Дијаграм ЛЕД индикатора напона за монтажу сопственим рукама

ЛЕД-ови су се добро показали у улози различитих индикатора. Као пример можемо вам дати индикатор напона у индустрији "Цонтацт-55ЕМ". Међу сличним уређајима који се лако могу урадити властитим рукама, аутори су обично ограничени на уски распон могућег измјереног напона како би поједноставили схему, тако да готови производи имају уску практичну примјену.

Предложена конструкција ЛЕД индикатора напона је састављена на једној ЛЕД. Уређај је способан да сигнализира напон од 4.5 до 600В са струјом потрошње из мерене мреже не више од 1 мА. Једноставност и разноврсност решења дизајна кола постижу се захваљујући укључивању МОСФЕТ транзистора у коло стабилизатора струје. Уређај ради без батерија.

Сврха елемената и принцип шеме

Као што се може видјети из слике, дијаграм индикатора се прикупља на само седам елемената. "Срце" уређаја је пољски транзистор ВТ2, укључен као стабилизатор струје и способан да издржи напон до 600В при преласку из одвода. Заузврат, транзистор ВТ1 је саставио повратну петљу стабилизатора, са циљем да одржи струју дате вредности.

Шема индикатора функционише на следећи начин. Приликом додиривања мерних сонди контаката под напоном, струјни круг почиње да протиче струју чија величина зависи од напона транзиције основног емитера ВТ1 (УБЕ) и отпора отпорника Р2. Пошто је вредност УБЕ отвореног транзистора константна, стабилизациона струја се може одредити помоћу формуле: ИСТ = УБЕ /Р2. Какоправило за УБЕ транзистора мале снаге је у опсегу од 0.5-0.6В. Замењујући у формули Р2 номиналне 560 ома, добијамо стабилизациону струју од око 1 мА. Као што практични тестови показују, довољно је да ЛЕД са слабом снагом буде осветљен.

Мега-амп отпорник Р1 служи као оптерећење за ВТ1, а кондензатор Ц1 додаје заштиту ЛЕД-у од потенцијалних негативних бацања. Приликом испитивања варијабилног напонског диода ВД1 служи као исправљач, а када се мјери константна - служи као заштита од реполаризације.

Радни опсег уређаја одређен је техничким карактеристикама пољског транзистора. Минимални праг одзива индикатора зависи од напона капи-цурења, који може бити од 2 до 4 волта. То значи да уређај сигнализира да постоји разлика разлике потенцијала од више од 4 волта. Максимални измјерени напон је ограничен параметром Ус = 600В.

Нијансе у раду индикатора напона

Присуство ЛЕД индикатора ЛЕД на ВД1 кругу омогућава вам да одредите поларитет напона у једносмерним колима. Ако додирнете сонду, залемљен на аноду ВД1, плус жицу, и сонду залемљену на емитер ВТ1, негативну жицу, онда ће се ЛЕД упалити. Ако сонде замене места, индикатор не показује ништа.

Приликом провјере напона у струјним круговима измјеничне струје, није потребно поштивање поларитета. ЛЕД ће се упалити у оба случаја, али са мањом осветљеношћу, т. К. Негативни део полувалова неће проћи кроз диоду.

детаљи монтаже

Као транзистор пољаСнага МОСФЕТ ИРФБЦ40 се користи са Ус = 600В, Узи = 2-4В. То је најскупљи елемент шеме са ценом од нешто више од $ 1. Биполарни транзистор је познат свим КТ315Б, који се може заменити са КТ3102 било којим алфанумеричким индексом. Диода ће одговарати сваком од њих са повратним напоном већим од 600В, на примјер, 1Н4005-1Н4007. Кондензатор мора бити неполаран са капацитетом од 0,1 μФ.

Избор важне диоде која емитује светлост. Његова способност да осветли мале струје зависи од правилног функционисања индикатора у целини. Због тога се препоручује примена ултраљубичастих светлећих диода у прозирном кућишту од 3-5 мм црвеног сјаја на инсталацију.

Не заборавите на електричну јачину отпорника, који се током мерења могу појавити потенцијал од неколико стотина волти. Радни напон не-жичних отпорника може варирати од 100 до 1000 В и увелико зависи од дужине самог елемента. Због тога је неопходно оставити минијатурне планарне компоненте у друге сврхе, а овде је боље применити отпор типа МЛТ-0,25. Да би се побољшала поузданост током монтаже, Р1 и Р2 чине компоненте, замењујући сваку од њих са два секвенцијално укључена елемента.

Штампана плоча

На слици је приказана једна од могућих опција за штампану плочу.

Плоча у датотеци Спринт Лаиоут 6.0: виде-индицатор.лаи6

Плоча је израђена од једностраног текстолита помоћу дијелова у ДИП кутијама. ЛЕД за практичност се налази на крају плоче. За поуздане контакт детаље потребни су широки контактни јастучићи. Са издуженим обликом димензија 12 к 60 мм, спреман јеСклоп се лако поставља у кућиште од дебелог филца или маркера. Са једног краја налази се ЛЕД диода, а са друге се на крајевима изводе две мерне жице са сондом. Рупе за жице су означене натписом (Контрола).

Сигуран сам да ће овај индикатор напона постати веран помоћник и господару струје и просечном домаћину у његовом дому.