Декорација цветних гредица у дворишту, савјети и примјери

Цветне гредице су најсјајнији удар у башти. Темељито планирана и промишљена композиција цвијећа и украсног биља приликом уређења дворишта приватне куће или улаза у вишекатне цвјетне гредице омогућит ће континуирану декорацију и избјегавање уобичајених одлука у дизајну цвјетњака.

Типови планирања цвећа

Планирање цвијећа може бити пејзажно и редовно.

Планирање крајобраза

Планирање крајобраза укључује:

  • групно слетање- врста цвјетњака, која укључује постављање биљака у непосредној близини. Постоји једноставна групна слетања, у којима је засађено цвијеће једне врсте и мијешано, када су једна уз другу узорци различитих врста.
  • микбордерје врло уобичајен начин украшавања цвјетњака у дворишту. То је сложена композиција грмља и цвијећа, која се међусобно надопуњују. Његова карактеристика је дуго цветање од пролећа до касне јесени. Неопходно је истовремено изабрати узорке цветања тако да се њихове групе складно комбинују.

групние съемкимикбордер

Различите врсте и биљне врсте засађене су у облику малих група, појединачних тачака или неправилних геометријских облика. Групе биљака се могу понављати у одређеним интервалима. Микбордер може бити контрастан, шарен или са глатким прелазима из једне групе боја у другу.


Мијешана цвјетна башта треба да изгледа добро од неколикободова Обично је максимална висина биљака двоструко мања од најближе посматрачке тачке.

Приликом садње узмите у обзир и обим цвијећа и грмља, који ће се временом повећати. Слободан простор око младих, не расте као пунолетан. Трајнице обично дуго не цвате, а када се изаберу, више се пажње посвећује украсном писму. У мешавини боја микборда активно су укључене саднице са црвеним, жутим, плавим или обојеним листовима.

Ширина миксера може досећи четири метра. А дужина је произвољна, ако је потребно, дозволити дисконтинуитете. Таква композиција је прикладна на зидовима, уз вртне стазе, рибњаке и травњаке. Декор дворишта ће бити спектакуларнији ако уоквирите спољну границу украсним каменом или морским шљунком, као и прскањем дробљеног камена. Позадина која наглашава лепоту цвећа ће бити камени зид или зидни зид.

 • Камене површине обично заузимају каменитукамену баштуиликамену башту , и често, размишљајући о томе како украсити двориште, бирају управо један од ових оригиналних типова планирања.

роцкери

Рокуефорт - каменита башта у којој је композиција на равној површини. Истовремено камење - главни елемент композиције, биљке га само чине, повећавајући утисак и стављајући акценте.

Планинарење репродуцира елемент планинског пејзажа, тако да је ова варијанта камене баште на брду. Да украсите ову цветну баштунепретенциозне, али веома украсне биљке. У зависности од величине слајда могу се користити планински бор и јапански јавор, минијатурна смрека, јела и други четинар. Погодне су и папрат, алисумска стена, дивља свиња и зељаста трава. Добро постављено камење даје посебну лепоту биљкама, а оне, пак, наглашавају текстуру природног камена.

Редовно планирање цвијећа

Регуларни стил укључује:

  • рабатки- то су дуге уске гредице са равном површином, које се обично налазе уз ограду, ограду или зидове куће. Дуги рабати изгледају боље са паузом. Цвјетнице овог типа често се пуне хомогеним биљкама, на рубу цртежа, производећи мање узорака другог цвјетања. У билатералним рабатки вољно користе следеће комбинације боја: плаво - жута, љубичасто - жута, бела - црвена, плаво - наранџаста.
  • гредице- то су гредице у облику једноставних или сложених геометријских облика. Такав цветни врт обично има успон у центру и добро је видљив са различитих страна. Цвијет може цвјетати - с годишњицама с дугим раздобљем цвјетања, тепихом - испуњеним тепихом-листопадним биљкама и цвјетањем тепиха, комбинирајући лијепе обојене примјерке и саднице са спектакуларним листовима. У овом случају, важно је одабрати схему боја. Може бити једнобојан, шарен или комбинирати неколико боја. Биљке засађене у редовима или групама.

рабатка

  • Солитаире- такозвано искрцавање појединачних украсно-листопадних или прелепих биљака. Обично таква цветна башта уређена на позадини травњака или травњака.
  • граница- преведена са француског значи "реса". Ова ниска и густа трака украсних биљака у ширини од 10 до 50 центиметара често је укључена у декор вртног цвећа.

