Берба краставаца на сељачки начин

Потребни састојци (у посуди од 3 литре):

2 килограма краставаца,

3 листова хрена,

3 главе белог лука,

6 листова црне рибизле,

6 листова вишње,

60 грама копра,

3 стабљике босиљка,

4 листа сенфа,

3 мале жаруље.

За сланицу (на 1 л воде):

50 грама соли,

50 грама шећера,

3 кашике сирћета (9%),

5-7 грашка црног бибера,

3 ловора,

Комад цимета.

Прво морате стерилизирати посуду од три литра. На дно ставите све зачине који су наведени у рецепту. Ставите их у два слоја краставаца. Боље је ако су исте величине, али ако су различите, онда су велике положене и пробушене вилицом (око пола центиметра). Посудица од три литра је у потпуности испуњена краставцима, а слободан простор између поврћа је пун лук, бели лук и мирисне биљке. Да, тако да све изгледа прелепо, јер је у зимском периоду важан не само укус него и изглед. Горњи слој поврћа треба прекрити зеленилом и разним зачинима. Није потребно напунити посуду на самом поклопцу, нека остане простор. јеркраставци у сељациматреба да дишу. Обавезно следите рецепт.

Начин припреме маринаде:

Ставите све састојке потребне за маринаду. Кухајте бујон око 7 минута прије него га извадите из пећнице - додајте оцат и промијешајте. Сипајте поврће са врућом, чак и кључалом маринадом. Поклопац покријте поклопцем изапочети процес очувања.Постоје две варијанте очувања:

1. Стерилизација у кипућој води.

2. три пута пуњење.

Стерилизација краставцев.Потребно је узети велики капацитет. Идеално за пан, канту или чак буре. На дно треба ставити посебан сталак, сипати течност у посуду и поставити посуду. Вода не треба да буде хладна (око 50 степени). Када је банка инсталирана - потребно је да доведете воду до 100 степени.стерилизација краставацапочиње кључањем течности. Ако сте стерилисали тегле, потребно је око 15 минута, ако су три - 20 минута. За време загревања лименки потребно је да контролишете нијансу поврћа. Ако дође до промена у боји - од засићеног зеленог до маслиновог, онда је температура виша од 70 степени и потребно је завршити загревање лименки. Морате га хитно уваљати, умотати у деку и сачекати да се охлади. Након складиштења на тамном и хладном месту.

Тростепено пуњење. На дну лименке су зачини, а затим краставци. Као што је већ поменуто. Затим посуду треба пунити три пута сваких 15 минута. Први пут - кипућа вода, друга и трећа - маринада. И морате одмах да се окренете, окренете посуду у врат и умотате у топлу одећу. Након што се охлади - чувајте га на хладном мјесту.

Пажња!Зачини су потребни не само да бикикирикибили мирисни и укусни, већ и да би се заштитили одкалуп