Бојење стропова и зидова: потрошња боје

Боја за водену емулзију је изабрана за украшавање ентеријера и фасаде, јер има многе предности. И тако да се не испостави да то није било довољно или остављено превише, потребно је одредити колико му је потребно. А за то треба да знате како да израчунате цену боје за плафон.

Шта одређује проток боје приликом фарбања плафона

Број потребних боја ће бити под утицајем фактора као што су:

 • тип површине
 • прави избор алата
 • квалитет боја и лакова

Ако је плафон бетониран или направљен од необрађеног дрвета, он ће имати значајну порозност или храпавост. А то значи да ће се боја трошити више него када се наноси на пажљиво подлогу или претходно обојену површину. Према томе, при израчунавању укупне количине потребно је узети у обзир материјал од којег је направљен плафон.

Да би се смањила цена површине, препоручује се да се површина третира прајмером. У овом случају, требало би да буде на акрилној основи.

Ако је премазан, количина боје ће зависити од степена контаминације. Што је више загађења, већи број слојева ће бити потребан да би се добила квалитативна превлака. Најчешће се фарба врши двапут, што двапут повећава цену боје за плафон. Боље је уклонити јако прљаву воду за испирање, а водене емулзије треба мање. Стручњаци савјетују да се уклони стари креч од стропа прије бојења у сваком случају.

Такође, трошакзависи од типа алата којим се слика изводи. Када се користе ваљци са дугачком пилом или од пјенасте гуме, многи ће бити потрошени, јер ови материјали имају високу способност упијања. Препоручује се да узмете алат са средњом дужином влакна.

Потрошња утиче и на квалитет боје и састава лака. Да би добили жељени резултат, складиште, које је скупље, морат ће двапут сликати, а најјефтиније - три или више пута.

Како израчунати цену боје за стропове и зидове

Правилан израчун потребне количине воде ће спријечити непотребне трошкове. То можете урадити ручно или помоћу калкулатора посебно дизајнираног за такве прорачуне.

За израчунавање боје на плафону, потребно је направити сљедеће:

 1. Измерити дужину и ширину плафона;
 2. Израчуна своју област множењем њене дужине по ширини;
 3. Добијени резултат се множи са процијењеном потрошњом боје на 1 м2 наведену на паковању.

Добијамо обим лака у литрама који се наноси на плафон у једном слоју. Ако се планира неколико пута обојити, добијен резултат се мора помножити са бројем слојева.

Потребна запремина дисперзионог састава воде за зидове израчунава се на следећи начин:

 1. мери се висина, дужина и ширина просторије;
 2. Израчунава површину сваког зида;
 3. Добијене вредности се преклапају, односно добија се укупна површина свих зидова;
 4. Затим се израчунава укупна површина свих прозора и врата, тј. Необојених површина.
 5. Од укупне површине зидова потребно је одузети неотраживиме подручје.
 6. Добијени резултат се множи са процијењеном цијеном по квадратном метру (наведено на пакирању).

Као резултат, проток материјала за прекривање зидова у једном слоју. Овај резултат треба помножити са бројем боја.

Како обојити плафон и како смањити количину боје

Смањите количину боје која се користи за строп ће помоћи у правилној припреми за бојање, наношење спреја и бојење у складу са свим правилима.

Прво морате поравнати све површине. За ово можете направити малтер или спатулу. Раније су осликани зидови и стропови очишћени од старог премаза. Површина мора бити сува пре наношења завршног премаза. Радови се могу изводити на температури која није испод 5 ° Ц и тек након проучавања упутстава, јер неке композиције треба разриједити водом. Такође, требате темељно измијешати посуду за воду у отвореној посуди тако да она добије хомогену конзистенцију.

Након обављања свих припремних радова могуће је започети с бојањем стропа. Прво, насликан багет, ако га има. Уз помоћ конусног ваљка направљеног од порозне пене, обојена су мјеста њиховог приањања. Тада је нацртано тело багета. У ту сврху потребно је користити четкицу, јер ваљак неће добро осликати фигуриране елементе.

По завршетку радова са багетама,можете почети да сликате главни део плафона.

Приликом обављања посла морају се поштовати следећа правила:

 • Сликање треба почети са угловима и спојевима
 • Бојење је од најудаљенијих од угла врата
 • Урањање четке или ваљка у боју, уклањање вишка
 • Композиција се наноси по ободу стропа са траком од 3-5 цм, због чега се место њеног пристајања са зидовима или багуетима НЕЋЕ додирнути
 • Препоручујемо коришћење ваљка или прскалице за обављање основних радова
 • Последњи слој се наноси паралелно сунчевим зракама
 • Следећи слој се може применити тек након сушења претходног слоја
 • .

Док се нанесени слој суши, није могуће проветравати просторију. Неопходно је осигурати да нема нацрта. Такође, на осликаној површини није пожељно директно сунчево светло, иначе се могу појавити мрље. Не препоручује се употреба електричних апарата за сушење - нанети слој се може испухати.

Количина спреја боје зависи од многих фактора: врсте боје, њене припреме за сликање, исправности самог процеса бојења. Према томе, потребан износ у великој мери зависи од начина на који ће се посао обавити.