Солитаирцуртаин

типови цветних гредица

обичан цветни кревет

У идеалном случају, све биљке редовног цвјетњака у дворишту морају цвјетати у исто вријеме. То је лакше постићи на отвореном сунчаном подручју, јер ако је дио цвјетне баште засјењен зградама или дрвећем, то може негативно утјецати на процват узорака који падају у сјену.

Још једна карактеристична одлика обичног цвијета је строги геометријски образац биљака. Када се спушта у облику једноставних фигура, лик се лако разликује, али када се репродукују апстрактни облици, узорак може бити мање очигледан.

Важна карактеристика ове врсте цвећа је јасна граница између засада. Обично се у низу сади биљке дуж ивице, али је боље да се блокови сади, уместо редова. Интервали између редова или блокова биљака нарушавају ефекат регуларности. Препоручује се да се новостворени празни празнина попуни новим. За редовне цвјетне гредице и гредице цвијећа Ф1 хибриди су врло погодни, јер имају јединствен раст и пријатељски цвјетање.

неправилна гредица

Неправилно цвијеће изгледа природније ако су подручја слијетања различитабиљке се преклапају, јер овај тип цвјетњака не пружа директне јасне линије и геометријске облике цвијећа. Осим тога, цвјетање не би требало бити истовремено, напротив, боље је ако се валови цвјетања мијењају.

Моноклумбва

Најједноставнији тип цвјетњака је моноклум, који је испуњен биљкама исте сорте. Сложеност стварања такве цвјетне баште само је да покупи саднице, које ће бити декоративне дуже вријеме, по могућности прије почетка хладноће. У том смислу, кане, петуније, невен ће се уклопити. Можете створити моноцветнике из затворених биљака - гераниум, цолеус или бегоније. Често, моноклома је ружичњак, посебно успешна употреба садница сорте Флорибунд, позната по дугом и обилном цветању. Најбоље од ових цветова гледају на велика пространства, тргове и паркове.

Моноклумбинг

тепих

Као резултат засађивања тепиха ниско растућих биљака са обојеним лишћем, формирају се компликовани украси налик узорку тепиха. Због тога је име цвећа тепих. Такви цветни кревети су били популарни у Европи у 19. веку, биљке са светлим листовима испуњене малим цветним гредицама у близини кућа и пространим пространствима вртова. Цветови тепиха остају декоративни током целе сезоне и нису страшно лошег времена. Још једна ствар, повољно разликује ову врсту цвјетњака - лишће, она, за разлику од боја, ствара више пригушене нијансе. Међутим, због велике сложености стварања и бриге сада тепих креветаврло ретко.

Цловн-панел

Панел колоне се користи за креирање било које слике. Ово захтева ширу палету него за дизајн тепиха, тако да се користе биљке са светлим листовима и цветањем. По први пут, цветни узорак са лептирима добио је широку популарност. То се догодило крајем 19. века у лондонском парку. Већ дуги низ година, само панели нису били створени од врсних вртлара - светлих бројчаника, птица, цветних мотива, натписа, звезда, животиња ... За стварање таквих цветних аранжмана често се користе лобелије, медузе, марјетице, ехеверииа. Панел - можда најспектакуларнији дизајн цвјетних гредица, али, наравно, да би се створио такав цвјетни узорак, потребно је уложити много труда.

уздигнуто цвеће

подигнуте цветне гредице

Дна цвијећа, подигнута изнад разине тла, добро се уклапа у декорацију дворишта. Лакше је бринути се за такву цвјетну гредицу, лакше се ријешити корова, дизајни овог типа имају добру дренажу. Зидови су украшени различитим материјалима, морају одговарати опћем стилу парцеле. Може бити од цигле, природног или вештачког камена, бетона или дрвета. Осим тога, лијепо је украсити било који материјал који ће помоћи декор с каменчићима, мозаицима или обојеним стаклом.

вертикална гредица

Ако постоји недостатак простора у врту, вертикална гредица може бити одлична опција. Поред тога, то је често опција буџета, јер можете користити непотребне ствари када је креирате -старе кашике, цеви, торбе, балкс, мреже-рабице. Примјењује се начин латералног уређења, у којем се цвијеће (врећа, контејнер ...) посади не само на врху, већ и са стране. Слично томе, зидови арбора, лукова и екрана су украшени.

