Декоративна ограда (45 фотографија): универзална ограда од панела, пластике и манзела за врт, ограда од бора, брезе и трупаца

Ограда на локалитету служи за заштиту одређених подручја и подручја како би се избјегли уљези у подручју непожељних гостију, заштитили зелене плантаже од оштећења животиња, разликовале функционалне дијелове домаћинства, ознаку контуре цвијета и погодност бриге за биљке.

Ово је неопходан елемент организовања простора локације, тако да његов изглед мора задовољити одређене захтјеве. У модерним кућама функционална намјена комбинована је с декоративном функцијом ограде, која је постала саставни дио крајобразног дизајна. Које карактеристике декоративне ограде ће помоћи да се уједине и унитарне и естетске функције, размотрите детаљније у овом чланку.Карактеристике

Традиционално, ограда се користи за затварање земљишног посједа и налази се по цијелој контури. Спољна ограда је два типа: заштитна, направљена је континуирана, непробојна за видике, или лагана, транспарентнија - таква ограда је намијењена само за одређивање граница локације.

У првом случају, ограда је направљена од опеке, камена, бетона, профила или ограде висине два метра и више. Ова ограда је изведена без средњих прозирних уметака, потпуно изолује територију.

Дизајнери са декоративним украсом дају такву монолитну ограду декоративним ефектом и често покушавају да изгладе и олакшају масивност дизајна кроз избор материјала, специјално осветљење иландсцапинг


У савременим викенд насељима са заштитом нема потребе за прављењем масивне чврсте ограде, тако да су лијепо уређене вртне површине ограђене металним дијеловима. Прво место међу најелегантнијим дизајном заузимају ковани распони са каменим стубовима.

Ово је најскупља врста ограде. За њену јефтинију употребу користите мале уметке од кованих елемената у конвенционалној металној огради на бетонским или челичним носачима.

Висина таквих набоја може варирати од врло малих до 3-4 метра. Металне ограде пружају поуздан ниво сигурности, допуштају другима да се диве љепоти крајолика и цвјетним биљкама.


Ове врсте ограда односе се на капиталне структуре, служе више од једне деценије, гарант су сигурности и не губе своје естетске квалитете током читавог животног вијека, али захтијевају уређај за пуну подлогу од гомиле или траке, радове ископа за монтажу рова испод темеља, ослонац за темеље стубова

Функција одређивања границе земљишта може се остварити у лакшим и ваздушним конструкцијама. Универзалне ограде од дрвених елемената, израђене од пластике или лаких металних конструкција, обично нису велике - од 1 до 1,5 метара. Њихова структура има транспарентне уметке и не омета добросуседске односе. Таквој огради није потребан ојачани темељ, шипови су ојачани финим дробљеним каменом и испуњени цементом директно у бунар без производње оплате. Лаганадекоративни дизајни дају лакоћу ограде и складно се уклапају у природни пејзаж.


Радни вијек таквих ограда је прилично велик, али с времена на вријеме захтијевају обнову вањске фарбе или замјену неких дијелова. Функција безбедности у овом случају је секундарна, заштита се обезбеђује само од инвазије животиња или живине.

Посебан тип декоративних ограда - сепаратора функционалних зона. То су веома лагане декоративне структуре које се укопавају у земљу, претходно третиране корозијом. Дијелови ограде се уопће не могу фиксирати у земљи, али имају посебне регале. Имају малу висину - од 0,5 до 1 метар. Њихов дизајн је декоративан и представља јединствен ансамбл са суседним пејзажом. Најчешћа опција за употребу ових ограда је палисада.

Захтеви за ове ограде су ограничени на декоративни ефекат изоловања једне зоне од друге унутар локације. Приликом промене декорације цвећа или локације базена на локацији, ове ограде се замењују или преносе на друго место.

Посљедња функционална зона ограде за цвјетњак - висина од пола метра. Ови рубници имају много материјала за израду, неограничене могућности за дизајнерска решења, расположива за сопствену производњу. Разликуј по услузи од деценија (ивичњаци од природног камена и метала) до једне сезоне (лим са врбе).

