Боја за пластику у кертриџима: спрејеви и аеросоли под хромом и златом, водоотпорна боја огледала

У вашој кући је вероватно много украса од пластике. Овај модеран и лак за употребу материјал заслужује признање потрошача и широко распрострањен у области поправке и декорације. Али најчешће, активним радом пластичних делова, може се озбиљно угрозити шарени слој. Површина постаје мутна, боја изгори, а слој обојене лаком може се скинути и отпасти.

Са бојом у кертриџу лако је ажурирати захваћене дијелове властитим рукама или потпуно префарбати у другој боји.

Нијансе бирања боје у кертриџима

Пре свега, морате знати какву пластику чине ваши делови, јер од самог материјала зависи од тога даљи избор својстава боје и технологија његове примене.

 • АБС (акрилонитрил бутадиен стирен) - од њега се праве кућице и рачунарска опрема, мобилни телефони и многе друге ствари.
 • ПВЦ (поливинилклорид) - прозорске конструкције, подне облоге, дечије играчке и роба, неке врсте кућних резервоара.

ПВЦ
АБС

Ова два типа пластике одликују се чињеницом да је, када је обојен њима, прајмер предуслов. Његово присуство даје квалитативну адхезију боје на површину, елиминишући даље одвајање и пукотине. Ако не знате коју врсту пластике имате у рукама, постоји једноставан начин за провјеру.

Напуните посуду водом, гдеВаш пластични предмет ће се слободно уклопити (осим великих предмета). Спустите предмет у воду. Ако пластика умре, онда први слој није потребан. Можете нанети боју одмах на површину. Ако ваш предмет остаје на површини, морате купити спреј за прскање. Без ње боја ће трајати кратко.

За и против емајла аеросола

Аеросолне боје се лако наносе. Неће вам бити потребне посебне вештине, обука или додатна опрема. Довољно је слиједити препоруке произвођача.

Предности емајла укључују и:

 • Једнака глатка површина. Модерне главе у патронама направљене су тако да симулирају бакљу сликарског паинтбалла. То вам омогућава постизање равномјерног пиљења цаклине, захваљујући чему испада глатки, глатки површински слој.
 • Брзина сушења. Аеросолна боја се врло брзо суши, што је несумњиво погодно, т. К. Не морате трошити пуно времена на рад и убрзати сушење додатних метода.


 • Исплативост. Емајл балона се троши полако и један балон је довољан за велику површину.
 • Погодност складиштења. Нема потребе да се стварају посебни услови за складиштење неискоришћених остатака, прелити и темељито затворити, као у случају обојених боја. Емајл у резервоару се складишти веома дуго и поуздано.
 • Велика палета боја и структура. То вам омогућава да постигнете велики уметнички израз и да симулирате многоповршине, на пример, испод метала.

Међутим, површина премаза помоћу балона је мала. Немогуће је мешати боје да би се добила жељена нијанса. По правилу, постоји одређени сет колор шема на продаји, тако да није увек могуће прецизно ући у тон позадине или детаља прозора.

Комплексне нијансе у правој количини могу се наручити у лабораторијама за бирање боја, али то ће коштати много више.

Минерална аеросолна боја:

 • Ако је аеросол сувише близу површине која се боји, на глаткој пластици се могу појавити фластери. За рад с балонима потребно је стећи вјештине и способности.
 • Велика површина за прскање. Елементи под сликарством ће морати или демонтирати или заштитити од прскања помоћу филма и специјалних папирних љепила сусједних површина.


