Да ли ће ЛЕД жаруље горети?

У продаји ЛЕД сијалица појавило се не тако давно, па је питање да ли се ЛЕД жаруље грије или не, брину многи. Да бисте пронашли одговор, потребно је да разумете дизајн уређаја за осветљење заснованих на светлећим диодама (ЛЕД).

Неколико речи о изградњи

ЛЕД лампе су сложен електронски уређај чији је дизајн подељен на неколико делова:

  • Распршивач. То је стаклена или пластична посуда која служи за равномјерно распршивање свјетлосног тока.
  • Чипови - емитују светлосне диоде.
  • Штампана плоча - мјесто на које су монтиране ЛЕД диоде. Изводи се од материјала високе топлотне проводљивости.
  • Радијатор - конструкција материјала високе топлинске проводљивости. Служи за одвођење топлоте.
  • Возач - напајање за ЛЕД диоде, служи за претварање наизмјеничног напона 220 В у напајање, неопходно за нормалан рад ЛЕД диода.
  • База - важан елемент, запослени за повезивање сијалице са држачем лампе.

Из конструкције је видљиво да се ЛЕД лампе загревају, а за уклањање ослобођене топлоте уграђује се радијатор из специјалног материјала са високом топлотном проводљивошћу. Радијатор у ЛЕД сијалици је дизајниран да уклони топлоту из једног загрејаног дела - групе ЛЕД диода. У овом светлосном инструменту се не загрева ниједна сијалица или база (под условом да је у нормалном контакту са касетом). Изолација топлотне енергије настаје само на кристалима ЛЕД диода,од њих и топлина се даје.

Зашто се ослобађа топлотна енергија

Као и код других елемената осветљења, фактор конверзије потрошене електричне енергије у свет од ЛЕД диода не достиже 100%. Модерни модели имају ефикасност од 30-40%. Остатак утрошене електричне енергије се расипа у облику топлоте. Да бисте разумели зашто ЛЕД светли, потребно је детаљније размотрити његове елементе који емитују светлост.

ЛЕД диоде имају потпуно другачији физички принцип, различит од филамента. Због тога се ЛЕД жаруље не загријавају попут жаруља са жарном нити и не загријавају простор око њих. ЛЕД је полупроводник, а топлота је изолована на кристалу полупроводничке транзиције. Ако не уклоните топлоту са овог места, онда се кристал прегрева, што доводи до његовог сагоревања. ЛЕД сијалице користе снажне ЛЕД диоде, дизајниране уз кориштење неколико кристала одједном. Екстракција топлоте из таквих емисионих светлосних диода је посебно важна. Због тога су полупроводнички кристали моћних ЛЕД диода монтирани на посебну подлогу од материјала високе топлинске проводљивости. ЛЕД диоде, у ЛЕД лампи, инсталиране су на штампану плочу, која такође има добре вриједности проводљивости. Тискана плочица је причвршћена на радијатор. Све у свему, овај целокупни дизајн обезбеђује ефикасно одвођење топлоте из полупроводничке транзиције и обезбеђује дуг век трајања светлосних диода.

Из горе наведеног, поставља се друго питање - којетемпература ЛЕД лампице? Овај параметар нема тачан број, јер зависи од многих параметара: температуре околине, материјала радијатора, снаге сијалице, произвођача, квалитета монтаже. Ако говоримо о просеку, онда је овај показатељ на скали од Целзијуса 65-70 степени.

Мало о меритима

ЛЕД сијалице су еколошки најприхватљивије и сигурније од свих врста лампи које су данас присутне на тржишту. Не садрже паре живе, као луминисцентне, и не експлодирају са ширењем масе фрагмената, као модерне ниске квалитете жаруља са жарном нити.

Животни век ЛЕД сијалице мери се на десетине хиљада сати. Према томе, његова већа цена током дугог временског периода је компензована значајним уштедама енергије.