Чак и ПВЦ цијеви с рупама постављеним окомито могу се претворити у спектакуларну каскаду цвјетница. У том случају цеви испуњавају мешавину земљишта, а саднице се стављају у рупе.

вертикальние цвети

Вертикалне гредице у дворишту често користе цвјетне посуде различитих величина, које их окомито причвршћују једна изнад друге.

Такви грандиозни радови баштенске умјетности много су рјеђи као вертикалне гредице у облику вртних скулптура. Такви цветни вртови су прави украси пејзажа. У овом случају, оквир је изведен из металне мреже у облику скулптура, а затим је испуњен земљом и површина је засађена патуљастим биљкама. Наравно, таква цвијетница је изузетно спектакуларна и спектакуларна, али је креира само прави мајстор вртног дизајна.

екран

екран

У принципу, екран се такође може сматрати варијантом вертикалне гредице, али са својим особеностима. Често се таква гредица користи за покривање неких занимљивих објеката из занимљиве перспективе, или, ако је потребно, зонирање локације. За лагане ивичњаке дизајниране за декорацију, користите годишњи лијане - нар, настуртиумс или грах вишебојни. За трајни покров користи трајнице -Цлематис, ткање ружа. Додајте сунцу зимзелене биљке стабала - Хиљаде и шимшир. Биљке за живицу су засађене у подножју ослонца и онда везати или оставити да се олабаве.

контејнери

\ т

Контејнери са украсним биљкама могу се груписати или распоредити један по један. За групу, контејнери се обично бирају из истог материјала, али могу бити различитих величина и облика. Велики капацитети окружују мању висину. Прелепе гредице у контејнерима често се постављају уз степенице или путеве, или украшене патиоима.


Предности контејнерског цвећарства су да олакшава негу биљака, док је могуће узгајати такве узорке, за које је потребно посебно мешање земљишта, а не исто као и земљиште у башти.

Контејнери праве спектакуларне композиције које се могу брзо промијенити, штавише, ако биљке цвате у неком својству, оне се замјењују другим. Помоћу контејнерских гредица лако можете и брзо маскирати бунаре за компост или шахтове.

контејнери

Најчешћи типови контејнера су:

 • лонац или ваза;
 • Кутија, обично правокутна или кубична;
 • Урна - контејнер са постољем и ручкама;
 • Бовл - ниска кутија, пладањ;
 • Бачва - цилиндрични контејнер;
 • Кошарица са металним оквиром, са унутрашњом облогом. Кошаре се или монтирају на носач, или се вјешају на припремљене споне.

оригинал цветни кревети

Кловнна куци за псе

Оригинални украс кућице за псе или кућне градње бит ће цвијетница постављена на његов кров. Поред тога што кућа за пас добија леп и елегантан изглед, цветна гредица на крову има и практичну функцију - земља регулише температурни ефекат. Зими се одржава топлим, а љети штити од прекомјерне топлине.

Цловн он а сх схое

Како могу направити такав дизајн? Кров штанда је направљен у облику фиоке, при чему се води рачуна о доброј изолацији од влаге, покривању дна густим филмом у неколико слојева, или уградњом пластичне или металне посуде. Резервоар је напуњен мешавином земљишта (на дну потребног дренажног слоја) и засађен површинским кореновим системом. Често се ради о прекривању земљишта, а могу се користити и неке саксије.

Још једна могућност - на површини кровне кутије су посуде с цвијећем, а интервали између капацитета су прекривени тресетом.

Алпски врт у бетонској посуди

Стварање алпског брда захтијева пуно слободног простора, али љубитељи планинских биљака увијек ће пронаћи излаз из тешке ситуације. Минијатурни алпски цвијет може помоћи у украшавању дворишта властитим рукама. За израду алпског мини-врта можете направити бетонски контејнер са хипертензијом - бетон са тресетком или купити готов контејнер од бетона или камена. Висина контејнера је мала, висина тла не прелази 15 цм, а на дну треба да буду отвори за ослобађање вишка влаге и слој дренаже. Послеискрцавање биљака, површина земље заспи са шареним шљунком, који спречава сушење тла и даје декоративну композицију. Постоје и многе друге врсте бетонских гредица.