Аутоматизација за бушотинску пумпу: схема инсталације, фото и видео инструкције

Добро дизајниран да обезбеди приватну парцелу и стамбену изградњу са водом, не може увек бити у ручном режиму. Ефикасна употреба олакшана је аутоматизацијом за пумпу бушотине. Уз његову помоћ могуће је заштитити електричну опрему и повећати вијек трајања цијелог сустава.

Аутоматизација игра кључну улогу у функционисању целокупног водовода сваког дома. Без ње, пумпа је једноставно агрегат дизајниран да пумпа течност из једног капацитета у други. Систем водоснабдевања је комплекс опреме, цеви, адаптера, каблова и спојница, који се аутоматски покреће, што вам омогућава да из шеме потпуно искључите потребу за присуством особе.

Основне функције

Модерна аутоматизација за бушотинску пумпу се тражи на рачун њених главних функција:

 • Притисак у систему се одржава на подешеном нивоу, тако да при отварању дизалице нема потребе чекати док течност не прође далеко од дубине бунара.
 • Електрична енергија се троши што је могуће ефикасније. Ово је олакшано повременим укључивањем јединице за аутоматизацију пумпе која прима воду до потребне количине.
 • Зидови бушотине обезбеђују већу заштиту током осеке која их спречава од лома.
 • Механизам је заштићен од рада на суво, као и од продора нежељених великих страних честица.
 • Електромотор се контролише аутоматизацијом за пумпуштеди је од превеликог напона преко мреже, притиска у систему, као и од прекомерне топлоте.

Разноликост "аутоматских машина"

Схема повезивања пумпе бушотине са релејем притиска и другим елементима аутоматизације зависи од основних елемената целокупног пројекта. За подводна возила, инсталирани су компактни модули са уским кућиштима. У спољним конструкцијама, круг укључује релеје, различите сензорске системе и слично.

У овој листи аутоматизације за бунаре су додељени системи који у својој конструкцији имају хидрауличне акумулаторе. Монтажа свих релеја, сензора и ожичења ће имати фундаментално другачију шему.

Релеј притиска са манометром

По правилу, аутоматизација за дубоку пумпу се монтира истовремено са самом пумпом након завршетка свих операција бушења. У процесу рада мораће се узети у обзир сљедећи унос:

 • Пре повезивања пумпе бушотине потребно је добити израчунату и емпиријску вредност перформанси бушотине;
 • Варијанте пумпи и њихове физичке карактеристике;
 • степен заштите, као у неким случајевима, захтева вишеструку заштиту.

Неки модели најсавременије опреме могу без водених акумулатора, са низом додатних функција. У исто време, принцип рада остаје потпуно исти - контрола нивоа притиска у цевоводу, уз извесну реакцију на његово смањење или повећање.

Флоат шеме

Ово је прва генерација аутоматизације, која формира једноставан склопрад Они не стварају потпуно аутономно функционисање система, јер је у сваком случају потребна људска интервенција. Али ови уређаји не захтевају друго.

Повезивање пумпе са бунарима са аутоматизмом, чија шема укључује механизам пловка, најчешћа је варијанта распореда "аутоматских машина". Принцип његовог рада је прилично једноставан: ако ниво течности почне да прелази максимално дозвољено, онда пумпа аутоматски одбија напајање пумпе. Да би се пратио ниво, у систем је укључен резервоар или експанзиони резервоар.

Користи се један од типова сензора за рад на суво за пумпу, шема повезивања у њима је мало другачија:

 1. Сензори направљени од пластике (контејнер), користе се у уграђеним спољним кондензаторима.
 2. Сензори смањене величине и са квалитативно затвореним кућиштем, су у потрази за моделима потопних пумпи.

Флоат круг за повезивање пумпе са бушотином има своје предности у односу на друге структуре:

 • једноставност инсталације;
 • ниска укупна цијена;
 • Електромотор ради спонтано.

Треба напоменути да аутоматизација пловка за пумпу са бушотином са потопном пумпом мора бити опремљена заштитом од прекратких циклуса покретања и заустављања, јер они негативно утичу на перформансе пумпе. Брзо не успе. Течност се уклања до одређеног нивоа и након тогадолази до ресетовања великог дела воде. На малим количинама, електрични мотор неће реаговати.

