Декоративне колоне сухозида властитим рукама: 3 фазе инсталације

Интересантно и необично украшавање ентеријера помоћи ће украсним стубовима од гипсаног картона, а донедавно су колоне у унутрашњости служиле као носачи. Сада, у већини случајева, ови елементи играју декоративну улогу у дизајну. Фалсх колоне су постале саставни део класичних и модернистичких стилских праваца. У облику могу бити квадратни, правоугаони или кружни, а троугласти се појављују рјеђе. Поред главне функције - декорација унутрашњости ступа може послужити као декоративна кутија за комуникацију или основа за дизајн намјештаја, као и за зонатор прилично пространу собу или украсне лукове. Како властитим рукама направити сличан елемент интеријера? Размотрите једноставан пример.

Колона сухозида властитим рукама: припремна фаза

Свака конструкција сувог зида захтева детаљан цртеж који ће помоћи у одређивању његовог дизајна и израчунавања материјала. За правилан пројекат, морате знати пречник будућег дизајна, његов облик и висину. Такође, важна фаза је припрема неопходног алата.

Инсталација сухозидних колона је могућа само ако постоје сви потребни материјали и алати за рад

Наиме:

 • Нож на сувом или електричном апарату за бријање;
 • Маказе на металу или бугарском;
 • лестве;
 • трака и трака;
 • Владар и оловка;
 • нагиб и ниво;
 • Одвијач, електрична бушилица и чекић;
 • Спатуле и конструкцијемиксер;
 • ваљак;
 • Циркуси (у случају округлог облика производа).

Арсенал материјала укључује метални профил, плоче сухозида, причвршћиваче, прајмер, серпентин и кит. Ако планирате колону уз присуство спољашњих углова, биће вам потребна перфорација за њихов дизајн.

Како направити колону сухозида: поставите оквир

Труп је носива структура свих производа. Он поставља облик будућег елемента ентеријера, тако да инсталација почиње његовом колекцијом. Када је локација будуће колоне већ одређена, нацрт је припремљен и површина припремљена за рад, могуће је наставити са инсталацијом.

Приликом постављања колоне потребно је прво монтирати оквир конструкције

Уређај за слагање:

 1. Контура секције колоне се наноси на плафон, затим се слика преноси на под користећи ласерски ниво или нагиб и оловку. У овој фази треба обратити посебну пажњу на тачност означавања. Иначе можете покварити све поправке.
 2. Надаље, из металног профила израђени су углови и причвршћени за подне и стропне типле дуж контуре маркирања. Они ће послужити за поправку регала. Врло је важно јасно ојачати елементе једни против других, тако да је конструкција равномјерна.
 3. Узима се стабилан профил и сече на вертикалне елементе решетке, у складу са параметрима цртежа. Број регала је одређен тежином материјала и функционалним оптерећењем колоне.
 4. Носачи се причвршћују за угловепомоћ са завртњима.
 5. За ојачање оквира између регала, краткоспојник се монтира хоризонтално и дијагонално.

Ако колона служи као кутија за прикривање цијеви водоводне инсталације, боље је поставити звучни изолатор унутар оквира.

Покривање колоне сухозидом

Ова фаза се може разликовати у специфичностима уградње сухозида и припреми неопходних елемената. На пример, у случају округле колоне, материјал ће морати да се савија, у зависности од пречника конструкције. Правокутни или квадратни ступац у овом плану је лакши, међутим, постоје његове нијансе.

Обвезни корак при инсталацији колоне је исправна ознака сувог лима

Причвршћивање сувог зида на пример квадратног облика производа:

 • На листовима ГКЛ-а се врши означавање потребних елемената и сечење материјала помоћу грађевинског ножа или алата.
 • Скелет је причвршћен на оквир помоћу саморезних вијака. Размак између ушица за причвршћивање не смије прелазити 15 - 20 цм, а шарке саморезних вијака треба лагано умочити у гипсану плочу.

У овој фази, када се завртањем завртњи, важно је да се не прода сам суви зид. Деловати треба бити опрезан. Када је цео оквир скривен испод сувог зида, колона се обрађује.

Црна и украсна декорација колоне

Корак обраде укључује уметање шава, скретање и поравнање површине. Спојеви се режу кроз резач, стављају се у кит и запечате серпианком. Док се кит смрзава, можетенаставите до спољашњих углова дизајна. На висини колоне се реже перфорирана и причвршћује се на спољне углове пунила. Овај елемент ће служити као нека врста сигнала приликом изравнавања површине. Затим се поставља подна плоча. Када се кита на зглобовима и угловима замрзну, можете наставити да поравнате целу површину колоне.

Специјалистима се саветује да обрате пажњу на завршавање колона спина гипса

Приликом одабира материјала, можете одабрати свој избор на свестраном пунилу. Наноси се у једном слоју и сасвим је погодан за даљи декоративни третман.

Када површина постане потпуно сува, могуће је прећи на декоративну обраду колоне. Опције дизајна су довољне за прави избор. Колона се може третирати декоративном жбуком или течним тапетама, обојеним акрилном бојом, украшеном плочицом или каменом. Једина ствар која се мора узети у обзир је да је подна плоча већ причвршћена на крају украсне декорације.

Урадимо то како треба: колоне сухозида (видео)

Да би колона од гипсаних плоча имала потпуни изглед и идеално се уклопила у унутрашњост просторије, важно је придржавати се два правила дизајна: колона се може спојити са цјелокупним дизајном или бити свијетли нагласак у унутрашњости. Зато је важно правилно покупити облогу.

Детаљи: колоне од гипсаног картона сопственим рукама (примери фотографија)

)