Боје на бази воде: изаберите најбоље

Многи потрошачи, бирајући једну или другу врсту третмана стропа, често престану бирати боје са водом.

Предности и недостаци боја на воденој основи

Боје на бази воде - популаран, релативно јефтин, али истовремено и квалитетан завршни материјал. Структура боја за цијеђење стропа укључује воду, пигменте и полимере. У почетку има белу боју, која се може осликати у готово свакој боји.

Овај лак и лак има следеће предности:

 • не мирише
 • брзо се суши
 • еколошки
 • гашење пожара
 • парни пропелант
 • се лако примењује
 • нема потребе да се разблажује са хемијским растварачима
 • мали проток материјала
 • Руке и алати који се лако чисте након фарбања
 • широк спектар боја (могућност одабира појединачне нијансе)
 • релативно јефтина цена

Недостаци боја на воденој основи за зидове и плафоне су:

 • потреба за лакирањем на температури која није нижа од +5 степени
 • кристализација водене емулзије на негативној температури околине
Многи потрошачи се питају: која је најбоља водено-емулзиона боја за плафон. Да бисте одговорили на ово питање, прво треба да се упознате са постојећим сортама боја и лакова.

Врсте стезања боје за плафон

Тржиште грађевинског материјала представљало се широкоизбор боја на бази воде. Оне се међусобно разликују по главној компоненти.

силикат

Састав силикатних боја укључује течно стакло и пигменте за бојење. Силикатна водена емулзија обдарена је свим позитивним својствима водено-емулзионих боја: ватроотпорна, пропусност ваздуха, еколошки прихватљива, отпорност на хабање. Посебно је значајна добра отпорност на влагу и трајност након наношења премаза. Често произвођачи додају овој врсти боја и лакова производе специјалне адитиве који штите површину плафона од формирања гљивица и плијесни.

поливинил ацетат

Поливинил ацетатне боје се састоје од поливинил ацетатне емулзије, која се може пластифицирати (бојати се негативних температура) и не пластифицирати (не губи своје квалитете на минус температури околине). Такође, њихов састав укључује стабилизаторе, пигменте и пластификаторе. Треба напоменути да је ово најпрофитабилнија опција за стискање боје. Међу недостацима могу бити ниска отпорност на влагу и слаба отпорност на механичке ударе.

ацрилиц

Водено-емулзиона акрилна боја за плафон - мешавина водене дисперзије, која укључује полиакрилате. Ова врста боја и лакова има високу отпорност на влагу; након сушења формира површину која се може опрати детерџентима. Такође је удобан у примени, еластичан, отпоран на ултраљубичасто, еколошко, формира "прозрачну" површину, отпорну на абразију.

латек

Латек водена емулзија садржи латекс кополимере, који стварају површину која је чак отпорна на алкалне растворе. Али она се боји негативних температура, па је боље да је користи у грејном простору.

силикон

Силиконска водено-емулзиона боја за плафон - водена емулзија која садржи силиконску смолу. Може се наносити на било коју врсту површине.

Емулзија силиконске воде има многе предности. Способан је да сакрије пукотине до 2 мм ширине, има високу отпорност на влагу и добру паропропусност, као и високи покривач. Често постоји само један слој боје за постизање квалитетног премаза. Од недостатака треба напоменути прилично високу цијену за ову врсту боја и лакова. Силиконске водене емулзије су најпогодније за купатила и кухиње.

Обележавање боја

Домаће боје за водену дисперзију су означене алфанумеричким симболом. Затим постоје бројеви који указују на област примене ове врсте боја и лакова. Број 1 значи да је овај производ намијењен за вањске радове, а број 2 значи да се може користити само за фарбање интеријера. Често етикете емулзионих боја садрже вербални опис њихових главних карактеристика (врста боје, подручје примјене, намјена, премаз, мат, отпорност на абразију).

Најбоље боје за дисперзију воде

Најквалитетније водоотпорне боје су слике немачких произвођача.

Популарни немачки бренд\ тДуфапостоји на тржишту боја и лакова од средине двадесетог века. Захваљујући високом квалитету производа које производи, не губи своју позицију током свих ових година. Асортиман овог произвођача је прилично велик, што вам омогућава да одаберете њемачки водени премаз на стропу за готово било које пројектно рјешење.

Заштитни знакЦапаролсе такође доказао као произвођач висококвалитетних боја. Производи ове марке имају посебно високу отпорност на абразију и прање. Због чињенице да се Цапарол постројења налазе у многим земљама свијета, можете купити квалитетну боју на воденој бази за плафон по разумној цијени.

Из англешких жигов би требало да будеДулук . Боје овог произвођача нису само квалитативне и трајне, већ се и сматрају еколошки најприхватљивијим. Идеалне су за фарбање стропа у расаднику или спаваћој соби. За њихове недостатке може се приписати прилично висока цијена.

Туккурилаје најпопуларнија страна марка на домаћем тржишту. Дати финска компанија производи производе пристојног квалитета по врло разумној цијени. ТИККУРИЛА стално осавремењује своје производе и ствара нове врсте боја. Већина потрошача који користе овај производ остављају само позитивне повратне информације.

Ако изаберете бољи премаз за боју и лак на главној компоненти која је део ње, вреди остати на силиконској емулзији воде, која се сматра најбољом водено-емулзионом бојом за плафон. Има високу отпорност на абразију и влагу.Ако је планирани буџет дозвољава, боље је да се заустави ову врсту принудном боје за плафона. Оно што боље решити потрошача, на основу цена и производа својства.

Савети за избор, сликарства и складиштење

При избору одређену врсту боје би требало да почне од основа на којој ће бити примењен. Ако је плафон, који је требало да сликам, није добро припремљен, најбоље је да користите мат боје. Визуелно сакрити недостатке. Ако је плафон у просторији је низак, то је боље сликати сјајну боју. То ће визуелно повећати простор.

буи боље продавнице боје у којима се чувају топло, као водоемулсиии не воле ниске температуре.

Ако планирате да одвојите сликарску плафон мора прво да науче технологију ове врсте поправке. Пре сликања, будите сигурни прајмерисати површину и пустити да добро осуши. Препоручљиво је да пажљиво проуче правила сликарства које се налазе на етикети на купљене производе. Обавезан услов ефикасне квалитета сликао плафона је да одржава оптималну температуру у просторији у којој ће бити извршен посао.

Најбоље је да обоји таваницу са широким ваљком. Удаљеним местима паинт широк четкице слику. Висококвалитетни премаз се добија тек након наношења другог слоја боје, које треба примењивати управно на први. Пре наношења другог слоја прво мора да се осуши добро. Да заврши сушење плафона у просторији у којој је посао обавља безтребало би да постоји промаја и директна сунчева светлост не би требало да пада на плафон.

Лак и производе од лака држите на повољној температури. Поклопац посуде треба да буде добро затворен.

Која водена емулзија је боље изабрати за фарбање плафона, да се одлучи о самом потрошачу. Велики избор врста боја и лакова омогућит ће свима да пронађу најприкладније за цијену и квалитетну опцију.