Аутономни грејни уређај: 3 ограничења

Многи више воле да инсталирају аутономно грејање у стану, будући да је то практично и практично Независно грејање у стану сваке године добија на популарности, јер ко жели да плати комуналије? Шта значи индивидуално гријање и како то учинити? Лако је самостално грејање сопственим рукама, може се рећи да ће рециклирање трајати дуго, али резултат је вредан тога. Живот у кући може се обавити струјом, гасом. Постоје котлови на чврсто гориво и многи други, као што је детаљније објашњено у наставку. Дакле, шта је аутономно грејање у стану и како се то ради?

Самостално грејање у стану: ограничења

Ако приватна кућа нема посебних проблема са грејањем, онда је ситуација у стану сасвим другачија. Немогуће је инсталирати соларне панеле, изградити кровни колектор за гријање или изградити засебну котловницу. Уосталом, у кући има много становника, а не сваки метод аутономног гријања одговара сусједима.

Приликом уградње аутономног гријања, неопходно је придржавати се закона

Такође је потребно поштовати закон, а постоје и бројна ограничења у стану за грејање :

 1. Не можете инсталирати котао на чврсто гориво у стану, јер то захтијева много простора, а под неће увијек моћи издржати такав терет. Под који се загрева водом такође се неће инсталирати.
 2. Поред постављања објеката у стану, могу постојати и проблеми са законом. Не дозвољава сваки регионодбија централно грејање. Можда ће бити потребно да се консултујете са адвокатом или чак да се обратите суду.
 3. Тренутно постоји неколико популарних начина да се обезбеди грејање у њиховом стану, али ниједан од њих не може без демонтаже претходног система грејања.

Пре него што пређете на самостално грејање у стану, морате пажљиво размислити о овом питању, разговарати са адвокатима и тек онда наставити са избором материјала и опреме.

Организација аутономног грејања у стамбеној згради

Најефикаснији и најповољнији начин је грејање у становима, у овом случају се користе котлови који су причвршћени на зид. Такви уређаји могу радити и од плина и од електричне енергије.

Одлична опција за грејање је гасни или електрични бојлер

Предности оваквих грејача су следеће :

 1. Такви дизајни су мале величине, што им омогућава да се уграђују чак иу малој просторији, њихов изглед ће се уклопити у унутрашњост као собе модерног и класичног стила.
 2. Упркос малим димензијама, ови котлови су стварне котловнице, само у минијатури. Имају циркулациону пумпу, експанзиону посуду и сигурносне уређаје.
 3. Висок капацитет до 34 квадратна метра, овај индикатор омогућава коришћење котлова у просторијама до 100 м2 за гријање.
 4. Поред функције гријања у таквим гријачима, могуће је повезати котао као бојлер.

Наравно, након тога постоји важно питање: како одабрати котао? Прво морате узети у обзир монтажу уређаја за гријање. Требало би да има и пумпу и резервоар и осигураче.

Типови аутономних система грејања

Модерни аутономни системи изводе два типа грејања.

Постоје два типа аутономног система грејања, који се могу изабрати по вашем нахођењу

Вклучително :

 • електрично гријање;
 • Грејање на гас.

Разликују се по принципу рада и инсталације опреме. Можемо рећи да су обје методе прилично учинковите и погодне за гријање. Када изаберете да одете на траг вашег буџета и ваше личне преференције.

Његово гријање има одређене предности и недостатке. Неко сматра да је ова опција профитабилнија у финансијском плану, а неко само жели да самостално подеси температуру у свом дому.

Ако се користи гасни котао, онда мора бити присутан димњак и комора за сагоревање. Боље је изабрати уређаје са потпуном аутоматизацијом, како би рад котла био што лакши.

Грејање на гас у стану

Модеран двокружни гасни котао, који има затворену комору за сагоревање, паљевину електричном енергијом и термостат са програмима, одговара стану. Овај комплет је идеалан за одржавање оптималне температуре у просторији, у зависности од доба дана. Ако је стан прилично простран, боље је купити додатни котао за складиштење тако да има пуно топле воде.

