Економски електрични котао за гријање куће - како одабрати праву

Припрема за хладно време није ограничена на куповину топле одеће и обуће. Приоритетни задатак сваког власника је да обезбиједи квалитет система гријања. Сталне растуће цијене струје и комуналних услуга чине их тражењем нових опција штедње. Енергетски штедљиви електрични котлови су паметно рјешење за ово питање. Таква аквизиција ће обезбедити одговарајући температурни режим који не уништава породични буџет. Особине избора, врсте, као и основна правила успешне куповине, разматрају се у информацији нашег чланка.

Принцип рада котлова

Таква опрема ради на једноставној трансформацији електричне енергије у топлоту. Чак и тада долази до загријавања носиоца топлине и директног загријавања простора. Наравно, док радимо неке губитке топлоте, обећање многих произвођача у 400% ефикасности се у најбољем случају може сматрати фантазијом, ау најгорем - намјерном обманом потрошача.

Истовремено, економски електрични котлови заиста постоје и њихов избор је прилично широк. Они не захтевају стални надзор као чврсто гориво и не зависе од снабдевања гасом. Међу предностима су и разумна потрошња енергије, мала величина и лакоћа повезивања. За њега нема потребе за опремањем засебне просторије, а модеран дизајн модерних модела лако ће се уклопити у сваки ентеријер.


прикључак електричног свитка на сустав гријања

Основна опрема за гријање укључује:

  • експанзиона посуда у којој се загрева носач топлоте;
  • грејни елемент који обавља главну функцију;
  • систем контроле и регулације гријања, као и друге функције доступне на одређеним моделима.

Нормална вода, коју убрзава циркулациона пумпа преко цеви за грејање, обично служи као расхладно средство. Захваљујући добро промишљеним елементима система гријања, можете максимално искористити све предности таквог гријања, а правилно одабрани модел котла ће значајно уштедјети потрошњу енергије.

Типови електричних котлова

Главни индикатор који дефинише куповину је врста коришћеног грејног елемента. Он је тај који обезбеђује брзо грејање без непотребних трошкова. У зависности од овог фактора можете разликовати следеће типове котлова.

Котао са ТЕН грејачем

Кликните да увецате слику

Носач топлоте је представљен традиционалним спиралним елементима. Ефикасност и дуги вијек трајања заједно са повољном цијеном дају таквим моделима добру репутацију. Ово је најједноставнији грејни уређај, јефтин и компактан. Међу карактеристикама употребе треба навести периодично чишћење грејних елемената из скале, као и потешкоће у раду на снажно тврду воду.

Поред тога, неопходно је правилно поставити брзину циркулације воде у систему. Ако је напајање сувише споро, котао може да га прегреје да прокључа, а јака циркулација "у" ће учинити грејање неефикасним.

Одабир котла са сличним системом гријања неће обратити пажњу на функцију заштите од прегријавања. У том случају, опрема ће се аутоматски искључити, избјегавајући опасност од пожара. Заштита ће радити иу случају цурења расхладне течности, тако да оваква опрезност неће бити готова.

котлови на електроде


кликните да бисте повећали

Паметна алтернатива за гријање Тена. Посебна способност - загревање расхладне течности настаје при проласку кроз њега електричном струјом. Такав котао се може користити без константне контроле, јер када вода исцури из система, котао се једноставно искључује. Ово није само безбедно, већ и веома погодно, јер чак и оштећење система неће довести до ситуације у којој је потребно заменити котао. Једини недостатак ове опције је потреба да се електроде с времена на време замене.

Индукцијски котлови за гријање

Ова врста грејне опреме може се назвати најнапреднијом и економичнијом. Принцип рада се користи у популарним индукционим плочама, када електромагнетно поље обезбеђује загревање металних делова. За то нема потребе да се инсталира одвојени резервоар за грејање, прилично мали пријемник расхладног средства. Посебан емитер претвара електричну енергију у електромагнетни пулс, при чему се вода загрева.

Важна ствар је: потребно је одабрати моделе опремљене са системом сигурног искључења у случају цурења воде из система. Такође потребна температурарегулатор који спречава прегревање и пропусти емитер.

Како изабрати електрични котао за приватну кућу

Ако је принцип рада мање или више јасан, онда за успјешну куповину морате знати много нијанси. Прво, то се односи на снагу котла. У ту сврху произвођачи дају специфичне назнаке, укључујући и назнаке подручја гријања простора. Да би био ефикасан, овај критеријум треба да се "опскрбљује".

Куповина економичног електричног гријаћег свитка за дом такођер треба укључивати референтну точку за климатску регију, будући да угодна температура у кући директно овиси о ситуацији изван њезиних зидова. Могући губици топлине могу се исправити спољашњом изолацијом, као и инсталацијом добре циркулационе пумпе.

Како израчунати капацитет котла? Постоје посебне формуле за то, али можете узети спремне израчуне. Главна вриједност је изведена из експерименталног начина: за гријање 1 м? стамбени простор треба потрошити 40 вати електричне енергије. Проценат губитка топлоте се обично користи при вредности од 1,5. Посљедњи неопходни индикатор узима у обзир регију пребивалишта. За јужне регионе користи се коефицијент од 0.7 до 1.0. Средњи регион карактерише вредност 1,5. На северу су климатске зоне са коефицијентима од 1,5 до 2,0.

Електрични котлови за гријање у приватним кућама требају узети у обзир све ове критерије. Поред тога, потребно је израчунати хитну ситуацију у случају брзе замјене дијелова. ИнУ зимском времену можемо говорити о сату, током којег је потребно исправити квар. Ефикасност коју тврди произвођач не може бити већа од 100%, јер закон о уштеди енергије у овом случају функционише како није могуће јасније. Оптималне перформансе ако ће електрични котао дати 95-98%, а остатак од тога долази са неизбежним губицима енергије.

Све што требате знати о "економским" електричним намотачима описано је у овом видеу:

На шта треба скренути пажњу:

  • Неки модели (снаге веће од 6 кВ) морају бити повезани на мрежу од 380 В и стога нису погодни за стандардну инсталацију.
  • Пожељно је набавити сигурне моделе опремљене са системом за аутоматско гашење у неповољним условима.
  • У зависности од одабране опреме, можете додатно обезбиједити опскрбу топлом водом (двокомпонентни ТеН котлови), као и уредити модеран "топли под" сустав.
  • Употреба течности без смрзавања као расхладног средства може се постићи само куповином индукционог котла.
  • За употребу воде високе чврстоће потребно је претходно филтрирање како би се елиминисало брзо испадање грејних елемената.

Опрема за гријање у приватној кући је важно питање које захтијева свеобухватан приступ. Срећом, модерни материјали и опрема ће вам омогућити да направите најефикаснији и најсигурнији систем. Најважнији елемент је бојлер. У зависности од типа грејног елемента, снаге и начина инсталације, разликују се одговарајући модели такве опреме. БасицИнформације и корисни савети за избор електричног котла за приватну кућу ће вам дати наш чланак.