Биљке отпорне на сушу на цветним гредицама у вртном дизајну

Ова безбрижна башта ће сачувати свој леп изглед током суше.

план

цветна шема

Списак биљака потребних за спровођење овог плана

А. 4 пц. - Чешаљ за ирис, или ирис (Ирис цристата)
Б. 3 ком. - Лобулариа маритиме, или Лаозоница сеа (Лобулариа маритима): стара годину дана.

Ирис, или ирисЛобулариа марине, или Газонтесе сеа

Ц. 3 ком. - Ушица видљива Јесен Јои
\ т Д. 2 ком. - Пјенушава Карла Фоерстер (Цаламагростис? Ацути ора 'Карл Фоерстер')
Е. 1 ком. - Турф Вхите Елегантиссима (Цорнус Алба 'Елегантиссима')

Цлеар виев Јесен ЈоиВеин цолоуред Карл ФоерстерДерен вхите Елегантиссима

Ф. 3 ком - Астра Америцан, или нев-Енглисх Алма Потсцхке (Астер Нев-Енглисх 'Алма Потсцхке')
Г. 1 ком. - Емоционалне скулптуре (Еупхорбиа цхарациас)

Астра Америцан, или нев-Енглисх Алма ПотсцхкеДилл Сцулптурал

Х. 1 ком. - Годишње поштење (Лунариа аннуа) *

Искреност на годи {на состојбаИскреност од годи {ната семена

И. 3 ком - манжете меке (Алцхемилла моллис)
Ј. 1 пц. - Бела Нанци (Ламиум мацулатум 'Вхите Нанци')

Цуфф СлеевеЦримсон Вхите Нанци

К. 2 пц. - Брацхиглоттис цомпацта
\ т Л. 3 шт. - Седум Руби Глов (Седум цаутицола 'Руби Глов')
1 ком. - Барберри Тунберг Росе Глов (јапански барбер 'Росе Глов')

Брахиглоттс ГреиСедум гран Руби ГловБарбарисТунберг Росе Глов

Н. 3 пц. - Астра нови белгијски Лассие (Астер нови-белгии 'Лассие')
1 ком. - Византијски чистач "Уши ушију" (Стацхис бизантина 'Сребрни тепих')

Астра нев-белгијскиј ЛассиеВизантијскиј чистач "Тхе оат еарс"

* Двогодишња биљка, која у првој години производи један лист, даје цвеће другу годину, а затим, након појаве семена, умире.

Савети за организовање вашег врта

Пре него што почнете

Најважнији корак у стварању таквог врта је припрема. Пре него што купите сва потребна постројења, прегледајте и поново процените све материјале наведене у плану.

Одговорите на следећа питања:

  • Да ли имате довољно простора за овај план? Да ли стварни распоред изгледа показује његову реалну величину? На основу тога имате могућност да повећате или смањите своју будућу башту додавањем или искључивањем биљака. Имајте на уму да се његов карактер може променити ако значајно промените величину.
  • Да ли имате потребне услове за култивацију? Погледајте листу потребних биљака и одредите где је боље уредити башту: на сунцу, у пенумбре или у пуној хладовини. Такође треба обратити пажњу и да ли су ове биљке погодне за вашу област.
  • Да ли је потребно да променим земљу? Већина ових биљака расте у влажним, а истовремено и добро исушеним земљиштима. Међутим, ако имате пуно песка или глине у вашој земљи, можете га промијенити додавањем велике количине органске твари као што је компост.
  • Да ли је ниво киселости и плодности мог тла конзистентан? Ако ненаравно, сами одредите киселост. Пратите препоруке студије ако је потребно да исправите пХ земљишта (у случају киселих или земно алкалних) или повећате његову плодност.

стварање цветне баште

Да бисте одредили вашу цветну башту, употребите баштенско црево да оцртате контуре. Размажите брашно или песак дуж црева да бисте привремено означили границе. Оштра лопата копа јарак дуж наведене линије како би истакла ивицу цвећа.

