Боја за зидове Тиккурила: палета боја, перива сјајна боја, коју треба изабрати

Поред украшавања зидова помоћу лијепљења тапета у унутрашњости често се користи и слика. Зидна боја вам даје слободу избора из разних палета боја, лако се наноси на површину и способност да се брзо префарбате у другој боји. На руском тржишту, посебно место међу производима за боју и лакове је Тиккурила.

Карактеристике избора боје за зидове Тиккуриле

Од избора материјала за прераду зависи од квалитета резултата, типа ентеријера у целини и животног века. Такве важне карактеристике као што су стабилност и сигурност боја су првенствено због његовог састава. У зависности од тога, постоји неколико главних типова Тиццурилла боја са различитим карактеристикама, на основу којих се врши избор потребне опције.

 • Водено-емулзијско складиште је популарно на тржишту грађевинских материјала због својих вриједних карактеристика. Његове предности укључују лако и поуздано бојење различитих врста површина, недостатак реакције на ливаду и заштиту од пожара. Осим тога, завршни премаз са исправном бојом има лијеп изглед, а цијена задовољава купце. Водено-емулзијска боја Тиккурила може се наносити само на зид, претходно обојен сличним саставом или чистом површином, што је мали недостатак.
 • Алкидна композиција Тиццурила боја је подељена на емајл и кит. Међутим, ови се не користе за третирање зидова због присуства уља за сушење. Али за ову сврху погодна је варијанта цаклинезахваљујући ултраљубичастом зрачењу и великој брзини сушења. Посебно добро показује своје карактеристике на дрвеним површинама.


 • Силикатне боје имају много специфичних особина које их разликују међу другим врстама. На првом месту, отпоран је на појаву гљивица и плесни, отпорност на топлоту и водонепропусност. Нажалост, због присуства алкалија и лоше палете, рад и селекција боја постају тешки.
 • Адхезивна група је сама по себи буџетска и истовремено најнижа у смислу отпорности на влагу. Лако се наноси и не штети околишу. Али постоји значајан недостатак: у слабо проветреној просторији на осликаној површини формира се калуп.


Поред специфичних карактеристика о којима је горе речено, може се разликовати неколико основних критеријума, чија је усаглашеност за боју обавезна:

 • лако се примјењује;
 • преграда за брзо сушење;
 • нема оштрог мириса;
 • стабилност и дуг радни век.

Срећом, све модерне боје које се нуде на грађевинском тржишту, укључујући и бренд Тиккурила, су у складу са овим карактеристикама. Зато треба обратити пажњу на такве критеријуме као што је могућност коришћења апартмана и могућност складног одабира боја.

Могућност коришћења у стану

Сви грађевински материјали морају бити у складу са сигурносним стандардима, посебно ако се користе за унутарње уређење стана. Доступни су сви типови материјала за фарбање из Тиккурилееколошки и безопасно. Поред тога, у свом асортиману постоје и врсте боја као што су латекс, пена и акрил. Сматрају се најпогоднијим за употребу у стамбеним просторијама због свог сигурног састава и паропропусности.

Својство паропропусности осигурава одржавање угодне влажности зрака, па се такви завршни материјали могу примијенити у купаоницама. Безбедна композиција подразумева употребу безопасних компоненти. Тиккурила боје не изазивају појаву алергија код одраслих и деце, што потврђују бројни тестови.
Пре него што купите, морате се побринути да боја уради продужени рад у стану, односно да ће стабилно одржавати утицај ултраљубичастих зрака и слабе механичке радње. Осим тога, површина мора бити очишћена и стога мора бити отпорна на детерџенте. Тиккурила Еуро Песто 10 савршено се носи са честим прањем. Добијена површина која се испире није подложна јаким средствима за чишћење.


Избор материјала за дораду не мање важно зависи од типа просторије. Купатило треба да буде отпорно на влагу, за кухињу - отпорно на топлоту, за спаваћу собу - сигурно и паропропусно, а за халу - отпорне на хабање.

Тиккурила боја је способна да задовољи све захтјеве купаца:

 • Еуро 3 је одличан за дјецу и болнице;
 • Ремонтти Асса се користи на местима где је потребно стално чишћење, на пример, у кухињи;
 • Финнгард се често користи за сликањезидови продавница и супермаркета.

Одредите куповину која ће вам помоћи и врсту површине коју ћете обојити. На пример, група нијанси Хармони може да покрије дрвене, бетонске и циглене површине зидова. Тип фондације такође утиче на цену материјала. Ово је посебно важно у случају коришћења боје у боји. Зато што ће бити тешко наћи праву боју.Препоруке за избор боја зидова

Боја будућег премаза - други критеријум избора - одређује се у зависности од степена осветљености просторије. С једне стране, светле просторије захтевају посебну заштиту од сунчеве светлости. С друге стране, могу да користе другу палету: од беле до графитне. С друге стране, лоше освијетљене мале просторије боље је обојити у свјетлу топлих тонова. А са добрим вештачким светлом избор боје није ограничен ни на шта.

На избор боје утиче и стил ентеријера и општа намјена просторије. Смеђе нијансе у спаваћој соби пружају удобност, удобност и мир. Жути акценти у кухињи ће напунити ведрином и подићи ваше расположење ујутро. Неутрални тонови се често користе као главни, са њима најлакши начин комбиновања других боја.

Важан критеријум који се често превиђа јесте присуство блиставости. Сјајна боја изгледа спектакуларно и способна је да рефлектује светлост, чиме соба постаје светлија. Али, за разлику од њега, мат скрива неједнакости и храпавост зидова. Професионални дизајнери су способнихармонично комбинирају ове двије супротне карактеристике и стварају занимљив дизајн.
Ево примера Тиккурила производа који испуњавају све горе наведене препоруке и имају одличне критике:

 • Сиро Мат се односи на мат финиш, који садржи углавном нијансе светлости у линији;
 • Таика је у својој палети саставила златне и сребрне нијансе са сјајним ефектом;
 • Магнетни се користи за декоративно бојење у мат дубокој сивој боји;
 • Јокер се користи за бојење ожбуканих зидова у засићеним живим бојама.
У закључку, треба напоменути да није вриједно штедње при одабиру боје за зидове, али и да не морате преплатити. Најбоље је да се обратите специјализованој продавници где ћете моћи да помогнете са било којим питањима. На крају крајева, прави избор овог производа ће вам омогућити да дуго уживате у изгледу просторије.

Сазнаћете више о правилној комбинацији Тиккурила зидних боја у наредном видеу.