Дизајн уских ходника (98 слика): унутрашњост дугог ходника у стану, идеје и рјешења за "Хрушчов" 2018

Власници малих станова често вјерују да је уски коридор чврсто повучен простор с којим се ништа не може учинити. Међутим, многи дизајнери се не журе да се сложе са овом изјавом и нуде много начина за визуелно повећање коридора, чине га оригиналним и атрактивним. Модерна технологија поправке омогућава вам да створите максимални функционални простор, чак и из малих и уских просторија.Карактеристике

Пре него што настави са израдом ентеријера, потребно је одредити главне параметре планирања коридора и разумјети шта ће бити потребно радити и исправљати.

Прво, неопходно је:

 • изабрати одговарајући стил просторије, који ће или носити сопствену индивидуалност, или ће бити наставак, или боље речено, пре вечере у стану;
 • Размислите о схеми боја која одговара вашем укусу и стилу. У дугом, уском ходнику превладавају светле боје и нијансе, које вам омогућавају да визуелно увећате простор;


 • одређује се са главним материјалима за облагање површина зидова, подова, плафона. Израчунајте број материјала за цијелу површину, како би осигурали међусобну хармонију;
 • замислите декор, боју и текстуру врата, нијансе еластичних елемената;
 • покупити функционалне предмете за намештај.

различни стилови

Како би лијеп ходник био угодан и угодан окувеома је важно да изаберете одговарајући стил и да га потпуно издржите. Немојте бирати стилове са бизарним елементима и бујним дизајном - уски простор ходника се једноставно утапа у њима.

Идеална опција ће бити модерни стилови који ће вам омогућити да експериментишете, комбинујете материјале, текстуру и боју.

За просторије направљене у живописним или ултрамодерним стиловима, препоруча се одабрати класику за прву опцију и минимализам за другу.


Односно, за стан, одржан у сјају барока, није потребно носити га у уски ходник. У малом простору довољно ће бити класичних елемената одговарајуће шеме боја.

Исто тако, модеран футуристички високотехнолошки или производни лофт у уском дугачком ходнику може се представити у стилу минимализма, са жељеним правцем и шемом боја.Идеје и решења

Главни задатак поправљања и пројектовања уског коридора је да се простор учини што слободнијим, али истовремено не изгуби своју функционалност. Дакле, главни нагласак у дизајну дизајна ће се вршити на обраду светлосних тонова и избор потребног броја намештаја погодних за ову просторију.

У приватној кући, ходник може водити до степеница или ићи паралелно с њим, у овом случају, визуално повећање простора може створити једну гаму боја, као и дизајн просторије као једне велике дворане. Ходници у кући панелаили у дво- или трособном "Хрушчову" се не разликују по обиму и простору, али нису безнадежни.

)

10 фотографија

Интересантно је победити унутрашњост, додати елементе декорације, визуално повећати простор - огледало, лук који води у ходник, рубњаке и плоче врата једне палете, стварајући ивицу просторије.

Како би се лијепо украсио ходник, није потребно поднијети захтјев за скупе услуге дизајнерима. Познавајући основна правила и тајне успјешног дизајна, можете сами по себи утјеловити ваше најсмјелије идеје, а ваш ће ходник добити прекрасан изглед.

Често се поправци ходника или унутрашњег ходника не посвећује одговарајућа пажња, јер се све снаге и објекти бацају, прије свега, на опремање "предњих" соба - соба и кухиња.Али ходник је мјесто из којег кућа почиње, то је почетак цијеле унутрашњости као цјелине.

Размислите о свим компонентама које вам омогућују да распоредите уски простор на оптималан начин.

 • Зидови ходника су основни дио просторије, који носи главну функцију пројектовања. Од боје и материјала облагања зида зависи од визуелног волумена.

За уске ходнике најбоље је користити нијансе свјетло беж боје - они ће додати простор свјетлости и зрака. Међутим, вреди се сетити да је коридор више изложен прљавштини и влази која је донета са улица. Добар излаз из ове ситуације је опција садизајнирање дна зида у тамнијим бојама.Одвајање се може извршити калупљењем или рубником, украсити ће ходник у случају да га не намјеравате опремити намјештајем.

Савет: Зидови у уском ходнику не би требали бити поравнати са сухозидом - то ће узети драгоцјене центиметре и без тог малог простора. Најбоље је користити декоративну жбуку или течне тапете. Ово не само да ће омогућити да се сакрију мањи недостаци површине зидова, већ ће се додати и унутрашња елеганција и углед.
)

10 фотографија

  \ т
 • Плафони. Вишестепени дизајни и тешки лустери и плафони нису погодни за уски ходник. Класична верзија сњежно-бијелог стропа са стропним лустерима-таблет ће бити оптимална опција. Спуштени или затегнути плафон са уграђеним тачкастим изворима свјетлости изгледат ће више строго и естетски. То ће обухватити све дијелове коридора, чиме ће му се дати додатни износ. Буџетска опција је плафон од сухозида. Може се распоредити иу неколико светлосних зона.
 • Спрат. Подна облога коридора је изабрана, пре свега, из разлога рационалности. За чишћење и одржавање чистоће, користи се керамичка плочица са грубом површином. Плочица може положити само дио ходника на улазним вратима и оставити други простор испод ламината или линолеума.

