Дрвна жбука: мјешавина за обраду дрвених зидова унутар куће, складишта за унутрашњост, боље за жбукање површине стабла

Технологија гипса на дрвету се не разликује од гипсаних површина од других материјала. Дрво је увек било најприступачнији материјал за изградњу кућа.


Типови и карактеристике цртежа

Данас је дрво испред зграде претходно обрађено:

 • антисептици од трулежи и плијесни;
 • су импрегнирани композицијама и смешама за гашење пожара;
 • гарантују импрегнацију за поравнање боја;
 • прекривени су лаком за заштиту од агресивних фактора околине.Као резултат, кућа изгледа лијепо изнутра и извана. Али дрво са бројним слојевима импрегнације и лака више не може да изолује нешто у атмосфери. Мора се узети у обзир да се сва импрегнација мора поновити са одређеном фреквенцијом.

Одлука о жбукању фасаде куће или не, боље је узети у фази планирања изградње. У овом случају, можете изабрати јефтинију опцију за зидове зграде. Можете користити материјале са нижом учесталошћу површинске обраде, а то ће дати опипљиву уштеду приликом куповине материјала. Гипсане фасаде дрвених кућа изводе се најмање 1,5 година након изградње.


Приликом изградње куће са оквирним панелима, без обзира који панели изаберете, фасада од гипса може се одмах извршити. Оквир куће спречава скупљање зидних елемената.

Коју мешавину изабрати?

За почетак, хајде да сазнамо које су мешавине бољеизабрати за гипсане површине од дрвета. У наставку ћемо погледати опције за смјесе које су најпогодније за жбукање унутарњих зидова, а које - за вањске.

Мешавина цемент-песак је најједноставнија и најприступачнија. Састоји се од мешавине цемента и песка, чији однос варира од 1: 3 до 1: 5, у зависности од марке цемента и потребне ознаке раствора. Мешавине фабричке производње се такође састоје од пластификатора. Композиција се може користити за малтерисање дрвених површина у затвореном и за фасадне радове. Но, мјешавина је прилично "крута", иу свом чистом облику, то је незгодно за рад.Цементно-кречни малтер има добро приањање на дрвене површине. Присуство цемента у раствору даје отпорност на мраз и воду. Односи се на унутрашње и спољашње зидове. Можете купити готову суху мјешавину, али боље је сами кухати.

Да бисте то урадили, припремите:

 • 1 део цемента 300;
 • 4 дијела пијеска средње фракције, морају се просијати и не садрже велика камења. У случају употребе цемента класе 400 или 500, узимамо 5 делова.
 • 1 део каљеног креча. Пре употребе потребно је сушити вапно најмање три дана. На паковању са незагађеним кречом указује се на време гашења креча. Треба имати у виду да се реакција гашења одвија уз ослобађање велике количине топлоте. Због тога јела треба покупити одговарајуће и бити опрезна. Додајте воду постепено. Све док се не добије хомогена маса конзистенцијепавлака Добијени креч мора бити филтриран. Поново филтрирајте пре употребе. Приликом употребе неправилно оштећеног кречњака долази до пуцања малтера. Продаје се готова обријана вапна, па је боље купити.Помешамо песак и цемент у сувом стању. Почињемо да постепено сипамо кречено млеко уз константно пересхиванием. Треба оставити хомогену масу конзистенције павлаке. Запремина припремљене смјесе не смије прелазити количину производње по дану. Вапно у растворима даје им дуктилност, повећава отпорност на воду и антисептик, што је посебно важно када се користи за малтерисање дрвета у новим кућама.


Раствор вапненац-гипс је мешавина гипса и сувог креча. Гипсани раствори који садрже гипс се користе само за унутрашње радове у сувим просторијама. Отопине ​​гипса које садрже гипс се боје влаге. Време одузимања малтера је мање од 30 минута и зависи од температуре раствора - што је више, то је брже приањање. Због тога, гипсане отопине ​​су боље за гипсање унутрашњих зидова и преграда. Потребно је брзо и прецизно жбукати.


Складишта од гипса која користе глину - најстарији материјал који данас није изгубио своју важност. Запамтите барем колибе мириса јужне Русије. Глина не треба да садржи минералне честице, остатке кореновог система и чврсте инклузије седиментних стена. Готове смеше од глине боље је купити у фабрици.


Раствор на бази глине за гипсане плоче припрема се на следећи начин:

 • Глина - 3 дела;
 • 4 шаке сламе (на основу десет литара глине); Слама се може замијенити пиљевином четинарских врста дрвета, храста или јохе;
 • Песак - 7 делова;
 • 100 грама лепка за флизелинске тапете на кантици воде.

Глина се разблажује у води. Сипајте малу лопатицу у добијену смјесу док не добијете жељену конзистенцију. Глинени раствор дуго остаје пластичан, тако да се смеша може припремити за цео дан.

Када се користи раствор на бази глине за третман спољашњих зидова или унутрашњих просторија, додајте 1 део цемента марке који није мањи од 400.

Спремност раствора може се одредити крекирањем. Преузмите лопту величине 3-4 цм и стисните између две плоче. Ако настала торта формира 3 или 4 плитке пукотине, тада је отопина спремна. Ако је лопта распршена, онда је раствор "танак" и потребно је додати глину. У одсуству пукотина глина је масна и потребно је додати пијесак.

Алати и прибор

Да бисте сами обавили посао, потребан вам је алат и инвентар. Доња листа је индикативна. На примјер, умјесто шума можете користити "козе".

Неке позиције могу бити потпуно искључене:

 • скеле или степенице;
 • електрични алати - електрични миксер, одвијач, електрични продужни кабел;
 • за рад - резервоар за мешање раствора, канта за транспортраствор, кивета за раствор;
 • алат за жбукање - кашика, сокол, правило, рибе, полукружни, лопатица различитих величина;
 • кииванка за конопатки.

Не заборављамо на сигурносну опрему - монтажни ремен на послу на висини, кацигу, радне рукавице и рукавице.

Припремите површину за рад

Треба имати на уму да је жбука дрвених кућа дозвољена само 1,5 година након изградње, тако да је дрво потпуно пресушено. Плоче од гипсаних плоча могу се извести одмах након изградње.


Фазе дела:

 • Све доступне пукотине и пукотине се пуне монтажном пјеном или Конопатити. Уклањамо уља и битуменске мрље са свих површина, ако их има. Водимо гомилу вањских зидова куће изнутра и извана.
 • Све површине третирамо антисептиком како бисмо спријечили појаву плијесни и гљивица. Ако постоје површине зидова или других површина које нису из стабла, нпр. Бетонског постоља или сусједног зида од другог материјала, ове површине се третирају бетонским контактом.
 • Ако је потребно жбукати влажне просторије, ми изводимо хидроизолацију унутра. Најлакши начин да то урадите је рубероид или полиетиленски филм.


 • На спољним зидовима и подножју причвршћујемо металну мрежу. Причвршћујемо специјалне типле гљива. Решетка не би требало да падне. На унутрашње зидове причвршћујемо арматурну мрежу. Дешава се да постоје локалне области у којима је дебљинагипс је већи од 3 цм, што се дешава када постоји одступање зидова од вертикале веће од 3 цм или унутрашњих углова већих или мањих од 90 °. У овом случају, након плетења, причврстимо још један слој мреже.

 • Попио. Почињемо грицкати под углом од 45 °. Мора оставити ромбичну ћелију од 50к50мм или 45к45мм. На вертикалним површинама их закуцавамо кроз три ћелије. На плафону - кроз две ћелије. Приликом повећања траке између крајева остављамо размак од најмање 5 мм. Крајеви трака су мокри и сваки крај је прикован ексерима. Иако у одсуству стакленке може бити направљена сама од себе, имајући столну кружну пилу код куће, сипајте је из одговарајућих дасака или шина.
 • Полимер ојачана мрежа за зидање је причвршћена вијцима са широким поклопцем. Број самосталних вијака - 10-12 комада по квадратном метру. Главно правило код причвршћивања такве мреже - треба да буде растегнуто као конопац. Штапови на вертикалним угловима су неприхватљиви. На местима мрежасте мреже направимо подлогу од најмање једне ћелије.

низ операција

Радови на гипсу су мокри процеси, па их је потребно планирати у топлој сезони. Идеално је одабрати тренутак када нема кише.

Фазе радова:

 • Веверица. Припремите раствор више течности него обично, и поспите канту на припремљену површину, почевши од врха. Дебљину контролишемо тако да слој не прелази 9-10 мм. Идите на следећу фазу након првог исушивањаслој

 • Главни слој. Нанесите раствор нормалне конзистенције на први слој. Поравнајте са светионицима. Почињемо са малтерисањем одозго.
 • Завршна лопта. Уклањање мањих дефеката на површинама зидова, максимално поравнање помоћу светлосних сигнала.
 • Фуг. Брушење и четкање зидова, добивање равне површине. Ово је посебно тачно ако се планира да се залијепи са тапетом.


Малтерисање ради да би се обавила једна неразумно, боље је радити са асистентом, а још боље без икога.

Минимална веза за гипс - 3 особе, док је боље имати 2 линка: 1 мастер штукатуру и 2 приправника за припрему рјешења и његов пријенос. Они такође преуређују шуму или позорницу.


Након завршетка вањских радова могуће је започети жбукање унутрашњих зидова. Рад у њему је боље почети са плафонима, а тек онда жбукати зидове, како не би покварили завршне површине прскањем отопине. Завршавамо радове унутар просторије и тек онда прелазимо у следећу собу. Најтачнија опција је да почнете жбукање са најудаљенијег улаза из просторије, постепено прелазећи на предња врата. У овом правцу рада просторија се затвара у сухи ред. Према томе, ако је исправно сушење у истом поретку, можете започети завршни третман.

Сушење малтерисаних површина

Основно правило за сушење малтерисаних површина - за прва 3 дана не користимо ништаубрзано сушење. Убрзано сушење доводи до чињенице да брзо осушени горњи слој спречава ослобађање влаге из доњих слојева. У будућности ће се такве гипсане површине испуцати. Убрзане методе могу се примијенити на 4., али пожељно на 5. дан. Сушење се може убрзати аерацијом или загревањем помоћу топлотног пиштоља.

Обложене површине вањских зидова морају бити заштићене од убрзаног сушења и кише. У случају фасада се додају негативни фактори и опекотине од сунца, посебно у ветровитом времену. Зато је боље одмах припремити заштитни филм и одмах затворити зид. Штитиће и од кише и од сунца до ветра.

Како се кувају дрвени зидови за жбуку, види испод видеа.