Чишћење бунара: основне технике и 3 корака

У бунарима било ког типа обавезно је да буду чисти, постоје два главна типа бунара - осовина (имају дрвени оквир или бетонски рудник) и цевасти (бушотине). Карактеристика уређаја бунара било које врсте је следећи неопходни услов: одсуство депонија од 20-30 метара од бунара, септичких јама, ровова, итд., Јер ове структуре загађују воду из бунара. Поред тога, треба рећи да је чишћење бунара било које врсте - неопходно, али је повезано са повећаном опасношћу за живот и здравствени рад.

Како ефикасно чистити бунар: оно што треба да знате

Бушотине типа мина су по правилу обично загађене. Најчешћи узрок загађења је муљ, то јест, бунар се топи, а вода добија неугодан укус и карактеристичну боју.

Превентивно чишћење рудника треба вршити једном годишње

Осим насипавања, могуће је загадити бунар са сљедећим загађивачима :

 • смеће за домаћинство;
 • пао на лишће, гране;
 • Распадање органским;
 • отпадне воде;
 • Нафтни производи, итд.

У сваком случају, присуство загађења у бунару значајно утиче на укусна својства бунарске воде и може довести до болести и тровања. Због тога, како би се избегле негативне последице, потребно је спровести редовне инспекције бунара, као и планирано превентивно и капитално чишћење. Када је у питању доба године, корисно је извршити преглед и различите врсте чишћењаТреба напоменути да се капитално чишћење бунара врши по потреби - са погоршањем потрошачких својстава воде или током дугих (током године) једноставних бунара.

Међутим, преглед и превентивно планирано чишћење, углавном, обављају се након завршетка зимског периода.

У правилу, током екстерне инспекције бунара, потребно је оплеменити рудник, провјерити одсуство пукотина и пукотина у дрвеном оквиру или бетонској основи, итд. Цијеви бунара такођер провјеравају присутност механичких оштећења и ступња корозије.

С обзиром на превентивно чишћење рудника, он се обавља на сљедећи начин :

 1. Потребно је узети 1 жлицу мангана и раствара се у 10 литара воде.
 2. Раствор мангана се мора сипати у бунар и издржати изложеност 4-5 сати.
 3. Онда треба да пумпате воду из бунара.

Бунари су због својих перформанси санитарнији и чешће не захтијевају профилактичко чишћење.

Чишћење цевастог типа добро: када треба држати и шта треба урадити

Треба напоменути да често бунари захтевају велико чишћење, које треба извршити ако: бунар није коришћен током године, водени отпад је значајно смањен, вода садржи контаминацију и нечистоће, снабдевање водом се мења са доводом ваздуха. У основи, специјални уређаји се користе за чишћење бунара, посебно плоче.

Чишћење бушотина врши се уз помоћ посебних адаптација

Такав уређај се може направити ручно, а затим га очистити на следећи начин :

 1. Метална жица, чија дужина треба бити 1-2 метра виша од дубине бунара, причвршћена је за горњи крај прстена, на посебно направљеном прстену.
 2. Жљеб са каблом се ручно или помоћу витла спушта до дна бушотине.
 3. Након што је кобилица стигла до дна, потребно је неколико пута подизати и спуштати уређај, како би се сакупио нагомилани песак, глина, шљунак.
 4. Олуја са загађивачима, са витлом или ручно, подигнута на површину и очишћена од песка, итд. Манипулација се врши све док се вода диже, она неће постати чиста.

Бунари, упркос релативно "затвореним" перформансама у поређењу са рудницима, такође захтевају обавезну периодичну инспекцију и чишћење.

Чишћење бунара сопственим рукама

У случају механичке контаминације рудника и рудника, муљ се може очистити ручно или помоћу дренажне пумпе.

Користећи пумпу за дренажу, можете добро очистити рудник независно

Ручно очистити бушотину од муља према сљедећој схеми :

 1. Да би се бунар очистио, потребно је спустити се до рудника и напунити веверицу или канту са лопатом или лопатом, која се затим друга особа повлачи на површину земље.
 2. Пре него што се спуститетреба да предузму обавезне мере предострожности. Дакле, пре него што почнете спуштање, требали бисте бацити спаљени папир у рудник. Ако изађе пре него што уђе у воду, то значи да рудник угља скупља угљен-диоксид и да је потребно проветравати бунар помоћу цеви које се спуштају у бунар.
 3. Спуштајући се у бунар, човек мора бити обучен у чисте чизме од гуме и везан јаким конопцем за појас или имати кабл осигурања. Конопац (кабл) мора држати физички јака особа на површини земље.
 4. У сваком случају, да би се спријечила несрећа, чишћење бунара је неопходно када се површина земље за рад у бунарима прати 2-3 асистента, тј. Да се ​​сама бушотина строго забрани.

Механизовано чишћење рудничких бушотина врши се помоћу потопних дренажних пумпи. Општи алгоритам за спровођење овог типа чишћења је следећи. Покупите пумпу за потапајућу дренажу у складу са приближном количином воде коју треба испумпати. Такође, модел пумпе треба да буде дизајниран за ниски квалитет воде, тако да можете користити фекалне пумпе.

Пумпа мора бити потопљена на удаљености од пола метра од дна бунара и фиксирана.

Повремено подигните пумпу и очистите филтер пумпе. Приликом чишћења бушотина ручне или механичке методе, морате се придржавати захтјева заштите на раду, радити само уз примјену одговарајуће опреме иу присуству асистената.

Како очистити бунар у земљи властитим рукама

Као што је раније поменуто, у зависности од типа бунара, чишћење се може извршити исправно помоћу основних метода као што су: ручно или одводњавање помоћу пумпе у случају рудника; уз помоћ посебног уређаја - чипова, ако је бунар цевастог типа. Поред тога, понекад након механичког чишћења бунара, боље га је дезинфицирати, посебно у случају мијешане контаминације, на примјер, механичких нечистоћа у комбинацији с органском твари. Истовремено се као средства за дезинфекцију традиционално користе препарати на бази хлора, који се могу дезинфицирати водом. Клор у потребној количини, у складу са упутством за употребу, додаје се у бунар, прелиминарно израчунавајући приближну количину воде у њему. Затим се вратило или блок бушотине покрије поклопцем или тендом и остави на 6-8 сати. Након спровођења ове врсте дезинфекције, препоручује се да се вода потпуно пумпа најмање 2 пута.

Дезинфекција након механичког чишћења бушотине дезинфицира воду

Након дезинфекције, користити воду из бунара за пиће или кухање, након анализе резултата узорка воде која се изводи у одговарајућој лабораторији, потврдити њену прикладност и сигурност.

Како очистити бунар (видео)

Сумирајући, можемо рећи да је чишћење бунара различитих типова неопходна мјера, која би се требала проводити редовно користећи одговарајуће алате,опрему и уз обавезно учешће асистената.