Архитектонска расвета: Могућности монтаже

Расвета фасада зграда

Архитектонско и умјетничко освјетљење је у посљедње вријеме све популарније. Користи се за истицање не само историјских и културних објеката, већ и канцеларијских и трговачких центара, стамбених зграда, башти и паркова - као и индустријских објеката.

Ова врста расвјете може се претворити у јединствену зграду. Овде је, најважније, исправно га монтирати и поставити.

Са овим аспектом, наши домаћи инжењери за осветљење нису тако добри. Стога ћемо у нашем чланку покушати да откријемо основна правила и правила за креирање висококвалитетне архитектонске расвјете.

Захтеви за архитектонско осветљење

Пре него што разумемо како да уредно уредимо архитектонско уметничко осветљење, погледајмо аспекте на које ћемо се залагати када га дизајнирамо. Уосталом, исправна дефиниција услова је већ пола победе.


Зависност осветљења фасаде од локације објекта

Један од најважнијих параметара при одабиру расвјете је локација куће. Такође, важно је лоцирати сусједне зграде, присуство укупних зелених површина, интензитет саобраћаја у сусједном подручју. Зашто нам је то важно?

На пример: поред наше куће је слична или одлична зграда, већ опремљена системом позадинског осветљења. Дакле, морат ћемо се прилагодити његовој схеми боја, стилу дизајнаосветљење, и узети у обзир његово рефлектовано светло.

Иначе, наша кућна расвјета ће једноставно изаћи из архитектонске цјелине и изгледат ће туробно. Ако сусједна зграда нема позадинско освјетљење, онда још увијек морамо узети у обзир његов дизајн боја, утјецај сјенчања - и, можда, одражава ефект.


Зависност архитектонске расвјете од зелених засада

Присуство укупних зелених површина, донекле нас ограничава у геометрији локације уређаја. А у неким случајевима, да би се створио холистички ансамбл, потребно је да се осветли.

Присуство транспортних и пешачких зона у близини куће намеће одређене обавезе нама. Конкретно, не би требало да буде сјајног ефекта од нашег осветљења. А то се односи не само на осветљење фасаде, већ и на било коју другу декоративну расвету нашег ансамбла.

Изаберите место за преглед зграде

Веома важан аспект је угао и простор гледања нашег дома. У ту сврху израчунава се линија највјероватнијег кута гледања особе при прегледу ове куће. Уосталом, слажете се, кућа, која ће прегледати са удаљености од 100 - 300 метара, захтева потпуно другачији приступ од зграде која се може посматрати са удаљености од једног километра или више.

У овом случају, ако у нашој кући постоје простори фасаде који нису прегледани од стране посматрача, онда они не могу чак ни покрити - или смањити интензитет њихове осветљености. Иначе, трошкови таквих уштеда за појединачне зграде могу бити веома значајни и веома значајни.

Веома важан аспект је материјал и боја фасаде зграде. Различити материјали имају различите коефицијенте рефлексије. Због тога је неопходно посматрати тачан угао упадања светлости, који се опет одражава на укупну структуру дизајна светлости.

Норме и правила архитектонског осветљења зграда

Сада, размотримо сваки од ових аспеката детаљније, наводећи правила и прописе који се односе на сваку од њих. Поред тога, проучићемо препоруке које пружају нормативне документе различитим објектима.


Класификација улица и путева

Прије свега, размотрите питање: "Зашто су правила архитектонског освјетљења тако захтјевна у погледу локације зграде?".

Претпоставимо да постоје две куће: једна се налази на централној улици великог града, а друга - у сеоском викенд насељу. Интензитет осветљења за ове зграде треба да буде различит. На крају крајева, у сеоском граду, позадинско осветљење је ниже од реда величине.


Позадинско осветљење улица градова

На тој основи, у СНиП 23-05-95, развијена је класификација улица и подручја под позадинским освјетљењем. Ова класификација је сажета у Табели 37 нормативног документа.

Према њеним ријечима, освјетљење фасаде зграде у великом граду треба бити 10 цд /м2. Осветљење исте фасаде сеоске куће може бити само 4 цд /м2.

Ако се не придржавате ових стандарда, зграда у центру града ће бити превише нејасна, а кућа у сеоској кући ће имати веома свијетло освјетљење.

Још један аспект на који бисмо то учинилиСаветујемо да привучете пажњу - ово је околни простор. Ако се у близини наше куће налази зграда са значајним површинама остакљења, из којих тече расвјета, онда то треба узети у обзир у прорачунима.

У овом случају, без обзира на категорију улице, осветљеност позадине треба да буде већа од 5 цд /м2. У складу с тим, просјечна расвјета наше фасаде не смије бити мања од 10 цд /м2.

На фото табели 37 СНиП 23-05-95

Обратите пажњу! Осветљење продавница није подложно правилима о осветљењу фасада. За њих постоје и други стандарди за максимално осветљење, који, узгред, такође зависе од категорије локације.