Медјутим, у гасном гријању устан има неке недостатке :

 1. Постоји мала вјероватноћа експлозије плинске боце, тако да се то не догоди, потребно је обратити посебну пажњу на вентилацијски сустав у просторији с плинским котлом.
 2. Прилично висока цијена домаћег плина за становништво.
 3. Због чињенице да производи изгарања улазе у вентилационе канале, они остављају масноћу и чађу, тако да ће их морати редовно чистити.
 4. Употреба коаксијалног димњака може проузроковати непријатан мирис како би ушао у стан кроз отворени прозор. А да би се поставио излаз за такав димњак, може бити потребна додатна дозвола.

Плинско гријање у стану је популарно и тражено

Међутим, лако је покупити цијеви и радијаторе, нема потребе за инсталирањем супер чврстих производа. То је због чињенице да, када се користи грејање на гас, капљице воде у систему грејања су минимизиране.

Најпопуларнији међу корисницима су алуминијумски радијатори мале тежине, али са добрим преносом топлоте.

Такве предмете је лако покупити у инсталацији, а издржљиве и издржљиве полипропиленске цијеви су 2 цм.Када инсталирате систем гријања и топлу воду, боље је узети ПП цијеви са фолијом како би се надокнадила велика експанзија која се јавља у полипропилену.

Инсталација електричног гријања на плин - једноставан начин за самостално гријање. Алтернативни се грејни апарат може подесити у неколико корака. Потребно је покренути инсталацију грејањатек након добијања одговарајуће дозволе од комуналног предузећа.

Електрично гријање станова

Ако се одлучи за инсталацију електричног гријања стана, власник ће одмах имати три начина гријања стана.

:

 • Електрични котао;
 • Топли под;
 • Топлотна пумпа.

У модерним апартманима најбоље је инсталирати електрично гријање

Треба напоменути да су електрични котао и под у смислу рада прилично скупи, толико енергије је потребно за њихово одржавање. Да бисте инсталирали електрични котао, као у инсталацији гаса, на првом месту треба да се ослободите старих цеви и радијатора, а затим инсталирате нове грејне уређаје. Систем топлих подова стручњаци сматрају ефикаснијим. Прво, у таквом пројекту, грејни елементи се распоређују што је могуће равномерније. Ово осигурава добро загријавање цијеле просторије с мање времена и са мање топлине него када се загријава с топлом водом.

За аутономно грејање стана најповољније је топлотна пумпа једног од два типа :

 • Ваздух-вода;
 • Зрак-зрак.

Користећи ове уређаје, за грејање се троши довољно струје. Током рада нискоенергетска енергија ће се претворити у високу енергију. Такође је потпуно чист у смислу екологије, начина грејања ваздуха, али није погодан за све климатске зоне. Ако температура у региону падне на 25 ° Ц, употреба пумпе постајенеприкладно. Минус ове опреме је такође прилично скуп.

Схема схеме гријања

Схема гријања стана може бити два типа: двоцијевни систем гријања; једноцевни систем грејања. Ипак, двоцевни систем грејања стана је поузданији. А ово је додатно објашњење.

Код сличног ожичења добија се минимални топлотни губитак, јер има расхладно средство, односно воду.

Приликом уградње грејања потребно је додатно се упознати са детаљним планом грејања стана

Кроз цевовод улази у радијатор, али се ипак враћа на крају повратне цеви. Ради лакшег сналажења, цеви се могу распоредити на различите начине, било на поду, близу или на другачији начин, испод батерија, итд. Приликом уградње једноцевног система грејања, вода се враћа у исту цев, али не остаје врућа. Стога је такав дизајн погодан само ако постоје само двије или три батерије, иначе соба неће бити довољна да се загрије. На крају крајева, што више вода иде из радијатора, то хладније постаје, па самим тим и довољно грејања не ради.

Једноцевни грејни кругови стана су направљени и са џампером и без њега. Овај скакач вам омогућава да уклоните радијатор без заустављања рада расхладне течности, само требате затворити кранове на батерији. Ако овај краткоспојник није присутан, током растављања ланац се прекида и циркулација се зауставља.

Предности аутономног грејања (видео)

Закључно, модерни аутономни системи грејања то дозвољавајуодбити централно гријање и неће погоршати стан. Варијанте гријања: топли под, плински котао или струја, кориштење индивидуалног радијатора. Одаберите своје особне преференције, буџет и мјесто боравка. Неопходно је координирати ваш избор са комуналним услугама. Ако купите висококвалитетну опрему и правилно извршите инсталацију - можете заборавити на хладноћу и истовремено уштедети на рачунима.