Боја за зидове и плафоне

Користећи боје на воденој бази, можете самостално обављати висококвалитетне и јефтине поправке. Али избор да се стисне посао боје није тако лак као што се чини. Овај чланак ће вам помоћи да разумете ово питање.

Састав и својства боја мастила

У структуру стискања боја укључује спојну основу и водену емулзију пигмената. Овим компонентама, у зависности од врсте боје, додају се различити антисептици, згушњивачи, пластификатори, антифризи и друге супстанце.

Однос компоненти у боји директно зависи од његове намјене. Међутим, генерално, да се боја стисне око половине масе даје агенс за формирање филма, једна трећина - различити пигменти и пуниоци, а остатак - пластификатор и други адитиви.

Боје на воденој бази, за разлику од већине других, немају непријатан мирис, апсолутно су нетоксичне и нешкодљиве за људско здравље. Ова врста боје се може користити за фарбање готово било које врсте површине (бојање стропа), поред метала. Боја водене емулзије је паропропусна и не испарава са површине.

Предности и недостаци

Боје на воденој основи, као и свака друга, имају своје позитивне и негативне карактеристике. тако дана позитивне карактеристике се може приписати :

 • нетоксични и одсуство штетног специфичног мириса;
 • способност проласка пара и ваздуха;
 • формирање филма;
 • могућност покривања готово сваке врсте површине;
 • једноставност процесабојење и чишћење инструмента;
 • отпорност на оштећења.

Недостаци су:

 • ниска отпорност на мраз;
 • Недовољна стабилност премаза.

Типови премаза

Боја за водену емулзију је подељена на неколико врста:

 • акрил . Ова врста боје се заснива на акрилним смолама. Акрилна боја може издржати практично све негативне ефекте, јака је, еластична и издржљива. Ова врста боје је способна да сакрије мање недостатке на површини.
 • силиконска боја . Произведено од силиконских смола и акрилних полимера. То је отпоран на влагу и паропропустан. Силиконска боја добро се супротставља размножавању плијесни и формирању гљивица.
 • силикатна боја . Састоји се од течног стакла и специјалних пигмената. Ова врста боје има висок степен паропропусности и може се нанети на малтер без прајмера.
 • минерална боја . Ова врста боје је од цемента или каљеног вапна. Минерална боја се савршено уклапа у било коју врсту површине, али се обично користи за бојење бетона или цигле. Такве боје су јефтине, али краткотрајне.

Избор да се стисне боја за плафон

Приликом избора водене емулзије за плафон, морате размислити о томе које карактеристике треба да поседује.
Ако је потребно обојити строп у влажној просторији, на примјер у купаоници, ВЦ-у или у кухињи, онда је силиконска боја најбоља. Она је најскупља међу воденим емулзијама, међутим, она је прелепапропушта пару и гас, и не боји се прања не само обичне воде, већ и детерџената четком.

Боја стропа у соби или у ходнику може бити било која боја на бази воде. Ако желите да сачувате, онда можете користити минералну или силикатну боју. Акрил и силикон су за ред величине већи, али практичнији и издржљивији.

Избор да се стисне боја за зидове

Бојење зидова воденом емулзијом има низ значајних предности, као што су недостатак мириса, нетоксичност, брзина сушења, широк спектар нијанси. За бојење зидова могуће је користити било коју врсту водене емулзије, узимајући у обзир трајност рада, могућност мокрог или сувог чишћења и отпорност на абразију.

Који ваљак желите обојити водоотпорним стропом боје?

Избор алата за бојење површине бојом на бази воде, по правилу, бира између четке, ваљка или распршивача боје. Четкица у овом случају је боље не користити, јер је тешко постићи равномјерност премаза. Употреба киста је прилично скупа опција, а ваљак се доказао као једноставан за употребу и економичан алат.

вунени ваљак

Пре него што изаберете одговарајући ваљак, морате да утврдите његове варијанте. Постоје ваљци од пенасте гуме, велура и ноктију. Трошкови за све три врсте ваљака су приближно исти, али су значајне разлике. За бојење површинске боје на воденој основи је најпогоднијеваљком за нокте, јер пјена сама по себи упија превише боје, а велур је премали.

Такође је вредно изабрати величину ваљка. Дакле, да бисте обојили велику површину боље је користити ваљке шире, не само да ћете убрзати процес, већ ће га и поједноставити.

Важан детаљ је дужина гомиле. Боље је изабрати гомилу средње дужине, јер апсорбује оптималну количину боје, што омогућава постизање равномјерне боје без вишка или недостатка материјала.

Печати и произвођачи

Модерно тржиште боја и лакова може се наћи у великом броју брендова. Приликом избора произвођача хидроизолационих боја, боље је дати предност поузданим и доказаним брендовима, као што су:

 • Тиккурила.
 • Дулук. Цапарол.
 • Дуфа.
 • Текс.
 • Снезка.
 • Лак.

Не треба веровати непознатим робним маркама које су се недавно појавиле на тржишту, јер постоји висок ризик од куповине фалсификата.

Боје на бази воде - одличан избор за оне који желе да свој ентеријер окрену квалитетно, јефтино и за кратко време. Правилно одабрана и примењена са свим правилима воденог премаза одушевит ће вас дуги низ година.