Да би се створио складан пејзаж на локацији фарме потребно јеодабрати врсту ограде, њен облик и материјал у стилу општег дизајна зграда и декорације стаза.материали

Сви материјали се не могу користити у производњи разних врста ограда. За главну ограду око викендице изаберите циглу, клинкер, завршни или декоративни камен. Ове ограде изгледају веома чврсто. Истина, довољном дужином створите монотони и благо досадни зид.

У таквим случајевима, комбинација материјала и висина ограде је успешно решење. Лучна конструкција лета с уметањем умјетничке ковања раздваја серију и даје огради разноликост.

Складна комбинација камена, ограде, испрекидане линије темеља ограде и слике терена може постати откриће за власнике имања.Дизајнери нуде употребу округлог камена за обраду масе пролаза. Овај третман се може изабрати у правој боји и створити елегантну ограду. Умјетнички украс монотоног камена или опеке у облику одређеног узорка или орнамента даје умјетничкој вриједности умјетничку вриједност.

Декоративни бетон остаје најпопуларнији материјал за израду ограде. Произвођачи нуде разне боје и боје бетонске конструкције, употпуњују се стубовима, имају четири дијела панела и специјалне арматуре за причвршћивање дијелова, врло су једноставни за уградњу, издржљиви су, издржљиви и лијепе ограде.Други традиционални материјал заукрашавање ограда је дрво. Овај издржљиви материјал за животну средину, који је интересантан својом прекрасном влакнастом структуром, савршено се уклапа у пејзаж у руралном стилу. Данас су дизајнери пронашли многа уметничка решења за ограду од Манзела - другачији облик дрвене ограде. Таква ограда изгледа модерно и модерно.

Постављање и величина стаплера могу бити најбољи.За производњу дрвених ограда користити црногоричне, листопадне или егзотичне врсте дрвећа. Њихова примјена је ограничена само процијењеном цијеном ограде. Демографска цена има боров или бреза сафир. Бор због високог садржаја смола има високу отпорност на труљење. Ограда од храста или ариша постали су издржљивији током година, ови материјали су најтрајнији. Поуздане и функционалне ограде од трупаца у националном руском стилу.

Изузетно бамбус. Ствара посебну атмосферу тропа, посебно са додатним дизајнерским техникама као што је позадинско осветљење. Необично популарне ограде направљене од шина у облику решетке. Ове ограде добро изгледају са енглеским стилом.Омиљени материјал за домаћу лагану баштенску ограду је винова лоза. Мајстори са задовољством су лутали лутке. Њихова производња није тешка. Густе гране се једноставно продубљују у земљу на истој удаљености једна од друге и попуњавају простор између њих дугим, флексибилним гранама. У средњој стазиНајраспрострањенији материјал за израду коситра је врба.

Сви дрвени делови су третирани специјалним композицијама да би се спречили неповољни временски услови и продужио живот.

Металне ограде једноставног облика, решетке и решетке претварају се у декоративну конструкцију са уметцима од камена, ковања, дрвећа, елемената за осветљење и декоративних биљака.

Висина склопа може бити у распону од цвјетних гредица до високих чврстих ограда. Металне ограде се лако монтирају, јер се састоје од модула који висе на ослонцима. Модерни метални делови служе и за заштиту територије и за креирање посебног стилског изгледа. Прозирност и узорци чипке дају визуелну лакоћу дизајна уз задржавање снаге и недоступности.


Пластика се користи за мале ограде цвјетњака или дрвећа, служи за заштиту од гажења и задирања домаћих и дивљих животиња. Висина таквог склопа не прелази метар, његова чврстоћа је мала, јер се пластика сруши под утицајем ултраљубичастог зрачења и негативних температура. Живот пластичних баријера може се продужити ако се ограда уклони током зиме. За позитивне особине укључују једноставност инсталације - носити се с њом чак и старије особе, способност да се преселе на друго мјесто када мијењају излагање цвјетњака и свијетле палете облика и боја.