Ако је травњак тренутно смештен на месту цветног врта, уклоните га користећи нож за бријање (са једнаким четвртастим ивицама). Да би се то лакше урадило, пре уклањања, пажљиво навлажите подручје третмана, а затим исећи травњак на тракама ширине лопате и око 1 м дужине. Најчешће изоштравају ивицу лопате са фајлом. Након тога, потребно је подерати и скинути траке за траву. Када се уклони, ископајте доњи слој земље конвенционалном лопатом или култиватором.

Приликом припреме тла за садњу, можете направити органски: тресет, компост или хумус, док је закопан у земљишту дубине око 15 цм. Немојте додавати ђубриво ако вам анализа тла не треба, јер ће вишак гнојива имати штетан учинак на биљке.

После припреме земље темељно је сипати водом и сачекати недељу дана. Ово је неопходно да би се проклијали корови. Баците их или закопајте натраг у земљу, или их попрскајте хербицидом, слиједећи упуте наведене у нормипримена и очекивања.

слетање

Идеална опција би била да имате све биљке, можете одмах покушати на цвету, стављајући га право у контејнере. На овај начин ћете организовати преглед ваше будуће цветне баште, која ће вам омогућити да извршите подешавања пре слетања.

Ако сте задовољни положајем, можете почети са садњом, почевши од обимнијих биљака: дрвећа, затим грмља и, на крају, али не мање важног, трајница и годишњица.

  • Тачна садња дрвећа: направите рупу која ће бити двоструко већа од контејнера или груди, али не дубље. Ако је дрво у лонцу, мало олабавите земљу око корена, а затим померите стабло до рупе за слијетање. Ако је дрво замотано у врећу, ослободите га и након што ставите дрво у јаму, изрежите што је више могуће костријет. Поравнајте дрво у јаму, покријте га са трећином земље и исушите га, а затим темељито сипајте. Око посађеног дрвећа ће доћи до скупљања тла, поновите овај поступак два пута, док не попуните рупу до ивица.
  • Исправно засађивање грмља. Поставите грм у бунар, који би требао бити двоструко шири од пречника дојке корена. Горњи део зареза треба да се издигне мало изнад нивоа земље. Стисните около и добро затегните. Напуните воду из црева, шаљући слаби млаз на основу грма око 20 минута.

  • Правилно постављање трајница и једногодишњих биљака. Посадите ове биљке у земљу на истом нивоу као што су расле у лонцу, узимајући у обзир скупљање земљишта након заливања.Повуците земљу око руку, а затим темељито залијте воду.

граница кревета

Лакше је бринути о цвјетним гредицама и рубњацима ако имају руб који штити од околне траве и корова. Одаберите пластику, метал, камен, циглу или оно што желите. Ако имате травњак око цвјетног врта, покушајте их одвојити полагањем цигле ширине 5-15 цм, што ће олакшати даљње кошење траве.

малчирање

Посипати земљу након слијетања. Малч има својства задржавања влаге, хлађења и заштите од стагнације воде и ерозије. Органска малча, као што је резани кораљ, треба да се ажурира сваке две године, како се разлаже. Мулчеви, као што су рушевине, су трајнији, али временом губе своје особине и декоративна својства.

Малч къси кукурузМулчване на дробен камен

даља нега

Прва фаза активног раста је најважнија. Прве две недеље темељно залијте свака два дана, а онда то чините једном недељно током сезоне. У наредним годинама, можете дозволити да природа брине о сопственој башти, а сви расту редом, повремено довршавајући сушне периоде са обилним заливањем.

Такође треба обратити посебну пажњу на процват прве године.

Када врт расте и попуни простор, коров ће имати мање могућности за раст. Такође, одржавање раста корова под контролом помоћи ће дебелом слоју малча.

је сталнасервис

Већина биљака ће расти уз минималну бригу. Ако треба да сечете дрвеће или грмље да одржите њихов облик или величину, урадите то на крају зиме пре него што почне бразда. Изузетак од овог добро познатог правила су цветни пролећни грмови, на пример, јорговани који треба да се обрезују одмах после цветања.