Дизајн хале са степеницама у приватној кући (77 фотографија): унутрашњост степеништа на другом спрату, плафонске тапете

Дизајн хале са степеницама у приватној кући захтева коришћење одређених уметничких техника како би се целој просторији дао стилски јединство. У овом случају, потребно је правилно повезати захтјеве са утилитарношћу и лакоћом употребе, као и озбиљност првог упознавања са кућом.


Карактеристике и захтеви

Степенице од првог до другог ката у предворју викендице или стана имају посебан значај. Повезује собе различитих етажа и представља архитектонски нагласак дворане.

Дакле, кораци у ходнику су следећи:

 • Лестве треба да буду удобне и безбедне за успон и спуштање домаћинстава и посетилаца. Могуће је да су потребне и периле и додатно осветљење;
 • Потребно је узети у обзир довољну величину степеништа за подизање намјештаја на сљедећи кат. Ако величина ходника не дозвољава уградњу одговарајућег степеништа, неопходно је имати лифт, резервне степенице изван куће или носити тапацирање намјештаја на другом и сљедећим катовима уз помоћ посебне опреме кроз прозоре; • Могућност да се обезбеди простор за складиштење испод степеништа;
 • Степенице захтевају стилски приступ дизајну овог дела ентеријера. Дизајн седишта зависи од типа и локације просторије.


врсте

Распрострањена је правоцртна конструкција са међуградском платформом. Ово је најпоузданији и најпогоднији систем: степеницеповезана подручја, по правилу, маршеви су опремљени оградом. Често такав дизајн степеништа има прозор који пружа додатне могућности за занимљиве опције интеријера. Такве степенице могу постати главни украс улазног простора, али захтијевају велику површину и висину стропова.

За мале дворане, компактна верзија има директну конфигурацију распона без платформи за окретање. Ово је удобан и демократски дизајн по цени инсталације, али због стрмине, подизање није погодно за сваког власника куће.


У условима веома малих просторија поставите степенице за завртње. Могу се лијепо ући у простор, украшени кованим елементима, али није увијек могуће опремити рукохвате, стога имају ограничења на сигурност подизања и спуштања.

Инвалиди и старији људи ће бити тешко пењати се и спуштати се на таквим степеницама.врсте ограда

Кућишта су дизајнирана да пруже сигурност. Ништа мање важну улогу игра њихова естетска вриједност. Материјал за израду рукохвата користи се у зависности од материјала и степена производње.

Кућишта имају и декоративну функцију у дизајну степеница. Пожељно је да њихова структура дуплира главне облике унутрашњег простора. Дакле, ако је дизајн просторије изведен у јасним геометријским линијама, онда се типови степеништа оградних стубова такође налазе у равним линијама. Присуство глатких облика и лукова у просторији користи закривљене елементе ограде.


На врхумода - дизајн стакла. Клизна стаклена врата без оквира у улазном простору са истим стакленим оградама без оквира изгледају складно. Стакло, уоквирено танким металом, додаће елегантан шик унутрашњости.

Екстремни дизајнерски дизајни искључују ограду. Врло је лијепа и лагана конструкција, када су степенице причвршћене директно на зид и немају никакве ограде.

Али нису сви удобни, а дјеца могу бити опасна.


Локација

Дизајн пројекта зависи од локације степеница у ходнику.

 • Централна локација поставља високе захтјеве у погледу дизајна. Овде су степенице главни акценат хале, а материјали обраде су изабрани најрепрезентативнији: природни мермер, стубови и кована ограда ће додати величанственост палате целој улазној зони. Паркет на поду ходника је подржан истим паркетом на степеницама, а ограда и балустери су израђени од дрвета исте пасмине, као и врата која се налазе са обе стране степеница. Степенице без преокрета, које се налазе у централном делу хале, направљене су од акцентних материјала;


 • Бочни распоред даје љествама секундарну улогу у унутрашњости. Овде је најважније организовати простор саме хале. Украс за степенице подржава главни концепт стилског решења хале. За бочну локацију, дизајн је погодан као традиционална равна линија са или без окретних платформи, или вијак. Без обзира на локацију великепажња се посвећује материјалима за израду степеница.материали

Модерна грађевинска индустрија производи огромну разноликост материјала за завршну обраду који задовољавају најинтрузивније захтјеве: од класичног мрамора до обојеног стакла отпорног на ударце за дизајн стубишта. Размотримо детаљније ове опције:

 • Природни камен - најстарији материјал који се користи у грађевинарству. Намази од бетонских конструкција на металној арматури украшени су мермерним плочицама или гранитом са ефектом против клизања. Вјешто изрезбарене завјесе и балустери су направљени од низа овог камена или имају коване елементе. Овај третман ће допринети слављу и створити осећај луксуза. Поготово ако се ови каменови налазе у обради зидова и пода ходника; то је скупа обрада и биће погодна само у просторијама великог простора.