Слагањеламинат или паркет за уске, издужене просторије, захтијева постављање слике дијагонално или попречно како би се максимизирао уски простор. • Намештај. Основно правило при избору намјештаја за уске ходнике је максимална функционалност и минимално оптерећење. Нервозни ормари за одећу ће одмах бити искључени, као и волуминозни тоалетни столови и фотеље у бујним стиловима рококоа и барока. Међутим, то не значи да уски коридор треба да остане без стилског намештаја. Модерни произвођачи предлажу разне опције за занимљиве производе малих димензија.

У подручју улазних врата можете имати уски намјештај који се састоји од огледала са плочицом, плоче с вјешалицама за одјећу и одјељка за ципеле на дну. Често такви зидови имају сједиште за сједење: уграђени мини-кауч или одвојени минијатурни отоман.

)
9 фотографија

Дуж слободног зида ће изгледати добра полица с отвореним полицама за збирку умјетничких дјела или предмета властите креативности. Сталак може замијенити дуги, цијели зид, уску столну конзолу.

Како издавати?

До данас постоји велики број опција за завршне материјале који ће вам омогућити да нацртате уски простор ходника, прикривајући његове недостатке и наглашавајући естетски укус власника куће.
)
\ т 9 фотографија

валлпапер

Једна од традиционалних врста украса је тапета. Ово је опција са највећим буџетом, али не и најпримитивнија. Модерна платна о квалитету и разноврсности боја и текстура нису инфериорна у односу на скупље материјале. Валлпапер може бити:

  \ т
 • Папир. Једнослојни или двослојни материјал од целулозне тканине је прилично јефтин, способан за декорацију и освежавање ентеријера. Може имати сјајну или мат површину, конвексну слику. Минус папирних тапета - у њиховом знаку и кратког вијека.
 • Флизелиновие. Еластични материјал, не бубри од воде и лепка, за разлику од папирних аналога. Разноврсна текстура оставља простор за избор, а опција тапета за сликање омогућава вам да одаберете најприкладнију боју. Штавише, тапете за сликање могу се префарбати, чиме се мења изглед ентеријера;  Винил. Састављен од мешавине целулозе и полиестера, материјал покрива најфинији заштитни филм. Винил позадина је издржљива, једноставна за одржавање;
 • Ријетко. Ова врста тапета на начин цртања је аналогна декоративној жбуци, са једином разликом што у саставу течне позадине садржи целулозна влакна. Структура може бити глатка и груба на додир;
 • Текстил. Најскупљи тип тапета, чији материјал може да садржи различите врсте тканина - лан, памук, свила. У јефтинијим модификацијама, влакна се наносе на папир или флизелин у облику цвијета или апстрактаорнаментс. Такве тапете дају зидовима мекоћу и баршунастост.Декоративни малтер

Једна од главних предности ове врсте обраде је способност материјала да симулира било коју текстуру, да сакрије мале недостатке зидова и плафона, а не да оптерећује простор. Овом облогом можете створити имитацију тканине (свила, баршун), мрамо од мрамора, природног камена, папира од метвице, врсте дрвета. Декоративни малтер је лак за одржавање, издржљив, има звучна и топлотно-изолациона својства. Најчешћи типови за кућну употребу:

 • Фактура. У мешавину гипса додају се грануле, влакна или мрвице разних материјала: камен, дрвна сјечка, нити. Покривајући површину таквом мешавином, можете постићи различите текстуре и нијансе;


 • Релиеф. Овај тип малтера разликује се од текстуре само технологијом цртања. На површини се наноси вискозна маса жбуке и док се не запечати са шаблонима и жигом, се изрежу узорци и шаблони, а на одређеним местима се дају волумен и избочина. На тај начин можете створити праве слике на свим висинама зида;
 • Венецијански. Један од најскупљих типова зидних облога. Гипс опонаша исечак камена. По правилу, то су вене и знојење њежних тонова мермера или малахита. Мешавина може да садржи честице кварца, што премазу даје екстра дубок сјај. Венецијански малтер - није само супстанца, већ и посебна технологијацртање, дакле, суочавање са зидовима је боље одмах препустити стручњацима. Тако ћете сачувати скупи материјал и нећете бити разочарани ако не можете постићи жељени ефекат својим рукама.


