Дозвола за одвоз смећа у 2017. години: Да ли вам је потребна?

Дозвола за извоз и сакупљање смећа је обавезни документ за обављање послова везаних за транспорт чврстог кућног отпада до гробних места. Од 2016. године, ступио је на снагу закон који обавезује сваку компанију која врши одвоз смећа да добије дозволу. Раније су такви документи били потребни само за депоније и друга одлагалишта чврстог отпада.У 2017. години нису предвиђене промјене у законодавству.Уклањање смећа од 2017. године ће се одвијати према раније утврђеним правилима.

Које активности су лиценциране

У складу са ставовима 2 и 3 Савезног закона бр. 458-ФЗ, издавање дозвола за одлагање смећа одвија се на нивоу других активности:

 • Сакупљање чврстог кућног и комуналног отпада
 • Пречишћавање, сортирање и припрема за рециклажу
 • Рециклирање или прерада отпада и чврстог отпада
 • Поновна делимична или потпуна употреба смећа
 • неутрализација
 • Складиштење и акумулација

Све горе наведене активности захтијевају одвојено лиценцирање, у супротном се активност ИП-а или организације сматра незаконитом.У овом случају, лиценца мора бити примљена одвојено за све активности. Често се ИП-ови баве само транспортом, а затим почињу да узимају отпад за складиштење и не размишљају о томе да ли је потребна лиценца.

Упутства за добијање дозволе за сакупљање и извоз

Да би добили документе за издавање дозвола за извоз чврстог отпада, потребно је:

 1. Региструјте се као приватни предузетник. Једноставан и једноставан облик ВП је довољан.
 2. Створити и активирати рачун у банци гдје ће се плаћати средства за плаћање услуга организације и одакле ће се плаћати порези.
 3. Изаберите пореску шему
 4. Посетите Роспотребнадзор да бисте добили лиценцу

Да би се ускладио са последњим ставом, предузетник је обавезан да региструје у Роспоспивснадзор закључак, који прописује главне тачке управљања отпадом. Након тога се прикупља потребан пакет документације, који укључује:

 1. Санитарни и епидемиолошки закључак. Описује основне стандарде за зграде, алате који ће се користити за третирање чврстог отпада.
 2. Изјава да предузетник жели да добије лиценцу. Треба да буде пројектован у складу са свим захтеваним стандардима.
 3. Двострука потврда о регистрацији као индивидуални предузетник
 4. Копије скупа референци.
 5. Документи који доказују плаћање накнаде за лиценцу.
 6. Информације о доступности свих неопходних објеката и објеката за транспорт чврстог отпада.
 7. Уговори о раду са запосленима у предузећу.
 8. Копија уверења која доказује регистрацију предузетника у пореску службу.

Сви прикупљени документи се шаљу органу за регистрацију у месту пребивалишта индивидуалног предузетника или на званичној адреси организације. Сматрају се од 60 до 90 дана. Ако је све урађено исправно, онда градске власти долазе да сретну сличне пословне идеје, јерОни који желе да се баве сировинама у Русији су мало. Дозвола за одвоз смећа, посебно чврстог отпада (тј. Сигурног отпада) обично се издаје без проблема.

Цена лиценце и рок трајања

Хитност на документот за издававе на дозволата се задрʻи за периодот од пет години од датумот на приемот. Након истека лиценце, лиценца се може наставити поновним издавањем неопходних сертификата.

Дозвола за сакупљање и транспорт може се дати на неодређено време. Да бисте то учинили, морате доказати да ће подносилац захтјева обављати само оне активности које су одобрене лиценцом. То ће коштати 300 000 рубаља. Што се тиче казни за непоштовање санитарних правила за превоз, онда за индивидуалне предузетнике величина санкција износи 50.000 рубаља. У случају озбиљног кршења, рад организације може бити раскинут до 90 дана.

Захтеви за подносиоца захтева

Да би добио дозволу за сакупљање отпада у 2017. години, подносилац захтјева мора:

 1. Усклађеност са свим утврђеним законодавним и санитарним и епидемиолошким нормама у вези са одржавањем и сервисирањем транспорта, радом особља.
 2. Спроводити дневну обуку са запосленима у складу са успостављеном шемом. У случају кршења, лиценца може бити повучена на неодређено време
 3. Водити бригу о инвентару и опреми која је у складу са утврђеним правилима и прописима.
 4. Као и доступност довољног броја специјализованих возила за сервисирање одабране територије. Возила морају бити опремљенасистеми за утовар и истовар контејнера.

Треба напоменути да је таква карактеристика лиценцирања: ако подносилац пријаве планира да ради са отпадом од степена 5 опасности, проблеми у фази добијања дозвола практично не настају. Подузетници који желе транспорт опасног отпада 1 до 4 ће морати проћи одређени број инспекција, од њих се може захтијевати да доставе одређене цертификате и дозволе.

Добијање дозволе за рад са чврстим отпадом не траје много времена и можда чак и за недавно отворени ИП. Држава се сусреће са питањима везаним за стање животне средине.

Видео преглед свих промјена које се односе на област управљања чврстим отпадом: