Да ли је Ваго Терминалс ожичење за ожичење?

Већ смо размотрили низ постојећих метода повезивања жица у кућној електричној мрежи. И дошао је до закључка да су недавно електричари постали незамјењиви помоћници - све врсте самозатварајућих терминала. Међу свим производима који постоје на тржишту електричних производа, најбоље је препоручити Ваго терминале. Посветимо им овај чланак, а говорићемо о уређају, предностима, параметрима, врстама и карактеристикама примене таквих самозатезних елемената.

Уређај и технички параметри

Стезаљка је стезаљка равног опруга, која циједи површину жице са свим њеним простором и не наноси јој штету. Стезна спојница обезбеђује одличан контакт захваљујући високо концентрованој сили стезања која ствара ниску прелазну отпорност преко контактне површине.

Електролитски опружни бакар са меком, покоситом површином користи се за израду трачница за струју. Површински премази су од легуре коситра и олова (60% коситра и 40% олова), који дуго штити од корозије.

За производњу стезних опруга користи се високо квалитетан аустенитни хром-никл челик, који има врло високу влачну чврстоћу.

Као изолациони материјал користити полиамид. Има низ предности:

 • да су процеси корозије апсолутно неутрални;
 • карактерише га само-гашење;
 • тешко је запалити.

За терминале вагона током рада, доња гранична температура јеВредност је -35 ° Ц. Горњи температурни индекс краткотрајног дејства - од 170 ° Ц до 200 ° С (у зависности од типа терминала).

Конектори овог типа користе се не само у кућним електричним мрежама, већ иу индустријској производњи. Према томе, њихове техничке карактеристике имају веома широк спектар вредности:

 • пресеци живих жица - 0,08-95 мм2;
 • радни напон - 100-1000 В;
 • номинална пропусна струја - 6-323 А.

предности терминала

Ваго терминали имају значајан број предности:

 1. За време рада они не захтевају никакво одржавање.
 2. За сваку од прикључних жица налази се посебна стезаљка.
 3. Веза не захтева додатну изолацију.
 4. У току рада самозатварајуће стезаљке овог типа су апсолутно сигурне, јер потпуно искључују могућност додиривања особе на делове који носе струју.
 5. На месту контакта прикључка Гас-непропусност, елиминишући сваку могућност оксидације голих живих.
 6. За повезивање жица помоћу таквих терминала, електрична енергија не захтијева никакав додатни напор или посебна знања и вјештине. Монтажа је различита у брзини и прецизности, чак ни не требате користити елементарни одвијач. Ово је огромна предност у случајевима када жице морају бити инсталиране у тешко доступним мјестима и великим количинама, или за рад у лошим свјетлосним увјетима.
 7. Клипни конектор Вагон има компактне димензије.
 8. Ако је потребно, спој се може лако прерадити.
 9. Захваљујући опругама, Ваго терминални блокови су отпорни на ударце и високу отпорност на вибрације.
 10. Подноси прекомјерну влагу, дјеловање агресивних медија (нпр. ПММ) и високе температуре (будући да су израђени од материјала категорије запаљивих материјала).
 11. Будући да су стезаљке опруге постављене на одређеном раскршћу, сила стезања је оптимална. Тиме се елиминише вероватноћа деформације температуре или оштећења жица. Тако Ваго терминали пружају поуздану контактну везу за цео период рада.
 12. Разводна кутија са таквим прикључцима је увек сигурна у ред и естетски изглед.
 13. Па, наравно, плус сви терминали имају могућност да повежу жице различитих метала (на пример, бакар + алуминијум).

Једини недостатак је то што би конектори требали бити смјештени на мјестима доступним за преглед и рад у било које вријеме. Но, такав недостатак није само Ваговски терминали, то је својствено апсолутно свим конекторима.

Врсте, типови, серије

Сви произведени терминали произвођача "Ваго" подељени су у различите серије. Они су класификовани према врсти жица за које су намењени. Такође, стезаљке се разликују по томе што су неке серије потпуно испуњене у пасти, док се друге производе без њега.

И још једна разлика између стезаљки према врсти стезања:

 • равна оплата (жица је причвршћена под еластичним плочама);
 • ЦАГЕ ЦЛАМП (пљосната стезаљка);
 • ФИТ - ЦЛАМП (стезање помоћу контактног контакта).

Терминали који спајају стезаљке фирме "Ваго" постали су најкориштенији за спајање расвјетних тијела, за повезивање жица у разводним кутијама и преклопима. Погледајмо најпопуларније моделе.

Карактеристике серије 733

Постоји јефтин тип клипова који је означен као Ваго 733. Ова серија је дизајнирана за појединачно пребацивање уживо. Они немају полугу, а жица се фиксира унутар шипке помоћу унутрашње браве, чини се да угризе вену и не дозвољава јој да се креће у супротном смеру.

Терминали овог типа пројектовани су за напон до 400 В, номиналну струју - до 20 А. Користе се за повезивање жица једноструког дјеловања.

Неки модели су направљени од пасте која има заштитну функцију и омогућава пребацивање алуминијумских жица (спречава оксидацију). То су модели изведбе сиве боје.

Стезне стезаљке имају транспарентно тело и обојене уметке. Модел са транспарентним телом сматра се савршенијим, јер даје могућност контроле процеса спајања вена, као и квалитет његове фиксације у терминалу.

