Дијамант је прољетна обрада кипућом водом

Црно, црвено, бело па чак и златно. Изгледа да се може комбиновати тако различите боје? Одговор на ово питање без потешкоћа дат ће вам било какву поткољеницу - то је, наравно, рибизла. Данас постоје многе варијанте овог драгог од свих грмова вртлара. Садржај витамина Ц у бобицама рибизле, 4 пута више него у лимуну. Поред јачања имунитета, неопходно је да се овом бобицу ода почаст и укус. Због тога, једноставно морате да посадите барем неколико грмова рибизле у вашој земљи. Са почетком прољећа вртлари се суочавају с проблемом обраде грмља. Смоква није изузетак. Да би се у љетним мјесецима добила богата берба црвених, црних и бијелих плодова, потребно је у прољеће узгајати грмље трешње. Многи од нас су чули за једноставан начин борбе против штеточина: третман рибизле кипућом водом у прољеће. Избоји грмова бобица постају рај за штеточине зими. Личинке, споре гљива презимљавају. Једноставан лек - кипућа вода, помоћи ће у борби против напада. О пролећној преради рибизле кипућом водом описаћемо у нашем чланку.

Када је најбоље залити грмље рибизле кључањем воде

Поступак треба обавити када је извјесно да ће кипућа вода сигурно пасти на штеточине. Лечење треба спроводити или крајем јесени, или крајем марта, пре почетка плодности и дилатације бубрега. Провођење ове процедуре неће донијети резултате у јесен, јер се крпељи крију у чврсто затвореним бубрезима. Али у пролеће, када се гриња сели у нова станишта - млади избојции нетакнуте бубреге, штеточина је најрањивија. Ово се дешава током отицања бубрега или гурања пупољака, али нужно пре почетка цветања. Када бубрези не дозвољавају да раде, то је немогуће, јер их може оштетити кипућом водом.

Зашто заливати рибизове кипућом водом

У рано прољеће једноставна кипућа вода може помоћи у дезинфекцији рибизле и учинити је врло дјелотворном, будући да су у том периоду сви штеточиње најприступачнији и најрањивији. На грмљу нема лишћа, свака грана је и даље гола, штеточине још нису имале времена да се сакрију, као што се дешава у јесен. Чак и напротив, они имају тенденцију да изађу и ево их и треба да прокувају кипућу воду! Древни начин који су користили наши прадједи када још није било развијено много хемикалија у борби против штеточина у башти и граду.

Третман грмова рибизле у пролеће кључањем воде помаже да се ослободе оних штеточина које су зимовали на рибизу. Неопходно је да се кува са кипућом водом када снијег још није пао. Током овог периода, рибизле се већ буди, након чега слиједи мобилизација сока, тако да свака ћелија биљке почиње да се пуни силом. Листови се још нису распршили, али у бубрезима су могли ззимизут бубрежни гриња, а на листовима који су сачувани у грмљу или лежати на лисним ушима. Гриње богиње насељавају се у бубрезима биљке почетком јесени и током целе зиме проналазе заклон у њима. Чим се бубрези почну пробудити, гриње почињу да функционишу. Женке полажу јаја, а после две недеље на месту бубрега постоје искривљени листови, сличниминијатурни угризи купусових ролница. За још три недеље рибизла постаје јадно: скоро да нема зеленог лишћа, листови су црвени и неразвијени, нови изданци се не развијају. Почетком јесени гриње поново одлазе у бубреге и све се понавља. Наводњавање грана рибизле кључањем воде омогућава нам да елиминишемо појединачне крпеље и тако прекидамо процес његове репродукције.

Користећи кипућу воду да уништи штеточине, вртлари, поред тога, добијају и бројне друге погодности. Обрађена крајем зиме или на самом почетку пролећа, грмови се практично не разболи током лета. Они су сочни и свежи. Имунитет се повећава: повећана отпорност на болести помаже рибизу да лакше толерише температурне разлике и друге неповољне временске услове. Принос грмова рибизле је већи, укус плодова се побољшава.

Технологија обраде рибизле са кипућом водом

За почетак, потребно је направити неку врсту цедила (што стварно није баш погодно, јер ће кроз њега бити заливен велики млаз воде), најбоља опција по нашем мишљењу ће бити да направимо пластичну боцу као спреј. Да бисте направили овај уређај, требат ће вам пластична боца од 1,5-2 литра, чије дно треба резати, ау поклопцу бушити или спалити 6-8 рупа. Симбиоза тако добијеног левка и сита ће се користити за третирање грмља рибизле кључањем воде. Сада морате само да прокувате воду и наоружате чајником са кипућом водом и ново направљеним апаратом, без одлагањаидите да отелотворите замишљени живот, то јест, третирајте грмље рибизле кључалом водом. Истресите гране рибизле на јединствен начин, не остављајући једну од њих, како не би оставили ни једну шансу да штеточине оду од одмазде. Коморач се мора сипати са удаљености од више од 9 цм.Ова метода борбе потиче уништавање не само гриња и јаја, већ и лисних уши, гљиве, гљиве и друге паразите.

Обрада рибизле у пролеће је ствар невоља, на местима и трошковима, али и даље неопходна. Одаберите који начин да дајете предност искључиво вама. Свака од њих има своје плусеве и минусе. Људи-методе заштите животне средине, са свом њиховом имагинарном сигурношћу, не могу увек да гарантују 100% резултат, једини који их користи, онда ћете, са поносно подигнутом главом, рећи пријатељима и познаницима да су узгајали усев без употребе било ког грама хемије. Иако је његова употреба осигурала уништавање штеточина. Осим тога, често су много лакше, нема потребе чекати припрему за неколико дана - можете одмах купити и спремити.

Обрада прољетне рибизле кључањем воде