Данас произвођачи нуде широк спектар метал-пластичних елемената за ограду, што нијегубе декоративне квалитете. Ови дизајни се одликују повећаним вијеком трајања и не изгарају на сунцу. Могу се користити као мултифункционалне ограде.

Нису сви земљопоседници ограде отворени за своје срце или постоји потреба да се заштите од сјеверних вјетрова, али не желите да замарате дизајн каменом или чврстом оградом. У овом случају, приступачан и јефтин изолациони материјал је поликарбонат. Метални оквир ојачава слој поликарбоната, а овај дио је објешен на пост-отпорност.

Поликарбонат је доступан у различитим бојама, међу којима можете изабрати тон који одговара дизајну куће.

Стаклене ограде су скупље и ломљиве ограде од поликарбоната. Али у декоративне сврхе и да би се обезбедио потребан ниво осветљења, користе се и на приватним парцелама. Нестабилност на спољашње механичке утицаје надокнађује стилска лаконичност материјала и трајност. Стакло дозвољава укључивање вањског окружења у крајолик сусједне територије и заштиту унутрашње микроклиме.

декор

Најпопуларнији правац употребе украсних ограда је зонирање локације. Уз помоћ ограде можете сакрити градско подручје, заштитити дјечје игралиште или створити приватност простора за врт.

Дечији кутак је традиционално ограђен пластичном оградом. Када деца одрасту, могу се уклонити, а површина дворишта или плантажа се проширује. Патио је намијењен за лагане разговоре гдје можете сигурноседите на кафу или попијте чашу вина. Елегантна украсна ограда ће вам помоћи са својим стинграи.

Следеће сезоне, можете сачувати ову област, или можда неку другу, не мање лепу улицу или дрво, где желите да померите декоративну ограду.


Стаклене ограде традиционално се користе за оградне базене и палубе за сунчање. Базени су ограђени како би дјеца могла пливати само под надзором старијих рођака. У сунчаном времену можете се сунчати, не бојати се сјеверних хладних вјетрова и уживати у окружењу.

Трендни правац у дизајну пејзажа био је употреба габиона за зонирање територија. Габион је метална мрежа испуњена камењем. Ове ограде су веома издржљиве и носе функцију очувања нагиба локације. Габиони су незамјењиви за терасирање подручја, уз њихову помоћ, лијепо изравнавајуће олакшање.

Различити типови лименки су незамјењиви за подручје града. Украшени предметима сељачког домаћинства, постају украс домаћинства.


Професионални савјети

Да бисте створили дивну декоративну ограду, не заборавите на декорацију поврћа. Чак и најнезахтјевнија и монотонија ограда ће процветати јарким бојама, ако се посадите близу цветних винограда клематиса.

Ружа која је отпорна на мраз, обилује цвјетањем Фламанси ће постати живи декоративни елемент.


Огромна улога у перцепцији пејзажа, окружена оградом, репродукује позадинско осветљење. Уклања монотонију и олакшава баријеру. Вриједи потрошитинапор за невероватан ефекат додавања светлости.

Популарни материјал је валовита плоча. Са свом својом практичношћу естетске особине остављају много да се пожеле.

Када се користи профилни лист, неопходни услов је додатна декорација, било комбинацијом других материјала или неуобичајене боје.


прекрасни примери

Матирано стакло у комбинацији са дрвеним распонима у минималистичком стилу.

Клизна ограда је од интереса. Његова локација се лако мења у зависности од потреба. Орнамент украса метала у дрвеном оквиру краси обалу.

Ограда од најсветлијих модула која је откуцана даје се оријенталном бојом терена.

Арт Ноувеау стил је освојио не само унутрашњу, већ и спољну опрему.

О томе како направити лагану и лијепу декоративну ограду, погледајте сљедећи видео.