 • Уместо природног, препоручује се наношење вештачког камена. Његова отпорност на трошење је неколико редова веће, а изглед се не разликује од природног. Такав материјал има много текстура и широку палету боја; • Најпопуларније су степенице од природног дрвета. Дрво има потребну снагу и дугу историју примене у грађевинарству. Најчешће се користе црногоричне врсте, јер су трајне и стварају осјећај топлине и удобности. Изобиље власника ће нагласити дизајн више вриједних стијена - махагонија или храст, који тијеком прерадедаје дивну структуру са влакнима и богатство боја и текстура. Типично, раилс такође од дрвета, ау случају храстове ограде могу бити од метала или стакла; • Поред пуног дрвета користећи ивера и дрвета влакана материјала. Они третирани глазуру дрвета, што значајно смањује трошкове степеница, али имају мању отпорност на хабање; • Пластични материјал у погледу дизајна степеница - то је метал. Степенице од метала може да пружи било веома бизарне форме. Боја решења имају ограничења. Снага дизајна - највише. Метал иде уз било који материјал са унутрашње декорације у сали, са стаклом, са камена, цигле и једноставном малтера. Лаконски металне степенице и уклапају у малој соби и може бити централни елемент изложбеном простору који украшена са елегантним ограде; • било је коришћење иновативних приступа за ламинирано стакло кораке и оградама. Ово даје лакоћу и веигхтлесснесс прилично чврсте градње, али не може свако воли да хода на транспарентан степеницама. Чешће од стаклених монтирана кућишта.Лигхтинг

Степенице у сали треба правилно осветљен. Осветљеност осветљења на степеништу специфично донекле смањен у односу на осветљење хале до собне простора је доминантан. Изнад степеништа строп тачкулампе у низу дуж дужине лета. Пружа звучнике у соби.

На зиду уз степениште марш можете објесити неколико вијака на истој удаљености један од другог у стилу лустера саме дворане. Модерни сценски дизајн вам омогућава да инсталирате ЛЕД позадинско осветљење које ствара шармантну атмосферу у кући. Посебно импресивно, ово осветљење изгледа у стакленим степеницама.


Прозор на окретној плочи, смјештен насупрот улазу, визуално повећава простор и даје извор природне свјетлости. Да би се направила таква рупа могу бити ламбрекини, који одговарају стилу.

На игралишту је велики цвијет у спектакуларном јастуку или на постољу у облику ступа са штукатурама, који понавља узорак штукатуре на плафону предње собе.Простор испод мердевина

Традиционална степенишна конструкција заузима прилично велики простор, а испод распона постоје нише које се могу успјешно користити у пројектирању простора.

 • У дворанама с класичном ремонтном нишом обрађеним истим материјалима као и зидови цијелог коридора. У ниском простору уредите лук и поставите кауч и стол са свијећама или бакљу. Централна баријера у таквој ниши може бити украшена фотографским палетама и поставити комоду. За боље осветљење простора поред позадинског осветљења, лепљење лепка светлим тапетама у тон или контрастно платно;


 • У европском стилу, простор испод степеница се користи као додатна спаваћа собапривремени смештај; • У малој колиби вам је потребан велики простор за одлагање. Испод степеништа је изграђен систем ормара и фиока за кућне предмете. Понекад се такви додаци постављају у сваком кораку.стилови

Да би се створила естетска композиција улазне зоне степеницама, потребно је одабрати елементе конструкције и завршити један архитектонски стил. на пример:

 • Власници огромних хала могу да приуште величанствене степенишне маршеве од мермера или гранита у класичном стилу. Зидови дворане и међуградско игралиште украшени су идентичним ступовима, а ограда подржава исти узорак штукатуре. Испред улаза у прву локацију налази се огромно огледало у одговарајућем оквиру, вриједна слика или лијепо драпед прозор. Ограниченост и елеганција класика са степеницама од дрвета или метала наглашава племенитост ентеријера;
 • Модерне димензије предворја, јер је немогуће ускладити декор у стилу минимализма. Метал, пластика високе чврстоће или стакло стварају функционалне структуре и не зачепљују простор. Арт-децо стилови захтевају висококвалитетне материјале. Стакло са позадинским осветљењем и златном бојом металних степеница наглашава лакше металне елементе лаконске форме;


 • Кромиране степенишне ограде, степенице њихове пластике или стакла, хромирана завршна обрада улазних врата, метализиране тканине за декор су сви знакови стила хи-тецх;
 • Бетон и спојнице ће се уклопити у унутрашњост индустријског дизајна;
 • Спирално степениште са својим заобљеним линијама је дизајнирано за модеран стил. Оквири прозора у ходнику, оквири врата и ограда израђени су од истог типа метала са истим орнаментом.
7 фотографија

дизајн опције

Следећи ансамбли ће изгледати складно:

 • Дизајн хале, у класичном стилу са мермерним степеницама;

 • Снежно-бела унутрашњост са стакленим детаљима наглашава шик арт-децо стила;

 • Величанствена глаткоћа линија уређује простор ходника са нишом испод степеница у стилу сецесије;

 • Лаконске контрастне степенице погодне су за модерни минимализам;


 • Дворана са металним степеништем органски ће изгледати у медитеранском стилу.За више информација о томе како направити занимљив дизајн хале са степеницама у приватној кући, научит ћете из сљедећег видеа.