избјегли резови.

Када се метални оквир монтира на њега помоћу специјалних вијака, причврстите радни комад сухозида. Приликом уградње закривљеног елемента, прво причврстите средишњи дио обратка на врх лука, а затим фиксирајте сухозидом вијцима сваких 10-15 цм, крећући се према рубовима.

Завршни додири: шта учинити са самом сувоморном луком

Када се заврши главни посао стварања оригиналног архитектонског елемента вашег ентеријера, можете ићи на завршну фазу - обраду.

В този проверать следуусие точки:

 • Бочни зидови морају бити у равни са зидом изнад лука;
 • Рубови лукова треба да буду чак и ако постоје избочине - треба их резати ножем или планом;
 • Сам дизајн карактеризира издржљивост и поузданост.

Прије свега, требало би помијешати све зглобове између зглобова сухозида, као и спој између лука и зида. У ту сврху користи се посебан шав за шавове. Кит се препоручује правоугаоном лопатицом, што је веома погодно за рад са неравним површинама.

Кад се постави лук за суву градњу, процес обраде

Након што су шавови разрађени, потребно је наставити с изравнавањем површине. Морате повремено да проверитеПодесите ниво између лука и зида.

Следећа фаза (обрада) - спајање спојева и ивица конструкције са специјалном папирном траком или стакленом мрежицом. Ово ће обезбедити додатну снагу и спречити пуцање.

Добро растегнуту мрежу треба утиснути у кит. Када радите на закривљеном елементу лука, можете изрезати решетку у формирању набора решетке. Након сушења потребно је површину обрадити брусним папиром. Све ово се понавља три пута. Идеално, гладак лук је спреман. Сада је можете обојити или третирати тапетама.

Интеријер властитим рукама: лук сухозида (видео)

Да бисте створили јединствени унутрашњи зид, у већини случајева, то је могуће властитим рукама. Тренутно можете купити све потребне материјале за то у специјализованим продавницама. За израду оригиналног лука потребно је ваше маште и одговоран приступ.

Дизајн лукова гипсаних плоча сопственим рукама (унутрашња фотографија)


)