Видјели смо и случај када је наша зграда била засјењена вегетацијом. То значајно смањује осветљеност позадине. Дакле, без обзира на локацију објекта, у овом случају ћемо морати постићи просјечну освијетљеност од 4 цд /м2.

Још једно питање на које треба скренути пажњу је поглед на зграду. Према СНиП 23-05-95, ако се налази на удаљености од 1км или више, дозвољено је повећати просјечну освијетљеност зграде на тражену вриједност.

Што се тиче угла упадања светлости. Готово све површине зграда припадају такозваним дифузним површинама (са дифузним одсјајем светлости). Под углом светлости пада од 45о, они рефлектују светлост на различите начине - и то треба узети у обзир приликом пројектовања.


Фасада са дифузним одсјајем светлости

Ако имамо глатку површину фасаде прекривену полимерним бојама, онда имамодифузна рефлексија светлости.

У овом случају, светло се равномерно рефлектује у свим правцима.


Мраморна фасада зграде

За глатке мат површине - као што су полирани гранит, мермер, травертин, неглазирана плочица, глатки бетон итд., Рефлексија ће бити усмјерена-распршена.

Односно, у овом случају, већина рефлектованог светла ће бити дистрибуирана у правцу огледала. Мањи део светла ће бити приказан под другим угловима.


Фасада са храпавом површином

Ако постоји фасада са матираном или грубом површином, на пример: омалтерисана полимер-цементном композицијом са ситнозрнатим пунилом, онда таква површина даје и рефлексију светлости која је дифузна правцима.

Само у овом случају, већина рефлектоване светлости је усмерена ка извору.


Фасада са грубом, сјајном површином

Ако фасада има грубо-сјајну површину, на пример: суочена са бамбусовим гранитом, кварцним песком или стаклом, даје рефлексију дифузно усмјерену.

Али у овом случају, инструкција нам говори да ће рефлексија бити распоређена приближно једнако између правца према извору светлости и његовог зрцалног приказа.


Фасада са глатком, сјајном површином

Последња опција је фасада са глатком, сјајном површином.

Може се добити употребом полираног мермера, гранита или глазиране плочице.

БУ том случају, рефлексија светлости ће се мешати са значајним одсјајем у смеру поравнања огледала.

Али то није све. Као што знате, рефлексија зависи и од боје облоге. Тако, према табели 38 СНиП 23-05-95, бела боја даје фактор мапирања једнак 0.6. А црна боја има коефицијент рефлексије мањи од 0.15.


Табела 38 СНиП 23-05-95

Типови и тајне архитектонске расвете

Па, одлучили смо се за основне норме и аспекте предњег осветљења. Али то нас није довело ближе питању како га правилно организовати. Хајде да погледамо његове главне типове и откријемо мале тајне његове инсталације.

Типови архитектонске расвете

Архитектонско осветљење може бити више врста: униформно, композитно, контурно, унутрашње и декоративно.


Једнообразно осветљење фасаде зграде

Неке од ових врста имају различита имена у различитим изворима, али то не мења њихову супстанцу:

  \ т
 • Најчешћа је тзв. Униформна, или како се још назива: поплавно освјетљење . То подразумева равномерно осветљење читаве фасаде куће по целом периметру. У неким случајевима, равномерно осветљење се наноси на предњи део зграде.

Обратите пажњу! За ову врсту расвјете постоји правило једнакости освјетљења. Дакле, разлика између просечног нивоа и нивоа осветљености најсветлије површине не би требало да пређе 1/3.

Комбиновано осветљењефасада

\ т
 • комбинованоназива се осветљење, када постоји равномерно осветљење фасаде, а појединачни елементи имају светлију расвету. У неким случајевима, појединачне ставке су супротне.


Контурно осветљење фасаде

 • контурасе назива осветљење, када предња страна куће има позадинско осветљење само у контури. Понекад се делимично контурно осветљење користи када се обележи контура једног елемента куће. Обично је то контура крова, али овдје су могуће опције. Иначе, контурно освјетљење се понекад користи у комбинацији са системом сигурносне расвјете.


Визуални цртеж на фасадама због унутрашњег осветљења

  \ т
 • Понекад се користи унутрашње осветљење фасаде . Чини се да то нису компатибилни концепти. Али захваљујући посебно дизајнираном укључивању унутрашње расвете, можете створити светлосне обрасце на предњој страни куће.

Пажња! У присуству одређених средстава аутоматске контроле унутрашњег осветљења, можете постићи промене у светлосном узорку за одређено време. Таква одлука има смисла само за високоградње са великим бројем светлосних шупљина и обично се користи само као привремено решење.


Декоративно осветљење фасаде зграде

 • Декоративно осветљење фасаде зграденазива се врста осветљења, када се користи специјална спољна расвета или други светлосни уређаји,фасада је приказана одређеним орнаментом. Ова врста осветљења је довољно тешко организовати сопственим рукама, а да бисте добили добар резултат, потребна је посебна опрема. Стога је у већини случајева и привремена.