 • Ограничена густина боје. Нећете моћи да подесите степен покривености или транспарентност боје, већ ћете морати да радите са степеном дебљине емајла које обезбеђује произвођач.
 • Температурни начин рада. Извођење бојења вањских елемената мора се обавити у топлом, без вјетра, сунчаном времену. У случају вјетра или падавина, резултат је непредвидив.
 • Неке боје могу да садрже ацетон и његове деривате. Обавезно проверите састав и консултујте се са продавцем о томе. Емајли који садрже ацетон могу озбиљно оштетити пластику.Врсте боја за пластику

 • Полимер. Ину основи то је сјајна боја, која комбинује и особине и боје, и земљиште. Поред тога, ова емајл не захтева лакирање, већ сама по себи даје висок ниво сјаја на површини. Боје од полимера су водоотпорне и водоотпорне.
 • Полиуретан. Ова цаклина на бази полиуретанских смола има високу отпорност на хабање, трајност и леп сјај. Композиција вам омогућава да направите издржљив премаз, који се не боји свакодневног трења, малих удараца и оштрих предмета. Ова боја подразумева употребу прајмера материјала и погодна је само за наношење на круте делове, јер шарен слој има много већу чврстоћу од пластике. На објектима од мекане жбуке савијање неизбјежно одвајање.

полимер
полиуретан

 • Структурни. Ова боја се састоји од специјалних честица које стварају текстурирану површину која подсећа на манусну кашу различите величине зрна. Ова имовина ће успешно помоћи да се сакрију било какве несавршености пластике.
 • СофтТацх (СофтТоуцх). Боја вам омогућава да направите пријатну баршунасту или велур површину. Ова врста боје даје производу скупи изглед и пријатан фактор.

софттацх
структурно

Боје за аутомобиле и њихове карактеристике

За бојење пластике властитим рукама, можете користити испецијализоване аутомобилске боје и прајмери.

 • База за лак. Овај тип емајла треба нанети на посебну подлогу од пластике, која ће повећати њено приањање на површину дела. На крају, обојена површина мора бити покривена аеросолним лаком. Основни емајл је једноставан као цвијеће, а са ефектом металик и седеф, што вам омогућава да окренете унутрашње предмете.

Боја има богат асортиман цвећа, које укључује варијанте "за злато" или "за сребро", различитих величина зрна - од веома малих до великих, са светлим пјенушавим пахуљицама.

 • Емајл са ефектом хрома. Омогућава вам да креирате површину близу изгледа хрома. Ефекат добро углачаног огледала, одбија његову лепоту и изгледа драго, међутим, не погађа буџет.

База за лакове
Емајл с ефектом хрома

 • Боја са ефектом алуминијума. Емајл има мало и густо брушење боје, тако да се ефекат обрнуте стране алуминијумске фолије ствара на површини. Нема огледала, али има мек, деликатан сјај.

Заједно са базом под лаком, боје са различитим ефектима се праве за злато, платину, античко сребро или бакар. Имају најмању финоћу боје, због чега се ствара поуздана имитација племенитог метала.

Боја са ефектом алуминијума
Бојаса ефектом на злато

 • Винил Паинтс. Ако сте љубитељ унутрашњег дизајна испод коже, онда је ова боја ваш избор. Свака пластична површина обојена винил емајлом извана и на додир ће бити што је више могуће кожним производима. Плус ова боја - пластичност и повећана адхезија, што вам омогућава да искључите први слој. Не можете се плашити пукотина и чипса, то је искључено.
 • Емајли високе температуре. Наравно, мало је вероватно да ће се унутрашњост загрејати до температура које могу издржати ову емајл. Али ако желите да префарбате или освежите површину електричног котла, усисивача, пластичних делова апарата за кафу, који се на неки начин загревају, онда ће вам помоћи висока температура.

винил боје

Пре фарбања делова неопходно је:

 • за чишћење пластичне површине брусним папиром абразивним редом од 1500-200 гр;
 • одмашћити место очекиване примене глеђи алкохолним средством за чишћење са марамицама које не остављају влакна;
 • пре фарбања главног дела треба радити на непотребном комаду пластике: одредити притисак на главу за прскање и одабрати оптималну удаљеност од патроне до површине.

Како самостално обојити пластични балон, сазнат ћете из сљедећег видеа.