боазери

Дрвена облога зидова танким резбареним орнаментом који је дошао из нашег времена из дубине векова. Овај тип декорације био је украс ентеријера средњовековног племства, ау наше време успешно се користио у суочавању са угледним просторијама и сматра се знаком аристокрације и луксуза. Бузери се могу наћи у обради хала, лобија, кућних библиотека, јахти.

Дрворез у идеалној и најскупљој верзији се прави ручно. Цветни украс може бити слојевит (вештачки старен), прекривен бојом или позлатом, у зависности од стила просторије.


Често је доњи део зида уског ходника ламиниран, штитећи зид од загађења. На месту ламината ће бити скупи и солидни изглед боазери. Да би комплетност изгледала ходник, комплетирати у истом дизајну плоче до врата или ивице лука.

Украсни камен

Широко се користи за украшавање било које врсте површине. Због гипсане структуре материјал је једноставан за употребу и није контраиндикован у дизајну чак и танких зидова и преграда. Подлога декоративног камена зависи од стила ентеријера. Декорација пролаза каменим елементима у боји зидне облоге битно ће оживјети простор у свакомстилова и стилова земље или рустикалног ће додати потребан нагласак.У овом другом случају, гипсани декоративни камен може у потпуности повући један од празних зидова или простор између отвора врата.

Како визуелно проширити?

Главно питање које брине власнике уских дугих коридора - како обезбиједити волумен и изравнати издужење простора. Постоји неколико техника у дизајнерској уметности које ће вам помоћи да се успешно носите са овим задатком.

осветление

У правилу, коридори не предвиђају прозоре, и стога треба водити рачуна о висококвалитетном осветљењу. Пожељно је да светлост лампе буде дневна, а не дифузна, што ствара ефекат сумрака и тамних углова. Према томе, у дугом ходнику, један извор светлости се не може оставити у центру или у подручју улазних врата. Пожељно је да се светлост са стропа спушта на све зидове, овај ефекат се може постићи тачкастим светиљкама или плафонским лустерима са различитим угловима стропних светала. Такође, неће бити непотребних расветних ниша и намештаја.

Као што је горе споменуто, опција за неколико уграђених стропних свјетала је прикладна за лагани дизајн ходника. Зидни носачи могу осветлити огледало у улазном простору, слике или полице са декоративним предметима.
Огледала

Ништа тако визуелно не повећава простор у соби, јер су огледала исправно одабрана. Приказивањем супротног зида, они стварају ефекат удвостручавања и симетрије. Одлично предивно огледало, наглашено модернимуграђени систем или класичне зидне сцонце - не само елемент декорације, већ и објекат који је потребан у ходнику. Уски ормар од 3 метра са елементима са огледалима на вратима ће бити савршен алат за лупу за подручје. Међутим, треба имати на уму да вишак огледала више није у моди, ау неким случајевима огледала могу бити трауматична.Зрцалне површине, елементи декорације у било којем облику одражавају простор и бљескају у свјетлу лампе, што ће распршити остатке таме у једном у простору.

панорамске слике

Свака врста слике која отвара атрактивну панораму, може визуелно повећати простор. Ово може бити:

 • фото тапете на читавом зиду са погледом на градове, приморске или планинске пејзаже;
 • пескирање на површини огледала ормара;
 • природне врсте на декоративном рељефном гипсу.Цртежи на дуже стазе, са улицама или путевима на даљини, поглед на језера или шуме на линији хоризонта ће створити ефекат волуметријског простора. Од макро цртежа, тј. Великих појединачних слика цвећа или предмета, треба напустити, јер ће сузити волумен и без тог уског простора.

децор итемс

Визуално повећати простор помоћи ће елементима декорације, одвајајући зону коридора. На пример, теписи. Уместо традиционалних дугих тепиха, боље је користити неке мале, они ће створити утисак нелинеарностииздужени ходник.Шупље линије и цик-цак у намештају и предметима, глатки прелази и заобљени облици лукова такође ће разбити перцепцију дугог уског простора. То јест, потребно је што је могуће више добити из исправних геометријских облика. Слике, фигурице, уметнички предмети, постављени на високом подијуму дуж слободног зида, такође могу визуелно повећати простор.


Варијанте у унутрашњости

Величанствена декорација и функционални намештај за уски ходник биће радостан ормар. У срцу његовог механизма су закривљене шине, а врата имају полукружни конвексни облик. Такав орман не мора имати бочне зидове, а волумен се постиже кроз простор врата. Ако инсталирате овај дизајн уместо врата у оставу, добићете савршену декорацију за ваш ходник.Још један савремени начин украшавања су 3Д цртежи на поду или зидовима. Они ће вам омогућити да победите собу у било којој пропорцији и додајте величину чак и уском ходнику.

Како се носити с ходником с украсним каменом, погледајте у мајсторској класи.