Тајне архитектонског осветљења

Али сада је време да разговарамо о томе како правилно инсталирати архитектонску расвету. Уосталом, ово је прилично компликовано и захтева познавање многих нијанси које ћемо покушати да откријемо у нашем чланку.

Пре свега, хајде да се осврнемо на локацију уређаја. То могу бити посебне нише испод нивоа земље. У том случају треба водити рачуна о квалитету одводњавања воде и одговарајућем нивоу хидроизолације уређаја.

На земљи могу бити уграђена светла. Обично се монтирају на посебне бетонске или гвоздене подлоге. Лампе можете инсталирати директно на саму зграду. Да би се обезбедио потребан угао упадања светла, треба користити специјалне држаче.


Светиљке за инсталацију испод нивоа тла

У неким случајевима, расвјетна тијела инсталирана на крововима сусједних кућа користе се за освјетљавање фасаде зграде. Ако то није могуће, онда можете инсталирати лампе на специјалне стубове или стубове.

Избор места уградње прибора заснива се на дизајну зграде, њеним завршним материјалима и околном простору.

Погледајмо неке од опција:

 • Кадазграда је обликована као кула , а лампе би требале бити смјештене у приземљу. Ако то није могуће, треба користити двије или три лампе, смјештене у супротним супротним дијеловима зграде, и једнако удаљене од њеног темеља.
 • Ако зграда има вертикалне пројекције . То могу бити елементи дизајна, пиластри и други слични предмети. У том случају треба да изаберете главни правац посматрања и поставите лампе на десно и лево од места посматрања. Да би осветлили осенчена подручја, треба користити додатна светла. Штавише, њихова осветљеност може се разликовати од осветљености главног поплавног светла.


Варијанте архитектонског осветљења разних зграда

  \ т
 • \ т Ако у нашој згради постоје мале хоризонталне избочене површине- греде, појасеви и слично. Свјетиљке би требале бити смјештене у приземљу, али на удаљености од зграде.

Обратите пажњу! Ако наша зграда има ширину већу од висине, онда има смисла користити уређаје са високим угловима хоризонталног расипања. Ако је кућа супротна, до висине много више од ширине, онда је потребно применити рефлекторе са високим угловима вертикалног расипања.

 • У присуству балкона, лођа и других хоризонталних хоризонталних избочина , лампе би требало да се налазе на земљи, али на значајној удаљености од зграде. Постављање лампи изнад нивоа тла се не препоручује због закачивања свјетласоба


Исправна уградња расвјетних тијела архитектонске расвјете

Сада ћемо размотрити зависност угла инсталације причвршћивача на облогу зграде. Ево истих захтева.

Ако се за третирање фасаде користи материјал са дифузном рефлексијом светлости, угао упадања светлости на фасаду и очи посматрача мора бити унутар 30-45 °. За објекте третиране материјалима који су усмјерени са распршеном рефлексијом, лампе треба поставити тако да је кут између угла упадања свјетла и погледа посматрача унутар 45-60 °.

Ако се ради о материјалу са грубом, сјајном површином, онда би свјетла требала бити постављена тако да свјетло пада од дна до врха. У овом случају, угао упадања светла не би требао бити већи од 45о.

Исто правило важи и за осветљење зграда украшених глатким брилијантним материјалима. Само у овом случају, угао упадања није нормализован. У овом случају, треба потпуно искључити погодак бљеска у видном пољу особе, као у видеу.

Хајде да се осврнемо на захтеве инсталације, које се испоручују на лампе које долазе из околине. Пре свега, односи се на зелене плантаже.

Ако се налазе испред зграде, онда би свјетиљке требале бити смјештене између стабала и зграде. У неким случајевима, допуштено их је сакрити у зеленим насадима, али то би требало да искључи приступ светлости појединих грана.

Осветљење зграде у близини резервоара

Ако се зграда налази на обали акумулације или базена, ондаСветла за осветљење треба да се налазе на или испод нивоа земље. Ово је неопходно због недостатка бљеска на води и прекрасног одраза силуете зграде у резервоару.

Обратите пажњу! У том случају није дозвољена уградња сијалица са смјером свјетла. А када се постављају светла за осветљавање појединачних елемената, треба их направити што је више могуће.

Последњи важан аспект је колор шема архитектонског осветљења. Ако желите да обезбедите квалитетан пренос боја, онда не треба користити жаруље са жарном нити и НЛВД сијалице.

Могу покривати само сиво-беж и тамно зелене површине. За друге површине је боље користити лампе ДРЛ, ДРИ, диоде. Али и овде, не без резерве, у вези са преносом боје појединих додатих лампи.

закључак

Архитектонско и уметничко осветљење је цела секција у системима осветљења. Овде је потребно изабрати не само техничке параметре, системе управљања, извршити инсталацију, већ и имати одређени таленат. Стога, да бисмо створили заиста квалитетну фасадну расвету, саветујемо вам да се не бавите аматерским активностима, већ да се обратите професионалцима.