У терминалу 733 постоје две варијанте за пребацивање бакра са алуминијумом. Купите копчу без пасте и купите одвојено проводну пасту, коју уносите у гнијездо, гдје ћете причврстити алуминијску жицу. Или обратно, купите пасту са пастом и пажљиво је очистите у гнезду где желите да убаците бакарну жицу.

Процес пребацивања је веома једноставан. Смола се мора очиститиизолациони слој 10-12 мм и уметнути га до граничника.

Сама жица се може увући помицањем, али ће захтијевати много труда. Јасно је да у будућности нећете моћи да користите ову стезаљку, јер када се ожичење у њој деформише, фиксира контакт унутрашње браве.

Ваго 733 се ослобађа у варијацијама од два до осам диал-уп жица.

Сее 733 сериес ин тхис видео:

Карактеристике серије 222

За повезивање вишежилних жица користите Ваго 222 терминале.

Ови клипови имају бројне предности у односу на друге:

 1. Они се могу поново користити.
 2. Механизам за закључавање чврсто и поуздано фиксира жицу у обујмици.
 3. Брза дијагностика грешака у напајању. Да бисте позвали и утврдили оштећено подручје, једноставно је уклонити жицу из стезаљке, позвати тај круг и, ако ради исправно, фиксирати проводник назад. Док ће увијање захтијевати сличну дијагнозу, уклоните изолацијски слој, окрените жице, а затим их поново увијте, изолирајте их.
 4. Серија Ваго 222 има посебан правоугаони утор кроз који можете спојити сонду тестера и скенирати нулту фазу, одредити радни статус контакта.

Крајеви ове серије имају наранџасте полуге. Пребацивање је такође веома једноставно. Полуга се подиже и притом се притисне опружна копча. Оштећени кабл или жица се убацују у отвор, након чега се полуга спушта и сигурно причвршћује за жицу.

Овим моделом можете спојити вишежилне жице са једноструким ланцима. Серија 222 је произведена без пасте, дизајнирана за напон до 380 В, називне струје до 32 А. Користи се не само за расвјетне уређаје, већ иу разводне кутије.

Прочитајте више о серији 222 у овом видеу:

Другие серии

У стезаљкама серије 273 могуће је спојити до три жице у пресјеку од 1,5 до 4 мм, опремљене унутар пасте, што омогућава рад с алуминијским жицама.

Серија 274 је намењена за кола расветних уређаја, намењена за прелазак жица од 0,5 до 2,5 мм 2. Модели су са пастом и без ње (за бакарне жице).


ваго 243

Серија 243 с правом може бити класификована као "микро", радна струја таквих терминала је до 6 А.

Стезаљке серије 862 користе се само за бакарне проводнике, могу спојити двије до пет жица у дионици од 0,5 до 2,5 мм 2. Забрањено је причвршћивање кућишта такве клеме на било којој основи помоћ са завртњима.

Производе се и стезаљке серије и ожичење се може изводити без уклањања изолационог слоја на језграма. Њихов принцип деловања заснива се на употреби другачијег контакта. Ово је један од најновијих развојних решења компаније Ваго, који увелико поједностављује и убрзава имплементацију инсталационих радова.

Неколико савета за коришћење Ваго-а

Ако намеравате да користите сличне терминале у мрежама за осветљење или у другим уређајима са тренутним ограничењима до 10 А, ондаСигурно користите Ваго стезаљке, овдје нема нијанси или нијанси.

Када се користе терминали у мрежи са оптерећењем од 10 до 20 А, чиста површина водича игра важну улогу. Додатно, сигурносни уређај (10, 13, 16 или 20 А) мора бити инсталиран у кругу.

Приликом утовара преко 25 А, боље је одбити употребу Ваго терминалних стезаљки и користити лемљење, заваривање или савијање жица.

Можете самостално повећати поузданост спојне стезаљке, на примјер, Ваго 733. Ако ваш терет достигне граничне вриједности, учините то. Очистите жице спојних жица за 20-30 мм и уметните их као што би требало бити у прикључном блоку. Сада окрећите спону у смјеру казаљке на сату, окрените преостале голе дијелове жица и изолирајте их. Будите сигурни да је поузданост овог контакта нарасла неколико пута.

Како разликовати лажне?

Произвођач Ваго је био најбољи продавац електричне робе. Да не би купили јефтино фалсификовање, проверите разлике између немачких и кинеских производних терминала. Прво, оно што можете видети у продавници на екстерној ревизији производа:

 1. Заставе (или полуге) на кинеском сплету тамнијих (или чак прљавих) наранџастих тонова, на немачком су светлије и светлије.
 2. На крају оригиналног производа налази се натпис "Ваго", на кинеском исјечку се ништа не пише.
 3. На полеђини терминалаНемачки произвођач поставља шематски приказ употребе и величине жица за скидање. На кинеском, задња страна је чиста, ништа није написано и није нацртано.
 4. На немачкој страни терминала дате су две вредности - радни напон и номинална пропусна струја. У кинеском - написан је само напон од 250 В.

Ако погледате унутрашњи део обе копије, онда на први поглед све изгледа исто. Али ако извучете контактну траку, видећете да је кинески произвођач двоструко тањи од онога на немачком. У оригиналном терминалу контактна трака НЕ ​​сија, кинески привлачи магнет.

За више детаља о лажима погледајте овде:

Основне информације о самоуређеним Ваго терминалима које смо покушали да пренесемо вама. У кућној мрежи постоји много места за њихово коришћење. Стога, ако не можете напустити стари гранд твист метод, препоручујемо вам да размислите о напреднијим технологијама. То је тако једноставно, брзо и, што је најважније, јефтино.