Додатни аутоматски систем за време инсталације бушотинске пумпе је присуство водозахвата са малом запремином. Комора пловка је опремљена надзором притиска, захваљујући релеју притиска за пумпу за воду.

Оно што је најважније, оно што је потребно од пловка - да заштити опрему од рада у неприкладним условима, на пример, када је извор опран, оштар пад притиска воде, недостатак воде, ако је пумпање из одређеног капацитета.

Сви подводни модели морају бити опремљени пловним системом. У исто време није битно да ли се ради о бушотинама или пумпама за одводњавање. Конструкција пловка је дизајнирана тако да када промени свој положај у односу на јединицу, реагује на пут или, сходно томе, на укључивање. Такав уређај, иако је најлакши, омогућава вам да искључите хардверски квар и да се ослободите скупих поправки.

Системи за надзор притиска

Друга генерација, која укључује већ софистициранији систем за контролу притиска воде у цјевоводу. У таквим моделима, електронски уређај са бројним сензорима монтираним у самој пумпи, цевовод и на једном или два места може се користити за праћење стања истовремено са више положаја. Даљње информације долазе на чипу, чији је задатак да контролише рад опреме и обезбеди најудобније услове за њен рад.

Аутоматизација за пумпе за воду без или са хидрауличним акумулатором, који контролише притисак подВреме рада:

 • релеј монтиран на цевовод који води рачуна о заштити усисног вода;
 • резервоар који има спољашњу или унутрашњу пумпу за бушотину која је дозвољена за моделе мембрана.

Рад машине која је опремљена релејем за притисак пумпе за бушење зависи од одговарајућих подешавања. Модули укључују подешавања максималног и минималног притиска. Ако ниво падне на критичне вредности, наредба је да искључи напајање. Он такође преклапа напајање струјом при дозвољеној максималној вредности притиска.

Пумпна станица са хидрауличним акумулатором

Круг примењује релеј притиска за хидраулични акумулатор са подешавањем опруга. Минимална и максимална подешавања се подешавају у ручном режиму. Ниво компресије опруге поставља вршну вредност на макс. Уз помоћ матице за подешавање, вриједност је мин.

Недостатак контролних шема ниског притиска је потреба за њиховим прецизним ручним периодичним подешавањем. Такође, домаћи релеји имају краћи животни век употребе.

Трећа генерација аутоматизације

Ово су најмоћнији и практично савршени системи који коштају више од обичних колега, али троше мало више времена улажући новац у кратком временском периоду. Структурно, то је иста аутоматизација, али са много већим скупом функција, међу којима је посебно истакнута фина контрола мотора.

То је због чињенице да у 99% модела пумпи рад мотора није регулисан. Он је свевреме ради са истом брзином и снагом. Ако чак и у купатилу само укључите воду да оперете руке, пумпа ће почети да пумпа воду са истом снагом као да пумпа воду у празан спремник.

Аутоматска контролна јединица вам омогућава да контролишете рад мотора и одредите када је потребно мало пумпање и када је потребно започети рад опреме у пуној снази. У ствари, аутоматизација најновије генерације не само да активира рад јединице, већ и регулише ниво напона у мрежи, чиме се смањује трошак електричне енергије и смањује трошење опреме.

Поред тога, даје могућност прилагођавања јединица у неколико праваца, што је посебно важно када се у кући гради нестандардни водоводни систем.

проточни системи

У специјализованим продавницама можете пронаћи скупље мултифункционалне уређаје који могу да интегришу систем бунара. Постоје две велике групе које имају сличну шему за повезивање дубоке пумпе са јединицом за аутоматизацију:

 • стартни трошкови;
 • Релеј.

У првом случају користе се само аутоматски модули. Дизајн има штампане плоче, али њихов недостатак је кратак животни вијек.

У другом случају, инсталација модула се врши у цевима за разблаживање. Уграђени електронски релеј притиска воде за пумпу самостално задржава притисак и контролише присуство воде у систему.

опрема за домаће радове

Да би се све произвело сам, само високи стручњациниво Из исправности улазних параметара и директно завидимо перформансама будућег система. Машину можете самостално подесити само ако постоје елементи у систему са карактеристикама блиског спајања.

ВИДЕО: Универзална јединица за аутоматизацију